Vineri,
24.09.2021
Innorat
Acum
16°C

Alice Dona Mitu, fondatoarea Fundației Siguranța Auto Copii România. „Neasigurat, copilul se transformă în proiectil”

Alice Dona Mitu, fondatoarea Fundației Siguranța Auto Copii România. „Neasigurat, copilul se transformă în proiectil”

Alice Dona Mitu, medic specialist, fondatoarea Fundației Siguranța Auto Copii România, va fi prezentă duminică la Sibiu pentru a susține un curs gratuit destinat părinților care vor să învețe cum să asigure copiii corespunzător în mașini.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Alice punctual despre situații în care anumite persoane pleacă la drum cu micuții fără să le ofere toate măsurile de siguranță, necesitatea de a cumpăra un scaun auto de calitate și lucrurile care se vor întâmpla duminică la Promenada Sibiu, eveniment despre care puteți citi mai multe și AICI

Cât este de riscant ca un copil să fie transportat într-o mașină fără să fie asigurat corespunzător?

Este extraordinar de riscant. Este cauza principală pentru care se produce decesul micului pasager în mașină - transportul neadecvat al copiilor, adică fără ca ei să fie asigurați în scaune speciale până la o înălțime de 135 de centimetri cel puțin, așa cum prevede legea, sau până la 150 de centimetri, cum ar fi optim, pentru a trece ulterior la asigurarea în centură. Centura de siguranță a mașinii este gândită pentru un corp de adult de o înălțime de peste 150 de centimetri. Lipsa utilizării mijloacelor de siguranță este factorul numărul 1 în ceea ce privește producerea victimizărilor în rândul copiilor, fie accidentare severă, fie deces.

Dar dacă discutăm direct despre transportarea copiilor într-o remorcă, așa cum s-a întâmplat zilele trecute la Sibiu?

Poate dacă nu s-a întâmplat nimic în acel caz, doar soarta a fost de partea părintelui respectiv și a copilașilor. Dacă s-ar fi întâmplat orice tip de impact sau doar o frânare bruscă, orice corp neasigurat într-un autovehicul aflat în mișcare își mărește masa exponențial și devine proiectil. Este catapultat în față. Acesta este mecanismul prin care se produce accidentarea persoanelor neasigurate în autovehicul, respectiv a copiilor, în cazul de față.

Cât este de important ca scaunul achiziționat să fie de o calitate superioară? Este vreo diferență între unul profesional și unul cumpărat de la „ieftinica”?

Părintele trebuie să se informeze așa cum se informează despre mașini. Se fac aceleași teste de siguranță care se fac mașinilor și pentru scaunele auto. Sunt supuse unui impact frontal la 64 km/h, unui impact lateral la 50 km/h, impact din spate și rostogolire. Apoi se dă un scor acestui scaun, care trebuie să protejeze viața pasagerului. La aceste tipuri de testări, persoana care stă în scaun trebuie să fie intactă. Al doilea lucru de care trebuie să țină părinții cont este ca scaunul să fie ca scaunul să fie ca o hăinuță - să fie perfect adecvat vârstei, înălțimii și greutății copilului și să fie perfect instalat în mașina în care va fi utilizat. În momentul unei frânări bruște, spre exemplu, toate aceste elemente - scaun, corpul copilașului și mașina - trebuie să facă un corp comun în această frânare și să rămână pe loc.

Peste câteva zile, la Sibiu, va fi implementată o linie de autobuze dedicată exclusiv transportului elevilor la școală. Ce sfat le oferiți părinților care o să își lase copiii să beneficieze de această modalitate de transport în comun?

Copiii trebuie să stea în scaune și nu în picioare pe coridorul autobuzului. Din păcate, legislația nu prevede transportul în astfel de dispozitive în microbuze, autobuze sau inclusiv taxi-uri. Ar fi fost ideal ca atunci când s-au licitat aceste autobuze să fie dotate măcar cu centură pentru șold, pentru că în acel gen de centură copilașii mai mici ar fi putut să fie asigurați cu scaune ușoare, portabile, pe care să le ducă părinții la autobuz. Să sperăm că totuși a existat acest criteriu în selecție, pentru că autobuzele mai noi au, de regulă, astfel de centuri.

Specialiștii în domeniu spun că cea mai potrivită poziționare a scaunului de copil în mașină este cu spatele la sensul de mers.

Ce se va întâmpla duminică? Cine poate participa și ce vor învăța cei care vor veni?

Evenimentul este gratuit, este un eveniment de educare și conștientizare a ce înseamnă transportul în siguranță al copiilor în autovehicul. Părinții vor învăța care sunt criteriile de alegere a unui scaun auto, care este perioada pe care se folosește fiecare grupă de scaune, perioada prevăzută de lege, respectiv până la ce înălțime este recomandată utilizarea acestor dispozitive. De asemenea, vom avea un membru al poliției rutiere, care le va vorbi părinților din perspectiva omului care a asistat la cercetarea unor astfel de drame, pe drumurile din județul Sibiu și le va vorbi despre statistica din județ, în acest sens.

Părinții vor învăța să acorde primul ajutor copiilor, în diferite situații neplăcute care pot să apară în mașină, ce facem cu copiii cu rău de mașină, în cazul în care este vară și copilul transpiră excesiv sau pe iarnă când este foarte frig. Apoi, părinții vor fi invitați în parcarea centrului comercial, unde colegii mei îi așteaptă cu mașinile și copilașii pentru demonstrații live, pentru a învăța în mașinile lor cum să folosească scaunele, astfel încât partea teoretică să fie completată de cea practică.

O altă surpriză este aducerea unor ochelari speciali care simulează o alcoolemie de 1/1000, oboseala la volan sau consumul de canabis, avem și un traseu cu obstacole pentru ca șoferii să realizeze ce efecte pot să aibă aceste trei situații asupra percepției lor în cazul în care se află la volan.

Sursa foto

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus