Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Victor Costache a demisionat din ULBS. Acuzații grave la adresa rectorului. Sorin Radu: ”Regretăm maniera în care domnia sa a ales să procedeze”

Victor Costache a demisionat din ULBS. Acuzații grave la adresa rectorului. Sorin Radu: ”Regretăm maniera în care domnia sa a ales să procedeze”

În 26 august, dr. Victor Costache și-a depus demisia din funcția de conferențiar universitar în cadrul Facultății de Medicină Generală a ULBS, însă în textul atașat acesteia aduce acuzații grave rectorului Universității, prof. Sorin Radu.

Concret, fostul ministru al Sănătății îl acuză pe rectorul ULBS că a anulat în 2020 postul de profesor universitar de chirurgie cardiovasculară, că a blocat formarea medicilor rezidenți în chirurgie cardiovasculară și că a dezafectat centrele de cercetare Nextcardio și Hasso Platner, inițiate de către Costache.

Acuzațiile lui Victor Costache: I-au blocat postul de profesor

Conferențiar universitar până în momentul demisiei, dr. Costache îl acuză direct pe rectorul Sorin Radu că i-a anulat ”nejustificat” postul de profesor universitar de chirurgie cardiovasculară. ”Ați frânat astfel șansă de dezvoltare a acestei discipline în Sibiu și ați negat dreptul de formare în acest domeniu a studenților de la medicină”, susține doctorul.

Din acest motiv, spune el, la sfârșitul anului 2020 ULBS și-a pierdut și acreditarea singurei secții de profil de chirurgie cardiovasculară pe care o avea în structura. ”Menționez că această decizie a blocat deliberat dezvoltarea disciplinei la Sibiu în pofida faptului că eram cadrul didactic din domeniul medicinii cu cele mai multe publicații internaționale, prezentări la conferințe internaționale, cel mai mare indice H, proiecte de cercetare, etc. fiind disponibil că unul din candidați pentru postul de profesor. Ați demonstrat că nu va interesează”, a scris Costache în demisie.

Lipsa specialiștilor ECMO la spitalul județean, pusă în spatele Universității

O consecință a faptului că universitarii nu ar fi vrut să formeze rezidenți în chirurgie cardiovasculară a avut consecințe în timpul valurilor pandemiei de COVID, susține Costache. Mai precis, el îl acuză atât pe rector, cât și pe dr. Radu Fleacă că s-au opus formării medicilor rezidenți de chirurgie cardiovasculară, iar una din ”consecințele directe s-a văzut în timpul pandemiei COVID 19 când în plin val 2 și 3 consola de tip ECMO utilizată ani de zile de către echipa noastră de chirurgie cardiovasculară, a fost împrumutată Spitalului Județean Sibiu unde nu a fost nimeni capabil nici măcar să o pună în funcție”, susține Costache. ”Astfel ați negat accesul la tehnologia de tip plămân artificial care ar fi putut să salveze viață multor pacienți din Sibiu internați cu forme severe de COVID 19”, conchide fostul ministru.

Demontarea și dezafectarea aparaturii medicale achiziționate pe două proiecte

Costache susține că personalul universității a dezafectat centrul de cercetare în bolile cardiovasculare ”Nextcardio” într-o perioada a anului în care nu există nici o activitate didactică sau de cercetare în ULBS care să justifice acest lucru.  ”Persoane fără pregătirea necesară au demontat, în perioada de durabilitate a proiectului Nextcardio și stocat în condiții improprii, echipamente de cercetare de mare precizie: laser de înalta sensibilitate, simulator endovascular (singurul brevet de invenție al ULBS din domeniul bolilor cardiovasculare, integral realizat de către echipa NextCardio), servere cu baze de date internaționale”, susține Victor Costache.

În plus, susține acesta, prin dezafectarea centrului universitatea nu respectă termenii finanțării.  ”Este îngrijorător mai ales pentru că ULBS s-a obligat prin contractul de finanțare al proiectului NextCario la sustenabilitatea acestui centru de cercetare. În prezent ULBS nu respectă condițiile unei finanțări care le-a obținut și în plus, negheaza cercetătorilor accesul la infrastructură de cercetare. Prin această acțiune se blochează voit performanță în cercetare în domeniul cardiovascular în viitorii ani”, se arată în demisie.

 Costache acuză și dezafectarea centrului de cercetare Hasso Platner în domeniul patologiei valvulare aortice. ”Datorită (sic!) demontării de către persoane fără nici o pregătire în domeniu, a echipamentelor, nu s-au mai putut realiza simulări sau măsurători și consider că nu se vor mai putea realiza la timp indicatorii din acest proiect de cercetare. Va rog să luați act de demisia mea și din cadrul acestui proiect”, a mai scris fostul ministru.

 De asemenea, Costache susține că mai mulți doctoranzi din cadrul școlii doctorale a ULBS trebuiau să își înceapă partea științifică din cadrul părții personale a tezei de doctorat în cadrul centrului Nextcardio. ”Acest lucru nu mai este posibil datorită acțiunilor menționate mai sus și lipsei de reacție din partea Dumneavoastră”, a concluzionat acesta.

Rectorul Sorin Radu: ”Nicio despărțire nu e plăcută”

Într-un răspuns transmis Turnul Sfatului, rectorul ULBS, Sorin Radu, susține că demisia a fost înregistrată la registratura universității în 26 august, însă doctorul Costache ”și-a exprimat dorința de a rămâne în continuare conducător de doctorat afiliat la ULBS”.  ”Demisia, așa cum știți, este un gest unilateral, drept urmare, conducerea ULBS nu găsește oportun să comenteze la momentul actual un astfel de gest și nici motivațiile care s-ar putea afla în spatele deciziei respective.  Personal, vă pot spune că am primit această demisie cu surprindere, având în vedere că domnul Costache a avut de-a lungul timpului în ULBS un partener corect și înțelegător. Mai mult decât atât, am trăit mereu cu senzația că dl. Costache a fost sprijinit de comunitatea academică sibiană și de conducerea universității noastre în toate proiectele și activitățile în care a fost implicat, chiar dincolo de elementarul spirit de colegialitate pe care îl manifestăm unii față de alții în mod curent.

Însă, chiar dacă nu putem pretinde că o înțelegem întrutotul, respectăm decizia domnului Victor Costache. Nicio despărțire nu e plăcută, și regretăm maniera în care domnia sa a ales să procedeze, dar îi urăm domnului doctor mult succes în activitatea sa viitoare și îi dorim să poată găsi căile morale și legale cele mai potrivite pentru a-și atinge potențialul”, a transmis prof. Sorin Radu.  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

I s-a blocat accesul spre gradul didactic de profesor universitar... Dle Costache, puteti sa ne spuneti -sincer- cat de des mergeati la cursurile de la Facultatea de Medicina Sibiu? Erati mult prea ocupat pt. atatea daraveli: spital, operatii, congrese, articole stiintifice, politica, functii politice... Cate ore are ziua pt. dvs.?
Raspunde

Ungureanu

Acum 2 ani

Lasa ca de-acuma va rupe bancile la faimoasa universitate Titu Maiorescu. Are asa o valoare galactica Costache asta ca n-a reusit sa se angajeze si el la o universitate de stat mai de doamne-ajuta (ca n-aveam pretenții de UMF). S-a dus la privata unde face jocurile nasul lui de cununie, Horatiu Moldovan, care i-a fost coleg la SANADOR si secretar de stat in minister. Tot "la famiglia", nene :)))
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Astia de la SJ sunt prea competenti sa recunoasca daca nu stiu ceva. Aia cu plamanul artificial e epica. In loc sa intrebe sau sa ceara ajutor pentru a putea folosi acel ECMO si sa salveze vieti , mai bine l-au tinut inchis si au invocat diverse motive in speranta ca vom uita. Dar stati liniștiți stimati medici ca nu am uitat cum ati gestionat pandemia.
Raspunde

Universitate de 2 lei

Acum 2 ani

Ce gluma de universitate! Cloaca de sotii, amante, verisoare si fii! Fabrica de produs saormari si olteni la banda pe salariul minim!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

In urmă cu doi ani o tânără chirurg cardiovascular ( originară din Botoșani ) repatriată din Canada s-a înscris la concurs pentru un post de chirurgie cardiovasculară la SJU SIBIU ( vezi TS ) ; la câteva zile își anunță și ministrul Costache intenția de a candida , apoi concursul nu a mai avut loc , desființând-se postul . Așa s-a produs “ reforma “ la Sibiu .
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Sa ramana la Brasov... Si acolo este Facultate de Medicina facuta peste noapte ca si la Sibiu... De ce nu incearca la facultatea din Iasi? Doar e de-al locului!
Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

Acum cățiva ani am asistat la o discțtie dintre două cadre medicale din Polisano. Discuția era despre cum a ajuns Costache să profeseze în România cu diplome neacreditate / nerecunoscute în România. Se discuta că ascensiunea lui se datora sforilor trase de Vonica cu ajutorul Ralucai Turcan.
Raspunde

Pacient

Acum 2 ani

Domnul Costache isi da demisia si nu prea! Adica alege ce ii convine sa faca ( conducator de doctorat), din motive pe care le intuim. Suparat ca nu a fost lasat sa se faca profesor , ca sa plece apoi si mai tantos , ne explica ce lucruri bune a facut in Sibiu. Inalt om inalt caracter!
Raspunde

Me

Acum 2 ani

A plecat? Nicio pierdere.Oricum era prezent doar cu numele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus