Proiect de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private lansat de Ministerul Sănătății în transparență decizională a revoltat toate sindicatele din sănătate. Proiectul prevede că personalul medical din spitalele publice și private va fi obligat să prezinte dovada vaccinării sau a testării. În cazul în care nu este prezentat certificatul verde, se va suspenda contractul de muncă pentru 30 de zile, după care contractul încetează de drept. Liderii de sindicat sibieni din sănătate consideră aceste prevederi abuzive, discriminatorii și ilegale. Turnul Sfatului a luat legătura cu reprezentanții Sindicatului TESA Sibiu, afiliat la Uniunea Sindicatelor TESA din Sănătate, cu Dan Pirnoiu, liderul SANITAS din Sibiu și cu Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu pentru a le afla poziția în legătură cu acest proiect.
Conform documentului publicat de Ministerul Sănătății, personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private au obligația să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfășurării activității. Acest certificat Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea unor condiții cum sunt vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, trecutul prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid. Personalul medical va suporta costurile testelor.
În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile a contractelor în baza cărora își desfășoară activitatea, iar apoi angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. În cazul în care conducătorii unităților nu respectă aceste obligații pot fi amendați cu sume între 50.000 lei și 100.000 lei. În aceste condiții, toate sindicatele din sănătate au luat poziție, considerând aceste prevederi abuzive, discriminatorii și ilegale.
Dan Pirnoiu, liderul de sindicat SANITAS din Sibiu este deja în București. Acesta spune că dacă liderii de sindicat nu reușesc să convingă guvernații de absurditățile proiectului vor urma proteste și mișcări sindicale.
„Deocamdată, din informațiile pe care le avem, conducerea federației SANITAS discută problema legată de obligativitatea vaccinării sau a testării din resurse proprii. Vom vedea în ce măsură se rezolvă. Dacă nu, sigur că vom organiza proteste. S-ar putea întâmpla să avem și mișcări sindicale chiar dacă suntem în plină pandemie, dar sperăm că lucrurile se vor aranja”, a declarat Pirnoiu.
Acesta spune că nu este legal să obligi pe cineva să se vaccineze.
„Vaccinarea este o opțiune proprie. Fiecare individ are opțiune lui. Nu putem să facem diferențierea între vaccinați și nevaccinați. Apoi, din punct de vedere medical vaccinarea nu se face în plină pandemie. În pandemie se tratează, pentru că ați văzut că vaccinarea este o măsură preventivă, la fel cum este și vaccinarea antigripală. Te vaccinezi nu când ești bolnav. Apoi, imunitatea naturală pe care o capeți atunci când contactezi virusul este cea mai bună. Cum să obligi? S-ar putea să avem persoane care se vaccinează și să aibă deja imunitatea și apoi îi bagi vaccinul peste imunitatea organismului propriu? Sunt o serie de lucruri care nu sunt în regulă și care trebuie respectate”, mai spune liderul de sindicat. Despre posibilitatea angajatorului de a suspenda contractul de muncă declară că situația este și mai gravă din acest punct de vedere.
„În situația aceasta se pot trezi fără personal. Și așa personalul este insuficient și utilizat la maxim și acum dacă le taie din salariu sau îi dă afară din sistem cine o să mai lucreze? Eu sper ca lucrurile și să se așeze”, încheie Dan Pirnoiu.
Solidaritatea Sanitară: „autoritățile confundă mijloacele cu scopurile”
Doru Ciprian Damian, președintele Sindicatului „Solidaritatea Sanitară” Sibiu consideră că acest proiect este o forțare a lucrătorilor din sănătate de a se vaccina. De asemenea, spune că obligarea la testarea periodică, pe costurile personale, dublată de amenințarea, inițial cu suspendarea Contractului Individual de Muncă , apoi cu concedierea lucrătorilor din sănătate care refuză vaccinarea „constituie un abuz și o încălcare grosolană din partea autorităților a drepturilor și libertăților lucrătorilor din sănătate”.
„După ce de-a lungul întregii pandemii COVID-19 responsabilii de coordonarea acțiunilor împotriva pandemiei din Guvern nu au fost în stare să gestioneze coerent pandemia și au ratat evidența corectă a profesioniștilor din sănătate infectați, a celor decedați și a celor vaccinați, acum aceste instituții devin sursa unui abuz la adresa acestei categorii de lucrători. În discuție putem aduce următoarele erori, voite sau nu ale autorităților: Nerecunoașterea imunității dobândită de lucrătorii din sănătate în urma infectării cu SARS-CoV-2, dovedită de existența anticorpilor; Utilizarea testării periodice ca formă implicită de obligare la vaccinare; Tratamentul discriminatoriu al lucrătorilor din sănătate; Incertitudinea este utilizată împotriva lucrătorilor din sănătate; Sarcina probei și costurile dovezilor sunt atribuite în mod greșit angajaților și Extinderea/menținerea afacerilor privind testarea pe seama lucrătorilor din sectorul public de sănătate”, spune Damian.
Acest precizează că autoritățile confundă mijloacele cu scopurile.
„Principalul scop al acestei categorii de demersuri epidemiologice ar trebui să îl constituie obținerea imunității împotriva SARS-CoV-2, vaccinarea fiind unul, dar nu singurul, dintre mijloacele de atingere a acestui scop. Cu alte cuvinte, vaccinarea trebuie utilizată pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește, nu pentru a înlătura dubiile autorităților sau a utiliza cu orice preț vaccinurile deja achiziționate.
Atunci când lucrătorii din sănătate care au deja imunitate ajung să fie obligați de facto la a se vaccina, cum se întâmplă prin aceste măsuri anunțate de autorități, costurile derivate din limitele cunoașterii și riscurile aferente lor sunt plasate în sarcina lucrătorilor din sănătate aflați în aceste situații.
Noi nu suntem împotriva vaccinării lucrătorilor din sănătate. Nu sprijinim însă utilizarea cu orice preț a vaccinurilor. Vaccinarea este soluția corectă pentru a obține imunitatea atunci când aceasta lipsește.
O întrebare retorică poate evidenția incoerența și incompetența responsabililor de coordonarea vaccinării: Cum pot fi obligați la testare lucrătorii din sănătate nevaccinați dacă autoritățile din România declarau în urmă cu câteva luni că 96,3% au fost vaccinați deja cu ambele doze, procentul celor vaccinați cu cel puțin o doză fiind de … 102,6%?! Răspunsul la această întrebare este suficient pentru a justifica necesitatea unor demisii, deoarece autoritățile din România au comunicat date eronate, din dorința de a raporta cu orice preț atingerea obiectivelor. Eșecul atingerii țintelor de vaccinare nu trebuie decontat de către lucrătorii din sănătate ,prin obligarea la vaccinare a celor care au deja imunitate și prin obligarea lucrătorilor din sănătate nevaccinați la plata unor teste inutile, ci de cei responsabili de coordonarea acestei campanii de vaccinare și de garantarea reușitei ei”, mai spune Doru Damian.
Reprezentanții TESA din Sibiu consideră proiectul total abuziv, discriminatoriu și neconstituțional
Și reprezentanții TESA din Sibiu se aliniază sindicaliștilor revoltați și consideră proiectul o măsură pe care o consideră total abuzivă, discriminatorie și neconstituțională. Acest sindicat reprezintă personalul tehnic și administrativ din sănătate.
„Pentru că personalul TESA, din cauza faptului că nu se mai regăsește în Anexa II - Sănătate, a Legii-cadru nr.153/2017 - ci a fost plasat pe Anexa VIII - Administrație - alături de funcționarii publici din primării, consilii județene etc., nu a beneficiat în timpul pandemiei de niciun drept de spor pentru risc epidemiologic - așa cum a primit personalul medical și auxiliar sanitar, grație HG 1035/2020. Deci, noi, prin Uniunea Sindicatelor Tesa din Sănătate, de 3 ani de zile, de când a intrat în vigoare Legea 153/2017, am luptat să îi convingem pe guvernanți și parlamentari - prin pichetări, proteste, greve de avertisment, delegații la minister - să modifice legea care a spart echipa din sănătate (așa cum fusese prevăzută de Legea nr. 250/2016), echipa care lucrează într-un spital cot la cot pentru un act medical de calitate. Ne-au ignorat sistematic!!! Iar acum, ne trezim dintr-o dată obligați să prezentăm acest certificat verde, cu toate că nouă tocmai de asta ni s-a spus că nu merităm spor COVID, pentru că NU venim în contact cu pacientul. Oricum, este un fals argument acela că introducerea certificatului verde în rândul personalului din spitale se face în beneficiul pacientului. În fapt, vaccinarea sau testarea nu asigură nicio protecție pentru pacient, în lipsa purtării echipamentelor medicale specifice. Deci masca, viziera, combinezonul rămân în continuare singurele măsuri prin care se pot proteja atât pacientul ca să nu se contamineze de la cadrul medical care îl îngrijește, cât și invers. Iar acest echipament de protecție trebuie purtat deopotrivă atât de personalul vaccinat, cât și de cel nevaccinat”, transmit reprezentanții TESA din Sibiu.
Aceștia subliniază faptul că personalul vaccinat poate răspândi virusul la fel ca și cel nevaccinat a fost deja demonstrat și atunci se întreabă de ce ar fi obligatorie testarea din 2 în 2 zile doar pentru personalul nevaccinat?
„Pe de altă parte, dacă această testare este o cerință specială a locului de muncă, atunci este normal ca angajatorul să asigure costul testării. Este exclus ca angajații să își dea o parte substanțială a salariului ca să se testeze!
Sunt niște constrângeri care încalcă drepturile și libertățile omului. Pe de o parte suprimi dreptul la muncă egală al unor anumite categorii de angajați, în speță, cei din spitale, iar pe de altă parte se organizează manifestări cu mii de participanți. S-a ajuns la niște abuzuri de putere pe lângă care celebra Ordonanță 13, care a scos atâția români în stradă, pare un fapt minor. Nu vom renunța să ne apărăm drepturile și libertățile! Vom folosi toate instrumentele pe care încă le mai are la dispoziție un sindicat, pentru a nu ceda în fața discriminării și abuzurilor!!!”, încheie reprezentanții TESSA.
Proiectul de lege prezentat de Ministerul Sănătății urmează să meargă în Parlament, după ce va fi aprobat de Guvern.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiect ministerul sanatatii , tesa , sanitas , vaccinare obligatorie , Sibiu , lideri de sindicat , Solidaritatea Sanitară ,
Vizualizari: 2911
Ultimele comentarii
Acum 8 minute
Adi
Acum 23 minute
Omul invizibil
Acum 29 minute
Cisnădian din Cartierul Arhitecților
Acum 37 minute
Sibianul
Acum 39 minute
Zeno Popovici