Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
4°C

Festivalul „Bujorul de Munte” înflorește, în cântec și joc, la Gura Râului

Festivalul „Bujorul de Munte” înflorește, în cântec și joc, la Gura Râului

Sâmbătă și duminică, comunitatea din Gura Râului sărbătorește bujorul de munte, tradițiile pastorale, gastronomia specifică locului, cântecele și dansurile ciobănești, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului „Bujorul de Munte” de la Gura Râului. Acțiunea este cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.

Comuna sibiană Gura Râului îmbracă din nou haine de sărbătoare, la sfârșitul acestei săptămâni, când găzduiește a XVII-a ediție a Festivalului „Bujorul de Munte”. După o perioadă grea marcată de distanțare socială, bujorul înflorește nu doar sus în munte, ci și în inimile gurenilor: „Dacă anul trecut, Festivalul Bujorul de Munte nu a putut fi organizat din cauza pandemiei de COVID-19, iată că acum situația ne îngăduie să ducem mai departe frumoasa tradiție a acestui eveniment. Vă așteptăm la Gura Râului, între oameni frumoși, iubitori de frumos și îmbrăcați în port tradițional, pentru a descoperi cântecul și jocul popular, bucatele autentice și atmosfera de sărbătoare adevărată! Vom respecta toate normele sanitare, toate măsurile preventive, pentru a nu pierde șirul acestor manifestări ce perpetuează tradiția neprețuită din Mărginimea Sibiului”, declară Gheorghe Călin, primarul Comunei Gura Râului.

Astfel, sâmbătă 31 iulie a.c. și duminică 1 august a.c., retrăim frumusețea tradițiilor prin evenimente binecunoscute, ce s-au bucurat de  mare succes la edițiile anterioare ale festivalului: Cina ca la stână, Foc de tabără, Jocul junilor din Gura Râului și Spectacole folclorice de excepție.

De asemenea, în cadrul festivalului, Ansamblul folcloric „Bujorul de Munte”, format din copii şi tineri din comună, celebrează cei zece ani de activitate împliniţi în 2020. În acest răstimp, sub coordonarea Silviei Macrea,  manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, și a lui Ioan Crăcea, dansator profesionist, Ansamblul „Bujorul de Munte” a înflorit, iar orele lungi de muncă de la repetiții au fost răsplătite prin prezentarea cu cinste a culturii tradiționale românești la festivaluri organizate în ţară şi peste hotare.

Festivalul „Bujorul de Munte” este organizat de Primăria şi Consiliul Local Gura Râului, Consiliul Judeţean Sibiu, CJCPCT „Cindrelul – Junii” Sibiu. Parteneri sunt Asociaţia de Înfrumuseţare a Comunei Gura Râului, Asociaţia Pensiunilor Turistice din Gura Râului, Regia Publică Locală Ocolul Silvic Gura Râului, SC Heineken România. Sponsor al festivalului este Cricova.

Proiectul Festivalul „Bujorul de munte”, ediţia a XVII-a este o acțiune cofinanțată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda de programe, proiecte şi acţiuni pentru cultură și dezvoltarea comunităţii locale în Judeţul Sibiu.

 PROGRAMUL FESTIVALULUI „BUJORUL DE MUNTE”

Sâmbătă, 31 iulie 2021

* Ora 18, platoul în aval de baraj - “Cina ca la stână”

Spectacol folcloric, susținut de: Ansamblul Folcloric „Bujorul de Munte”, cu soliștii: Mihaela și Maria Câmpean, Ioana Brad, Ioan Răulea, Ileana Conțiu, Maria Lepindea, Camelia Cosma Stoiță, Traian Stoiță

Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor”, cu soliștii: Robert Pumnea, Geanina Gavrilă, Răzvan Năstăsescu, Adriana Anghel

Invitați: Ilie Medrea, Aurora și Săndel Mihai, Sebastian Stan, Mariana Anghel

* Ora 22, platoul în aval de baraj - Foc de tabără 

Duminică, 1 august 2021

* Ora 12, în centrul comunei - Primirea oficială și Jocul junilor din Gura Râului

* Ora 13, platoul în aval de baraj - Spectacol folcloric, susținut de:

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și soliștii: Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Sînziana Ștefan, Tudor Furdui Iancu, Izabela Tomița, Daria Gâdea, Alina Pinca, Ovidiu Homorodean

Ansamblul Folcloric „Dor Transilvan” (Cluj-Napoca) și Iulia Bucur

Codruța Rodean și Bogdan Cioranu

Stana Stepanescu și Dumitru Teleagă

Spectacolele folclorice sunt prezentate de Traian Stoiță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Dumitru Hulea

Acum 2 ani

Organizarea acestui eveniment după tragedia care a avut loc în comuna Gura Râului duminică 25.07 în care și-a pierdut viața un copil de 11 ani mi se pare total nepotrivită. În actualul context, ar fi o măsură corectă, de bun simț, nu în ultimul rând, de respect față de oamenii care au mandatat prin vot pe consilieri, primar și viceprimar să le reprezinte interesele, ca preconizata ediție 2021 a Festivalului Bujorului să fie amânată pentru anul viitor, iar la intrarea în Primărie să fie arborat în bernă Drapelul Național lângă cel negru.
Raspunde

Canaris

Acum 2 ani

Evident că trebuie suspendat.... Oriunde în lume așa se întâmplă.... Pe pariu că nu și în Marginimea Sibiului?
Raspunde

Român din Mărginime

Acum 2 ani

Stimate Domnule Primar, Domnule viceprimar, Doamnelor și Domnilor consilieri, Din păcate, constat din ceea ce am aflat din presa locală, că lipsa empatiei, culturii și civilizației a ajuns la rang de artă. Oare dumneavoastră ați uitat de cine ați fost aleși și pe cine reprezentați? Dumneavoastră ați uitat că sunteți înainte de orice, oameni, unii fiind chiar părinți cu copii pe care îi doriți oameni demni și integri, realizați cu familii și urmași? Vox populi, vox Deus. Din păcate, interesele de grup(mai bine scris de haită) ale unor membri din CL Gura Râului se pare că au întâietate înaintea bunului simț!
Raspunde

Grof mongol

Acum 2 ani

Ce legatura au asa-zisele traditii ale marginimii cu micii, manelele, branza de proasta calitate si balciul cu chinezarii de plastic? Acum 3 ani l-au invitat pe Pomohaci sa le cante, dupa ce il prinsesera cu vreo cativa baietei. Rusine de voi, macar daca v-ati fi lasat cuceriti si educati de habsburgi, leprelor!
Raspunde

Vasile Părăian

Acum 2 ani

Corect. Cum ar mai putea avea loc festivalul bujorului cand un copil care facea parte din comunitatea umană din Gura Râului și-a pierdut viata în urmă cu doar o săptămână în condiții tragice ? Și incă ceva d-le primar Călin Gheorghe; de ce nici școala gimnazială și nici grădinița nu au porți? D-voastră la casă aveți poartă? RUȘINE SĂ VĂ FIE, PENTRU LIPSA DE RESPECT ARĂTATĂ FAȚĂ DE FAMILIA, DE COLEGII ȘI DE PRIETENII COPILULUI DECEDAT!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus