FOTO Mihaela Noroc, creatoarea Atlasului Frumuseții, se mută la Sibiu: „Fiecare loc din lume are femei excepționale, iar Sibiul excelează la acest capitol”

A călătorit în peste 100 de țări, în care a fotografiat mii de femei din toate păturile sociale, realizând un Atlas al Frumuseții cunoscut și apreciat la nivel internațional. Mihaela Noroc spune că frumusețea e mult mai mult decât ceea ce vedem de obicei în mass-media și reușește să demonstreze acest lucru prin creațiile ei. Acum se mută la Sibiu, „baza perfectă din care să pornesc de fiecare dată către noi orizonturi”, spune fotografa, pentru Turnul Sfatului.

Oprah Winfrey, CNN, BBC, The Wall Street Journal, TIME, Forbes, The Guardian sunt doar câteva dintre numele mari care au evocat pe larg Atlasul Frumuseții, transformându-l în cel mai mediatizat proiect artistic creat de un român, în zilele noastre.

Cum a început povestea ta, ca fotografă? Cine te-a inspirat să pornești pe acest drum?

Tata este pictor și am petrecut o mare parte din copilărie în atelierul lui, fascinată de culori. Povestea mea ca fotografă a început la 16 ani, când chiar el mi-a dăruit o cameră foto.

Pe vremea aceea eram prea timidă ca să merg pe stradă și să fotografiez oameni. Așa că primele mele subiecte au fost mama și sora mea. Încă de-atunci am căpătat o fascinație pentru portretele de femei. Apoi am studiat fotografia la facultate, dar ulterior viața m-a dus în alte domenii de activitate, convinsă fiind că nu pot trăi din meseria de fotograf. Am început Atlasul Frumuseții mai mult ca o joacă, fără să-mi imaginez că va ajunge un proiect atât de cunoscut în întreaga lume. Astăzi, însă, nu este zi în care să nu lucrez într-un fel sau altul la proiect.

Mihaela Noroc și fiica ei

Pe unde, în lume, te-a purtat pasiunea ta?

Am călătorit în peste 100 de țări cu Atlasul Frumuseții, pe toate continentele. Din Statele Unite, până în Japonia și din Coreea de Nord, până în Afganistan, am încercat să acopăr țări și medii dintre cele mai diferite pentru că Atlasul Frumuseții e în primul rând un proiect despre diversitatea lumii.

De câți ani te plimbi prin toată lumea?

Am început proiectul în urmă cu 8 ani și de-atunci cam 80% din timp am fost plecată.

Care au fost cele mai puternice fotografii pe care le-ai făcut?

Cred că cele mai puternice fotografii ale mele sunt cele din țări precum Iran sau Afganistan, locuri unde femeile duc o luptă zilnică pentru drepturile lor.

Afghanistan

Ce te-a convins să alegi acum Sibiul?

Eu am trăit aproape toată viața în București. Călătorind apoi prin toată lumea, în locuri dintre cele mai intense și aglomerate, mi-am dat seama că atunci când mă întorc acasă, acasă vreau să fie un loc liniștit și intim. Acest sentiment a fost întărit și de faptul că acum 3 ani am devenit mamă. Am găsit liniștea și intimitatea pe care le căutam în Sibiu și mă încântă că, deși este un oraș destul de mic, are toate acele avantaje ale unui oraș mare: aeroport, viață culturală și socială bogată, activități pentru copii etc.

Mai mult decât atât, de mai mulți ani mă gândesc la un proiect unic în lume. Vreau să creez un spațiu unde cele mai bune portrete și povești din Atlasul Frumuseții să fie expuse permanent. O casă a frumuseții și a diversității care să fie vizitată de mii de turiști România și străini, în fiecare an. Cred că Sibiul este locul ideal pentru acest spațiu și sper că în următorii ani să reușesc să-i dau viață.

China

Cum vezi sibiencele prin ochi de fotograf și prin prisma proiectului tău Atlas of Beauty?

Fiecare loc din lume are femei excepționale, iar Sibiul chiar excelează la acest capitol. Sunt nerăbdătoare să mă împrietenesc cu cât mai multe dintre ele și împreună să construim lucruri minunate în acest oraș deosebit.

Vei mai pleca prin lume, odată ce te stabilești la Sibiu?

Da, cu siguranță voi continua să călătoresc. Vreau să continui Atlasul Frumuseții toată viața, iar Sibiul e baza perfectă din care să pornesc de fiecare dată către noi orizonturi.

RomâniaRomânia

Ecuador

Islanda

India

Italia

Franța

Iordania

Mongolia

guatemala

Africa de Sud

Cuba

Mexic

Iran

Columbia

Nepal

Myanmar

Ucraina

Irlanda

Coreea de Nord

Spania

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Marius

Acum 2 ani

Bine ai venit! Astept cu nerabdare deschiderea expozitiei.
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

Felicitari pentru realizarile tale si mult succes in continuare! Ne bucuram sa te avem printre noi!
Raspunde

Mirona-Ioana

Acum 2 ani

Bun venit, Mihaela! Așteptăm noi fotografii frumoase cu femeile din Sibiu! Mult succes cu proiectul! Și multă sănătate și putere de muncă!
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

mai de graba fotografii cu femeile frumoase din Sibiu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus