Joi,
06.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Pentru că nu toți directorii acceptă să țină curțile școlilor deschise pentru copii, primăria Sibiu trimite Poliția Locală în control

Pentru că nu toți directorii acceptă să țină curțile școlilor deschise pentru copii, primăria Sibiu trimite Poliția Locală în control

Deși există o decizie a Consiliului Local Sibiu veche de aproximativ cinci ani, care obligă directorii a 14 unități de învățământ să țină curțile școlilor deschise pentru copiii aflați în vacanța mare, realitatea ne arată că în unele cartiere copiii găsesc porțile încuiate.

Lista celor 14 unități de învățământ care ar trebui să aibă porțile deschise pentru sport și mișcare pentru copii este:

Școala Gimnazială nr.4, str. Spartacus nr. 4-6

Școala Gimnazială “Regina Maria”, str. Zaharia Boiu, nr.1

Școala Gimnazială “Nicolae lorga”, str. Nicolae lorga, nr. 56

Școala Gimnazială nr.8, str. Lupeni, nr.50

Școala Gimnazială nr.13, str. Lungă nr.74

Școala Gimnazială „Radu Selejan”, str.Șoimului, nr.13

Școala Gimnazială nr.18, str. Lungă nr.65

Școala Gimnazială “loan Slavici”, str. Macaralei nr.1

Școala Gimnazială nr.21, str. Luptei, nr.27

Școala Gimnazială nr.23, str. Țiglarilor

Școala Gimnazială "Regele Ferdinand”, str. Șureanu nr.1

Colegiul Național Pedagogic "Andrei Șaguna”, Aleea Turnu Roșu nr.2

Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor, nr.1

Liceul C-tin Noica, str. Oștirii, nr. 5

În data de 11 iulie un locuitor al Sibiului se arăta nemulțumit pe rețelele sociale că terenul de sport de la Școala 21 a fost modernizat recent, cu bani publici, și nu este deschis celor care vor să facă sport.

Postarea, care a stârnit ceva vâlvă – având zeci de comentarii și distribuiri, a atras atenția inclusiv a consilierilor locali.

Reporterul Turnul Sfatului a cerut Primăriei Municipiului Sibiu un punct de vedere pe această temă. Într-un răspuns scris, reprezentanții municipalității arată că au înștiințat conducerile școlilor că pe perioada vacanței trebuie să permită accesul copiilor.

”Prin HCL 334/2016 s-a stabilit, la propunerea Primăriei Sibiu, ca un număr de 14 unități de învățământ să își deschidă curțile atât după orele de curs, cât și în weekend pentru practicarea sportului. Cele 14 unități de învățământ au fost selectate astfel încât să ofere facilități pentru sport și agrement în zonele în care, din cauza lipsei spațiilor publice vacante, nu s-au putut amenaja terenuri de sport separate. Conducerea respectivelor unități de învățământ au fost înștiințate de obligația pe care o au de a lăsa deschisă curtea școlii după cursuri în timpul săptămânii de lucru până la ora 21.00, iar în weekend între orele 10.00 și 21.00”, au explicat reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ultimul reminder către directorii de școli a fost cu două săptămâni înainte ca elevii să ia vacanță. Apoi, Poliția Locală a mers în control.

”În data de 10 iunie 2021, Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a transmis conducerii celor 14 unități de învățământ o adresă prin care li se amintea obligația pe care au în acest sens. Ulterior, în perioada 24 – 27 iunie, Poliția Locală a verificat în teren situația la toate cele 14 unități de învățământ. Nu toate unitățile de învățământ respectau prevederile HCL 334/2016 și, ca urmare, serviciul de resort a cerut explicații directorilor. În trei cazuri directorii au închis curțile pentru a pregăti examenul de bacalaureat sau evaluarea națională. În alte patru unități de învățământ directorii nu aveau încă contractate serviciile de pază și astfel nu puteau lăsa curtea nesupravegheată. Alți directori au declarat că nu aveau cunoștință că porțile nu erau deschise și că vor verifica cu firma de pază”, au mai detaliat oficialii municipalității sibiene.

Cât privește Școala nr. 21, la care face referire postarea de pe facebook amintită mai sus, directoarea Violeta Solomon a declarat pentru Turnul Sfatului că există în permanență cineva de prezent și are grijă atât ca cei interesați să aibă acces neîngrădit, dar și să păstreze curățenia.

”Curtea școlii este deschisă de la ora 10:00 până la ora 21:00, avem programul afișat clar, avem și regulamentul afișat la loc vizibil. În general după ora 16:00 începe să se aglomereze, când se mai duce căldura. Există și un paznic prezent, să nu apară probleme, iar pentru a nu se crea mizerie am pus un tomberon de dimensiuni mai mari. Le oferim inclusiv apă, în caz are cineva nevoie”, a explicat Violeta Solomon.

Și reprezentanții Primăriei Sibiu au cerut conducerii școlii un punct de vedere, spunând că Poliția Locală a găsit, totuși, în trecut, poarta închisă.

”În ceea ce privește școala 21, Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a solicitat directorului explicații în contextul în care agenții Poliției Locale au găsit în controlul de la finalul lunii iunie poarta închisă. În adresa scrisă ca răspuns, directorul arată că poarta mică de acces a fost în permanență deschisă, fapt verificabil pe camerele de supraveghere. Un nou control al Poliției Locale s-a desfășurat în perioada 1-11 iulie. S-a constatat că 5 unități de învățământ aveau încă porțile închise. Serviciul Școli a solicitat din nou explicații, directorii arătând că porțile au fost închise, dar descuiate. Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar va continua să monitorizeze cele 14 unități de învățământ pentru a asigura conformarea cu prevederile HCL 334/2016”, concluzionează reprezentanții Primăriei Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6755

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marioara

Acum 1 an

Hotarare aiurea! Se joaca in curtea scolii si o patesc ca elevul de la Gura Raului. Apoi cine e respinsabil?
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Si daca o pateste pe strada cine e responsabil?
Raspunde

Mister

Acum 1 an

Sa intelegem ca directorii de scoli nu vor sa aiba acces copii la terenurile de sport. Acelas lucru se intampla si cu Salile de sport. Intrebarea este: De ce? raspuns: pentru ca pot si nu au nici un interes. Primaria ia banii de inchiriere a salilor de sport nu institutia de invatamant. asa ca Directorul nu are interes sa inchirieze sala. De ce nu se da si acolo o hotarare in care sa se cera Direcotului ca sarcina de servici sa gaseasc activitati pt salile de sport si sa fie obligat sa le intretina.
Raspunde

Vesnica problema

Acum 1 an

“Directori” de scoli, spitale, institutii, etc NU sunt manageri!!!!! Si daca dunt profesionisti in domeniul de baza nu sunt in cel necesar conducerii. In Austria sunt 2 “directori” unul ptr activ de dimineata/scoala si unul ptr celelalte activitati
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus