Povestea unei străzi din Cartierul Arhitecților: O firidă de curent legată cu lanț, 38.000 de euro și doi foști prieteni

De mai bine de doi ani, pe strada Horia Creangă din Cartierul Arhitecților, doi bărbați, care cândva au fost prieteni, se ceartă - pe pământ, pe drumul din fața caselor, pe curent și bani. La mijloc este prinsă o familie de vârstnici care au stat câteva zile inclusiv fără curent sau acces în casă. Autoritățile vin și pleacă de pe această stradă, fără să poată face mare lucru. Ca de la Ana la Caiafa, problema locuitorilor de pe Horia Creangă merge de la Electrica la Poliția Locală Cisnădie și înapoi, dar firida rămâne legată, mașinile parcate în fața porților și cearta e în toi.

Constantin Miclăuș și Ionel Sporiș obișnuiau să fie prieteni buni. Atât de buni încât primul l-a împrumutat pe al doilea cu bani ca să construiască câteva case pe strada Horia Creangă, din Cartierul Arhitecților. Casele au fost ridicate, Constantin și-a construit și el, singur, o casă lângă acestea, dar undeva niște bani s-au pierdut, spune Ionel, care cere să i se ofere câteva zeci de mii de euro, despăgubiri.

„Vreau să mi se returneze paguba, 38.000 de euro. În contractul care s-a făcut cu el și fiul său, se menționează că noi trebuia să facem cele trei case de pe această stradă împreună. Am început cu casa lui, iar după ce am terminat el a spus că nu mai are bani să-mi dea să facem și restul caselor. Mă simt trădat. Nu se justifică profitul pe care el l-a făcut pe buna mea credință. Eu am plecat în străinătate după ce el m-a lăsat, pentru că trebuia să fac bani să termin casele. Am pierdut 3 ani din viață din cauza lui. Aici e și revolta maximă. După ce că mă amenință, se leagă și la curentul meu, mai stă și pe terenul meu. El este punctul final în care vreau să ajung. Familia Tatu e prinsă la mijloc, deși știa de la bun început în ce se bagă când a cumpărat casa”, spune Ionel Sporiș care de doi ani se războiește cu vecinii săi. Își parchează mașina și autorulota în fața casei vârstnicilor, a legat firida de curent și se opune vehement schimbărilor care au loc pe acea stradă.

„Au încercat să vândă casa, dar nu au spus nimănui problemele respective. Când am aflat că vin oameni să viziteze casa pentru cumpărare, am pus autorulota și mașina cu informațiile acelea pe ele, ca oamenii să știe în ce intră. Nu vreau să o iau de la capăt cu o altă familie.”

Pe de altă parte, Constantin Miclăuș, fostul prieten și asociat al lui Ionel, spune că atât el cât și familia Tatu sunt neîndreptățiți și că tot ceea ce se întâmplă nu este necesar. Tocmai de aceea sună în mod constant la poliție să îl reclame pe Sporiș, astfel că autoritățile deja sunt familiarizate cu epopeea de pe strada Horia Creangă.

„Ne tot blochează accesul în casă, ori la curent, gaz, nu se oprește. Deja situația aceasta este de mai bine de un an și jumătate și nu se mai oprește. Am sunat la poliția locală, l-au amendat, și-a mutat vehiculele pentru scurt timp, apoi le-a pus la loc, iar amenzile le contestă. Acum spune că vrea 5.000 de euro pentru cota parte din terenul din fața caselor, pentru că spune că firida de gaz și cea de curent sunt pe terenul lui.”

„Să se sesizeze Electrica, să vină să constate și să ne contacteze”

În urmă cu câteva zile, reporterul Turnul Sfatului a fost chemat pe această stradă, în mijlocul unui scandal. Ionel reclama că ar fi fost lovit cu mașina de Constantin, totul făcând parte din marea lor dispută. La fața locului erau prezente o ambulanță SMURD și un echipaj de poliție. Ionel Sporiș a plecat la spital pentru investigații suplimentare, în timp ce autoritățile continuau cercetările. S-a constatat și faptul că firida era legată în mod ilegal și că un autoturism aflat în proprietatea celui de mai sus era parcat în așa fel încât să blocheze accesul către curent. Cu toate acestea, polițiștii au mărturisit că nu pot face nimic. „Să se sesizeze Electrica, să vină să constate și să ne contacteze”, a fost reacția unuia dintre agenți.

Familia prinsă la mijloc a procedat așa cum i s-a indicat. Doamna a sunat la Electrica. Dar aici s-a lovit din nou de o piedică. I s-a spus că „poate” va veni un echipaj, dar nu se știe când, în orice caz „nu e de competența lor. Să sune la poliția locală”. Oamenii stau deja de 3 zile fără curent, însă nici o autoritate nu se poate decide a cui este datoria să intervină în acest caz.

Potrivit reprezentanților Primăriei Orașului Cisnădie, cazul a fost preluat de poliția județeană.  Elena Welter, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, confirmă faptul că IPJ a înregistrat mai multe apeluri în ultima perioadă, care au ca subiect problemele de pe această stradă. Cele mai recente sunt de acum câteva zile. În urma sesizărilor, Ionel Sporiș s-a ales cu trei amenzi, în valoare totală de peste 4.500 de lei.

„În zilele de 19, respectiv 20 iulie, în urma unor apeluri primite prin SNUAU 112, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Cisnădie au intervenit în Cartierul Arhitecților, unde o persoană, cu ajutorul unui autoturism, blocase o firidă de curent electric, precum și calea de acces într-un imobil de pe strada Horia Creangă din orașul Cisnădie. La locul incidentului, polițiștii au identificat persoana în cauză, fiind vorba despre un localnic în vârstă de 44 de ani”, transmite sursa citată.

„Bărbatul a fost sancționat contravențional cu 3 amenzi în valoare totală de 4.580 de lei pentru parcarea neregulamentară a autoturismului, respectiv interzicerea/împiedicarea de către persoane fizice sau juridice a exercitării drepturilor de acces, uz și servitute ori de restrângere a unor activități, cu ocazia efectuării lucrărilor de retehnologizare, reparații, revizii, intervenții la avarii, investiții, mentenanță și/sau racordare de noi utilizatori și pentru defrișare sau a tăierilor de modelare, pentru crearea și menținerea distanței regulamentare față de rețelele electrice.”

După aceste ultime întâmplări, Ionel spune că și-a mutat mașinile din zona respectivă, dar că nu se oprește. Va merge în instanță și este de părere că amenzile pe care le-a primit nu sunt conforme. Nici familiile cu care se războiește nu se vor da la o parte. Vor dreptate și continuă să cheme autoritățile până când una din ele va lua o măsură definitorie pentru acest caz.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Ciocan

Acum 2 ani

Dragilor, pe Lemnelor sunt doua blocuri in care de doi ani de zile se furnizeaza electricitate de catre dezvoltatorul acestor blocuri. Nenumarate solicitari catre Electrica si primarie si nu se ia nici o masura, asa ca lasati Electrica in pace ca nu are timp de asa ceva.
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 2 ani

Odios poporul roman, borhotul omenirii!
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Horia Creanga a fost nepotul lui Ion Creanga.
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

voi nu va invatati minte ca institutiile statului nu rezolva nimic niciodata? ele doar cer noua beneficii, dar cand e sa ajute, intotdeauna vor pasa cartoful fierbinte in alta ograda. Si legile sunt facute sa invarta problema in cerc. Vorba aia : incurca=- , drace! instanta va judeca problema la sfantul asteapta, pe urma vor urma contestatii... nici in 10 ani nu va fi finalizat. Aveti o viata inainte: pregatiti-va sufleteste pentru o perioada lunga de coridoare judecatoresti... pacat! :(

Raspunde

B.Utoru

Acum 2 ani

N-am io treabă cu ei, da' ce mamă de bătaie i-aș da lu' Ionel într-o sară, de s-ar muta mintenaș de-acolo și n-ar mai veni niciodată!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus