Miercuri,
27.10.2021
Cer Senin
Acum
-4°C

Student în cămin pe timp de pandemie. Distanțare socială, dezinfectant și 215 lei pe lună pentru cazare

Student în cămin pe timp de pandemie. Distanțare socială, dezinfectant și 215 lei pe lună pentru cazare

Cazarea în căminele studențești ale ULBS a început astăzi, 23 septembrie. Conform regulamentului, prima zi de cazare este destinată studenților din anii de studii IV-VI și studenților masteranzi. Căminele numărul 1, 2 și 3 de pe Bulevardul Victoriei au primit primii studenți care-și vor petrece următorul an universitar la Sibiu.

Spre deosebire de anii trecuți, în care coada de așteptare era interminabilă, în dimineața aceasta doar câțiva zeci de studenți așteptau să-și preia camerele care le vor deveni a doua casă pentru cel puțin un an. Pentru a respecta regulile impuse de pandemie și pentru a evita aglomerația, accesul în cămine se face pe o singură intrare. La intrarea în cămine și în toate spațiile comune sunt realizate marcaje, astfel încât să se respecte 1,5 – 2 metri distanță între studenți. Am vorbit cu câțiva studenți despre motivele pentru care au ales să stea în cămin, dar și despre cum influențează pandemia condițiile de cazare.

Căminul e mai ieftin

Iuliana, studentă în anul 1 de master, la facultatea de Științe Socio-Umane, spune că a ales să revină la cămin după ce un an a stat în chirie. Motivul principal pentru care a ales să se mute din nou la cămin este costul destul de ridicat al chiriilor, mai ales în perioada de iarnă, atunci când costul utilităților crește.

„Am ales să mă reîntorc la cămin după un an în care am stat în chirie. Am ales chiria pentru că mi-era teamă de incertitudinea creată la începutul pandemiei și nu voiam să mă întorc acasă. După un an, vreau totuși să revin la cămin. A fost o experiență plăcută, dar destul de costisitoare, în special iarna. Din acest motiv am decis să mă mut și am fost bucuroasă că am primit loc în căminul numărul 1. În primii doi ani de facultate am stat tot aici, mi-a plăcut mult, am avut oportunitatea să întâlnesc oameni noi și să-mi fac câteva relații de prietenie pe viață. Căminul este foarte aproape de facultate și centru, acesta fiind unul dintre cele mai importante avantaje pentru mine”, spune Iuliana.

Proaspăt cazată în cămin, Iuliana ne-a descris care este procedura de cazare. „Pe lângă documentele clasice pe care le completam și înainte, mai completăm o fișă în care suntem întrebați dacă suntem vaccinați sau nu sau dacă am trecut prin boală. Spre deosebire de anii trecuți, în care puteam vedea dinainte pe liste cu cine suntem în cameră, acum lucrurile se întâmplă altfel. Ne grupează pe loc, cel mai probabil în funcție de câți suntem vaccinați și câți nu. Și în momentul în care am completat formularul de cazare ni s-a cerut să spunem dacă suntem vaccinați sau nu”, explică aceasta. 

În căminul doi camerele de patru persoane vor fi ocupate de trei

În căminul numărul doi, pentru a păstra distanțarea, camerele care înainte erau locuite de patru studenți, vor găzdui acum doar trei. Cătălina, studentă la Facultatea de Științe, specializarea Biologie, anul 1 de master spune că a ales căminul pentru distracție și că, dacă s-ar închide, nu ar avea de ales și ar căuta o chirie deoarece lucrează în oraș.

„Am ales căminul pentru atmosferă, pentru distracția de aici. Din anul 1 de facultate am stat în cămin și pot spune cu toată sinceritatea că am legat foarte multe prietenii aici. Dacă s-ar închide din cauza pandemiei aș alege să mă mut într-o chirie pentru că și lucrez în paralel cu masterul. Legat de condiții speciale, din ce am aflat și noi în momentul cazării, în camerele în care în mod normal ar fi patru persoane, anul acesta o să fie trei, așa a fost și anul trecut”, povestește ea.

La Facultatea de Medicină, trecerea în online nu împiedică desfășurarea fizică a laboratoarelor. Anda spune că, la fel ca în trecut, va rămâne cazată în cămin pe toată perioada anului universitar.

„În ani trecuți am ales căminul doi pentru că îmi place colectivul de aici, îmi place mult atmosfera. Camerele sunt spațioase, curate și de aceea am ales să stau în continuare aici. La noi, laboratoarele se vor ține fizic chiar dacă situația pandemică se va înrăutăți și cu siguranță voi rămâne cazată în cămin”, spune Anda, studentă la Facultatea de Medicină în anul V.

Referitor la tarifele de cazare, acestea diferă la fiecare cămin în parte în funcție de condițiile puse la dispoziție, dar și dacă studentul este la buget sau la taxă. Lista tarifelor de cazare pentru acest an universitar o găsiți aici.

Cazarea continuă în căminele ULBS în acest final de săptămână, zilele următoare preluându-și locurile studenții din anii I-III.

Citește și: „Decizie finală în conducerea ULBS: ”Cursurile se vor relua față în față”

Vizualizari: 1521

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus