Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Dr. Victoria Bîrluțiu: „O treime din cazurile internate la noi ajung la ATI”

Dr. Victoria Bîrluțiu: „O treime din cazurile internate la noi ajung la ATI”

Sibiul se află la începutul valului IV al pandemiei de COVID-19. Numărul de cazuri noi de infectare cu virusul SARS CoV-2 crește de la o zi la alta. Potrivit ultimei raportări făcute de autorități numărul îmbolnăvirilor în interval de 24 de ore se apropie de 100. Duminică dimineață, în spitalele din județ, erau internate 161 de persoane, dintre care 16 persoane erau în stare gravă, pe Secția de Terapie Intensivă. În acest context, medicul infecționist Victoria Bîrluțiu, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Sibiu, a acordat pentru Turnul Sfatului un interviu în care vorbește despre forța valului IV, despre importanța vaccinării, dar și despre experiențele dure din ultimii aproape doi ani.  

Reporter: Având în vedere că sunt deja discuții la nivel înalt și în România, credeți că ar fi o soluție vaccinarea obligatorie a personalului medical și a cadrelor didactice?

Dr. Victoria Bîrluțiu: Dacă este necesară vaccinarea, în general, da, este necesară. Termenul de obligatorie este într-un stat democratic, probabil discutabil. Nu aș vrea să o luăm ca o acțiune specific României ci ca o acțiune internațională în care, de fapt, toate elementele științifice vin să confirme faptul că este necesară această vaccinare la personalul expus profesional pentru că infecția SARS CoV-2 este o boală profesională. Atunci când socializăm mai mult profesional riscăm să avem o rată de infectare mai mare decât populația generală. Este valabil și pentru alte profesii, dar cu atât mai mult când impactul în domeniul sanitar și în educație este mai mare. Astfel, responsabilitatea ar trebui să o avem fiecare în parte.

Și când nu avem această responsabilitate ar trebui să intervină statul? Ați văzut ce se întâmplă în Grecia sau în Franța.

În Franța, în Nisa, în fiecare sfârșit de săptămână este câte un miting împotriva vaccinării. Peste tot sunt reacții pro și contra. Eu, din punct de vedere medical, sunt convinsă că este nevoie de această vaccinare și fac tot ce se poate pentru a convinge oamenii din jurul meu să se vaccineze. Și mă refer aici, indiferent de vârstă, la toate grupurile care sunt, din punct de vedere al vaccinului încadrabile ca și etapă a vieții în vaccinare.

Să știți că atunci când a fost vorba de mine nu am stat pe gânduri și în prima zi de Astra Zeneca m-am vaccinat, însă, când a fost vorba despre copilul meu de 12 ani nu am mai luat decizia atât de ușor. Discuțiile cu medicului lui de familie m-au ajutat foarte mult.

De ce oare ați stat pe gânduri? Pentru că în primul an de viață l-ați vaccinat intens.

Nu știu. Am încredere în vaccin și în specialiștii care l-au dezvoltat, dar presiunea aceasta publică atât de mare și faptul că vorbești despre copilul tău, parcă te face să fii indecis.

Atunci când se administrează un vaccin și nu este vorba numai de cel despre COVID există un segment de vârstă căruia i se adresează pentru că studiile se fac, cu precădere pe adulți. Adultul este voluntarul care își dă consimțământul pentru a fi vaccinat. În condițiile în care la adulți și rata de răspuns, de imunizare, este una foarte bună și lipsa de reacții adverse semnificative, atunci se ia într-o a doua etapă, decizia de vaccinare a copiilor. Este valabil și pentru antibiotice și pentru orice medicație care întâi este evaluată și administrată adultului și ulterior copiilor.

Sunt deja aproape doi ani de pandemie. Puteți să spuneți care a fost cel mai dificil caz pe care l-ați avut până acum?

Cred că au fost multe cazuri, sincer. Toate cazurile foarte, foarte grave și mai ales cele pierdute.

Și un caz care v-a surprins, în mod deosebit?

A fost drama unei familii care cred că, de altfel, a și fost mediatizată. Este vorba despre un băiat care a ajuns în terapie intensivă, poate unul dintre primele noastre cazuri extrem de severe, apoi s-au internat ceilalți membri ai familiei, fratele, mama și tatăl, iar mama, din păcate, a decedat. Tânărul, însă, a supraviețuit. El este un caz incredibil, dar nu este singurul. Au fost mult mai multe.

Se văd deja diferențele dintre tulpini?

Se văd. Se văd, în primul rând, în numărul de cazuri care ajung în terapie intensivă. Față de celelalte valuri pot să spun că o treime din cazuri sunt atât de grave încât le adresăm serviciului de Terapie Intensivă. O treime din cei pe care îi internăm rămân în secție cu oxigen și chiar oxigen cu flux înalt și doar o treime sunt cu forme medii de boală.

Și majoritatea sunt nevaccinați? Cel puțin așa reiese din datele trimise de spital până acum.

Da, așa este. Și destul de mulți dintre cei vaccinați, dacă sunt pozitivi chiar nu se internează pentru că fac forme ușoare. Realitatea este aceea că vaccinul protejează față de formele medii și severe de boală.

Și cei care totuși sunt vaccinați și sunt internați?

În cazul celor vaccinați care ajung totuși să facă boala nu avem informații dacă au sau nu anticorpi. Aceștia ar putea să fie absenți sau reduși trecând mai mult de șase luni de la momentul ultimei doze a rapelului pentru SARS CoV-2. Este posibil să nu fi reacționat prin anticorpi, nu mai vorbesc de comorbidități. Acesta ar fi motivul pentru care la anumite vârste, persoanele imunodeprimate ar trebui să primească a treia doză.

Așteptați a treia doză de vaccin inclusiv pentru dumneavoastră și medicii de aici?

Da, absolut. Ne-o dorim.

Ce se știe sigur despre SARS CoV-2 la aproape doi ani de când luptați cu acest virus?

Este cea mai surprinzătoare boală pe care eu am experimentat-o după mulți ani de medicină. Aș putea spune că, pe deoparte, sunt aceste forme de o severitate deosebită care sunt apanajul transformării virusului, apariției altor variante care știu să se protejeze față de răspunsul imun al organismului, iar pe de altă parte, avem deja 12 luni de experiență, internațională vorbesc, post COVID și constatăm că la un an de la trecerea prin boală sunt multe persoane care au dezvoltat acel sindrom post COVID. Deci nu putem spune care sunt, într-un final, consecințele trecerii prin COVID și nici după cât timp dispar sau pacienții se vindecă în totalitate. Sunt persoane care își pierd părul, persoane care după ce au trecut prin boală și după șase, șapte luni încă nu au gust, nu au miros.

Vorbim despre persoanele care au făcut o formă cel puțin medie?

Nu neapărat. Adică sunt persoane care nu au fost internate și care au rămas cu aceste deficiențe de gust și miros. La fel, au fost persoane care nu s-au internat ș au făcut în convalescență miocardită sau pericardită, deci intensitatea simptomelor din faza acută a bolii nu este în relație directă cu acest sindrom post COVID.

Și din punct de vedere al tratamentului?

Nu s-a modificat tratamentul. În momentul de față suntem pe aceleași molecule antivirale cu eficiență moderată și este foarte important ca administrarea medicației să se efectueze în primele șapte zile de boală, maxim zece zile. Ori, din nefericire, agravarea bolii se produce după această perioadă. Pacientul vine foarte grav, într-o etapă în care nu virusul determină afectarea sistemelor organelor ci răspunsul imun excesiv și atunci medicația antivirală nu mai este eficientă.

Deci, în continuare oamenii ajung târziu la spital?

Din moment ce ajung o treime din ei în terapie intensivă, ajung foarte târziu.

Credeți că situația va fi mai gravă decât este acum?

Dacă vă referiți la numărul de cazuri, da. Cu siguranță acestea vor crește.

Și spitalul este pregătit? Aveți destul spațiu pentru pacienți?

Noi suntem pregătiți și spațiul îl schimbăm în fiecare săptămână și de două ori dacă este nevoie. Creștem numărul de paturi în funcție de prezentările în Serviciul de Urgență și de disponibilitatea pe care o mai avem în secție. Dinamica aceasta este armonizată exact cu numărul de cazuri.

În ceea e privește transmiterea comunitară cu tulpina Delta, putem spune că în Sibiu există transmitere comunitară? Oficial avem doar trei cazuri confirmate în județ.

Dacă este să ne raportăm la singura localitate carantinată din județul Sibiu, primele cazuri pe care le-am avut de acolo și le-am confirmat în luna august erau cu variantă Delta. Ca atare, din moment ce răspândirea a fost în întreaga localitate, vorbim de transmitere comunitară.

Sunteți mulțumită de felul în care decurge testarea persoanelor cu eventuale simptome? Este suficientă o medie zilnică, în septembrie, de 504 teste la o populație a județului de peste 40.000 de locuitori.

Este evident că toți cei care se prezintă la noi sau sunt în criteriile persoanelor de risc care trebuie evaluate prin PCR sunt evaluate și aici vor crește, cu siguranță, ca și numărul de paturi, vor crește și testele în funcție de persoanele care sunt simptomatice, persoanele imunodeprimate care urmează să fie internate în secțiile de profil, oncologie, hematologie, persoanele care se adresează serviciilor medicale pentru zonele verzi, obligatoriu sunt testate, deci, numărul testelor va crește în funcție de necesitate.

Mai este nevoie, în Spitalul Județean, la Secția de Boli Infecțioase de medici infecționiști?

Sigur că da! Tot timpul este nevoie de medici și suntem în curs de creștere a numărului. În momentul de față suntem trei medici, iar de la 1 octombrie va veni o doamnă doctor, medic primar de la Institutul „Matei Balș”, plus încă un medic care face gărzi și încă o colegă care își dorește să revină după concediul de creștere al copilului, care a mai efectuat gărzi la noi și care dorește să reînceapă activitatea. Deci, din octombrie, noiembrie cu siguranță ne vom înmulți și vom fi șase medici. De asemenea, din ianuarie, se va scoate la concurs încă un post de medic specialist.

Din punctul dumneavoastră de vedere de ce credeți că după doi ani de SARS CoV-2, cu atâtea cazuri în jurul nostru, cu atâtea drame și tragedii, oamenii mai sunt încă reticenți și când vine vorba despre boală și când vine vorba despre vaccinare? Unde credeți că se greșește?

Informațiile sunt contradictorii. Aceste informații pe deoparte oamenii le regăsesc în politică, pe de altă parte le regăsesc în discuțiile din anturaj și poate mai puțin le acceptă pe cele ale specialiștilor. Puțini se adresează medicului de familie pentru a lua o decizie. Nu cred că ideea de administrare injectabilă a vaccinului este cea care creează această reticență ci teama lor de necunoscut. Au senzația unui experiment la scară largă și, nu știu de ce. Cred că n-au văzut, unii dintre ei, o persoană în stare foarte gravă sau murind și au senzația că lucrurile acestea nu se întâmplă sau nu li se poate întâmpla lor.

Dar în Sibiu stăm destul de bine la capitolul vaccinare. Procentele arată că am depășit 40% aria de vaccinare.

Da, Sibiul este pe locul trei la nivel național, peste 40% acoperire vaccinală și cu siguranță municipiul Sibiu este cu un procent și mai mare de vaccinare față de mediul rural. Pe lângă această rată de vaccinare dacă punem și trecerea prin boală și protecția pe care unii dintre cetățeni o au, atunci, speranța noastră este ca valul să nu fie uriaș. Dar mai sunt factori de luat în calcul, inclusiv reînceperea școlilor și a universităților. Riscul poate fi mai mare de la 1 octombrie.

Aceasta este și perioada vaccinării antigripale. Poate fi făcut vaccinul antigripal în același timp cu cel împotriva SARS CoV-2?

Da, pot fi făcute concomitent. Sunt anumite tipuri de vaccin compatibile. Toate acestea obținute prin inginerie genetică, cele virale sunt compatibile. Atât doar că trebuie să fie efectuate odată și nu în perioada dintre cele două doze vaccinale pentru a acționa, în organism, fiecare în parte, pentru a crea anticorpi. Dacă nu se face concomitent, intervalul între o vaccinare și alta trebuie să fie de cel puțin 30 de zile.

Un mesaj?

Să se vaccineze oamenii fără rezerve, pentru că de această dată sunt mai mulți tineri care ajung la spital. În celelalte valuri segmentul 30 – 40 de ani aproape că ne-a lipsit, au fost excepții de tineri atât de grav încât să fie internați în terapie intensivă, ori acum am avut foarte mulți. Și persoane care vin din Italia, din Spania, 36, 39 de ani, care au și decedat. Am pierdut anul acesta persoane tinere.  

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

28 comentarii

Elzorab

Acum 2 ani

Un arricol marca TS. Mingi ridicate la fileu incat d-na doctor sa poata lovi imparabil. Reclama la vaccinare (recomanda fara rezerve vaccinarea) fara prea multe explicații sau detalii pe caz. Apropo FDA-ul nu recomanda a 3 doza decat grupelor cu risc . Sunt dezamagit de lacunele medicale pe care le are d-na doctor. O credeam mai competenta, avand in vedere ca e sefa la infectioase.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

Gata, Elzordab, ne-am gasit medicul! Treci maine pe la Infectioase si ia-ti halatul. E clar ca esti savantul de care avem nevoie!
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

@Alin Adicatelea, daca atata putem înseamnă ca nu trebuie sa avem pretenții de mai bine? După rationamentul tau ar trebui sa ne mulțumim cu doamna doctor si sa nu comentam... adică cam ceea ce se întâmplă acum peste tot. Asa ai fi mulțumit ,nu?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

Adica, pur si simplu, nu ai competenta tu sa evaluezi un medic. Nu ai fost vreun premiant in scoala, nici expert la Biologie sau Anatomie. Ai citit in toata viata ta vreo 20 de articole pe te tema COVID si probabil inca 1000 de titluri de articole (in ultimul an), fiindca ti-a fost greu sa le citesti integral. Asadar, stai in banca ta si nu iti mai exersa tupeul pe aici.
Raspunde

@Alin

Acum 2 ani

Dar tu ai competenta sa evaluezi comentariile?
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

@Alinut eu iti recomand sa cobori tonul si să te calmezi. Respira adanc. Medicii sunt protejați de malpraxis pe durata starii de alertă. La fel si producatorii serurilor. Nimeni nu raspunde sau poate raspunzi tu? Cauta dincolo de youtube, facebook sau asa zisele canale oficiale si mai deschide-ti ochii. Esti in stare sa accepti si un alt punct de vedere decat al tau?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

Tuseste singur acolo, nulitate. Timpul meu este prea pretios pentru orice iresponsabil plin de tupeu.
Raspunde

Iulian

Acum 2 ani

O doctorita pe care o respect enorm. M-a tratat, m-a vindecat. Multumesc !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gyula

Acum 2 ani

" când a fost vorba despre copilul meu de 12 ani nu am mai luat decizia atât de ușor. Discuțiile cu medicului lui de familie m-au ajutat foarte mult." Deci un dr infectionist intraba medicul de familie al copilului cum e cu vaccinul la copii WOW. Dar de ce ati ales AstraZeneca si nu minunatiile (superbe vorba Dr.Cercel) alea cu Arn Measager ???
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Aloo , ia mai citiți o data articolul ca să înțelegeți, ziarista a întrebat doctorul de familie despre vaccin, nu doamna doctor!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Acum stiu de unde vine vorba "esti ca Gyula"! Citesti si nu pricepi nimic. Afirmatia e facuta de reporter, nu de d-na Dr.!!!
Raspunde

Pacientul supravietitor

Acum 2 ani

Despre eficienta tratamentelor prescrise de tine, d-na doctor, de ce nu spui nimic?? Sau despre oamenii care au murit din cauza eliminarii bruste a tratamentului zilnic pentru bolile cronice de care sufereau?? Te-ai ascuns in spatele "protocoalelor" ministerului.... PS A fost frumos in Dubai?!?
Raspunde

Urdea

Acum 2 ani

Dl Col Dr Gheorghiță este militar mai mult decât medic și așteaptă un ordin ; cum nu are un general la CNCAV așteaptă aprobare / ordin de la cineva din UE ( după propria mărturisire !) pentru a decide administrarea celei de-a treia doze deși sunt State ( State , nu state !) in UE care au decis !
Raspunde

Lucian - Respect

Acum 2 ani

Un adevărat profesionist si un om de mare calitate este aceasta stimata doamna doctor! Respect….pentru ceea ce face pentru oameni! Slava lui Dumnezeu ca exista și are putere sa muncească! Sa fiți binecuvântata doamna doctor de bunul Dumnezeu!
Raspunde

Aa

Acum 2 ani

amin! Da acest mesaj la 10 persoane din lista ta
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fanel

Acum 2 ani

Aoleu, vedeta pandemiei de la sighii! Atat poate cotetul asta de oras, daca dna e reprezentanta pandemiei din judetul sb! Securistii incep incet incet sa se reactiveze!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Femeia are experienta medicala suficienta incat sa citesti cu atenție ceea ce vrea sa transmită. Daca n-o faci esti cel putin retardat. Evident ca apar comentarii negative, apar antivaccinisti care nu si nu si nu. Ce le-as putea eu recomanda acestora este sa mearga prin spitalele din toată țara si sa vada oameni tineri si sănătoși care se zbat pt viata lor. Unii au viata in față, au copii mici, au planuri, mulți dintre ei pleacă acasă in sac de nailon. Da, nu sunt la grupa de risc dar si eu aștept cu nerăbdare ok-ul pt doza 3, pe care o fac fara sa clipesc. Felicitări dnei doctor, putere de munca ii dorim, pt ca va avea mare nevoie in perioada care va urma, cand lucrurile vor deveni tragice. Sănătate tuturor.
Raspunde

Primul cand candidezi singur

Acum 2 ani

Inteleg ca doamna, era SINGURUl dr infectionist. Deci, n-avem termen de comparatie. E ca la Viisoara, sef peste infirmiere, si asistente etc
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

Atunci cand te apuci sa citesti comentariile de aici, trebuie sa ai stomac tare. Pentru ca deoparte gasesti marturiile celor tratati de acest medic, cele care iti atesta profesionalismul sau, pe de alta parte gasesti vociferarile incoerente ale antivaccinistilor, ale constipationistilor si conspirationistilor, cei care fac aerul tot mai greu respirabil prin pseudo-argumentele lor. Aceleasi si aceleasi, obosite si obositoare deja. Si jignitoare pentru specialistii cum e aceasta doamna care lupta intr-adevar sa ne salveze de propria ignoranta. Dar nu e tocmai de mirare. Pe niste sondaje mai vechi, de acum vreo 10 ani, cam o treime dintre romani cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului si tot peste o treime contesta teoria evolutionista. Cum poti deci sa-i convingi pe acestia despre virusi, despre evolutie, despre vaccinare? N-ai cum. Singura lectie pe care o pot invata este cea a Indiei: trecem prin boala, vedem dramele in familie si apoi ne vaccinam - platind experienta cu morti. Acum India vaccineaza peste 20 de milioane intr-o singura zi - asta dupa ce la inceputul anului ei credeau, tot ca noi, in pseudostiinta. Dar ma uit in jur, in general sibienii sunt destul de responsabili. Stam un pic mai bine decat restul tarii la vaccinare (dar tot ca cu o treime din cat ar fi civilizatia europeana), vad inca multi ca poarta masca (si foarte multi reusesc s-o tina chiar si peste nas), in general suntem un oras care stie ce inseamna cultura, educatia si civilizatia. Macar asa sa reusim sa avem un val al pandemiei un pic mai mic. Virusul va lovi mai tare mai intai in Moldova, unde antivaccinistii sunt la putere. Ramane ca noi sa intelegem din timp drama de acolo.
Raspunde

Ghita

Acum 2 ani

Auzi, maestre vezi un pic și de Israel, au terminat a 3 a doză și....te las pe tine mai departe, informațiile se bat cap în cap și sunt contradictorii, indiferent de sursă, despre vaccinuri există critici și rezerve din partea unor somități a lumii medicale mondiale, așa că mai ușor cu pianul pe scări, om trăi și om vedea cine are dreptate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 2 ani

Da, Ghita, fanule de somitati. Ia uite aici: Israelul are o rata de vaccinare de 66%, adica doua treimi din populatie. Au cam 13-14.000 de infectari in fiecare zi si morti cam 30. Noi avem 5000 de infectari si 100 de morti. Stai doar sa vezi cand ajungem noi la 12.000 de infectari pe zi ce va fi. Intre timp, spor cu pianul si cu somitatile tale. Realitatea tuturor tarilor vaccinate arata ca numarul mortilor scade foarte mult.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Si un răspuns pt elzorab, probabil angajat la stat pe post călduț, nu fac pe echidistantul deloc, ca tot ma acuzai tu aiurea in tramvai, asa cum si gândești si vorbești de altfel, nu prea am treaba cu calculele din sibiu, ma uit de vreo 1 an jumate cu mare atentie la ce se întâmplă pe glob si mai ales in lumea civilizata, deci da, vaccinul ajuta enorm, cifrele vorbesc de la sine. Suta la suta in Romania avem oameni cu creier ff puțin, fara școală sau cu alte probleme, cam pe acolo sunt si cei 40-50% care prefera sa nu se vaccineze, sa nu poarte masti, sa nu evite aglomeratiile,sa se trateze ei cu usturoi si țuică, sau care evident sunt beton in imunitate si lor nu li se intampla absolut nimic nici daca cumva prin absurd fac covid (evident o "simpla răceală, sau gripa, sau chiar nu exista"). Da, cum era si un comentariu mai sus cu exemplul Indiei, va fi f interesant cand o sa ii vedem pe antivaccinistii astia cum isi fac acel vaccin dupa ce ajung sa treaca prin adevăratele tragedii (decese in familie sau între apropiați).
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

@Sibian Din comentariile tale reiese ca le cam stii pe toate si nu cred ca vei accepta si alte puncte de vedere, asa ca nu ma mai obosesc să-ti raspund.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

@Elzorab, tocmai, da, avem puncte diferite de vedere, eu ma bazez mult pe date internaționale oficiale într-o combinație cu logica si pregatirea pe care le am, dar nu asta contează, ca sa iti raspund exact pe problema tu ai fost insa cel care s-a dovedit ca nu accepta si puncte de vedere ale altora, ai răspuns obraznic multor persoane aici pe TS, ai sărit chiar si la gatu'meu.. :)). Din fire, la atacuri ripostez într-un fel sau altu si de aceea am tinut sa-ti demonstrez ca exista si puncte de vedere diferite de logica ta vis-a-vis de covid vaccinare si morții aferenti. E libertate si poti posta ce vrei, evident, dar tine cont ca sunt oameni care poate pe baza unor articole din ziare si a unor comentarii ca ale noastre iau niste decizii in ceea ce privește covidul asta nenorocit. Dpmdv daca un om, pe baza comentariilor noastre, a luat decizia ca pt siguranta lui si a celor de langa el sa se vaccineze, eu zic ca nici eu nici altii nu am scris degeaba. Poate am salvat o viata de om sau mai multe. Repet aici, cifrele vorbesc, dintre cei care se îmbolnăvesc de covid, dintre cei care ajung la Ati si fac deci forme grave, dintre cei care decedeaza, pe tot globul, dar si aici la noi in orășel, sunt într-o proporție de aproape 100% persoane care nu s-au vaccinat anti covid. Da, accept orice comentariu al tau, pro sau contra pandemiei care ne incurca pe toti, dar orice om zdravăn la cap nu are cum sa nu tina cont de datele acestea. Vaccinarea salveaza vieti, indiferent ca producătorii aia, bogati de fel, s-au îmbogățit acum si mai tare. Te rog postează ce vrei dar cu agresivitatea, atacul la persoane, ba chiar atacuri la doctori trecuți prin viata si cu ani in spitale (banuiesc ca tu nu ai studii medicale) nu faci mare lucru pe aici.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Domnule "Sibian" sunteti minunat. Exceptional as spune. De-a dreptul fenomenal. Am inteles ca dumenavoastra va bazati "pe date internaționale oficiale într-o combinație cu logica si pregatirea pe care le am". Avand astfel de calificari extraordinare, poate reusiti sa va coborati din inaltimile domniei voastre si sa imi explicati si mie LOGICA inchiderii restaurantelor mai devreme si interzicerea circulatiei pe timp de noapte. Va multumesc anticipat, luminatia voastra.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 ani

Si evident ca nu le stiu pe toate, ca daca le stiam acum eram acum pe vreun iaht prin hawaii cu vreun jeff bezos. Dar postarile mele au mare legatura cu cifre oficiale internaționale si nu cu povesti de pe feisbuc si alte idioțenii si sunt strict cu scopul sa mai deschida minți ale unor oameni simpli, care aleg sa lupte împotriva acestui virus cu tuica de prune si usturoiul.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Stii cum e? Vorba aia : "prostul daca nu-i fudul nu-i prost destul". Sau cealaltă: "lauda fe sine nu miroase a bine". Iti mai spun daca vrei. Tu chiar crezi ca doar tu te informezi din surse "internationale" ? Ei uite poate te mai luminezi, asculta audierea comisiei de vaccinare a FDA ( dureaza vreo 8 ore dar gasesti pe net si scurtaturi) referitoare la aceste vaccinuri poate iti vine mintea la cap si mai lasi statistica.
Raspunde

Théo

Acum 2 ani

De ce Sibiul a avut cea mai mare rata de mortalitate din tara, daca acesta somitate este asa de buna precum se lauda?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus