Vineri,
24.09.2021
Innorat
Acum
16°C

Pute la Cisnădioara

Pute la Cisnădioara

Louis de Rouvrey, ducele Daint-Simon, a scris, în autobiografia sa, despre prinţesa d'Harcourt care urina, în fiecare dimineaţă, pe holurile palatului Versailles. Avea un statut atât de important, în viziunea ei, încât considera că nu era demn să meargă la toaletă.  

Dacă te mână pașii către Cisnădioara e imposibil să nu-ți amintești de această etichetă a doamnei d'Harcourt. Diferența este că deși folosești o toaletă pentru chemarea naturii, s-ar putea ca aceasta să te depășească alene, atunci când o iei pe jos, spre cetate. Și asta, pentru că cele mai multe restaurante și pensiuni din zonă scot țeava în stradă, direct din hazna. Mirosul pestilențial te roade pe dinăuntru, pur și simplu, și nu are leac. Decât nesimțirea.

Standardul urcat de vilele impunătoare și de mașinile scumpe care se înșiră pe aproape orice uliță ai lua-o e coborât brusc de mirosul de rahat și de zeama tulbure care-și face loc pe lângă buruieni. E un peisaj dispărut de ani buni din multe localități, mult mai sărace, mai insignifiante și mai puțin bătute decât Cisnădioara, însă aici, până acum, nu s-a putut. E blestemul unei comunități bogate care nu poate trimite mai mult de trei-patru consilieri locali în executivul care decide cine are drept de țeavă. E și blestemul bogatului care ajunge la mâna săracului. E și incapacitatea românului, oricât de mare ar avea contul în bancă, să se solidarizeze pentru propriul rahat. Dar și tupeul crâșmarului care te lasă țuț de atâta lipsă de bun simț.

La începutul anului s-a anunțat că va ajunge civilizația și aici. Un proiect pe fonduri europene obținut de Apă Canal ar face în bijuteria de localitate de lângă Cisnădie o rețea de alimentare cu apă de 7,4 km și o rețea de canalizare de 7,1 km. Doar că nimeni nu mai crede, după seriile de promisiuni, iar dejecțiile coboară încet la vale. Un proiect similar a picat la vot, în 2009, după ce consilierii locali au respins la vot un credit de 1,2 milioane de euro, bani ce ar fi urmat să fie băgați în apa și canalizarea din Cisnădioara. Iar de atunci fiecare s-a descurcat cum a putut.

Și ca multe alte situații din viața cotidiană pozăm ceva și realitatea ne râde știrb, din umbră. Dinspre Cisnădioara coboară în fiecare week-end, pe feed, meniuri scumpe, delicatese de Instagram, deserturi bombastice, iar de șanțul de care nu se apropie nimeni se bucură doar muștele verzi, de vită.

Sursa foto: kirchenburgen.org

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Marian Precup

Acum 1 lună

Primaria Cisnadie ne trimite la Apa Canal pe motiv ca e treaba lor apa si canalul. Primaria ne ia banii, Apa Canal ne ia de prosti, iar dvs scrieti despre noi care stam cu rahatul sub ferestre. Incompetenta peste tot papagalii conduc!
Raspunde

Cisnadian

Acum 1 lună

Pentru rezolvarea problemei exista ministatii de epurare pe care cred ca orice pensiune si le-ar putea permite. Aici de vina sunt cei de la mediu pentru ca au dat autorizatii de functionare prea usor.
Raspunde

Razvin

Acum 1 lună

foarte fain articolul.
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

In sfarsit cineva spune lucrurilor pe nume.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodica unghii cu gel

Acum 1 lună

Foarte bine! Huja sa ne facă noua în Arhitecți ca la că-ți bani am dat și am ridicat zona din sărăcie! Nu la bogătanii aia hoți imbuibati și certați cu legea! Sa fie pentru romani banul public nu pentru austrieci și sasalai!!!
Raspunde

Cisnadian

Acum 1 lună

Rodica, mai bine zis cei veniti in Arhitectilor din saracia din Valcea. Sa fim seriosi.
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Si din toti locuitorii aia cu multi bani de care se mentioneaza, nu s-au gasit o mana de oameni sa angajeze un istet care sa faca un proiect pe fonduri europene beton? De obicei pe proiecte de astea se dau destul de usor fondurile daca e facut cum trebuie. Sau asteapta sa sifoneze statul direct de la contribuabili ca e mai simplu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus