Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

USR PLUS acuză proprietarul ziarului Sibiu 100% de ”baroniadă locală”. Replica: ”firma a plătit primăriei circa 250.000 de euro”

USR PLUS acuză proprietarul ziarului Sibiu 100% de ”baroniadă locală”. Replica: ”firma a plătit primăriei circa 250.000 de euro”

Situația spațiului unde a funcționat primul restaurant Super Mamma determină consilierii locali USR PLUS să lanseze acuzații în termeni precum ”baroniadă locală”, acuzând administrația locală că favorizează dincolo de limitele legii proprietarul lanțului de restaurante. Care deține și ziarul Sibiu100%, a cărui redacție a fost mutată în spațiul în discuție.

Este vorba de un teren de 200 de mp aflat pe strada Ion Rațiu din Sibiu și care aparține de Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”. Terenul a fost închiriat în 2003 și aici a fost deschis primul restaurant din ceea ce avea să devină rețeaua Super Mamma, într-o construcție descrisă a fi provizorie.

De anul trecut - în pandemie -, restaurantul a fost închis, iar proprietarul lanțului de magazine a dorit să păstreze chiria terenului, clădirea construită pentru acesta utilizând-o pentru a muta redacția ziarului Sibiu 100%. Aceste schimbări au nevoie și de acte emanate dinspre Primăria Sibiu, iar aici cei de la USR PLUS arată că au descoperit o serie de nereguli.

”Pe acel teren s-a construit ilegal o clădire în care a funcționat mulți ani la rând un fast-food local. Ultimul contract între primărie și firma care deținea acel fast-food a fost semnat în 2018 și a fost reziliat în anul 2020. Cu toate că nu mai exista o bază legală odată ce contractul a fost încheiat, în aceeași clădire construită ilegal, aceiași proprietari ai fast-food-ului au desfășurat în continuare activități, dar cu altă firmă, una care se ocupă cu redactarea și vânzarea unei publicații locale. (...) Am cerut autorizațiile de construire eliberate pentru acest teren din incinta liceului. Doar că, surpriză! S-a găsit una singură, eliberată în 2001, prin care se autoriza amplasarea unui chioșc de 12 mp. Altceva nu ar trebui să existe pe acel teren. În realitate, acolo s-a ridicat o clădire de 150 mp”, scrie Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor USR PLUS în Consiliul local Sibiu, într-un text dat publicității sub numele de ”despre baroniadele locale ale Sibiului”. Reacția ei vine după ce, în luna februarie, spiritele s-au încins pe același subiect în Consiliul local Sibiu. Atunci, reprezentanții Primăriei susțineau că în clădirea în care funcționa Super Mamma nu mai funcționează nimic (detalii aici).

USR PLUS arată că pe str. Ion Rațiu ar trebui să funcționeze un chioșc

Reacțiile ei și ale colegilor săi de partid vin în contextul în care, în ședința Consiliului local programată la finele acestei luni, pe ordinea de zi este și un proiect pentru închirierea prin licitație publică a terenului de 200 de mp de pe str. Ion Rațiu. Terenul este scos la licitație în vederea amplasării pe acesta a unei construcții provizorii pentru ”desfășurarea unor cursuri de formare profesională și activități de birou”. ”Nu am altă concluzie decât că Primăria a închis ochii față de aceste nereguli ani de zile. Nu a intervenit când s-a construit clădirea în mod ilegal, nu s-a îngrijit ca odată cu încheierea contractului să fie din nou eliberat respectivul teren (așa cum era prevăzut în contract la Art. 14), nu a intervenit când pe respectivul teren s-a desfășurat activitate fără ca să mai existe un contract și fără să se plătească chirie. Acum ni se cere nouă, consilierilor, să votăm închirierea terenului pentru amplasarea unui construcții provizorii. Și acum întreb retoric: unde să se amplaseze construcția provizorie? Peste construcția permanentă? Toată această poveste este tipică localităților controlate de baroni locali, iar nouă, sibienilor, nu ne fac deloc cinste”, își încheie, Diana Mureșan, textul publicat pe pagina sa de Facebook și distribuit ceilalți consilieri USR PLUS.

”Da, suntem baroni, așa cum sunt multe alte firme oneste care susțin financiar orașul”

Ovidiu Străjan este cel care deține lanțul de restaurante Super Mamma, precum și săptămânalul distribuit gratuit Sibiu 100%. El respinge acuzațiile consilierului local Diana Mureșan, arătând că din 2003 până anul trecut a plătit pentru cei 200 de mp chirii cu o medie de aproximativ 1.400 de euro lunar. ”Firma care deține rețeaua de restaurante Super Mamma a folosit legal spațiul din strada Ioan Rațiu, în baza unui contract de închiriere încheiat cu Primăria Sibiu. Ca urmare a acestui contract, firma a plătit primăriei circa 250.000 de euro, în cei 15 ani de activitate, pe un teren de 200 de mp. Nu știm care este «baroniada» aici, dar dacă așa se numește o contribuție atât de mare la bugetul local (nu punem la socoteală alte sume plătite ca taxe și impozite), înseamnă că da, suntem baroni, așa cum sunt multe alte firme oneste care susțin financiar orașul”, declară Ovidiu Străjan, pentru Turnul Sfatului.

Omul de afaceri spune că spațiul în care a funcționat restaurantul și în care funcționează acum redacția a fost ridicat în baza ”unei autorizații obținute legal” și că respectiva clădire aparține firmei. Până la o decizie administrativă definitivă, clădirea și ceea ce se află în interiorul acesteia rămân proprietatea Super Mamma, garantată de Constituție și de legile țării, indiferent de declarațiile politice făcute în spațul public”.

După ce restaurantul a fost închis, Străjan arată că firma care deține Sibiu100% a solicitat Primăriei Sibiu să preia spațiul în discuție. ”Primăria Sibiu a inițiat procedurile legale pentru ca spațiul să primească o altă destinație și să poată fi făcută o licitație legală în acest sens, aceste demersuri durează foarte mult. Dacă firma care editează Sibiu 100% va câștiga licitația, clădirea va fi transferata de ziarului. Este absurd să o demolăm pentru a construi altă clădire identică pe același amplasament, este un non-sens economic, până când nu vor fi încheiate toate procedurile administrative. În funcție de decizia consilierilor și a primăriei, dar și de rezultatul licitației, dacă aceasta va avea loc, așadar indiferent de ce se va decide, vom respecta legea și deciziile administrative luate, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, adaugă Ovidiu Străjan.

Sursa foto: Facebook / Diana Mureșan

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ombl

Acum 2 ani

tradus suna cam asa: ar trebui sa-mi pupati talpile ca am platit chiria specificata in contract, pe un spatiu in care am facut profit. Cam bland dl. Deleanu cu intrebarile.. A raspuns cumva la intrebarea cu autorizatia de construire pentru cladire?!
Raspunde

John Doe

Acum 2 ani

Chirie de 1400 euro pe Rațiu? Ce afaceri bune face primăria cu pocăiții.
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

am locuit in zona,cosbuc,chioscul a functionat 2 luni,apoi s-a trecut la constructia big mamma,ridicat rapid,cu pilele-posibil- de rigoare de la primarie(cine erea primar atunci dle deleanu ?consilieri?)asa ca ati putea face ceva documentat,mai sint si vecinii din casele de vis a vis,puteti sa-i intrebati
Raspunde

Adina

Acum 1 an

Afacerile nu se opresc aici sub umbrela firmei . Bliss se află Sibiu 100 Toyota Sibiu Supermama Livrări mâncare la domiciliu Gunoierii Sibiu Vânzări de gunoaie resturi ambalaje online Vânzări și cumpărări de case și terenuri Șantiere construcții imobiliare Reciclare Sibiu Vânzări de rable daună totala aduse și reparate Restaurantul de la Grădina zoologica, cel din centru de la Împăratul romanilor cel de lingă Bradu Tot ce înseamnă Fast Food și restaurante de lux in Sibiu se afla sub emblema Bliss Indiferent ca se cheama super mama sau altfel E un adevărat imperiu al corupției, exploatează bieții angajați pe salarii mizere și îi plătește extra la negru… Revoltător e faptul ca gunoierii ne vând mâncare , nerespectând condițiile de igiena și au corupt și poliția și ssanepidul și totul sub adăpostul bisericii crestine

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile

Acum 2 ani

Înainte sa dați cu pietre aduceți-va aminte cum sistemul legal românesc lasă o zona gri, interpretabilă, unde fiecare speculează cum ii e pe plac. Domnul Strajan, de aproape 20 de ani, derulează activități economice însemnate in Sibiu care au adus un plus atât bugetului local, forței de munca cât și pe plan gastronomic și turistic. Și nu doar el, si alți antreprenori sibieni au relansat zone si spații care aduceau mai degrabă pierderi financiare decât profit. Acest subiect care a ajuns in presa e doar teatrul de prost gust al unor politicieni care încearcă sa câștige capital politic.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Mai Vasile , daca omul asta plateste niste bani la buget , inseamna ca are voie sa incalce legea?
Raspunde

Max Rasinareanu

Acum 2 ani

Așa da, Domnul Vasile! Se vede că va trageți din Marginime sau de pe la munte .La noi in Marginime se respecta șefii , nu se critica . Autocritica da, se poate face !
Raspunde

Bobo

Acum 2 ani

Si la Dumbrava cum a facut asta de a luat spatiul unde are acum restaurantul Jacobs? Se face o licitatie pe sustache in fiecare an la care se prezinta doar el desi punerea in licitatie a terenului trebuie facuta public, aviz amatorilor, puteti sa ii suflati terenul din Dumbrava daca licitati, nu trebuie decat sa intrebati la primaria Sibiu.
Raspunde

R.

Acum 2 ani

Adica asta plateste in centru orasului 7euro/ m2 si ne-a adus noua mari beneficii si 250.000 de euro la buget( undeva la 1000€/luna in 20 de ani)??!!Pai cred si eu ca are atatia bani si atatea magazine sau ce *** are. La chirii de baraci si preturi de restaurant pentru macarea aia ma mir ca nu i-am pupat picioarele ca mare bine ne face. Doamne ajuta sa avem parte tot de oameni de astia, nu ca nu am avut pana acum, ca imi vine sa vomit.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

"clădirea va fi transferata de ziarului". învață să scrii delene, înainte de a perora aberațiile dictate de haur

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus