Louis de Rouvrey, ducele Daint-Simon, a scris, în autobiografia sa, despre prinţesa d'Harcourt care urina, în fiecare dimineaţă, pe holurile palatului Versailles. Avea un statut atât de important, în viziunea ei, încât considera că nu era demn să meargă la toaletă.
Dacă te mână pașii către Cisnădioara e imposibil să nu-ți amintești de această etichetă a doamnei d'Harcourt. Diferența este că deși folosești o toaletă pentru chemarea naturii, s-ar putea ca aceasta să te depășească alene, atunci când o iei pe jos, spre cetate. Și asta, pentru că cele mai multe restaurante și pensiuni din zonă scot țeava în stradă, direct din hazna. Mirosul pestilențial te roade pe dinăuntru, pur și simplu, și nu are leac. Decât nesimțirea.
Standardul urcat de vilele impunătoare și de mașinile scumpe care se înșiră pe aproape orice uliță ai lua-o e coborât brusc de mirosul de rahat și de zeama tulbure care-și face loc pe lângă buruieni. E un peisaj dispărut de ani buni din multe localități, mult mai sărace, mai insignifiante și mai puțin bătute decât Cisnădioara, însă aici, până acum, nu s-a putut. E blestemul unei comunități bogate care nu poate trimite mai mult de trei-patru consilieri locali în executivul care decide cine are drept de țeavă. E și blestemul bogatului care ajunge la mâna săracului. E și incapacitatea românului, oricât de mare ar avea contul în bancă, să se solidarizeze pentru propriul rahat. Dar și tupeul crâșmarului care te lasă țuț de atâta lipsă de bun simț.
La începutul anului s-a anunțat că va ajunge civilizația și aici. Un proiect pe fonduri europene obținut de Apă Canal ar face în bijuteria de localitate de lângă Cisnădie o rețea de alimentare cu apă de 7,4 km și o rețea de canalizare de 7,1 km. Doar că nimeni nu mai crede, după seriile de promisiuni, iar dejecțiile coboară încet la vale. Un proiect similar a picat la vot, în 2009, după ce consilierii locali au respins la vot un credit de 1,2 milioane de euro, bani ce ar fi urmat să fie băgați în apa și canalizarea din Cisnădioara. Iar de atunci fiecare s-a descurcat cum a putut.
Și ca multe alte situații din viața cotidiană pozăm ceva și realitatea ne râde știrb, din umbră. Dinspre Cisnădioara coboară în fiecare week-end, pe feed, meniuri scumpe, delicatese de Instagram, deserturi bombastice, iar de șanțul de care nu se apropie nimeni se bucură doar muștele verzi, de vită.
Sursa foto: kirchenburgen.org
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 10250
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Emil
Acum 6 ore
Votantul
Acum 6 ore
Gelu
Acum 6 ore
@Miruna