Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Singurul restaurant din Piața Mică fără paste, pizza sau hamburgeri

Singurul restaurant din Piața Mică fără paste, pizza sau hamburgeri

În timp ce Primăria decidea să elibereze total Piața Mică de mașinile care au inundat locul de atâția zeci de ani, unul din restaurante decidea că e momentul să fie altfel decât ceilalți.

”După lungi introspecții, am reușit să compilăm un meniu nou”, anunțau la începutul verii cei de la Crama Sibiană. Iar în anunțul lor vorbeau despre lucruri des clamate, dar rar întâlnite la cele mai multe dintre restaurantele din zona zero a Sibiului: promovarea unor mâncăruri corecte și curate, cu materie primă ”de la oameni de bine din împrejurimile Sibiului”. Practic, o bucătărie românească cinstită, asta promiteau cei de la Crama Sibiană.

Norocul nostru la Crama Sibiană a fost și de un ospătar dintr-o categorie rară. Plin de voie bună, totdeauna cu ”cuvintele la el” și, mai ales, de meserie. Nu apucai să golești paharul cu bere, că până îl așezai pe masă era deja lângă tine și, discret, întreba dacă să mai aducă una.

Prin urmare, timpi morți n-am prea avut la terasa aflată în umbra Turnului Sfatului.

Meniul n-are cum să îți aducă surprize: Crama Sibiană e orientată strict pe bucătăria neaoș românească: cu salată de vinete, zacuscă ori fasole făcăluită cu prăjeală de ceapă și varză, printre altele, - la aperitive, cu ciorbă de fasole, ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon, cu ciolane, coaste, sarmale, cârnați, tochitură, ceafă, mici și așa mai departe. Există și două preparate pentru vegetarieni și unul pentru lacto-vegetarieni (bulzul rumenit la grătar cu smântână grasă).

În atmosfera de concediu creată de volubilul ospătar, am început cu o supă de tăiței, făcuți în casă. ”Sunt sigur de casă. Mama patronului îi face”, dă asigurări ospătarul. Și vor fi făcuți tăițeii aceia în casă, dar la cât de albi ”precum spuma mării” erau, sigur ouăle acelea nu erau de la găini care zburdă libere prin gospodăriile oamenilor. Cu sau fără tăiței de casă ori cu ouă de la găini crescute la sol, supa a curs bine pe căldura ce se scurgea prin acoperișul terasei.

Supă de găină, Crama Sibiană

Am precizat însă treaba asta doar ca să găsesc un cusur. Pentru că, în rest, la Crama Sibiană mâncărurilor n-am avut ce cusur să le găsesc. Locul nu are în mod evident nicio legătură cu marfa din Metro, iar bucuria gustului unei mâncări cinstite a fost dublată de ospătarul care a ridicat buna dispoziție pentru toți cei de pe terasă.

Pastrama de oaie pe care am avut-o la felul principal (vezi foto principală), însoțită de mămăligă și ardei copți (cam zgârcit drămuiți pe farfurie) a fost o alegere cât se poate de potrivită. În sensul că nu mi-am rupt dinții în ea, dar nici n-am mestecat bame. Iar mămăliga a fost ”din aia adevărată”, pe care o tai cu sfoara, nu într-atât de grisată încât parcă muști din prăjitură.

Cât privește micii de oaie care au fost comandați la masa noastră, dimensiunile acestora umplu farfuria. Deși sunt ”doar” patru mici într-o porție (vin însoțiți și de cartofi), dimensiunile lor vor sătura cu siguranță și pe cel mai flămând cosaș.

În fine, la masa noastră a mai fost adus și un păstrăv, crescut în apele de munte de la Gura Râului. Cei de la Crama Sibiană spun că l-au afumat ei, cu mâna lor, în cetină de brad. Nu mi-am dat seama dacă e cetina lor în fumul de pe păstrăv, dar peștele o mers ”la fix” mi s-a transmis din colțul mesei, colț nepasionat de cărnuri în exces.

Am îndesat și un desert, unde dintre papanași sau plăcintă de casă sau budincă locală cu stafide și sos de vanilie am mers pe ultima variantă. Acum, nu sunt io convins că bunicile noastre au învățat de la mamele lor astfel de deserturi pentru ziua de duminică, dar una peste alta prăjitura cu stafide a fost exact ce trebuie după o masă românească.

Una cinstită, dar cu prețuri de centrul Sibiului. Tot prânzul mai sus descris ne-a costat 195,50 de lei: 47,5 lei - pastrama de oaie cu cartofi, 42 de lei - păstrăvul la grătar, 38 de lei micii cu cartofi, 15 lei – supa albă ca spuma mării, tot 15 lei a fost și desertul, iar restul au fost băuturile (22 de lei două ape la trei sferturi și 16 lei, două halbe cu bere).

Ciobănaș cu 3,14 oi

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 11360

Comentarii

3 comentarii

Pofticiosul

Acum 2 ani

Nu ma duc la restaurant sa mananc supa de taitei. Supa de taitei mananc acasa facuta de mama. In rest, nimic deosebit, doar preturi mari.

Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

Si eu fac supa de taitei si budinca. Ma asteptam la ceva extra.

Raspunde

Cititor

Acum 2 ani

Mai, pofticiosilor dsi marioarelor, unii dintre noi n-avem tmp sa gatim si de aceea mergem la restaurant sa mancam mancaruri traditionale ca supa de taitei si pastrama de oaie cu mamaliga! Pofta buna si voua!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus