Vineri,
24.09.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

92% dintre părinți și elevi vor autobuze școlare la Sibiu. Șapte încep să circule din prima zi de școală

92% dintre părinți și elevi vor autobuze școlare la Sibiu. Șapte încep să circule din prima zi de școală

Șapte autobuze pe trasee al căror capăt de linie este fie Colegiul național ”Octavian Goga”, fie Școala ”Regina Maria” vor începe de luni, 13 septembrie 2021, să circule prin Sibiu. Inițiativa este una pilot și ar putea fi urmată de extinderea transportului dedicat elevilor în tot orașul.

Stațiile capăt de linie din cartierul Magnolia, cea din cartierul Viile Sibiului, cea din Tineretului alături de Gușterița, Broscărie, Cireșica și zona bulevardului Mihai Viteazul (stația Lămâiței) vor reprezenta, de luni, 13 decembrie, locurile de unde vor porni către centrul orașului primele autobuze destinate exclusiv elevilor.

Cele șapte autobuzele care au primit indicativul ”E” vor porni dimineața către centru astfel încât să lase elevii la școală, în capăt de linie, cel târziu la ora 07:45. Ora de plecare a autobuzelor va fi 07:14 în cazul autobuzelor care pleacă din Gușterița (stația de pe strada Carpenului) și Tineretului (stația de pe str. Londra), 07:16 pentru autobuzele pentru elevi care pleacă din cartierele Magnolia și Viile Sibiului, 07:22 pentru autobuzul care pleacă din Broscărie (stația de pe str. Ștefan cel Mare), 07:25 pentru autobuzul care pleacă din Cireșica (stația Cireșica 2) și, respectiv, 07:29 pentru autobuzul care pleacă din stația Lămâiței (zona Hipodrom).

Orarul complet (inclusiv pentru retur) și stațiile în care vor opri aceste autobuze școlare poate fi descărcat de aici

Toate cele șapte autobuze vor include la finalul traseelor lor atât Colegiul ”Octavian Goga”, cât și Școala ”Regina Maria”, instituții în fața cărora au fost marcate cu roșu zonele în care vor opri (aceste zone vor putea fi folosite și de către părinții care își aduc copiii la școală cu mașina personală – detalii aici)

92% au spus ”Da”

Introducerea transportului dedicat elevilor vine după mai bine de cinci ani de la prima discuție de acest gen în Consiliul local Sibiu și după ce, în primăvara acestui an, liberalii au făcut presiuni la deliberativul local (concretizare printr-o hotărâre adoptată) pentru ca o astfel de inițiativă să fie demarată.

Reprezentanții societății de transport public local Tursib au demarat mai apoi un sondaj în rândul elevilor și al părinților pentru a vedea dorința acestora de a beneficia de serviciile specifice transportului dedicat pentru elevi. ”S-a determinat că există deschidere către acest proiect din partea elevilor și părinților – din 2.093 de respondenți, 1.924 au răspuns «Da» acestei propuneri și doar 169 au răspuns «Nu»”, se arată în anexele care însoțesc proiectul de hotărâre prin care a fost demarat proiectul-pilot al transportului pentru elevi în Sibiu.

În acest proiect-pilot au fost incluse șapte autobuze deoarece atâtea își permitea, la ora actuală, Tursibul. ”Capacitatea de transport actuală permite executarea traseelor școlare la interval de o oră cu șapte autobuze, astfel încât, la propunerea înaintată se poate asigura dimineața transportul școlar pentru ora de sosire 07:45, iar la amiază se poate asigura transportul școlar cu plecare de la instituția de învățământ de la ora 11:15, 12:15 și 13:15”, se mai arată în anexele citate.

În prezent, de abonamente gratuite prin intermediul Tursib beneficiază aproximativ 6.000 de elevi (dintre care 508 la Colegiul național ”Octavian Goga”, iar 127 la Școala ”Regina Maria” – asta cu referire la cele două «capete de linie» ale primelor trasee școlare).

Cu astfel de abonamente (care pot fi obținute prin intermediul site-ului tursib.ro), elevii vor putea circula cu autobuzele școlare. Fiecare elev va avea dreptul la un adult însoțitor, care va trebui să își achiziționeze bilet sau abonament.

În viitor...

Acest proiect este declarat unul pilot, în funcție de rezultatele căruia, într-o etapă a doua, ”se urmărește determinarea nevoii cantitative de transport școlar la nivelul municipiului, respectiv determinarea tuturor instituțiilor de învățământ care au nevoie de serviciu de transport public școlar și stabilirea traseelor școlare necesare a fi implementate pentru interconectarea tuturor zonelor din oraș cu toate instituțiile de învățământ”. Practic, într-o a doua etapă ar urma asigurarea unor servicii similare pentru toate școlile din oraș, situație mai complicată din cauza străzilor înguste, după cum susțin reprezentanții Tursib. ”Se va impune, așadar, ca aceste trasee de elevi să fie executate cu mai multe tipuri de mașini – de șase metri, de nouă metri și de 12 metri – în funcție de zona pe care acestea o vor deservi. Structura și dimensionarea parcului auto necesar poate fi determinată pornind de la datele concrete colectate în urma studiului”. 

O astfel de extindere, sunt de părere cei de la Tursib, trebuie precedată de un plan de investiții. Unul care să asigure elevilor din ciclul primar transport până în fața școlii fără a fi necesară schimbarea mijlocului de transport, pentru celelalte categorii de elevi (gimnaziu și liceu) fiind propusă varianta unor trasee care să includă și schimbarea autobuzului.

Deocamdată, pentru extinderea transportului școlar la nivelul întregului municipiu nu a fost asumat vreun termen.

Descarcă de aici harta traseelor autobuzelor pentru elevi

Vizualizari: 3505

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Claradi

Acum 1 săptămână

Nu mi se pare ca sunt de mare ajutor Locuim la una din periferiile orașului și toate autobuzele școlare merg în centru deși copilul trebuie sa ajungă în V Aaron. Pe viitor sper ca și capetele de linii sa nu fie doar în centru!
Raspunde

Ion

Acum 1 săptămână

O prostie pusa la punct de o conducere ce nu are nimic în comun cu transportul local.!!! Ce mama dracului doar doua scoli sunt în Sibiu, Regina Maria și Goga ??? A-ți uitat de traseul Magnolia-Strand-Valea Aurie sau de fapt ați avut grije ca nepoții edilului sa ajungă la școală.
Raspunde

Văsălie

Acum 1 săptămână

Voi ăștia care va plangeti nu înțelegeți că școli de fite sunt doar in centru? Cine drac își dă copilul la scoala in V. Aron din Valea Aurie ... doar dacă vrei să-l termini psihic faci asta sau lucrezi in scoala respectivă. Nu va convine, mutații în centru sa fie in trend acolo se educă nu in Terezian sau alte zone deochiate. Piste de biciclete, trotinete, loc amenajat la scoala pt asa ceva nu a auzit nimeni....
Raspunde

Atanasoaiei Elena Ioana

Acum 1 săptămână

Nu se poate pune la dispozitie un autobuz și pentru elevii din zonele rurale? Eu locuiesc în Șura Mare si aici copiii platesc zilnic 8 roni dus -întors la o firma privata de transport ptr a ajunge la școală. E foarte mult . Pentru ei nu există soluții?
Raspunde

Claradi

Acum 1 săptămână

Deci o mare prostie!!! Azi dimineață autobuzul E3 adică din cartierul Tineretului a fost gol pana la stația Rusciorului Un polițist local, avea grija sa nu urce vreun ,,intrus,, Penibili sunteți cu autobuzele școlare!!!
Raspunde

Diana

Acum 1 săptămână

Ora de plecare este mult prea devreme ,in cazul nostru.Ar trebui sa stea copiii o jumatate de ora in curtea scolii doar pentru a se incadra pentru Regina Maria.Ar trebui puse autobuze la ore diferite pe aceasi ruta ,altfel ,putem merge si cu autobuzele pentru transport public.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus