Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Cazul peștilor morți din Seviș. Concluziile oficiale ale autorităților: Nu a fost identificată o sursă de poluare

Cazul peștilor morți din Seviș. Concluziile oficiale ale autorităților: Nu a fost identificată o sursă de poluare

La jumătatea lunii septembrie, un sibian care ieșise la plimbare cu copiii în zona verde din spatele Cartierului Arhitecților a descoperit zeci de pești morți în pârâul Seviș.

Acesta a trimis pe adresa redacției mai multe fotografii și clipuri video în care se pot observa peștii morți. Reporterul Turnul Sfatului a transmis mai departe dovezile autorităților cu atribuții în domeniu: Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu, Sistemul de Gospodărire al Apelor Sibiu și Poliția Locală Șelimbăr.

Imediat după sesizare, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Sibiu a mers pe malurile Sevișului, atât în zona indicată după coordonatele GPS, cât și în vecinătate. La prima vedere nu au fost identificate surse de poluare concrete, motiv pentru care conducerea Gărzii de Mediu Sibiu atrage atenția sibienilor ca în momentul în care sesizează astfel de situații să alerteze imediat Comisariatul, atât pe mail cât și la numerele de telefon puse la dispoziție, fără să mai aștepte trecerea timpului.

O reacție similară a avut și Poliția Locală Șelimbăr.

”Vă aducem la cunoștință faptul că s-au efectuat verificări de-a lungul Pârâului Seviș și nu s-a constat existența peștilor la care se faceți referire în petiție. Recomandăm ca, pe viitor, în cazul în care se constată săvârșirea de fapte antisociale aflate în competența noastră, să se apeleze poliția locală la numărul de telefon 0725.659.648, pentru a putea interveni în mod operativ”, au transmis oficialii din Șelimbăr.

Nu în ultimul rând, imediat după sesizare, un control a efectuat și Apele Române, prin specialiștii Sistemului de Gospodărire al Apelor Sibiu. Aceștia au văzut cu ochii lor peștii morți și au luat probe de apă în vederea analizelor de laborator. În cursul dimineții de marți, reprezentanții SGA Sibiu au comunicat redacției Turnul Sfatului concluziile analizelor.

”În urma controlului efectuat în teren vă comunicăm următoarele:

  • În data de 14 septembrie 2021, ora 11:30, pe cursul de apă Sebeș (Seviș), la circa 200 de metri amonte de Mânăstire (Schitul Ortodox Șelimbăr de Rit Vechi) au fost identificați pești morți de mici dimensiuni, în număr redus, în zona malului stâng.
  • Pe parcursul controlului a fost prelevată o probă de apă din râul Sebeș (Seviș)
  • La data și ora controlului nu au fost identificate evacuări directe de ape uzate neepurate în emisar

În urma analizei rezultatelor probei de apă prelevată de către reprezentanții S. G. A. Sibiu se poate constata că majoritatea valorilor indicatorilor de calitate analizați (pH, Conductivitate electrică, Oxigen dizolvat, Conținut amoniu, Consum chimic de oxigen) sunt în limite normale, doar indicatorul conținut de amoniu are o valoare crescută.

Având în vedere că proba de apă a fost prelevată abia în data de 14 septembrie, la trei zile distanță de la data celor semnalate, cauza nu a putut fi identificată”, au explicat specialiștii S. G. A. Sibiu.

În concluzie, nu a fost găsită nicio sursă de poluare, doar o creștere a nivelului de amoniu în apă și zeci de pești morți.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 697

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Io de la tara

Acum 1 an

"La data și ora controlului nu au fost identificate evacuări directe de ape uzate neepurate în emisar". - la data si ora controalelor efectuate de apele romane niciodata nu se deverseaza ape uzate neepurate, ca prin minune...in rest... curge orice pe Sevis...
Raspunde

Petronel Colceriu

Acum 1 an

Pai bineinteles, nu ati cautat tevile cu dejectii din zona, adica KK! Civilizatie muicaaaaa!!!!
Raspunde

Gigi

Acum 1 an

Ai dreq pesti, s-au sinucis in grup sa le dea de lucru "pro-activilor" de la Garda de Mediu.... Ce nu stiau pestii sinucigasi e ca garda de mediu Sibiu va scoate din tolba verdictul clasic: "Nu a fost identificată o sursă de poluare"
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus