Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Scandalul dintre liderul PSD Sibiu și primarul din Ocna ia amploare: ”În timp ce îmi strângea mâna, mi-a spus ”Sunt un om de cuvânt, cu frica lui Dumnezeu””

Scandalul dintre liderul PSD Sibiu și primarul din Ocna ia amploare: ”În timp ce îmi strângea mâna, mi-a spus ”Sunt un om de cuvânt, cu frica lui Dumnezeu””

Actualizare, ora 21

Președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, a reacționat după postarea pe Facebook a primarului liberal din Ocna Sibiului. Liderul social-democrat îl acuză pe primar că minte cu privire la lipsa finanțărilor pentru proiectele orașului Ocna Sibiului. ”La fiecare minister există un expert desemnat de Ministerul Finanțelor, cu grad de independență, care verifică, la final, toată documentația care a stat la baza semnării contractului de finanțare. Oricum, lucrurile se pot verifica ușor, fiind date de interes public. Cine este curios poate depune o solicitare la minister, unde există dovada faptului că banii pentru proiectul care viza modernizarea stațiunii Ocna Sibiului au fost prinși în buget”, susține Trif.

Punctul de vedere al președintelui PSD Sibiu:

”Nu mă mai miră neștiința primarului din Ocna Sibiului. A afirmat că am semnat, în calitate de ministru al Turismului, un contract de finanțare cu Primăria fără să am acoperire financiară. Legea în vigoare spune clar că nu poți semna un astfel de contract dacă nu ai banii prevăzuți în buget. În primul rând, nu semnează ministrul, cu de la sine putere, un astfel de contract, așa cum insinuează – din neștiință, ca să nu spun răutate – domnul primar. Este un întreg aparat de specialitate în spate, începând cu direcția juridică și direcția economică. În afară de acestea, a fost o comisie tehnică, alcătuită din experți, care a evaluat proiectul depus de Primăria Ocna Sibiului. Primul lucru de la care se pleacă în analiză este o verificare simplă: dacă suma solicitată este prinsă în buget. Mai mult decât atât, la fiecare minister există un expert desemnat de Ministerul Finanțelor, cu grad de independență, care verifică, la final, toată documentația care a stat la baza semnării contractului de finanțare. Oricum, lucrurile se pot verifica ușor, fiind date de interes public. Cine este curios poate depune o solicitare la minister, unde există dovada faptului că banii pentru proiectul care viza modernizarea stațiunii Ocna Sibiului au fost prinși în buget.

Referitor la cele șase străzi pentru care Ocna Sibiului a depus proiect la Comisia de Prognoză și Analiză, fac precizarea că PSD a înființat un Fond de finanțare care să susțină toate stațiunile balneo-climaterice din țară. Cu alte cuvinte, stațiunile balneo-climaterice, care au fost uitate de toate guvernele anterioare, au devenit o prioritate, urmând să fie reabilitate astfel încât să redevină principalul punct de atracție turistică din România. Să nu uităm că o treime din izvoarele minerale din Uniunea Europeană se află pe teritoriul României. Banii necesari modernizărilor erau dați de Guvernul României administrațiilor locale, pentru că primăriile acestor localități nu au bani suficienți în buget.

Procedura de semnare a contractului de finanțare și în cazul acesta, între autoritatea guvernamentală și primării, în speță Primăria Ocna Sibiului, este aceeași pe care am enunțat-o în cazul Ministerului Turismului. Cu alte cuvinte, domnul primar a spus un neadevăr, cu bună știință.

În cazul Fondului de dezvoltare a stațiunilor balneo-climaterice, motivul sistării finanțărilor a fost simplul fapt că PNL a preluat guvernarea, la sfârșitul anului 2019. Printre primele măsuri pe care le-au luat liberalii a fost și desființarea fondului balneo și, implicit, sistarea finanțărilor, o decizie politică greșită. În același ton, liberalii au desființat Ministerul Turismului, transformându-l într-o simplă direcție în cadrul unui alt minister, însă aici nu s-au pierdut finanțările pe proiectele semnate. Vă pot da, drept exemple, amenajarea pârtiei de la Borșa, modernizarea Delfinariului din Constanța, construirea punctului Salvamont Sibiu-Păltiniș.

Îi reamintesc domnului primar că, în momentul în care a fost înștiințat, în scris, de Ministerul Turismului, că nu a respectat termenul unei clauze contractuale și mi-a cerut părerea, fiind, la acea dată, încă primar PSD, l-am sfătuit să justifice la Ministerul Turismului motivele pentru care nu a depus la termen și să solicite finanțarea. În cazul în care nu o obține, i-am recomandat să-i acționeze în instanță, pentru a nu pierde banii. În cazul desființării fondului balneo, prin care trebuiau asfaltate străzile, l-am sfătuit să acționeze în instanță pentru că este vorba despre un contract ferm și legal constituit, prin care statul trebuia să asigure finanțarea. Primarul nu a făcut nici una, nici alta, prejudiciind Ocna Sibiului de două finanțări obținute legal.

Spun că este vorba și de răutate în cazul domnului primar. De ce? Pentru că atunci când susține că eu n-am vrut să-i aprob în proiect construirea scenei, știe foarte bine că aceasta nu se încadra în actul normativ de cheltuieli eligibile pe Ministerul Turismului.

Se pare că a uitat domnul primar cât l-am ajutat, în mod legal, eu și colegii mei, atunci când intrase în criză de timp și risca să piardă toate finanțările nerambursabile din cauza neobținerii la timp a avizelor și autorizațiilor pentru proiecte.

Referitor la cuvântul domnului primar, vă pot da multe exemple, dar mă rezum la cel mai elocvent. Cu o zi înainte de a părăsi PSD, ne-am întâlnit la Ocna Sibiului, împreună cu alți doi colegi. În timp ce făceam, împreună cu domnul primar, fotografii de promovare pentru PSD, el ne arăta apeluri pierdute de la un deputat PNL și ne spunea că liberalii îl presează să treacă la ei. La despărțire, a reafirmat răspicat că el n-o să trădeze niciodată echipa, iar în timp ce îmi strângea mâna, mi-a spus „Sunt un om de cuvânt, cu frica lui Dumnezeu”. A doua zi, m-a sunat în timp ce era împreună cu consilierii locali PSD și m-a anunțat că a trecut la PNL. Mi-am adus aminte, atunci, de o vorbă a tatălui meu: „Un om valorează exact cât cuvântul lui!”

Trist este că parcul din Ocna Sibiului arată ca o junglă, iar în camping pasc vacile și zburdă în voie șobolanii, șerpii și căpușele. Nu este o noutate de sezon, ci se întâmplă de ani de zile, sub administrația domnului primar.

Articolul inițial:

PSD înseamnă în opinia primarului din Ocna Sibiului, George Predescu, Partidul Scornelilor și Demagogiei. Primarul i-a răspuns astfel liderului PSD Sibiu, Bogdan Trif, după ce acesta l-a acuzat pe edil că a refuzat un proiect pentru comunitate în valoare de 5,5 milioane de lei. ”Cât am fost ministru al Turismului, am tras efectiv de actualul primar, să depună un proiect la Ministerul Turismului, pe care l-am semnat și căruia i-am asigurat finanțarea. Acesta prevedea transformarea parcului de lângă lacuri într-un parc de aventură și distracție, dar și transformarea campingului într-un parc modern pentru rulote. Valoarea proiectului depășea 5,5 milioane de lei. Din lene și incompetență, administrația din Ocna Sibiului nu a trimis, până în data de 01.06.2020 (în timpul guvernării liberale), contractul de servicii și lucrări, motiv pentru care a pierdut finanțarea, conform clauzelor contractuale asumate chiar de către Primărie”, a anunțat Trif pe pagina sa de Facebook.

”M-ați luat peste picior, trimițându-mă la ministerul Culturii”

Varianta primarului este însă cu totul alta. ”Da, domnule Trif ați din proiectul depus de mine (proiect al cărui titlul nici nu îl cunoașteți) teatrul de vară din parcul balnear și m-ați luat peste picior, trimițându-mă la ministerul Culturii pe motiv că nu finanțați activități culturale. V-ați lăudat cu semnarea unui contract de finanțare cu primăria Ocna Sibiului, dar, de fapt, nu aveați nici un leu alocat acestui proiect, minciună tipică dumneavoastră. De altfel aceeași păcăleală mi-ați aplicat-o și cu Comisia de Prognoza unde din nou m-ați dus cu preșul și am semnat un contract de finanțare pentru modernizarea a 6 străzi. Dar ce să vezi, la două luni după semnare, am aflat că, de fapt, nu existau bani. În realitate, toate promisiunile dumneavoastră vizau doar acumularea de capital politic și ați crezut că vă puteți folosi de imaginea mea pentru a smulge voturile ocnerilor în vederea câștigării președinției CJ Sibiu, o pălărie mult prea mare pentru capul dvs.

Dacă vreți să vă uitați în ochii ocnerilor și să le spuneți ce mult ați ajutat dumneavoastră comunitatea, sunteți liber să o faceți, dar i-ați jigni, subestimându-le simțul realității. Oricât de ciudat vi s-ar părea, domnule Trif, nu toată lumea poate fi păcălită cu promisiuni pe care chiar dumneavoastră știați că nu le puteți onora, dar pe care le-ați aruncat ca pe o momeală către noi. Ar trebui să vă fie rușine, dar pentru asta e nevoie de bun simț”, i-a transmis primarul lui Bogdan Trif.

”Fie domnul Trif minte cu bună știință, fie e afectat de temperaturile ridicate”

Primarul Predescu se declară deranjat de afirmațiile social-democratului prin care denigrează imaginea stațiunii. ”Domnule Trif în prezent în Ocna Sibiului se afla în implementare trei proiecte finanțate din fonduri europene în valoare totală de 34,5 milioane lei, proiecte care vizează modernizarea de străzi, amenajări de spații verzi, locuri de joacă pentru copii, construirea unui centru cultural modern, un centru de zi pentru persoane vârstnice etc. Nu e vina mea că nu sunteți în stare să faceți diferența între un șantier și o stradă degradată”, susține primarul.

Trif l-a acuzat pe primar că sub administrația fostului edil orașul arăta mult mai bine. ”Stațiunea Ocna Sibiului, sub administrația liberală, arată ca după război: străzi pline de praf și gropi, spații verzi năpădite de buruieni, căpușe, șerpi și șobolani. Ignorând acest peisaj dezolant, Primăria a găsit de cuviință să majoreze taxa de intrare la lacurile sărate la 30 de lei/persoană, deși nu s-au mai făcut amenajări de pe vremea fostului primar PSD Ioan Balteș”, a susținut Trif într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primar liberal cu trecut social-democrat

George Predescu a câștigat prima oară alegerile pentru Primăria Ocna Sibiului în 2016, candidând din partea PSD. A avut atunci 1085 de voturi din cele 1.967 valabil exprimate, reprezentând 55,16%. După patru ani, la alegerile din 2020, Predescu a candidat fiind susținut de PNL și a obținut 1.060 de voturi, din totalul de 1.856 de voturi valabil exprimate – 57,11%.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

V. Caldarar

Acum 2 ani

Trif = 0
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

Domnule primar, desi nu ne cunoastem personal am informatii ca sunteti un om de isprava si tocmai de aceea nu inteleg cum intrati in polemica cu un nimeni. Un nimeni care a distrus un partid din Sibiu acesta ajungand la 10 la suta atat in oras cat si in judet. Deci sper ca acest fapt sa se incheie acum ca nu merita sa ii faceti publicitate acestui nimeni.
Raspunde

Negroode Foom

Acum 2 ani

ciordalea trifa ciordalea?
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Trifulet ăsta, zis și 10% , ca mai mult de atât nu a avut la nici o tura de alegeri , confirma încă o data vorba " răzbunarea e arma prostului".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus