Luni,
18.10.2021
Ploi Scurte
Acum
5°C

Confuzia s-a așezat la terasele Sibiului. Patronii au o mulțime de întrebări și nimeni nu le răspunde

Confuzia s-a așezat la terasele Sibiului. Patronii au o mulțime de întrebări și nimeni nu le răspunde

În prima zi în care certificatul verde Covid a devenit obligatoriu în municipiul Sibiu, după ce incidența a depășit lejer 3 la mie, am luat la pas terasele, cafenelele și restaurantele din centrul istoric al Sibiului. În majoritatea localurilor ni s-a cerut certificatul verde la intrare, însă aceasta este doar o aparență. Dacă stai de vorbă patronii sau angajații din ”industria ospitalității” sibiene, descoperi o stare de incertitudine fără precedent. Oamenii au pur și simplu o mulțime de întrebări, izvorâte din problemele cu care se confruntă zi de zi, și nimeni nu le răspunde clar.

”Ieri seară am stat de vorbă cu colegii mei de la alte cafenele și restaurante din zonă și vă spun sincer că nu știu ce să vă spun. O să formulez astăzi un mail cu întrebări și îl trimit la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, de unde sper să obțin niște răspunsuri. Cred că 100% vor fi contre și neînțelegeri cu clienții. Până la această oră am avut vreo zece mese și toți au avut certificatul, nu au fost probleme. Doar două doamne au spus că sunt nevaccinate și au luat la pachet ce au vrut”, ne-a declarat Anda Cornăcel, reprezentantul cafenelei Nod din Piața Mică.

Pentru a verifica clienții, cei mai mulți patroni de localuri și-au instalat diferite aplicații pe telefon, care citesc codurile QR ale certificatelor verzi. Însă deja apar multe probleme pentru că unele aplicații, inclusiv cele recomandate de autorități, nu funcționează pe orice telefon, mai ales pe cele care au versiuni software neactualizate.

”Nicăieri în lege nu scrie că angajații noștri trebuie să fie vaccinați. Noi am avut discuții repetate cu toți, le-am explicat, i-am rugat, dar pe unii nu-i poți convinge orice ai face. Cum merge acum angajatul nevaccinat cu telefonul în mână să-i verifice pe clienți dacă au certificat?”, se întreabă un patron sibian.

Un altul ridică problema faptului că nu toți reprezentanții teraselor respectă la fel măsurile cu aceeași strictețe. ”Ideea este că dacă vine unul la mine la masă și eu îi spun că nu-l servesc pentru nu-mi arată certificatul și el se ridică și se pune la terasa de lângă n-am făcut nimic. Chiar azi mi-au zis niște tineri în față că nu au, dar că o să falsifice pe al unui coleg că are el. Eu n-am dreptul să-i cer buletinul, îmi arată o hârtie și gata”.

La o cunoscută cafenea din Piața Mare toți cei care vor să se așeze sunt rugați să prezinte certificatul. Poți să intri cu mască și să iei la pachet fără certificat. ”O să fie o mare dramă, întâlnim oameni care intră fără mască, ce să mai vorbim de certificat? Ne rugăm de ei să-și pună masca și refuză, pot să le zic eu orice. Ne ignoră cu nesimțire”, își exprimă nemulțumirea reprezentantul cafenelei. Imediat l-am întrebat: ”De ce în toată Europa funcționează sistemul ăsta și la noi e atât de greu de implementat?”. Replica a venit instant: ”Pentru că acolo sunt oamenii educați și statul își face treaba, se respectă regulile. Aici fiecare le interpretează. Dacă după un an și jumătate de pandemie intră oameni fără mască și pur și simplu mă ignoră, eu ce să le fac? Pe urmă sunt convins că imediat o să înceapă controalele și tot pe noi ne ia la întrebări Poliția”.

În colțul Pieței Mici l-am întâlnit pe Remus Seghedin, patronul cafenelei ”Arcade”. Ne-a spus sincer că suntem primii clienți pe ziua de astăzi și ne-a făcut o demonstrație cum folosește aplicația care verifică certificatul verde.

”Mai țineți mine cum arătau localurile acum 8-9 ani când s-a interzis fumatul? Imediat după era pustiu peste tot. Ne uitam unii la alții și ne întrebam unde au dispărut nefumătorii. Așa e și acum. Uitați-vă în jur! Toate terasele sunt goale. Eu cred că acest val patru va fi echivalentul valului doi din punct de vedere economic. Se va tria piața la sânge. Cine trece iarna asta poate să spună că a scăpat de pandemie. Vin scumpiri majore la toate utilitățile, nu ne-au mai dat posibilitatea șomajului tehnic că spun că suntem deschiși, avem activitate, eu trebuie să cumpăr de toate în local... E foarte greu”, spune patronul de la Arcade.

”Eu am nouă mese. Dar, conform legii, sunt obligat acum să folosesc doar trei. Adică 30%. În timpul acesta plătesc pentru terasa întreagă. Dacă renunț la restul meselor, îmi ia 30% din cele trei mese, deci rămân cu una. Iar alea 30% cu care rămân sunt goale. Și dacă ar fi pline tot n-ar fi suficient să rămân pe linia de plutire, să acopăr cheltuielile”, își varsă năduful un patron de terasă.

Între timp, polițiștii sibieni verifică începând de astăzi, aleatoriu, dacă patronii de localuri și clienții respectă noile legi.

”Polițiștii vor verifica în activitatea lor curentă prin sondaj, pentru că nu putem verifica fiecare persoană în parte, dacă persoanele care sunt în interiorul unor spații unde există obligația utilizării certificatului verde, au acest certificat. Întotdeauna, de când s-au pus în aplicare restricții noi ca urmare a creșterii incidenței, polițiștii au ținut cont și de ele. Activitatea nu a fost oprită niciodată din acest punct de vedere, ci doar s-a ținut cont de restricțiile impuse”, a explicat pentru Turnul Sfatului Luciana Balteș, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Nu în ultimul rând, reprezentanții localurilor din Sibiu spun că niciodată nu au primit o informare clară din partea autorităților cu privire la ce trebuie făcut. Tot timpul află din presă și, de cele mai multe ori, trimiteri seci la ordine, ordonanțe sau articole de lege. Cei mai mulți citesc site-ul Prefecturii.

Vizualizari: 3496

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

19 comentarii

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

asa se intampla cand statul se foloseste de horeca pt a convinge oamenii sa se vaccineze. pt ca masura cu terasele e doar in scopul asta , nu pt reducerea infectarilor. daca era pt reducerea infectarilor , se lua si alte dati cand se depasea incidenta 3. ar trebui ca horeca sa dea in judecata statul pt ca e folosita ca o parghie pt a convinge oamenii sa faca ceva. omul poate sa aleaga daca merge sau nu la restaurant, daca se vaccineaza sau nu, dar horeca e obligata sa renunte la venituri pt un scop al guvernului.
Raspunde

AndreiD

Acum 2 săptămâni

Corect!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara1918

Acum 2 săptămâni

Ce ar trebui sa faca Horeca??? Eu as merge si mai departe si nu m-as limita la "restrictiile impuse cu ajutorul Horeca",cei care sunt nevaccinati si ajung in spital,sa isi plateasca tratamentul din spital,iar daca mor,cheltuielile sa fie achitate de familie! Eu ca stat iti vreau binele,iti pun GRATIS la dispozitie vaccinul,iar tu ma ignori,ca ai"drepturi si libertati"!? Lasa ca te abtiguim la bani,pentru ca din cauza nevaccinatilor,se perpetueaza virusul in societate,se ajung la mutatii,iar pandemia nu se termina,asa ca fac ceva pe drepturile voastre,trebuie sa va conformati!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

JFK

Acum 2 săptămâni

:))))) Voi le reduceti veniturile,pentru ca nu acceptati sa va vaccinati,nu guvernul care va pune gratis la dispozitie vaccinul le scade veniturile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 2 săptămâni

Bai desteptule , statul le-a facut celor din Horeca o favoare , ca pana acum la incidenta de 3 la mie erau deja inchisi , asa insa , mai pot functiona pana la incidenta de 6 la mie. Si vaccinarea nu inseamna reducerea infectarilor?
Raspunde

Ricky

Acum 2 săptămâni

@Alzara1918 In primul rand vaccinul nu este gratis pentru ca Pfitzer nu lucreaza degeaba. Eu ti-am platit si inca iti platesc dozele tale, alea 8 sau 10, cate vor fi. In al doilea rand sunt de acord sa-mi platesc si spitalizarea dar nu sa cotizez in continuare la sanatate. In al treilea rand se vede clar ce randament da serul, e suficienta o privire la Israel sau te poti documenta la inventatorul mARN sa vezi ce zice.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

nu inseamna reducerea infectarilor, 23% din infectari au fost la vaccinati sapt trecuta, iar vaccinatii sunt vreo 28% di populatie. daca tu crezi ca 5% conteaza... chiar daca ar insemna o reducere a infectarilor in general, nu la terase se infecta lumea nu le-a facut nici o favoare , la peste 3 la mie terasele erau deschise pt toata lumea, acun doar pt cei cu certificat nu e normal ca statul sa pedepseasca horeca pt ca oamenii nu se vaccineaza.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

nu e gratis, e tot din impozitele noastre. se putea face altceva cu banii aia.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

mutatiile sunt din cauza vaccinatilor, vaccinatii provoaca virusul sa fie mai rezistent
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

si apropo, sunt vaccinat, dar nu sunt un jeg ca voi
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

si nu, guvernul a luat masura. poti sa faci orice regula tampita care afecteaza un sector si dupa aia sa dai vina pe oamenii care normal ca nu o respecta, dar adevarul e ca tu ai stabilit regula, nimeni altcineva.
Raspunde

Usr=Pnl=Psd

Acum 2 săptămâni

Putem semna petitia asta. E nevoie de multi pentru a face efectiv ceva. https://casd.ro/stopati-segregarea/
Raspunde

Ricky

Acum 2 săptămâni

Dormi linistit, certificatul ramane si dupa COVID. Se vor mai adauga si alti indicatori personali. Toate drumurile duc catre scor social.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 săptămâni

Le recomand patronilor sa-l întrebe pe SibianSB pentru ca el are raspunsurile la toate întrebările. Nu știți cine e SibianSB? E cel mai documentat postac de pe TS. Si nu doar atat. Si pregatirea lui profesionala e pe măsură.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

Mulțumiri lui elzorab pentru aprecieri. Am remarcat ca te-ai simtit plesnit pt ca am făcut public ca esti postac psd (filiala locala a ciumei comuniste) si angajat la stat pe post călduț obtinut prin pile/relații. Nu e nicio pb, sunt mulți aici care au ca scop in viata sa suga la diferite ciolane, si de la alte partide de cac.t ca si psd. Atata ca la sb e tot mai greu ca pesedist sa apuci vreo coaja de ciolan, poate doar daca te pricepi ff bine la frecat si la lins dosuri. Am estimat ca incidenta va creste la 9-10 la mie in Sb in 4-5 sapt, acum 3 zile cand era 3.07. Sa speram ca n-am dreptate si incepe sa scada cat mai rapede, sănătatea noastră a tuturor si viata, bate imbecilii de aici de la comentarii (mare parte angajati si poate chiar plătiți de diverse partide politice așadar). Dar oricum, eu zic ca morții si cazurile grave, care lasa urme, vor crește in 2021 si in 2022 si vor ajunge in randul multor familii si apropiati ai unora care sunt impotriva științei si merg pe imunitate crescuta cu țuică si usturoi, ba chiar si masca o țin ca batranii, sub barbie, ca-i enervează. Asa ca ricky (si altii), e f posibil ca dupa ce te loveste pandemia (da, suntem in pandemie pe glob, de ceva timp) sa ajungi si tu ca Alzara si altii, la doza nr. 8 sau 10, cum ziceai.. Va spun eu, deja sunt postaci care strigau tare pe aici in 2020 ca vaccinarea ne omoara (gates pe mana cu reptilienii), au ajuns la decese ale unor persoane dragi din jurul lor, au mers si s-au vaccinat apoi, si ce sa vezi - au renunțat sa mai aiba muschii umflati aici la ziarul orășelului nostru. Si nu, nici voi nici alte minti sclipitoare din orășelul sibiu, n-ati pus din păcate coada la pruna pe glob si nici n-ati inventat roata. Totusi n-am cum sa nu reamintesc ca in lumea civilizata, România e pe penultimul loc la vaccinare, in fata Bulgariei, si cam defapt la toate suntem aici,deci se leaga. Succes tuturor vaccinatilor si nevaccinatilor, s-auzim de bine! Si ricky, da, imi fac testul de anticorpi (am deja 2 doze pfizer facute demult), apoi in fc de acel test fac acum sau atunci cand se impune, doza 3. Insa cred ca la un moment dat ajung si la doza 8, ca deocamdată nu vad alte soluții sa ma feresc de infectarea cu covid. Figura cu usturoi+tuica la mine nu tine, cum ne-a spus si elzorab, din fericire sunt om cu inalte pregătiri. :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

Tot pt elzorab si altii, ca sa imi sustin afirmațiile si sa accentuez ca mor oameni nevinovati, azi 28 sept s-au înregistrat 11049 nou infectați si 208 decese in ro. Ideal ar fi sa aflam si cate persoane erau vaccinate din randul celor 208. Si daca erau (cel mai probabil erau, da) sa vedem si cati ani aveau si daca aveau comorbiditati. In orice caz, stiinta e de baza, lăsați deoparte șosoacii, conspiraționistii sau imbecilii si mergeți si vaccinati-va, vaccinul nu garantează 100% dar pe aproape. Altfel, cum spuneam, sa nu ne mai plangem ca avem terase sau alte afaceri inchise sau in faliment, sau ca avem restricții forțate si nedorite. Oricum, chiar si asa cu aceste cresteri agresive, inca sper ca m-am înșelat cu acel 9-10 la mie prin noiembrie, la Sibiu. Cei care susțineti nevaccinarea, sa aveti ff serios in vedere ca exista oameni pe care ii influențati prin afirmațiile dvs si care, unii dintre ei, ajung la Ati sau chiar mor. Sănătate!
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

Da, o parte din cele 11049 cazuri de azi vin din urma, din weekend. Dar vine si o completare a unui oficial : "ne așteptăm la 20.000 cazuri pe zi in oct". Mie personal mi se pare enorm si 6-7 mii cate sunt acum, cu morții aferenți...
Raspunde

AndreiD

Acum 2 săptămâni

@ Sibian SB Tu parca esti vocea Televiziunii "oficiale" inante de '89. La fel de oficial laudau si aia comunismul. La fel de oficial condamnau orice voce contrara regimului. La fel securitatea ii cauta pe cei care ascultau "Europa Libera", post de radio occidental, conspirationist, care injura comunismul si pe conducatorul iubit. Bai securica, te-a palit nostalgia dupa vremurile cand arestai oamenii pentru "delict de opinie"? Nu ati mai murit bai nenorocitilor? Va e dor de dictatura? V-ati pus toti nepotii si matusile prin guWern si acum faceti pe nebunii? Aveti grija sa nu declansati vreo revolutie, ca nu stiu zau pe unde va veti ascunde de furia oamenilor.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 săptămâni

@andreid, din fericire la revoluție eram minor, cu gandu la jucarii si biciclete. Spre deosebire de mulți de aici, care vin cu comentarii dictate de alții, am mai scris asta si repet, n-am lucrat o clipa in viata mea la stat, pe vreun post caldut si cumparat, n-am fost o secunda in vreun partid politic sau vreo tangenta cu vreun partid politic sau alianta sau spune-le cum vrei. Si totusi ma consider un om realizat din toate punctele de vedere, pe spatele meu si total in legalitate. Oricum, ma simt responsabil si imi permit sa ma iau de multi de aici care fac parte din categoriile amintite de mine mai sus, sau de tine in comentariu tau. Tu? Cum stai? Oricum, observ cum si tu si altii aveti treaba doar cu propria persoana, altii cu ce cere filiala de partid, vi se rupe de aia pe care ii bagati in ati sau in mormânt, sau cu aia pe care ii bagati in restricții si chiar in faliment. Daca tu crezi ca terasele alea închise, din titlu acestui articol, sunt inchise de la cei vaccinați, te inseli. Si stai ca-i doar începutul. Apropo de mizeria pe care o fac partidele si de revoluția aia de zici tu, eu unu o aștept demult, ca sa mai scapam de lepre. Repet întrebarea, tu cum stai? Tu si altii de pe aici. Pe unde lucrezi? in ce partid mergi la ședință? Ca daca mergi, vezi ca mare parte sunt tot aia (si copiii lor) din partidu comunist, de acolo si sintagma ciuma rosie comunista... :) stii ca am mai afirmat ca eu cred ca toți astia care folosiți prenumele "Werner" , sunteți de la psd filiala locala a ciumei comuniste. :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus