Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Trei dascăli sibieni, distinși pentru excelență în educație. ”Și în mediul rural se poate face învățământ de calitate”

Trei dascăli sibieni, distinși pentru excelență în educație. ”Și în mediul rural se poate face învățământ de calitate”

Trei din cei 12 profesori din România care au fost premiați miercuri, 8 septembrie, în cadrul Galei Merito 2021, sunt din Sibiu. Evenimentul, desfășurat la București sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, se află la cea de-a șasea ediție. Este vorba despre Anca Botoroagă, director Școala gimnazială „Aurel Decei” din Gura Râului, Daniela Elena Ionele, profesor de științe tehnice și instruire practică Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian”, din Agnita și Teodora Coman, profesoară de limba și literatura română la Școala gimnazială nr. 18, Sibiu. Acești trei dascăli și-au transformat meseria în pasiune și s-au dedicat întru totul copiilor pe care îi educă, schimbându-le și modernizându-le mediul în care învață, inovând modul de predare fără să aștepte ajutor și acceptând provocările. Câștigătorii galei din acest an vor deveni mentori pentru alți profesori și se alătură comunității Merito formată de alți 55 de profesori din toată țara.

„Fiți curajoși și creativi, creați-vă propriul stil și respectați-vă principiile de viață” este mesajul transmis de Ana Botoroagă pentru toți dascălii din România.

Este profesor de engleză la școala din Gura Râului. Din 2016 a condus această școală din postura de director adjunct, iar de anul acesta, de la 1 septembrie este director al unității de învățământ. De-a lungul timpului a desfășurat în școală zeci de proiecte, dar printre cele mai importante se numără digitalizarea școlii care a început în anul 2018. Astfel, Școala gimnazială „Aurel Decei” se numără printre cele în care s-a implementate proiectul pilot catalogul digital. De asemenea, prin colaborarea cu alți parteneri care i-au susținut proiectul, Anca Botoroagă a reușit să aducă în școală Chromebook-uri, laptopuri ușor de utilizat pentru copii și foarte utile în perioada în care au fost nevoiți să învețe în on line.

„Acesta a fost rezultatul muncii din ultimul an și al proiectelor implementate în școală. Schimbările au avut loc în timp și atât copiii, cât și colegii mei și-au dat seama că este în beneficiul lor și că acesta este viitorul. Digitalizarea și îndreptarea către o școală mai modernă”, spune prof. Anca Botoroagă.

Dascălul spune că momentul primirii premiului a fost ca un vis. Nu se aștepta să trăiască vreodată acele emoții.

„A fost foarte emoționant, de vis. Nu credeam că o să trăiesc așa ceva vreodată. M-a adus aici dorința de a face mai mult decât ne oferă sistemul de a aduce noutate prin cursuri de formare pentru profesori și prin idei implementate în școală. Am fost întotdeauna curioasă și mi-a plăcut să explorez, iar pe lângă toate acestea mă motivează copiii. Vreau să dau înapoi ceea ce am primit de la școala mea, pentru că este școala unde eu m-am format, să dovedim că și în mediul rural se poate face învățământ de calitate. Avem în școală de mulți ani doar profesori calificați și mulți dintre ei sunt titulari, ceea ce este un lucru bun, pentru că oferă o siguranță elevilor că an de an vor avea aceeași profesori. Am încercat în ultimii ani alături de domnul director să ducem școala spre un nivel mai bun. Avem televizoare SMART în fiecare sală de clasă pe care le folosim ca monitoare pentru a proiecta elevilor diverse activități. Motivația este să ajutăm învățământul să se transforme, să fim mai buni fără neapărat să așteptăm ceva de la Guvern sau de la autorități. Să ajutăm copiii să se dezvolte într-o școală care este pregătită să le oferă tot ce au nevoie pentru a deveni oameni buni și dornici să-și continue studiile, să nu renunțe, să urmeze o facultate și să ajungă profesioniști într-o meserie”, spune Anca Botoroagă.

Daniela își dorește să fie la curent cu tot ce știe că face copilului bine

„Fiți pasionați! Pasionați de tot ceea ce faceți”, este mesajul transmis de Prof. Daniela Elena Ionele tuturor cadrelor didactice din România.

Prof. Daniela Elena Ionele predă la Agnita, la Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” de aproximativ 25 de ani. Este un om căruia îi place noul, adoră să facă echipă cu copiii și să scoată tot ce este mai bun din ei. În școala în care predă a implementat proiecte Erasmus, pentru că știa sunt singura șansă pentru elevii din învățământul profesional de a face practică, de calitate, în afara țării. Spune că primirea premiului MERITO i-a spulberat orice urmă de posibil discurs pe care o avea în minte, mai ales când și-a auzit copiii vorbind. Când a fost întrebată într-un interviu, după eveniment, care sunt realizările ei sau cum cataloghează premiul Merito, a răspuns că este a doua ei mare realizare, prima fiind aceea de a fi profesor.

„Orice am avut în minte s-a spulberat în momentul în care am văzut ce au spus copiii și m-am trezit vorbind despre ei și nu despre mine. Cred că datorită lor am ajuns acolo. M-am luptat foarte mult să formez proiectele Erasmus pentru că știam că este singura variantă pentru copiii de la învățământul profesional să iasă din orașul nostru și să beneficieze de o pregătire practică, de calitate, în afara țării. De acolo au plecat multe. Din momentul în care am plecat cu Erasmus-ul m-am implicat în foarte multe alte proiecte. Am avut și un proiect caritabil pentru copiii cu CES de la noi din școală. Am încercat să-i implic pe toți colegii mei în diferite activități, în afara școlii, sau în clase, în tot felul de nebunii, pentru că eu sunt foarte perseverentă de felul meu. Am observat că atunci când îi implici mai mult pe copii și rezultatele sunt altele, iar dacă ei văd că le ești dedicat și că tot ce faci, faci pentru ei sunt mult mai receptivi și mai implicați”, spune Daniela.

Dascălul de la Agnita face tot posibilul să fie la curent cu tot ceea ce știe că face copilului bine la școală și să lupte pentru ceea ce alege să facă.

„Trebuie să recunosc că de multe ori noi ne luptăm cu morile de vânt și ne luptăm, poate cu directorul școlii, colegii de lângă noi, pentru că și noi avem nevoie de susținere și nu neapărat materială. Contează foarte mult să ai și o susținere sufletească. Partea materială, până la urmă, o poți rezolva. Nu ai cum să nu vrei să faci mai mult, mai ales când îi vezi pe acei copii. Noi avem mulți copii din medii dezavantajate și din mediul rural, iar eu încerc să scot ce este mai frumos din acești copii. Și mai vreau ceva! Vreau să schimb o mentalitate care există la noi, în școlile românești și anume că cei de la țară nu pot și cei de la oraș pot. Nu există așa ceva!”, mai spune Daniela.  

Cel de-al treilea profesor premiat în cadrul Galei Merito este Teodora Coman, profesor de Limba Română la Școala Gimnazială Nr. 18 din Sibiu. „Sinceritatea, adevărul sunt valori fundamentale pe care trebuie să le respecte un profesor înainte chiar de cunoștințe și de modelarea didactică”, scrie Teodora pe site-ul Merito.  

Teodora Coman are 44 de ani și a publicat patru cărți de poezie, dar la școală nu se recomandă ca scriitoare. A absolvit Liceul de Artă și Facultatea de Litere din Sibiu, având o carieră de mai bine de 20 de ani în învățământ. La clasă încearcă să fie opusul profesorilor pe care i-a avut ea în perioada comunismului.

MERITO este un proiect care a luat naștere în luna februarie a anului 2015 și prin intermediul căruia se dorește aducerea în ochii și în mintea românilor a profesorilor exemplari, aceia care schimbă România în bine pentru eternitate. Prin acest proiect, antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders (RBL), recunosc public și material meritele profesorilor valoroși ai României și lucrează apoi împreună ca să ducă mai departe în sistemul de educație bunele practici ale acestora.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Profu

Acum 2 ani

Ce profesionista sunteti dna Botoroaga atunci cand pastrati posturile de suplinire cui vreti dvs. in loc sa lasati sa le ia cine a dat concurs si a avut medie buna.
Raspunde

Prof. L V

Acum 2 ani

FELICITĂRI, DRAGI COLEGI!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elena

Acum 2 ani

Felicitari celor trei doamne! Sunt convinsa ca femeile tarii mele sunt cele care vor scoate romanii la mal.
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Dna Botoroaga, mare profesionista!

Raspunde

Teo

Acum 2 ani

Cred ca esti ironic, Mariuse! Care profesionist?!
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Mari frustrari au unii....daca strugurii sunt prea sus, zic ca sunt acri
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 2 ani

Felicitări doamna profesoara! Sint mîndră cu comuna mea natală.Mult succes!
Raspunde

Profu

Acum 2 ani

Pe cine feliciti? Pe o dna care aranjeaza suplinirile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus