Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Actualizare Copiii sub 12 ani, scutiți de obligativitatea testării. Restaurantele din mall-uri deschise doar pentru cei cu certificat verde

Actualizare Copiii sub 12 ani, scutiți de obligativitatea testării. Restaurantele din mall-uri deschise doar pentru cei cu certificat verde

Actualizare

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat hotărârea prin care crește la 6 la mie pragul incidenței COVID la care se închid magazinele la ora 18:00 și la care se introduce carantina de weekend. În hotărâre sunt prezente și măsurile anunțate azi de premierul Florin Cîțu – scutirea de carantină pentru persoanele vaccinate și posibilitatea ca minorii cu vârste între 6 și 12 ani să participe la activități fără test COVID negativ.

Știre inițială

Guvernul urmează să se întrunească astăzi, într-o ședință în care să aprobe noi măsuri în contextul utilizării certificatului verde. Una din principalele măsuri care ar urma să fie luate este aceea prin care copiii sub 12 ani să fie scutiți de obligativitatea testării, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

O altă măsură vizează introducerea carantinei de noapte în weekend de la incidența de 6 la mie și permiterea accesului la restaurantele din malluri doar cu certificatul verde când rata de infectare trece de 3 la mie.

Potrivit surselor citate, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Guvernul va adopta o hotărâre care să adapteze restricțiile existente în prezent la noile reglementări care prevăd obligativitatea certificatului verde pentru mai multe activități, în localitățile în care rate de incidență COVID este între 3 și 6 la mie.

Totodată, se propune ca atunci când se depășește pragul de 6la mie într-o localitate, se instituie carantina de noapte în weekend. De altfel, în Timișoara a fost adoptată această măsură, cu aplicare din acest weekend, pe forma actuală se aplică atunci când se depășește 4 la mie. Carantina de noapte înseamnă că oamenii nu au voie să iasă din casă între orele 20.00 și 5.00 decât pentru câteva motive întemeiate, iar comercianții și restaurantele se închid la ora 18.00.

Va fi reglementată și activitatea restaurantelor din malluri. Accesul în centrele comerciale nu este condiționat când rata de infectare depășește 3 la mie, însă accesul în restaurantele din malluri va fi făcut pe baza certificatului verde, iar zona va trebui delimitată, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale.

Guvernul va reveni și asupra obligativității certificatului verde pentru copii, urmând să mărească pragul de la 6 la 12 ani, având în vedere că vaccinul anti-COVID poate fi făcut doar de la 12 ani, au mai precizat sursele citate. Copiii între 6 și 12 ani ar fi trebuit să fie testați, pe banii părinților, pentru a beneficia de certificatul verde.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

No name

Acum 2 ani

Si ne trezim iar cu exemple cum a fost Cisnadia, ca la o incidenta de 6 trebuie carantina totala! Harababura totala si "Treci in casa!"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus