Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Prefectul județului, Mircea Crețu: ”Este posibil să se ajungă în Sibiu și la această măsură extremă”. Adică la carantină

Prefectul județului, Mircea Crețu: ”Este posibil să se ajungă în Sibiu și la această măsură extremă”. Adică la carantină

La jumătatea săptămânii trecute, când incidența în municipiul Sibiu se apropia de 3 la mie și se prefigurau noi restricții, unele în premieră, am solicitat prefectului județului un interviu. A acceptat în scurt timp, cu precizarea să-i trimit înainte întrebările și temele de discuție, să fie pregătit. Cel de-al patrulea val al pandemiei, situația spitalelor care tratează bolnavi de Covid sau implementarea certificatului verde sunt doar câteva dintre subiectele vizate. Mai mult decât atât, mesajul transmis de autorități populației, starea de spirit și moralul sibienilor, într-o perioadă în care încrederea în autorități este scăzută, consider că sunt la fel de importante. Vineri, la ora indicată de staff-ul conducerii Prefecturii, ne-am prezentat în biroul prefectului Mircea Crețu, unde în loc să realizăm interviul am primit răspunsurile în scris. Ne-am despărțit după zece minute de discuție amicală, cu reportofonul închis. Ce a ieșit, vedeți mai jos.

Domnul Crețu, vă spun sincer că am obosit. De un an și jumătate aud zi de zi, zi de zi, număr de cazuri, decese, mai nou ”era vaccinat” sau ”a refuzat vaccinarea”... și ca mine cred că sunt zeci de mii de sibieni. Mai scăpăm vreodată de Covid sau așa va arăta viața noastră de acum înainte?

Mutațiile virusului vor genera valuri pandemice până când acesta poate fi controlat prin vaccinare.  Nu pot prognoza momentul când vom reuși să controlam acest virus. Acest lucru poate fi evaluat  de către specialiști și este legat și de măsurile concrete pe care le luăm (vaccinare și măsuri de protecție). Vaccinarea împotriva COVID 19 este cea mai bună măsură de prevenire astfel: reduce riscul de îmbolnăviri, scade riscul de a dezvolta o formă severă de boală și reduce supraîncărcarea unităților sanitare.

Mai mult decât atât, când am văzut elanul cu care începe vaccinarea în România, eram convins că e gata, a trecut. Și acum mă uit în jur, mâine-poimâine văd iar Sibiul în carantină. Se va ajunge aici?

Datorită relaxării prin nerespectarea măsurilor de protecție  și a faptului că nu ne-am vaccinat în număr suficient este posibil să se ajungă și la această măsură extremă. În continuare cred în  responsabilitatea locuitorilor județului Sibiu și sper să nu se ajungă la această situație. Nu pot da însă o prognoză certă, totul depinde de evoluția cazurilor pe județ.

Ce le transmiteți sibienilor care spun că toată vara virusul a dormit, ca să mergem noi la mare și-n concedii, iar când a început școala a reapărut dintr-o dată?

Evoluția virală este ciclică, vara circulația virală fiind  redusă și radiația ultravioletă generată de soare  are efect dezinfectant.

Cred că sunteți cel mai ghinionist om din Sibiu. Cum ați plecat de la AJOFM ați dat de Covid și probleme nemaiîntâlnite în administrația Sibiului. Nu sunt momente când vă gândiți că mai bine rămâneați să vă ocupați de șomaj?

Nu consider că sunt ghinionist. Dacă extindem putem spune că toți care trăim astăzi suntem ghinioniști. Sunt o persoană căreia îi plac munca în echipă și provocările.

Ce le spuneți celor care reproșează faptul că peste vară mai toți politicienii și guvernanții au anunțat că am învins pandemia și acum ne prinde fără destule paturi la ATI?

Cei care eventual au făcut aceste declarații pot oferi un răspuns întrebării dumneavoastră.  În județul nostru, Comitetul Județean petru Situații de Urgență a aprobat planul de reziliență, urmând ca în următoarea perioadă să ajungem la numărul de paturi ATI existente în primăvară 

Mai trecem prin rușinea de astă-iarnă cu bolnavi care stăteau în corturi neîncălzite în curtea spitalului sau am învățat ceva?

Toate unitățile sanitare au dobândit experiență  în gestionarea pandemiei și fac față până în situația în care presiunea pacienților bolnavi de covid depășește resursele. O persoană vaccinată care intră în contact cu un bolnav COVID își mărește nivelul de anticorpi și nu face sau are simptome ușoare și stă acasă sau la spital, în funcție de comorbidități. Rar se întâmplă ca o persoană vaccinată să ajungă la ATI și numai din cauza comorbidităților. O persoană vaccinată poate fi pozitivă la testare și poate transmite virusul celor nevaccinați, cu atât mai mult populația trebuie îndemnată și motivată să se vaccineze. Faptul că doza 3 se va administra de la începutul lunii viitoare este un bun argument că vaccinul are eficiență. Nu trebuie să uităm că și bolnavii NON Covid au nevoie de acces la serviciile medicale

Ați urmărit disputa Cîțu-Orban? Vorba ceea: Apolitic, apolitic, dar domnul subprefect Theodoru a zburat în secunda doi. Cum ați lucrat cu dânsul?

Prefer să nu răspund la această întrebare.

Sunt mulți sibieni care spun că pe la sate primarii n-au făcut nimic să promoveze vaccinarea, ba chiar sunt foarte mulți primari nevaccinați și acolo exemplul primarului contează. Ați avut discuții, ați încercat să-i convingeți?

Am avut discuții cu primarii, nu există zi în care să nu am dialog cu cel puțin un primar în calitatea lor de președinți ai Comitetelor Locale de Situații de Urgență,  aceștia  având obligația să contribuie la ocrotirea sănătății cetățenilor pe care îi reprezintă. În acest sens, pe lângă centrele fixe au fost organizate și centre mobile în localitățile unde populația nu avea acces la un centru de vaccinare fix sau unde primarii au cerut acest lucru.

Dvs. sunteți vaccinat? Cu ce tip de vaccin? Ați avut simptome pe urmă?

Da, sunt vaccinat cu Pfizer, schema completa  și nu, nu am avut nici un fel de reacții adverse.

Când a trecut Cârța de incidența 3 la mie mi-ați spus că Poliția va verifica modul în care se respectă folosirea certificatului verde Covid. Nu prea mi-e clar cum funcționează asta concret, lămuriți-mă, vă rog? Eu sunt convins că vor fi baruri, terase sau localuri din Sibiu unde se va închide ochii la certificatul Covid.

Există o aplicație Check DCC, dezvoltată de STS, prin care se poate scana foarte ușor certificatul digital, permițându-se astfel verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic European.

Credeți că sunt mulți care au plătit amenzile primite pentru că nu purtau mască acum un an?

Amenzile aplicate pentru nerespectarea măsurilor dispuse în ceea ce privește prevenirea infectării cu Sars COV2 constituie venituri la bugetul statului, ca urmare reprezentanții ANAF vor proceda conform legislației în vigoare.

Cum vă spuneam la început am obosit. Și văd în jurul meu oamenii că au obosit să audă zilnic de Covid. Ce le spuneți sibienilor care își vor viețile înapoi, transmiteți-le un mesaj de încheiere?

Fac un apel la cetățenii județului Sibiu să respecte toate măsurile de prevenire a infecției cu virusul Sars COV 2 și în mod special să se vaccineze, imunitatea colectivă obținându-se la o rata de vaccinare de peste 70% din populație.  Este modalitatea  de reveni la normalitate iar la aceasta trebuie să contribuim cu toții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5761

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Elzorab

Acum 2 ani

"Faptul că doza 3 se va administra de la începutul lunii viitoare este un bun argument că vaccinul are eficiență"....cum? Exact invers, domnule prefect. Si inca v-a trebuit timp sa va pregatiti. Faptul ca se creste numarul de doze arata ca vaccinul nu prea este eficient. Nu doua doze faceau doza completa? ( mai putin J&j). Cum adica vara datorită uv-ului virusul stagnează? Pai in 2020 nu a fost vara? Atunci nu a stagnat? " Imunitatea colectivă obținându-se la o rata de vaccinare de peste 70% din populație". Pai la imunitatea colectiva nu intra cei trecuti prin boala? Parca deja de anul trecut se estima ca s-a ajuns la asa zisa imunitate colectiva. Imi pare rau ca nu avem parte de niste oameni mai pregatiti, acest domn prefect dezinformeaza in mod cras. Ori e habarnist ori cineva i-a cerut sa faca astfel de afirmatii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

măcăni aceeași manea de la haur, mai lasă-ne
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

@Aciputu Stai jos, nu ai înțeles nimic. Esti paralel.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Intrebati prefectul chestii stiintifice? de ce, ca sa-si dea cu parerea ca oricare dintre noi? Iar nerespectarea aia de care ne acuza se cheama viata normala. ce facem, pana in 2100 tot "respectam"? devine religie, un cod dupa care sa-ti traiesti viata? iar in urmatorul paragraf vorbeste de ciclicitate...pai, da. Cum anume sa ghiceasca lumea la 30 de cazuri pe zi pe tara, cate erau in iulie, fix ziua in care vor trebui sa creasca vigilenta, sa "respecte"(adica sa respecte masuri necerute de autoritati la incidenta aia mica), ca revine acea parte a ciclului? sau sa traim tot timpul dupa "codul masurilor covid", chiar si cand cazurile sunt in numar infim? si nimeni nu mai vorbeste de imunitate colectiva la 70%, ca de aia sunt presati oamenii, mai ales in vest, sa se vaccineze toti. Unde au fost 70% vaccinati, s-a vazut ca nu e de ajuns. Probabil doar unde e 70% real, cu 70% care au trecut prin infectie , e ceva ce seamana cu imunitate colectiva. Daca ajunge Sibiu in carantina, o sa avem companie numeroasa, ca suntem cam la coada cu incidenta, dintre orasele mari.
Raspunde

Urdea

Acum 2 ani

Este suficient să verificați numărul / procentul pacientilor care necesita internare / ATI in statele cu rată mare de vaccinare și deduceți rostul vaccinarii și revaccinării .
Raspunde

AndreiD

Acum 2 ani

Smecheria este ca cei care nu au "schema completa" de imunizare sunt considerati "nevaccinati". Adica toti cei care au in prezent o singura doza sunt considerati nevaccinati iar cand vor introduce doza a treia, toti cei cu doua doze vor fi considerati nevaccinati daca nu o fac pe a treia. Si uite asa se imbolnavesc si mor "nevaccinatii", saracii de ei. Asta face propaganda "oficiala" pe care suntem indemnati sa o ascultam cu sfintenie, ba chiar suntem obligati, fiind omniprezenta in toata mass-media. Dezinformeaza in mod oficial.
Raspunde

Sibian Neimbecil

Acum 2 ani

Oscilez puternic in a decerna premiul pentru campionul prostiei si incompetentei locale, intre acest mirific prefect liberal si doamna primar!
Raspunde

Popica

Acum 2 ani

Bine ca nu il platesc eu pe domnul. A, stai...

Raspunde

Aliona Tiribombă

Acum 2 ani

Prefectule.... du-te la Bucuresti, acolo si stai acolo, reprezinta-i de acasa ca n-are nimeni nevoie de tine pe aici. Ia intreaba-i pe aia pe care-i reprezinti tu in orasul asta, unde sunt banii pentru spitalul ala tot promis de 100 de ani, de exemplu... printre altele. Mai intreaba-i si de ce au furat si vandut tot in tara asta, incat avem cea mai proasta infrastructura, parc auto vechi si in general facem parte din cea mai prost organizata tara din Europa. Ia pune-le niste intrebari, acolo, la Bucuresti... spune-le ca asa te intreaba prostii aia din Sibiu si lasa-ne cu povesti de genu asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus