Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Cum va arăta noua gară a Mocăniței: loc de joacă pentru copii, leagăne pentru adulți

Cum va arăta noua gară a Mocăniței: loc de joacă pentru copii, leagăne pentru adulți

Asociația Prietenii Mocăniței a început lucrul la noua zonă de așteptare destinată celor care vor să plece cu mocănița la plimbare din Hosman. Proiectul este gândit în așa fel încât să existe nu doar un peron, ci chiar un spațiu de relaxare pentru adulți și copii deopotrivă - leagăne pentru cei mari, loc de joacă pentru micuți și pomi care să țină umbră pe timpul verii.

Decizia de a fi amenajat un nou spațiu de așteptare a fost luată pentru că mocănița nu are acces la gară, întrucât este închiriată momentan de altă companie. Așadar, fără să mai stea pe gânduri, Prietenii Mocăniței au început să lucreze pe spațiul unei foste magazii, pe care o să îl transforme în noua „gară” în care vor aștepta călătorii. „Noi nu avem acces la gară, pentru ca s-a împărțit CFR-ul în mai multe companii și gara noastră, deși o avem pe hârtie, momentan e închiriată de altă companie. Așa că trebuie să amenajăm un alt loc de unde lumea se poate urca în tren. Pentru acesta, am identificat o fundație veche acolo, chiar lângă linie, unde a fost o magazie înainte. Pe fundația aceea vrem să facem peronul, pentru că e chiar la nivelul potrivit”, explică Mihai Blotor, președintele asociației.

Peste fundație s-a depozitat mult moloz de-a lungul timpului, ba chiar a devenit o perioadă și groapa de gunoi a satului, după ce a fost abandonată Mocănița de CFR, explică acesta.

„Noi acum am curățat acum, am nivelat și ne-am apucat chiar de pavat la ea. Oamenii când vin și intră în tren, nu vrem să intre cu noroi, în primul rând. Apoi, ei așteaptă câteodată și câte o oră, pentru că deși au rezervare tot preferă să vină mai devreme în gară. Sunt și cu copii care nu au răbdare și stau pur și simplu într-o mare de moloz și iarbă.”

Pe lângă curățarea spațiului și pregătirea lui ca zonă de așteptare, reprezentanții asociației vor să îl transforme într-un loc în care oamenilor să le fie drag să stea - cu băncuțe, felinare, loc de joacă și leagăne pentru adulți. „Ideea e să facem și băncuțe acolo, să punem un coș de gunoi, pentru că lumea mai mănâncă, mai are de aruncat câte ceva, niște stâlpi de iluminat pentru că deja se scurtează ziua și trenurile de după-masa o să fie tocmai pe întuneric. De asemenea, vrem ca și copiii să aibă o ocupație, așa că facem un loc de joacă pentru ei, dar ne-am gândit și la adulți pentru care vrem să facem un loc de relaxare, poate cu niște leagăne mai mari, pentru ei. Vrem să punem și doi pomi, măcar un pic de umbră să avem pe timpul verii”, spune Mihai Blotor.

Locul va fi amenajat în concordanță cu caracterul istoric al mocăniței. Astfel, materialele folosite vor fi fier forjat și lemn sau un material mai rezistent la capriciile vremii pentru băncuțe, iar pavarea va fi cu piatră cubică. 

Proiectul este înscris și la Maratonul Internațional Sibiu, unde asociația își propune să strângă 12.500 de lei. Detalii găsiți AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus