Vineri,
01.07.2022
Ploi Scurte
Acum
19°C

Flori, m...e și ciocolată. Ziua în care PNL Sibiu și-a spălat rufele la Thalia

Flori, m...e și ciocolată. Ziua în care PNL Sibiu și-a spălat rufele la Thalia

Un vechi patron de presă vorbea despre articolele mai tari, în care un personaj important era prins cu câte ceva, sub codul ”flori, m...e și ciocolată”. Asta însemna că personajul era prins într-un articol în care dincolo de imaginea bună pe care o avea în societate (florile), dincolo de lucrurile bune realizate (ciocolata) se găsea și m..a, adecvată. De altfel, subiectul articolului.

Constantin Șovăială evident că nu s-a gândit vineri pe la trei jumate după-amiaza, ora când s-a apucat de împărțit flori doamnelor care ajungeau la Comitetului de Coordonare Județean al PNL Sibiu, forul care urma să aleagă noua conducere a organizației județene, că urmează în scurt timp ciocolata și chiar puțin mai târziu și m...a. Liberalii sibieni și-au ales vineri liderii, iar felul în care au făcut-o, au devoalat detaliile insalubre care formează o gașcă. Pentru că o organizație politică reprezintă, așa cum o descria recent un fost senator de Sibiu o gașcă de prieteni care împărtășesc aceleași opinii. Vineri, în PNL Sibiu, s-a demonstrat că opiniile nu sunt chiar atât de împărțite, cum s-a lăsat pe parcurs să se creadă.

Bățul prin gard

Secretarul General al PNL Sibiu, Constantin Șovăială, s-a decis să candideze, încurajat de liderul partidului, Ludovic Orban. Chiar dacă nu avea multe șanse, merita încercată ideea de a încheia mandatul de președinte al organizației al Ralucăi Turcan. Mai ales că relațiile lui Șovăială cu Turcan erau nule după ce deputatul a înregistrat-o pe aceasta chiar în biroul său de la Ministerul Muncii. S-a încercat și varianta candidaturii lui Adrian Bibu, spun surse din partid, însă apropierea acestuia de președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, putea duce la un război intern Cîmpean – Turcan, în urma căruia niciuna nu voia să riște ca viitorul lor politic să fie decis de votul a 300 de delegați. Campania internă a lui Șovăială a vrut să-i miște pe liberalii care nu o mai suportă pe Raluca Turcan. Și-a îmbrăcat costumul nou de victimă și a defilat plângăreț prin localități încercând să creeze un val anti-Turcan. Acum, când toată lumea știe scorul final, e limpede de opinat că omul nu avea nicio șansă, însă în realitate, în ultimele două săptămâni, foarte mulți liberali, chiar primari cu cheie de la sediul din Sibiu al partidului, se întrebau dacă nu cumva...

Ludovic Orban și-a ales un contracandidat cu care a încercat distrugerea unui pion important la congresul din toamnă: organizația PNL Sibiu. Vineri s-a demonstrat că Șovăială a fost prea mic pentru asta.

Veste, flori și o atenție

Îi știți pe tipii din școala generală care veneau la chef îmbrăcați în cămașă și costum la dungă și aduceau flori gazdei? Sfârșeau în a sta singuri și stingheri pe o canapea toată seara, pentru că dincolo de gestul frumos și de hainele frumoase nu erau în trendul locului. Exact asta îți dădea impresia coloana de fete și băieți aduși de Șovăială care împărțeau doamnelor din partid ,care se apropiau de Sala Thalia, câte o floare, iar tuturor delegaților un pliant și o atenție. Îmbrăcați în veste galbene cu sigla PNL se vedeau ignorați de o bună parte din oameni, astfel încât de la un moment s-au și retras timid. Dacă nu ai cu cine... Între timp, palele de vând au încheiat surghiunul și după ce zeci de hârtii au fost luate și aruncate pe probabil cea mai frumoasă stradă din oraș, gestul de domn al lui Șovăială s-a încheiat.

Oricum, se apropia ora la care urmau să apară cei doi candidați la președinția partidului: premierul Florin Cîțu și președintele PNL, Ludovic Orban. Primul, a venit Orban, întâmpinat de Șovăială, și după un foarte scurt ocol de saluturi s-a oprit la o masă pe terasa de lângă Sala Thalia. La vreo jumătate de oră a ajuns și Cîțu, primit de Raluca Turcan, Adrian Bibu și Daniela Cîmpean. Cei doi contracandidați au avut și un moment în care s-au salutat, în urma căruia Cîțu s-a distanțat rapid și puțin șifonat. În văzul tuturor, Orban i-a reproșat că vorbește minciuni despre el, iar în lipsa unei replici bărbătești s-a refugiat cocoșește la masă, alături de primarul din Mediaș, Gheorghe Roman și de deputata, tot de Mediaș, Christine Thellmann.

”Să nu vă lăsați influențați de nimeni, indiferent dacă vi s-a spus să vă fotografiați votul”

Cu ministrul de Interne Lucian Bode în calitate de președinte de ședință, alegerile din PNL Sibiu au debutat grav, cu acuzații clare, cu subiect și predicat.

Deși s-a început calm cu discursuri constructive venite de la Cristian Bușoi, Rareș Bogdan, Emil Boc, Adrian Veștea, Florin Cîțu și chiar și Ludovic Orban, totul s-a rupt la Constantin Șovăială. Timid, cu emoții precum un școlar desemnat să vorbească în fața întregii școli, preotului și primarului, Șovăială a putut articula câteva acuzații dure. Secretarul general al PNL Sibiu, Constantin Șovăială, a spus că organizarea alegerilor s-a făcut cu încălcarea regulamentelor interne, vorbind despre felul în care s-au desemnat membrii comisiilor interne, a spus că a fost izolat în partid și că delegații au primit indicații clare cu cine să candideze. ”Unor colegi li s-a spus să nu vorbească cu mine, să s-a încercat izolarea mea totală, uitând că am fost prietenul multor dintre dumneavoastră. S-a încercat pedepsirea mea pentru că am încercat să candidez. Sunt măsuri dictatoriale și totalitariste, toate ăstea trebuie să înceteze. Voi urmări ca astfel de situații să nu mai apară în PNL Sibiu”, a declarat Șovăială. Discursul însă destul de lung și fără vreo vibrație care să producă o undă în inima delegaților a rămas util doar pentru jurnaliștii care au avut subiect de-o știre. Liberalul nu s-a oprit însă aici și și-a declarat nemulțumirea că s-au păstrat directori ai instituțiilor deconcentrate cu trecut pesedist. În plus, a insinuat că Adrian Bibu nu a fost lăsat să câștige alegerile locale și că delegații sunt controlați. ”În multe instituții din județ am păstrat oamenii din PSD. (...) Vrem să-l lăsăm cu adevărat pe Adrian Bibu să câștige alegerile pentru Primăria Sibiului. (...) Să nu vă lăsați influențați de nimeni, indiferent dacă vi s-a spus să vă fotografiați votul sau vi s-au dat fițuici ajutătoare. Suntem oameni serioși nu manipulați de cineva”, a mai spus Șovăială.

Turcan l-a făcut pe Șovăială mic

Umflat de curajul pe care l-a avut de a spune de pe scenă tot ce a avut de zis, Constantin Șovăială a fost micit de Turcan prin câteva atingeri ușoare, dar extrem de puternice. Fără să jignească, liderul PNL Sibiu a spus doar că Șovăială câștigă bani, și nu puțini, din funcția de deputat, că dacă a fost ceva ilegal în organizație trebuia să spună, până la urmă era secretar general, iar la final a punctat decisiv, chiar dacă puțin narcisist: Nu e o competiție între mine și Șovi, ci între mine și Ludovic Orban”. În tot discursul său s-a referit la Șovăială ca la un amic supărat, dar care trebuie înțeles pentru că atâta poate. ”Nu credeam să fie colegi care au indecența să aibă atacuri suburbane, așa cum am văzut în ultimele zile, în spațiul public. Fiecare atac de acest gen face rău partidului, jignește organizațiile și oamenii pe care îi reprezentăm. Aici la Sibiu s-a încercat destabilizarea organizației și sub pretextul unei competiții interne, au existat manevre și nu înțeleg de ce. (...) Nu e o competiție între mine și Șovi, ci între mine și Ludovic Orban. (...) Când e ceață șacalii au impresia că ei conduc lumea”, a declarat Turcan de la tribuna amplasată pe scena Sălii Thalia. Ministrul Muncii i-a transmis și un mesaj direct liderului partidului, Ludovic Orban. ”De fiecare dată în orice alegere am intrat cu mandatul pe masă. Și voi știați că orice alegere am fi pierdut, ați fi avut mandatul meu de președinte pe masă. Știți foarte bine că Floirin Cîțu poate da un alt spirit conducerii PNL”, a mai spus Turcan arătând clar că ea nu intră în luptă cu un amărât de secretar general, ci cu rechini adevărați de teapa lui Liviu Dragnea, Ponta, chiar și unii din propriul partid, precum Orban.

 Laudatio PNL Sibiu

Emil Boc s-a bucurat de o mult mai mare popularitate decât premierul Florin Cîțu. S-a văzut asta la intrarea în sală, dar mai ales în momentul discursurilor. Boc a fost filmat în timp ce vorba de numeroși delegați, iar liberalul a știut cum să le zgândăre orgoliul. De fapt, toți vorbitorii, inclusiv cei invitați de Șovăială i-au băgat voturi în urnă președintei Turcan. Chiar și președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, i-a recunoscut acesteia meritele, însă peste toate toată lumea a apreciat la maxim performanțele electorale ale liberalilor sibieni din ultimii ani.  ”Raluca Turcan e un om politic cu principii politice sănătoase, iar județul Sibiu are de câștigat prin Raluca Turcan. Salut această organizație PNL cu rezultate extrem de spectaculoase. (...) Mă bucur să fiu în județul și în municipiul care l-a dat pe președintele Klaus Iohannis, președintele care a consolidat parteneriatul cu SUA, care apără democrația, statul de drept și care a venit cu o viziune sănătoasă, pentru o Românie educată”, a punctat europarlamentarul Cristian Bușoi.  ”Alegerea dumneavoastră e mai simplă decât în alte părți. Încep alegerile în mai puțin de oră”, a vorbit și Rareș Bogdan. Fără a-l uita, nici el, pe Klaus Iohannis. ”Ultima oară când am fost aici, în această sală, era o piesă din cadrul FITS (n.r. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). În această sală mai era un domn, care e la câteva străzi distanță și îl salutăm. Omul ăsta se numește Klaus Werner Iohannis și e de aici, de la dumneavoastră”, a răcnit europarlamentarul în aplauzele audienței. Iar când primarul Clujului vine și îți spune în față: ”Am venit să fă felicit pentru ce faceți, sunteți organizația fanion a PNL, întotdeauna am vrut să fiu în locul vostru. Felicitări Raluca, felicitări întregii organizației. De la dumneavoastră are și PNL de învățat, cum să-ți faci echipă”, atunci e clar. În acel moment de ovații, Șovăială probabil că-și număra voturile în ordine inversă, nemaifiind sigur nici de ce i s-o fi dat în scris.

Bomboana de pe tort a pus-o chiar premierul. ”Vă felicit. Sunteți cea mai performantă filială a PNL. Pe lângă rezultatele politice de anul trecut aveți un rezultat, ați dat președintele României care a marcat țara în ultimii 30 de ani”. Șovăială și Orban șușoteau la ureche în acel moment, încercând probabil o ieșire discretă din sală. Doar că Orban trebuia să vorbească. ”Vă salut, vă felicit și din respect pentru dumneavoastră, vă las să vă desfășurați alegerile transmițând felicitări pentru Raluca Turcan, pentru Daniela Cîmpean dar și pentru Gheorghe Roman”, a transmis liderul Camerei Deputaților. ”Aș fi vrut să vin aici să o susțin pe Raluca Turcan, însă Raluca Turcan a luat decizia să nu mă mai susțină pe mine, nu știu de ce. Echipa câștigătoare e a PNL și a făcut parte din ea și când am câștigat europarlamentarele și alegerile locale și cele prezidențiale. Raluca Turcan a fost mâna mea dreaptă ca vicepremier”, a spus Orban, în dauna lui Șovăială. Atunci când cel mai important aliat vine și spune că ar fi mers pe mâna celuilalt, dar a fost refuzat, nu prea mai ai multe speranțe.

În ciuda tentei extrem de clară dată de discursuri militarul Șovăială a mers conform planului A. Dar poate nici nu exista un plan B și asta ar ridica semne de întrebare. Și-a citit discursul pregătit temeinic înainte și s-a adâncit într-o serie de acuze care în momentul acela nu-și mai aveau rostul. Practic, cu fiecare nouă filă își bătea încă un cui la sicriul politic.  

Discursurile de final ale lui Adrian David, primarul din Avrig și viitorul prim-vicepreședinte și cel al Daniele Cîmpean, celălalt vicepreședinte nu au fost decât prilej de relaxare înaintea votului. Zarurile, trucate sau nu, erau deja aruncate, iar singura dilemă a delegaților nu mai era cine va câștiga, ci la ce oră.

Târziu în noapte s-a aflat că Șovăială a obținut 82 de voturi dintr-un total de 323 – 25,38%. Iar întreaga structură a Biroului Politic Județean a fost populată de oameni apropriați Ralucăi Turcan.

Noua conducere a PNL Sibiu

Președinte - Raluca Turcan

Prim-Vicepreședinte Strategii Politice Și Comunicare - Daniela Cîmpean

Prim-Vicepreședinte Politici Publice - Adrian David

Vicepreședinte Dep. Strategii Și Relații Politice - Aurel Gâță

Vicepreședinte Dep. Imagine, Comunicare, Relații Mass-Media, Purtător De Cuvânt - Ivan Valentin

Vicepreședinte Dep. Politici Economice, Mediul De Afaceri, Dezvoltare Regională, Fonduri Europene - Schiau-Gull Alin

Vicepreședinte Dep. Politici Sociale, Relații Cu Sindicate, Patronate, Organizații Neguvernamentale - Adrian Bibu

Vicepreședinte Dep. Politici Privimd Administrația Publică, Justiția, Siguranța Națională, Ordine Publică Și Siguranța Cetățeanului - Marius Grecu (Axente Sever)

Vicepreședinte Dep. Politici În Agricultură, Silvicultură, Mediu Și Dezvoltare Rurală - Dragomir Mircea

Vicepreședinte Dep. Politici În Educație, Cercetare, Cultură, Culte, Minorități Și Sport - Grecu Marius (Șelimbăr)

Vicepreședinte Dep. Pentru Politici În Sănătate - Virgil Popa

MEMBRI BPJ:

 1. Călin Gheorghe
 2. Otilia Man
 3. Vlad Vasiu
 4. Marcel Luca
 5. Ovidiu Spătari
 6. Gheorghe-Vasile Beschiu
 7. Niculae Dancu
 8. Andreea Voicu
 9. Valentin Ristea
 10. Stephan Braune
 11. Ionuț Maier
 12. Lucian Scumpu
 13. Alexandru Zavatin
 14. Gheorghe Sorici
 15. Constantin Văcariu

TREZORIER - Bega Cristina

PREȘEDINTE COAJ - Marin Crăciun

PREȘEDINTE CJRC - Benga Daniela

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Andrei

Acum 10 luni

Dnu Bratu v-ati "micit" în ochii mei, ca să va citez.

Raspunde

Un sibian

Acum 10 luni

oare de ce-or fi ales Sibiul "minunatii" astia...ii aveam noi pe ai nostri, chiar nu mai era cazul!!!

Raspunde

Munteanu

Acum 10 luni

Groaznic! Nu scapam curand de dna din Botseni!e

Raspunde

Gica contra

Acum 10 luni

Mai ceva ca la al XIV-lea congres al lui Ceausescu. S-au laudat intre ei. Imi pare rau, Sovi!

Raspunde

Jean

Acum 10 luni

O rusine pentru Sibiu ! Sb si Bv, condus de acesti dementi, au ajuns 2 ghetouri infecte! Astia sunt terminatorii romaniei!
Raspunde

Alin

Acum 10 luni

Se duce pe ..la Sibiul
Raspunde

Munteanu

Acum 10 luni

Sovi, ne pare rau!

Raspunde

Rasvin

Acum 10 luni

Bravo prietene! tu chiar ai curajul sa spui lucrurilor pe nume. esti o exceptie intre jurnalistii romani cu toate ca asta ar trebui sa fie o constanta

Raspunde

Alex

Acum 10 luni

Categorie: stiri - > politica Este defapt: opinie Pare mai mult reclama politica. Halal jurnalism.
Raspunde

Eu, sibianul

Acum 10 luni

Este jalnic ceea ce faci, "musiu" "jurnalist" - primul... termen e clar de ce are gilimele, urmatorul ar trebui sa-ti fie tie clar, autorule -! Daca Sibiul a ajuns sa aleaga intre transgender (hai sa fim sinceri, daca nu stim ca vorbim despre o femeie si vedem o fotografie, ne cam ingrozim...) si un neica nimeni care mananca de pomana pe la primarii din Marginime, e foarte trist, dar... atat timp cat Sovaiala, Budescu, Trif si alte hahalere de acest gen sunt "oferta" politica sibiana, stam... de fapt nu stam! Vai de noi!
Raspunde

Mamuca Trucan

Acum 10 luni

Flory, m..ia si ciocolata..epic!!
Raspunde

Lucaci

Acum 10 luni

Sibienii nu sunt mai altfel decat ardelenii ! Daca e bal, bal sa fie ! Mergem mai departe cu Turcana cea oachesa ! Precum oile... Sa dispara (PNL-ul) pe prostia lor. A iesit in fata ( sa conduca) o gasca pusa pe furat.
Raspunde

Alina

Acum 10 luni

Dl. Florin Citu, imbracat intr-o tinuta informala... Sun blugi LEVI'S? La valoarea lui...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus