Luni,
20.09.2021
Parțial Noros
Acum
12°C

Un proiect Erasmus+ al Școlii „Nicolae Iorga” din Sibiu s-a încheiat cu prezența oaspeților din trei țări europene

Un proiect Erasmus+ al Școlii „Nicolae Iorga” din Sibiu s-a încheiat cu prezența oaspeților din trei țări europene

În 12 iulie, la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Sibiu a avut loc ultima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus + „Sustainable Development Goals-Action!”. Unitatea de învățământ a primit oaspeți din Spania, Italia și Franța, care au fost întâmpinați de elevii clasei a IV-a B. Copiii le-au pregătit musafirilor, în semn de bun venit, un moment artistic de cântece și jocuri românești, completate de un dans spaniol. Alături de copii au fost prezenți prof. Ioan Moșneag, directorul școlii, prof. Renet Marin, directorul adjunct și viceprimarul prof. Alexandru  Dumbravă.

Pe parcursul celor trei zile de mobilitate, profesorii acestui proiect, cărora li s-au alăturat virtual și profesorii din celelalte două țări participante, Bulgaria și Finlanda, au desfășurat o intensă activitate de împărtășire de bune practici, workshop-uri și schimburi de idei. Au fost enumerate toate activitățile proiectului derulate pe parcursul acestor doi ani, activități care au necesitat implicarea în acțiuni concrete a elevilor și profesorilor, pentru înțelegerea importanței realizării acestor Obiective de Dezvotare Durabilă pentru întreaga umanitate. Toate aceste activități derulate  pot fi considerate exemple de bune practici  și pot fi integrate în CDȘ-ul școlilor. S-au evidențiat cele două premii internaționale primite de acțiunile proiectului din cadrul „Săptămânii Europene de Reducere a Risipei” (European Week of Waste Reduction) în 2019 și 2020, dar și jocurile online, scrach-urile realizate de elevi în cadrul acțiunilor proiectului pe baza unor obiective de dezvoltare durabilă.

Ca exemplu de bună practică, prof. Simona Cârțău a prezentat opționalul interdisciplinar „Să salvăm lumea!”, opțional desfășurat, timp de doi ani, pe parcursul  întregului proiect  Erasmus+, la clasele a IV-a, de prof. Maria Botezan și prof. Dorina Călin, în anul școlar 2019 - 2020 și prof. Mădălina Vișa, prof. Mariana  Chirhoc, prof. Cosmina Puia și prof. Simona Cârțău în anul școlar  2020-2021.Acest opțional interdisciplinar  a fost realizat având la bază acest proiect Erasmus+, pentru a participa, după puterile noastre, ale elevilor și profesorilor  școlii  la  planul global pentru demnitate, pace și prosperitate pentru oameni și planetă, propus de ONU, pentru a fi  la pas cu ”spiritul vremurilor actuale”, pentru a  împinge limitele de explorare, pentru a înțelege în continuare lumea și a încuraja soluții ce vizează o sănătate mai bună, un mediu mai sănătos, un viitor durabil.

Opționalul interdisciplinar propus  a atins mai multe arii curriculare (limbă și comunicare, om și societate, matematică și științe ale naturii, arte și tehnologii)  și a urmărit să consolideze  în rândul elevilor și comunității școlare înțelegerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care integrate prin inovație și interdisiplinaritate, prin utilizarea metodelor activ-participative, gamificare, învățarea pe bază de proiecte, inovație tehnologică, inteligențe multiple, competențe cheie și exersarea competențelor de comunicare în limba engleză. Fără îndoială că elevii care au parcurs acest opțional au avut numai de câștigat, toate acestea ajutându-i să-și cultive o „mentalitate a exploratorilor”, care îi va împuternici să devină agenți de schimbare, viitori cetățeni responsabili ai Uniunii Europene.

„La sfârșit de proiect,  se cuvine să mulțumim drei profesoare de limba engleză, prof. Oana Pop, care a susținut echipa de proiect în mobilitățile desfășurate, contribuind la realizarea unei comunicări eficiente în limba engleză, profesorilor, personalului didactic auxiliar și neauxiliar care și-au adus contribuția la organizarea acestei mobilități, și nu în ultimul rând elevilor care au renunțat la câteva zile de vacanță  pentru a-i întâmpina pe oaspeții europeni. De asemenea, apreciem cu entuziasm tot efortul pe care l-a depus neobosita noastră colegă, prof. Bianca Ene, coordonatoarea proiectului Erasmus+ „Sustainable Development Goals- Action!” nu doar pentru a finaliza acest proiect, ci pentru a-l face unul cu adevărat remarcabil, dându-i contur, ajutându-ne să-l transpunem în realitate. Merită să fie lăudată pentru îndemânarea remarcabilă, creativitatea și maniera profesională în care s-a ocupat de proiect, în calitate de coordonator. Pentru oportunitatea oferită elevilor și profesorilor școlii de a participa la acest proiect, pentru reușita activităților proiectului, pentru implicarea, susținerea, înțelegerea, încurajarea  și încrederea acordată echipei, pentru tot efortul depus, echipa de proiect, împreună cu personalul școlii  îi adresăm un mare și sincer MULȚUMIM!”, spune prof. Simona-Otilia Cârțău.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Gigi contra

Acum 1 lună

Cam mic tortul pt. atata lume. Cine a fost zgarcitul care i-a sponsorizat?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus