Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Lista medicamentelor uzuale eliberate pe bază de rețetă: „Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte periculos să faci tratament după ureche”

Lista medicamentelor uzuale eliberate pe bază de rețetă: „Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte periculos să faci tratament după ureche”

Medicamentele sunt esențiale în controlul și prevenirea unor boli, dar este foarte important ca administrarea acestora să se facă în mod corespunzător pentru a-și atinge scopul. Adesea se solicită în farmacie anumite medicamente dar pentru eliberare lor este necesară o prescripție medicală obținută în urma unui consult medical. Conform legii 95/2006 prezentarea unei prescripții medicale pentru obținerea unor medicamente, aparent banale pentru unii, este necesară deoarece, ceea ce nu știu foarte mulți pacienți, acestea pot prezenta un pericol pentru sănătatea omului atunci când sunt utilizate fără supraveghere medicală sau sunt utilizate incorect. În farmaciile din Sibiu se continuă practica prin care pacienții cer aceste medicamente fără a avea rețetă, iar unii farmaciști cedează impulsului de a încasa bani și le vând. Cu toate acestea, potrivit farmacistei Codruța Sârbu, în ultimul an a scăzut cererea de antibiotice fără a avea rețetă.

Algocalmin, Amoxacilină, Ketonal, Ospamox, Anxiar, Aulin sunt doar câteva dintre medicamentele pe care oamenii le consideră banale și le cer farmaciștilor chiar dacă nu au rețetă. În realitate, aceste medicamente luate în exces și fără recomandarea medicului pot face mai mult rău decât bine. Farmacistul Codruța Sîrbu vorbește despre deserviciul pe care farmaciștii îl fac pacienților atunci când vând aceste medicamente chiar dacă nu există o rețetă, dar și despre lipsa de informare a oamenilor sau refuzul de a înțelege efectul acestor medicamente, reacții care de multe ori duc la animozități între pacienți și farmaciști. Potrivit Codruței Sîrbu, adresabilitatea pacientului de la oraș este diferită față de cea a omului de la țară, iar în ultimul an, cel puțin în mediul urban, a scăzut considerabil cererea de antibiotic fără a avea o rețetă prescrisă de un medic.

„Sunt diferențe ca tipologie de om. Pe partea de oraș, cumva, omul s-a educat, cred că mai mult forțat și se vedere o scădere semnificativă a cerințelor de medicamente care impun rețetă, fără a o avea eliberată de medic, cel puțin la antibiotice. Adică să vină și să spună că vor o cutie de amoxacilină, cum spun ei sau Augumentin sau ultimele antibiotice de ultimă generație pe care le caută pe net ori aud, paralel cu realitatea și de care cred că au ei nevoie. S-au educat constrânși sau din prisma faptului că și pe partea noastră, a farmaciștilor, colegii noștri s-au sensibilizat și au înțeles cât de important este să contribuim la bunul mers al sănătății omului și nu să-i facem rău. La țară, însă, cerința pentru medicamente care se eliberează doar pe bază de rețetă, fără a avea însă această rețetă este mult mai mare. Chiar săptămâna trecută am lucrat într-o farmacie de acolo și într-adevăr acolo cerințele omului sunt clare. Acolo vin să-și ceară fără rețetă Amoxicilină, antibioticele acelea vechi, pe care ei le cunosc”, spune farmacistul Codruța Sîrbu.

Abuz de antiinflamatoare

Pe de altă parte, farmacistul spune că, în ceea ce privește celelalte medicamente, tinerii din ziua de azi consumă exagerat, abuziv și neinstruit antiinflamatoare.

„Este omul modern care nu are timp să gestioneze durerea și vine repede și cere o cutie de Ketonal, de Aulin, antiinflamatoare care se eliberează pe bază de prescripție medicală. Oamenii trebuie să înțeleagă că este foarte periculos să faci tratament după ureche. Sunt și alte medicamente pentru durere care se eliberează fără rețetă cum sunt suplimentele alimentare, dar, din păcate, marea majoritate nici nu-și pun întrebarea de ce-i doare capul. Te poate durea capul și dacă nu bei suficientă apă. O durere de cap poate fi concludentă într-un anumit diagnostic, iar dacă omul și-l înlătură rapid s-ar putea să nu transmită medicului și așa facem un dublu deserviciu: și pacientului și medicului care va trebui să pună un diagnostic”, spune Codruța Sîrbu.

În ceea ce privește eliberarea algocalminului pe rețetă oamenii s-au obișnuit parțial, spune farmacista. Dacă unii spun că nici n-au auzit că acest medicament se eliberează pe rețetă, deși acest fapt se întâmplă încă din anul 2011, alții s-au conformat.

Trebuie înțeles că rețetele protejează

Codruța Sîrbu spune că, de cele mai multe ori reacția oamenilor atunci când sunt întrebați de rețetă este una îndreptată spre conflict, fără să înțeleagă că farmacistul ar putea să le dea un bax din medicamentul cerut, să le ia banii și să nu-i intereseze, dar nu este spre binele lor.

„Ideea este că le faci lor rău. Pe termen scurt, pe termen lung, un antiinflamator luat după ureche poate duce la gastrite sau să declanșeze o reacție alergică severă. Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care se eliberează pe bază de rețetă, nu de dragul de a fi scrise niște hârtii. Eu numesc farmacia ca un loc în care se descarcă toate energiile negative. Adică toate nemulțumirile omului după ce a trecut prin unități sanitare, medici de familie, spitale, se descarcă în farmacie. Acolo are doar drepturi. Obligații nu mai are nimeni, iar noi, farmaciștii, suntem ca un paratrăsnet. Este o situație destul de greu de gestionat. Să-i faci pe oameni să înțeleagă că nu ne-am trezit cu fața la cearceaf și nu vream să le dăm antiinflamator, ci că le face rău sau mai mult, putem face un dublu deserviciu și lui ca pacient, dar și medicului care ar putea să pună un diagnostic după ce oamenii iau astfel de medicamente. Ducem în cârcă două culpe”, mai spune Codruța Sîrbu.

Nu este doar vina pacientului. Este un cerc vicios

Farmacistul spune că și cei care lucrează în farmacii sunt oameni ca în mai toate domeniile: și mai buni și mai puțin buni și mai pregătiți și mai puțin pregătiți care nu pun în balanță întotdeauna echilibrul între a face bine pacientului și a încasa bani. Acela este momentul în care pacientul îți primește medicamentul și pleacă fericit, dar este clar și momentul în care acestuia i s-a făcut un deserviciu.

De asemenea, Codruța Sîrbu spune că aceste situații nu sunt generate doar de pacienți, ci și de farmaciști care nu știu sau nu vor să spună nu, dar și de medicii care nu scriu corespunzător rețetele.

„Și farmaciștii ar trebui să fie mai fermi, să ne respectăm halatul alb și profesia, pentru că respectul nu se cere, se câștigă. Faptul că farmaciștii termină o școală de cinci ani de zile nu le dă niciun drept, decât acela de a profesa. Dreptul de a fi om, dreptul de a fi corect, dreptul de a fi uman este un test al jurământului pe care noi îl depunem la finalul studiilor. Sunt unii colegi care nu înțeleg acest jurământ: care este meritul unui farmacist, unui asistent de farmacie. Ca să câștigi respectul unui om trebuie să poți să spui și nu și să-l faci să înțeleagă de ce ai spus nu și să fie armonie. Atunci nu-ți trântesc ușa, nu te înjură și nu-și manifestă negativ energiile. Din păcate, la școală nu te învață asta. Vină mai au și medicii care recomandă aceste medicamente fie fără a scrie rețetă, fie printr-un mesaj pe telefon. Este un cerc - pacient, medic, farmacist, în care dacă toți am fi juști sau am ridica ștafeta mai sus sunt sigură că ne-am putea desfășura activitatea mai ușor. Poate că și omul ar căpăta mai multă încredere.”  

Colegiul Farmaciștilor: Printre cele mai solicitate medicamente în farmacie și care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală se regăsesc:

-     Antibiotice și alte antibacteriene precum: amoxicilina cu denumirile comerciale: Ospamox, Amoxicilina; cefuroxima: Zinnat; ciprofoloxacina – Ciprinol, Ciprolen, Cuminol; norfloxacina: Nolicin; augmentin, doxiciclina, oxacilina, cotrimoxazol: Biseptol, Biseptrim, Sumetrolim;

-     analgezice: metamizol cu denumirile comerciale: Algocalmin, Novocalmin; tramadol/paracetamol: Doreta, Zaldiar;

-     tranchilizante: diazepam, lorazepam: Anxiar

-     sedative: nitrazepam, gerodorm, imovane, stilnox;

-     antiinflamatoare: nimesulid – Aulin, Diclofenac, Ketonal.

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Si serul?

Acum 2 ani

Si cu serul experimental, asa zis-ul vaccin anticovid cum este? Și sa mai fii si constrâns sau sa ti se interzică lucruri esentiale doar pt ca nu vrei sa ti se administreze? Fără să știm contraindicatiile, fără să știm urmările în timp, fără să se investigheze serios ce conțin sau cum interfereaza avand in vedere ca se vorbește de a treia doza, de combinarea a doua tipuri de vaccin, etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus