Luni,
25.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Stocarea apei potabile și de ploaie poate fi o soluție pentru unele gospodării

Stocarea apei potabile și de ploaie poate fi o soluție pentru unele gospodării

Consumul de apă în multe gospodării este destul de semnificativ. Statisticile arată lucruri incredibile cu privire la acest aspect și anume:

  • În familiile cu un nivel de viață mediu, consumul de apă este de 90 litri pe zi
  • În familiile cu un nivel de viață ridicat, consumul de apă este mai mare decât 90 litri pe zi
  • Un sportiv are nevoie de o hidratare optimă și de repetate dușuri zilnice, iar asta crește foarte mult consumul de apă, ajungând și la 240 litri pe zi
  • Un adult consumă mai multă apă decât un copil, care ar avea nevoie de 69 litri pe zi.

S-a estimat că oamenii au nevoie de aproximativ 30% din apă doar pentru a spăla toaleta, de 10% pentru spălarea vaselor, de 3% pentru gătit, de 15% pentru spălarea rufelor, 6% pentru curățenie și de 36% pentru igienă.

Stocarea apei potabile este o necesitate în ziua de azi

Apa, ca orice produs, are o dată de expirare. Ea trebuie să fie depozitată corect, pentru a-i menține potabilitatea în timp. Pentru asta sunt utile rezervoarele de stocare a apei, care sunt din polietilenă și care rezistă la temperaturi scăzute și ridicate. Acestea rezistă și la procesele de coroziune, sunt etanșe (nu lasă să pătrundă contaminanții) și ușor de transportat. Cele de capacitate mare sunt mai dificil de manevrat.

Se spune că durata de depozitare a apei potabile nu trebuie să depășească 6 luni sau un an. Aici părerile diferă, cert este că apa trebuie să fie curată, pură, fără contaminanți. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în apă și a-i îmbunătăți calitatea, se recomandă depozitarea ei în rezervoare tratate cu ioni de argint.

Prin folosirea unor rezervoare de calitate înaltă, se poate realiza depozitarea sigură a apei potabile. Metoda de depozitare afectează cu siguranță calitatea apei de băut. Temperatura din zona unde este instalat rezervorul cu apă ar fi indicat să nu fie ridicată, ci moderat scăzută, pentru că doar așa apa se va menține la calitatea sa optimă, o perioadă îndelungată de timp.

Consumul apei trebuie realizat cu prudență, cei care au dubii privind conținutul de bacterii, ar trebui să fiarbă apa, pentru a fi mai siguri de calitatea ei. După ce trece un an de zile, apa din rezervor ar putea fi folosită în alte scopuri, decât pentru băut, cum ar fi pentru spălat mașina, udat grădina sau alte treburi de uz casnic.

Rezervoarele din polietilenă de densitate medie sau mare sunt foarte apreciate în ziua de azi, pentru avantajele lor. Ele sunt extrem de rezistente, nu se sparg, nu vor coroda, sunt ușor de curățat, au durată lungă de viață, de zeci de ani, pot fi reciclate la un moment dat. Acest material nu predispune la mirosuri neplăcute, la coroziune, dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor.

Ele pot fi folosite și în scop agricol sau comercial. Au și un design atractiv, sunt recomandate și pentru ferme, zone de campare, spații de recreere.

Stocarea apei de ploaie este importantă în gospodărie

Pentru a reduce facturile lunare la utilități, mai ales cele de întreținere sau consum de apă, este indicată stocarea apei de ploaie. Prin folosirea unor rezervoare apă de pe apa-gaz-canalizare.ro se pot colecta apele pluviale și apoi folosi de exemplu la udarea grădinii, udarea plantelor sau îngrijirea gazonului. Astfel de rezervoare pot avea diferite forme și capacități (300 litri, sau de la 800 litri până la 6.500 litri) și sunt realizate din materiale de calitate, foarte rezistente și ușoare.  

Pot fi rezervoare de apă subterane sau supraterane. Cele supraterane sunt limitate la perioadele de primăvară-toamnă, deoarece iarna apa îngheață. Rezervoarele subterane sunt realizate din polietilenă specială, sau din alte materiale, cum ar fi polipropilenă, oțel, beton armat. Cele din polietilenă sunt de actualitate, au suprafața interioară netedă, perfect etanșă.

Apa de ploaie este relativ curată, dar pentru a elimina impuritățile din ea, se pot folosi și filtre speciale. Acestea pot fi externe, sau interne (situate în rezervoare). După filtrare, apa de ploaie rămâne în rezervoare și poate fi păstrată o perioadă îndelungată de timp.

Unii oameni folosesc o pompă submersibilă pentru a folosi apa de ploaie din rezervor. Ei utilizează apa de ploaie la udarea plantelor din grădină, pentru a face economie la apa potabilă de la chiuvetă, de la operatorii publici regionali din țara noastră.

Vizualizari: 516

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus