Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

 15 comune din județ se unesc pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi

 15 comune din județ se unesc pentru a rezolva problema câinilor vagabonzi

Filiala Sibiu a Asociației Comunelor din România a propus localităților din proximitatea municipiului Sibiu să facă un serviciu comun pentru îngrijirea câinilor fără stăpân. 15 comune au acceptat ideea asociației.

”Noi am avut mai multe discuții pe tema asta, pentru a eradica acest fenomen și nu numai pe linia de a-i captura și a-i ține închiși în adăposturi. Vrem să facem o acțiune pe termen lung și nu putem face asta decât pe un areal compact, să facem sub forma unui serviciu public. Am luat decizia în Adunarea Generală să facem un serviciu public în cadrul filialei care să deservească toate aceste comunități și apoi să avem o abordare pe mai multe componente. Să mergem pe sterilizare, pe campanii de adopție. Pe situație extremă să mergem și pe ridicarea lor și transportarea lor în adăpost”, spune Valentin Ivan, președintele filialei Sibiu a Asociației Comunelor.

El spune că a existat o inițiativă similară din partea Consiliului Județean, însă în lipsa concretizării ei s-a luat decizia aplicării prin intermediul Asociației Comunelor. ”A mai fost o decizie de acest gen la Consiliul Județean, însă care nu s-a realizat. Noi, acum ne-am gândit că trebuie să o materializăm și am mers pe ideea asta”, a mai spus Ivan.

Șelimbăr: ”Nu e o problemă locală doar în Șelimbăr, Sadu ori Roșia..”

Primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, le propune consilierilor locali în ședința din 30 septembrie intrarea localității în acest proiect. Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din această lună există propunerea ca Șelimbărul să adere la acest serviciu regional, iar contribuția inițială este de o sută de lei. ”E clar că nu e o problemă locală doar în Șelimbăr, Sadu ori Roșia. Chiar dacă noi vom reuși într-o lună să strângem toți câinii fără stăpân, în alte câteva luni alții vor reveni, fie veniți din alte zone, fie aduși de persoane de <bună credință>. Am adoptat rapid la ideea Asociației Comunelor, filiala Sibiu de a face un serviciu regional legat de această situație deoarece cred că e o problemă ce poate fi rezolvată doar împreună”, a declarat primarul Marius Grecu.

Crearea unui serviciu comun pe o regiune a județului ar aduce și o economie la bugetul local. ”Din experiența autorităților locale, rezultă că funcționarea unui serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân în varianta <gestiune proprie, directă> ar presupune crearea unui serviciu specializat, cu identitate juridică, cod fiscal, angajați și sediu propriu. Costurile de funcționare ale unui asemenea serviciu public de interes local trebuie asigurate din bugetul local și autofinanțare prin prestarea de servicii”, se arată în fundamentarea organizării acestui serviciu.

”Sunt 15 localități în acest proiect. De la Gura Râului până la Sadu, implicit Șelimbăr, Roșia, linia de la zona metropolitană, până la Arpașul, cu Țara Oltului, mai puțin Avrigul, unde există un serviciu propriu. Deocamdată punem bazele juridice, iar apoi vom face un plan exact pentru implementare”, a mai explicat Valentin Ivan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ada Abrudean

Acum 2 ani

Cati caini vagabonzi adunati din 15 comune? Pt 100 puteti face un adapost, sa mizati pe adoptii si castrare, dar mai departe? Daca strangeti 1000 de caini ce faceti? Ii inchideti in custi de jumate de m²? Sa coste mancarea chiar si numai 0,5 euro pe zi pt un caine, trebuie angajate 5 persoane cu un salariu minim de 1500 de lei, ca sa faca ce? Sa taie frunza la caini? Sa-i hraneasca, sa le dea apa, sa-i dezinfecteze si sa curete mizeria din custile bietelor patrupede? Cu aia castrati ce faceti? Le dati drumul inapoi pe strada si asteptati 10-15 ani sa moara de batranete sau calcati de masini? Ca e castrat sau nu, un caine vagabond e caine vagabond, cu agresivitatea tipica si cu bolile aferente unui caine neingrijit. Eutanasiati toti cainii fara stapan si gata, daca chiar vreti sa faceti ordine. Altfel cheltuiti aiurea o gramada de bani care sunt necesari pt alte urgente.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 2 ani

mai bine tacea-i din gura!!! ai scris O TONA de tampenii din necunoastere si ignoranta!!! in toata ecuatia asta marea problema sunt oamenii in special cei ca tine!!!
Raspunde

Gigi kent

Acum 2 ani

Sa le uram celor din Consiliului Județean: "Noapte buna!" Cu un adapost de 100 de locuri in care timp de 30 de zile sa fie tinuti cainii (timp suficient pentru adoptie sau revendicare de catre proprietar care pe langa luatul acasa sa primeasca si o amenda usturatoare) si dupa eutanasiati, am rezolva problema destul de usor. Cei care vor caini pe strada nu sunt "iubitori de animale"! Sunt niste ipocriti care nu inteleg ce inseamna iubirea cu adevarat! Si eu sunt iubitor de animale dar mai intai de toate sunt iubitor de oameni!
Raspunde

Alexandra

Acum 1 an

Bună seara avem o problema în talmaciu un câine lup de la vecina tot sare la oameni ca sare gardul și da sa muște oameni propietara câinelui solicita de 7 luni la primărie sa vina cineva sa îl ridice ca este de acord să-l dea sa se scape de el dar nimeni n-o ajuta și nu știe ce sa facă câinele rupe lanțul și sare la toți oameni de pe strada
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus