Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Sindicaliștii sibieni din sănătate se opun vaccinării obligatorii: Nu suntem împotriva vaccinării, dar nu sprijinim utilizarea cu orice preț a vaccinurilor

Sindicaliștii sibieni din sănătate se opun vaccinării obligatorii: Nu suntem împotriva vaccinării, dar nu sprijinim utilizarea cu orice preț a vaccinurilor

Proiect de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private lansat de Ministerul Sănătății în transparență decizională a revoltat toate sindicatele din sănătate. Proiectul prevede că personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept. Liderii de sindicat sibieni din sănătate consideră aceste prevederi abuzive, discriminatorii și ilegale. Turnul Sfatului a luat legătura cu reprezentanții Sindicatului TESA Sibiu, afiliat la Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate, cu Dan Pirnoiu, liderul SANITAS din Sibiu și cu Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu pentru a le afla poziția în legătură cu acest proiect.

Conform documentului publicat de Ministerul Sănătății, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității. Acest certificat Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea unor condiții cum sunt vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, trecutul prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid. Personalul medical va suporta costurile testelor.

În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea, iar apoi angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. În cazul în care conducătorii unităților nu respectă aceste obligații pot fi amendați cu sume între 50.000 lei și 100.000 lei. În aceste condiții, toate sindicatele din sănătate au luat poziție, considerând aceste prevederi abuzive, discriminatorii și ilegale.

Dan Pirnoiu, liderul de sindicat SANITAS din Sibiu este deja în București. Acesta spune că dacă liderii de sindicat nu reușesc să convingă guvernații de absurditățile proiectului vor urma proteste și mișcări sindicale.

„Deocamdată, din informațiile pe care le avem, conducerea federației SANITAS discută problema legată de obligativitatea vaccinării sau a testării din resurse proprii. Vom vedea în ce măsură se rezolvă. Dacă nu, sigur că vom organiza proteste. S-ar putea întâmpla să avem și mișcări sindicale chiar dacă suntem în plină pandemie, dar sperăm că lucrurile se vor aranja”, a declarat Pirnoiu.

Acesta spune că nu este legal să obligi pe cineva să se vaccineze.

„Vaccinarea este o opțiune proprie. Fiecare individ are opțiune lui. Nu putem să facem diferențierea între vaccinați și nevaccinați. Apoi, din punct de vedere medical vaccinarea nu se face în plină pandemie. În pandemie se tratează, pentru că ați văzut că vaccinarea este o măsură preventivă, la fel cum este și vaccinarea antigripală. Te vaccinezi nu când ești bolnav. Apoi, imunitatea naturală pe care o capeți atunci când contactezi virusul este cea mai bună. Cum să obligi? S-ar putea să avem persoane care se vaccinează și să aibă deja imunitatea și apoi îi bagi vaccinul peste imunitatea organismului propriu? Sunt o serie de lucruri care nu sunt în regulă și care trebuie respectate”, mai spune liderul de sindicat. Despre posibilitatea angajatorului de a suspenda contractul de muncă declară că situația este și mai gravă din acest punct de vedere.

„În situația aceasta se pot trezi fără  personal. Și așa personalul este insuficient și utilizat la maxim și acum dacă le taie din salariu sau îi dă afară din sistem cine o să mai lucreze? Eu sper ca lucrurile și să se așeze”, încheie Dan Pirnoiu.

Solidaritatea Sanitară: „autoritățile confundă mijloacele cu scopurile”

Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu consideră că acest proiect este o forțare a lucrătorilor din sănătate de a se vaccina. De asemenea, spune că obligarea la testarea periodică, pe costurile personale, dublată de amenințarea, inițial cu suspendarea Contractului Individual de Muncă , apoi cu concedierea lucrătorilor din sănătate care refuză vaccinarea „constituie un abuz și o încălcare grosolană din partea autorităților a drepturilor și libertăților lucrătorilor din sănătate”.

„După ce de-a lungul întregii pandemii COVID-19 responsabilii de coordonarea acțiunilor împotriva pandemiei din Guvern nu au fost în stare să gestioneze coerent pandemia și au ratat evidența corectă a profesioniștilor din sănătate infectați, a celor decedați și a celor vaccinați, acum aceste instituții devin sursa unui abuz la adresa acestei categorii de lucrători. În discuție putem aduce următoarele erori, voite sau nu ale autorităților: Nerecunoașterea imunității dobândită de lucrătorii din sănătate în urma infectării cu SARS-CoV-2, dovedită de existența anticorpilor; Utilizarea testării periodice ca formă implicită de obligare la vaccinare; Tratamentul discriminatoriu al lucrătorilor din sănătate; Incertitudinea este utilizată împotriva lucrătorilor din sănătate; Sarcina probei și costurile dovezilor sunt atribuite în mod greșit angajaților și Extinderea/menținerea afacerilor privind testarea pe seama lucrătorilor din sectorul public de sănătate”, spune Damian.

Acest precizează că autoritățile confundă mijloacele cu scopurile.

„Principalul scop al acestei categorii de demersuri epidemiologice ar trebui să îl constituie obținerea imunității împotriva SARS-CoV-2, vaccinarea fiind unul, dar nu singurul, dintre mijloacele de atingere a acestui scop. Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește, nu pentru a înlătura dubiile autorităților sau a utiliza cu orice preț vaccinurile deja achiziționate.

Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligați de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunțate de autorități, costurile derivate din limitele cunoașterii și riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflați în aceste situații.

Noi nu suntem împotriva vaccinării lucrătorilor din sănătate. Nu sprijinim însă utilizarea cu orice preț a vaccinurilor. Vaccinarea este soluția corectă pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește.

O întrebare retorică poate evidenția incoerența și incompetența responsabililor de coordonarea vaccinării: Cum pot fi obligați la testare lucrătorii din sănătate nevaccinați dacă autoritățile din România declarau în urmă cu câteva luni că 96,3% au fost vaccinați deja cu ambele doze, procentul celor vaccinați cu cel puțin o doză fiind de … 102,6%?! Răspunsul la această întrebare este suficient pentru a justifica necesitatea unor demisii, deoarece autoritățile din România au comunicat date eronate, din dorința de a raporta cu orice preț atingerea obiectivelor. Eșecul atingerii țintelor de vaccinare nu trebuie decontat de către lucrătorii din sănătate ,prin obligarea la vaccinare a celor care au deja imunitate și prin obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați la plata unor teste inutile, ci de cei responsabili de coordonarea acestei campanii de vaccinare și de garantarea reușitei ei”, mai spune Doru Damian.

Reprezentanții TESA din Sibiu consideră proiectul total abuziv, discriminatoriu și neconstituțional

Și reprezentanții TESA din Sibiu se aliniază sindicaliștilor revoltați și consideră proiectul o măsură pe care o consideră total abuzivă, discriminatorie și neconstituțională. Acest sindicat reprezintă personalul tehnic și administrativ din sănătate.

„Pentru că personalul TESA, din cauza faptului că nu se mai regăsește în Anexa II - Sănătate, a Legii-cadru nr.153/2017 - ci a fost plasat pe Anexa VIII - Administrație - alături de funcționarii publici din primării, consilii județene etc., nu a beneficiat în timpul pandemiei de niciun drept de spor pentru risc epidemiologic - așa cum a primit personalul medical și auxiliar sanitar, grație HG 1035/2020. Deci, noi, prin Uniunea Sindicatelor Tesa din Sănătate, de 3 ani de zile, de când a intrat în vigoare Legea 153/2017, am luptat să îi convingem pe guvernanți și parlamentari - prin pichetări, proteste, greve de avertisment, delegații la minister - să modifice legea care a spart echipa din sănătate (așa cum fusese prevăzută de Legea nr. 250/2016), echipa care lucrează într-un spital cot la cot pentru un act medical de calitate. Ne-au ignorat sistematic!!! Iar acum, ne trezim dintr-o dată obligați să prezentăm acest certificat verde, cu toate că nouă tocmai de asta ni s-a spus că nu merităm spor COVID, pentru că NU venim în contact cu pacientul. Oricum, este un fals argument acela că introducerea certificatului verde în rândul personalului din spitale se face în beneficiul pacientului. În fapt, vaccinarea sau testarea nu asigură nicio protecție pentru pacient, în lipsa purtării echipamentelor medicale specifice. Deci masca, viziera, combinezonul rămân în continuare singurele măsuri prin care se pot proteja atât pacientul ca să nu se contamineze de la cadrul medical care îl îngrijește, cât și invers. Iar acest echipament de protecție trebuie purtat deopotrivă atât de personalul vaccinat, cât și de cel nevaccinat”, transmit reprezentanții TESA din Sibiu.

Aceștia subliniază faptul că personalul vaccinat poate răspândi virusul la fel ca și cel nevaccinat a fost deja demonstrat și atunci se întreabă de ce ar fi obligatorie testarea din 2 în 2 zile doar pentru personalul nevaccinat?

„Pe de altă parte, dacă această testare este o cerință specială a locului de muncă, atunci este normal ca angajatorul să asigure costul testării. Este exclus ca angajații să își dea o parte substanțială a salariului ca să se testeze!

Sunt niște constrângeri care încalcă drepturile și libertățile omului. Pe de o parte suprimi dreptul la muncă egală al unor anumite categorii de angajați, în speță, cei din spitale, iar pe de altă parte se organizează manifestări cu mii de participanți. S-a ajuns la niște abuzuri de putere pe lângă care celebra Ordonanță 13, care a scos atâția români în stradă, pare un fapt minor. Nu vom renunța să ne apărăm drepturile și libertățile! Vom folosi toate instrumentele pe care încă le mai are la dispoziție un sindicat, pentru a nu ceda în fața discriminării și abuzurilor!!!”, încheie reprezentanții TESSA.

 Proiectul de lege prezentat de Ministerul Sănătății urmează să meargă în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 9 luni

"Nu suntem împotriva vaccinarii", dar totuși suntem. Ma rog. Da, si eu sunt de acord ca vaccinarea obligatorie nu ar trebui sa se întâmple undeva pe glob. Daca omu nu vrea sa isi faca vaccin, sau sa ia o anumita pastila, da, lasa-l in pace si respecta-i libertatea pt ca traim in democrație. Dar daca el, nevaccinat, pune in pericol persoane dragi lui, cunoscuți sau necunoscuti pe strada, colegi etc, atunci respecta-i si pe ceilalți, care sunt tot cetățeni ai unei tari democratice, libere, moderne (unde primează stiinta cercetarea si tratamentul spitalicesc). Asadar vrea fara vaccin, ok, lasa-l, dar sa nu se mai planga ca are restricții, ca nu mai intra in mall, ca se închid terasele, ca se inchid afacerile (poate chiar locul lui de munca),sau ca nu mai are loc in spital, sau ca moare sau si-a omorat parintele sau alt nevaccinat de langa el. Raman la părerea ca deocamdată avem ca soluție clara doar vaccinul, altceva nu va aparea in curand ca și luptă cu sanse clare de castig împotriva covid. Deocamdată in ro avem mulți nevaccinati, pe la 60%. Usor usor vor deceda mulți (asa cum ieri au fost 197 morti nevaccinati si doar 10 morti vaccinați din cei 207), alaltaieri a fost la fel, azi va fi la fel, situatia va continua cam in aceeasi proporție in toamna asta, poate la iarna, poate la primăvară, poate in 2022 sau 2023... si atunci o sa vedeți cu toții cum vor face coada la vaccin persoanele nevaccinate. Va creste procentul de la 40% la 70-80% garantat. Omul va alege viata. Pacat ca unii o fac f târziu (aspect general specific României) si in timpul acesta acel raport 197/10 va continua in loc sa fie stopat rapid. Oameni nevinovați vor muri. Asta e, toti ne asumam ce facem in viață, nevaccinatii isi asuma acest raport, isi asuma ca se omoară singuri sau ca omoară pe altii. Sanatate tuturor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cristian

Acum 9 luni

Ce nu înțeleg in țara asta medicii,profesorii,preoții etc.este faptul că ei sunt un exemplu pentru populație, mai ales pentru acei oameni mai puțin educați care cred în tot ce spun și/sau mai ales ceea ce fac ei. Faptul că au aceasta meserie este atât un privilegiu (pe care îl cer atât pecuniar cât și statutar) dar mai ales un EXEMPLU pentru toți ceilalți, fapt pe care l-au asumat atunci când au ales acest drum. Faptul că ei personal aleg sa nu se vaccineze nu interesează pe nimeni, medicul-profesorul-preotul trebuie sa o facă, altfel profesia pe care o reprezintă nu mai are nici o identitate! Bine, asta tine inclusiv și de educația clasei "superioare", dar, din păcate în Romania un om care priește o funcție de crede buricul pământului, iar majoritatea dintre ei sunt niște carcaleti care au impresia că totul li se cuvine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tocmai ei, eroii

Acum 9 luni

Hopaaaa ! Si ce avem noi aici ? Pana acum erati executanti ai unor protocoale internationale, dar acum, cand a ajuns la voi, eroii p..lii, incepeti sa va dati loviti! Asa va pati fiecare categorie profesionala care a pus mana pe bani si a crezut ca la ei nu ajunge! Si-au facut treaba cu voi, sunteti istorie, gata ! Nu mai prezentati interes! La groapa de gunoi a istoriei cu voi ! Atentie, la fel vor pati toti: sanatate, educatie, justitie, armata, servicii, politiei, jandarmerie .... NU SCAPATI BAIETI, oricine si oricati ati fi ! NU SCAPATI, va vine randul tuturora! Al vostru si al copiiilor vostri !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi kent

Acum 9 luni

Nu se incalca nici un drept sau libertate! Ai certificat verde poti lucra, nu ai esti liber sa te angajezi in alta parte. Toti vrem la stat pe salarii mari si fara nici o responsabilitate sau vreun risc... Cine raspunde pt pancientii infectati de cadrele medicale? Nu raspunde nimeni... pandemia. Poi noi pacientii nu avem drepturi si libertati?
Raspunde

Un sibian vero

Acum 9 luni

Pai dragi oameni de sacrificiu din sistemul medical, ce ar fi daca i-am pune si pe liber-cugetatorii astia care creaza legi si iau decizii in numele nostru, ca sau nu mai aibe dreptul de exercitare a prerogativelor de alesi locali, judeteni sau nationali doar dupa o evaluare temeinica a starii de sanatate mintala(si psihologica si psihiatrica si cognitiva) a lor?!?! In caz de picare a examenului de evaluare, acestia sa decada din toate drepturile(pe viata) pe care si le-au conferit, cat si sa fie restrase mandatele de investire!!! Si daca tot suntem la capitolul evaluari si certificate....diplome, ce ar fi ca alesii nostrii scumpi sa isi probeze public(nu in comisii unde un incompetent il evalueaza pe alt incompetent) diplomele si pregatirea pe care o detin, in caz contrar munca in folosul comunitatii si arest la domiciliu si recuperarea prejudicilor de venituri necuvenite. Nu se poate ca analfabeti functionali sa aibe dreptul de a lua masuri impotriva celor pe care ii reprezinta !!!
Raspunde

Andrei

Acum 9 luni

Pentru respectarea cu adevarat a libertatii individuale propun sa nu mai fie obligatoriu ca personalul medical sa se spele sau sa se dezinfecteze pe maini (unii oricum nu o fac). Nu putem sa pretindem ca traim intr-o democratie cand autoritatile obliga o anumita categorie profesionala sa puna pe propria piele substante chimice periculoase cum ar fi lesia continuta in sapun. Spune acum NU dictaturii sapunului #nuMaSpalPeMaini
Raspunde

AndreiD

Acum 9 luni

Asta-i buna! Adica daca medicul ala zice ca NU face vaccinul si spune ca vaccinul este PERICULOS, mai periculos decat boala pe care se presupune ca o previne, atunci nu este medic bun. Vreti sa il dati afara ca nu gandeste ca Bill Gates astia de Sibiu, care fac propaganda pentru vaccin pe plan local, aici pe Turnul Sfatului, in comentariile de mai sus. Asadar, domnilor care vorbiti de "democratie", sa inteleg ca democratie in capul vostru inseamna ca trebuie sa fim toti de acord? Pe cei cu pareri contrare, ii scoatem din societate, mama lor de ticalosi care nu gandesc asa cum trebuie, adica asa ca voi, nu? Nu mai dezbatem pareri, nu mai avem voie sa discutam hotararile partidului. Partidul stie mai bine. El vrea binele tuturor si cei care se opun, vor fi lasati sa moara de foame. Pentru binele lor. Orice parere contrara, va fi cenzurata, asa cum merita. Doar adevarul suprem, al partidului trebuie sa fie promovat. Acum inteleg de unde si-a luat USR-ul votantii. Inteleg si de unde si-a adunat Catu-Matu tovarasii.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus