Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Astrid Fodor: Nu mai candidez. „Un om înțelept (...) știe și când să se oprească”

Astrid Fodor: Nu mai candidez. „Un om înțelept (...) știe și când să se oprească”

Fără să iasă într-o conferință de presă în acest mandat, fără a mai deține vreo funcție de conducere în FDGR, primarul Astrid Fodor anunță că ultimii trei ani de administrație publică îi va dedica încheierii marilor proiecte deja începute.

„Nu voi mai candida. Am mai spus acest lucru. Pentru acest mandat mi-am dorit să candidez pentru a finaliza proiectele pe care le-am început și pentru a le aduce pe cele ample, pe care le-am inițiat eu, la un stadiu mai apropiat de implementare. Pe asta mă concentrez până la finalul mandatului, în 2024”, a anunțat primarul Sibiului, în urma unei solicitări transmise de Turnul Sfatului.

Out din FDGR

La ultima funcție pe care o mai deține în FDGR, cea de membru în Consiliul de administrație al organizației județene a renunțat la începutul acestui an. La funcția de președinte a organizației județene a Forumului renunțase încă dinainte. Pune acești pași înapoi pe seama dedicării funcției de primar. ”Am ocupat încă din 2004 funcții de conducere în Forumul Democrat al Germanilor și consider că 20 de ani sunt suficienți. Un om înțelept este cel care se implică, dar care știe și când să se oprească. FDGR are oameni capabili, care merită o șansă să dovedească ce pot în cadrul organizației. În schimb, eu mă pot concentra exclusiv pe administrarea orașului pentru că am multe proiecte de finalizat, dar și multe recent demarate, care au nevoie de atenția și implicarea directă a primarului. Vorbesc aici de proiecte ample, cu impact mare asupra dezvoltării orașului”, susține Fodor.

Pozițiile sale din cadrul organizației au fost preluate de consilierul județean Gabriel Tischer. ”Dânsa este doar membru al FDGR, așa a considerat dânsa la începutul anului, să rămână simplu membru, să renunțe la toate funcțiile de conducere. Nu știu argumentele, nu vreau să comentez”, a declarat Tischer pentru Turnul Sfatului.

Sursele noastre spun că răcirea totală a relațiilor dintre conducerea FDGR și Astrid Fodor s-a produs în momentul alegerilor parlamentare. Mai exact în acel moment în care într-o conferință de presă organziată la sediul PNL, Fodor a anunțat oficial că susține candidații PNL.

„Echipa de campanie a Forumului a fost șocată de acel gest. Domnul Ganț nu știa nimic despre intenția doamnei Fodor, toată lumea a fost luată prin suprindere”, susțin surse din Forum.

Oficial, acel moment a fost însă iertat. „Cu siguranță s-a trecut peste asta. La noi se trece ușor peste aceste lucruri”, spune Gabriel Ticher.

Fodor despre calitățile viitorului candidat al FDGR la Primăria Sibiu: „Să fie rezistent la stres

Faptul că Tischer, fostul candidat al FDGR la președinția Consiliului Județean, ar putea fi viitorul candidat al organizației se vorbește de mult timp, iar realitatea că el a preluat funcțiile de conducere ale lui Astrid Fodor din cadrul Forumului întărește această ipoteză.  

Astrid Fodor nu vrea să comenteze această posibilitate, spune însă că viitorul candidat al Forumului trebuie „să fie rezistent la stres și să fie orientat spre atingerea obiectivelor propuse”. „Nu voi face predicții. FDGR, la fel ca orice alt partid, își va face publică, la timpul potrivit, propunerea pentru primar al Sibiului și sunt sigură că va lua cea mai bună decizie. Cred că contează mai puțin dacă persoana care va fi propusă pentru această funcție a ocupat o poziție în administrație sau alte instituții publice sau poate vine din mediul privat. Ce consider eu mai important este să aibă abilitățile necesare funcției de primar, să fie rezistent la stres și să fie orientat spre atingerea obiectivelor propuse. Din partea unui primar este nevoie de implicare și multă muncă și de aceea ar trebui să fie o persoană activă și bine organizată, pentru a face față provocărilor”, a mai spus primarul Sibiului.

Tischer a intrat în locul lui Fodor și în CA al FDG Sibiu

Marți, 28 septembrie, Adunarea generală a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu a ales un nou membru al consiliului, în persoana lui Gabriel Tischer. Președinte al FDG Municipiul Sibiu, membru al Consiliului Județean Sibiu și fost președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Sibiu, Tischer preia astfel încă o funcție vacantată de Astrid Fodor.

A fost ales cu 45 din 49 de voturi. Fodor a părăsit consiliul de administrație la începutul anului.

În martie 2021 Gabriel Tischer a înlocuit-o pe Astrid Fodor la conducerea organizației județene a FDGR.

Fără o conferință de presă de când era să nu mai fie primar

În acest mandat, Astrid Fodor nu a ținut nicio conferință de presă organizată în sediul Primăriei Municipiului Sibiu. Ultima pe care a avut-o aici, în care să discute probleme legate de administrația locală s-a desfășurat în ianuarie 2018.

Turnul Sfatului a solicitat un punct de vedere Primăriei Sibiu legat de încălcarea legii 544/2001, care prevede organizarea lunară a unei conferințe de presă în administrațiile locale.

În răspunsul primit de la purtătorul de cuvânt al Primăriei se arată că informațiile de interes public sunt afișate pe portalul instituției și că se transmit comunicate de presă atunci când se consideră necesar.

„Prevederile Legii 544/2001 sunt aplicate de Primăria Sibiu, asigurându-se că informațiile de interes public sunt accesibile cetățenilor, altor instituții și reprezentanților mass media. Informațiile de interes pentru public sunt oferite fie din oficiu, pe canalele de comunicare ale Primăriei Sibiu, fie sunt transmise celor care le solicită, întemeind cererile pe prevederile Legii 544/2001.

Din oficiu, informațiile de interes public sunt afișate pe site-ul sibiu.ro, în diversele secțiuni ale acestuia. De asemenea, din oficiu, informațiile sunt transmise cetățenilor prin intermediul mass media, prin comunicate de presă. În locul conferinței de presă lunare, Primăria Sibiu a ales varianta mai eficientă de a emite comunicate aproape zilnic, prezentând informații despre proiectele și investițiile pentru oraș, acestea fiind preluate de marea majoritate a publicațiilor din Sibiu și ajungând astfel la segmente diverse de cititori. Prin comparație, în conferințele de presă s-ar putea prezenta doar un număr limitat de subiecte. Mai mult, comunicatele de presă cu larg impact sunt transmise și prin newsletter, ajungând direct la peste 30.000 de adrese de e-mail.

Tot din oficiu și pentru a crește transparența deciziilor administrației, comunicăm pe social media, fiind afișate pe pagina de Facebook minim 3 comunicări / zi. Acest mod de comunicare asigură transmiterea informației direct celor aproape 32.000 cetățenilor abonați ai paginii, într-un format mai prietenos și mai ușor de parcurs.

De asemenea, Primăria Sibiu răspunde solicitărilor primite din partea cetățenilor, a altor instituții publice sau a persoanelor juridice, precum și celor transmise de mass media, formulate în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.

Considerăm că astfel îndeplinim scopul de a prezenta în fața sibienilor informații despre activitatea administrației publice, pe diverse canale de comunicare”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sibiu.

Art. 17 din Legea 544/2001 spune că autoritățile publice au obligația să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferințe de presă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

34 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Madalyna Sufana

Acum 2 ani

Imi pare rau, draga doamna, sper sa va razganditi! Ati fost si sunteti, alaturi de presedinte si de premierul Citu, cea mai buna varianta pentru conducerea neamului oropsit si nevaccinat! Daca ar fi lumea ca dvs, am avea vaccin obligatoriu si restrictii cand e nevoie, fara constitutie si alte balarii neinteresante!
Raspunde

Yyy

Acum 2 ani

Gabriel Ticher e un fel de Iordanescu al FDGR, se baga in seama peste tot, se pricepe la orice, daca il intrebi de aeronautica sau de productia de rapita el are un raspuns "educat"; periculoase specimene... Din fericire, FDGR si-a cam terminat rezerva de priza la public si la urmatoarele alegeri va sta putin pe tusa.
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Sa dea Domnul! Poate s-a trezit si electoratul sibian la realitate!
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Prea tarziu... Ne-ai f*** deja
Raspunde

Jeg de.oras

Acum 2 ani

Un mare zero in istoria sibiului! Terminatoarea sibiului! Huuuuuuooooooo!!!!!
Raspunde

Doru

Acum 2 ani

Cel mai mare bine pe care l-ar putea face orasului aceasta d-na ar fi sa isi dea demisia chiar maine! Inca 3 ani cu acest primar inseamna inca 3 ani de stagnare,in cel mai bun caz,pt oras! Dar eu as zice ca e un mare regres!
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

O hotarare inteleapta... probabil ati inteles mesajele sibienilor... Toate cele bune!
Raspunde

Primăria se face ca ploua

Acum 2 ani

Ei nu știu diferența între comunicat și conferința de presa?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

deci viitorul primar va fi Tischler
Raspunde

KRAMNIK

Acum 2 ani

1)Doamna Fodor va intra în istorie drept ultimul primar german într-un oraș mare, majoritar romanesc. 2) Forumul va continua să aibă în viitor un rol limitat ,dar pozitiv, în administrarea orasului 3)Cred că președintele nostru are multe calități , dar nu prea are talent la oameni. Alina Gorghiu, Astrid Fodor, Florin Citu sunt dovezi de necombătut in sprijinul celor de mai sus.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

trebuia sa te fi oprit cu multi ani in urma!!! Sibiul e praf...TONE de bani cheltuiti aiurea numai pentru beneficiul firmelor de partid!!!
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Madam fodor , dacă era un om înțelept, n-ar mai fi candidat a doua oară.
Raspunde

Mister

Acum 2 ani

De ce nu demisionezi acum? De ce ai candidat daca ai vazut ca e prea mare palaria? Mai asteptam 3 ani sa ce...sa dormi in papucii primariei? Care sunt proiectelea ale care vrei sa le termini???? Ca nu e nimic facut cu cap in orasul asta. Toate santierele se deschid numai pt clientela politica.
Raspunde

Qaz

Acum 2 ani

Daca erati asa inteleapta cum pretindeti, un gest de minima intelepciune era sa nu mai candidati la alegerile precedente.
Raspunde

Der Konig

Acum 2 ani

Stimata doamna, un om intelept refuza o astfel de functie, chiar si votata de majoritatea celor care s-au prezentat la alegeri. Un om intelept este constient de limitele si posibilitatile sale intelectuale si profesionale. Anii in care ati fost primar trebuie stersi din istoria acestui oras. Impreuna cu viceprimarul Bokor si cu majoritatea functionarilor din departamentele cheie ati readus acest oras in intunericul anilor 90, prin obtuzitate, lipsa de viziune, lipsa de proiecte adevarate, aroganta si nepasare. Sper ca acest oras sa genereze un candidat cu adevarat bun, in niciun caz glume sinistre ca Bibu, Tischer si altii. Daca nu avem un Bolojan, macar sa importam unul din alta parte! Trista amintire acesti ani si sper ca urmatorii 3 sa treaca extrem de repede, desi stiu ca vor fi un chin!
Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

@der Konig Chapeau pentru comentariu!!!
Raspunde

Dani ocna

Acum 2 ani

treaba cu ...un om intelept...e relativa,dar si sustinatorul dnei fodor tot in 3 ani pleaca de la cotroceni/coincidenta?
Raspunde

Munteanu

Acum 2 ani

Vreti sa spuneti ca ii pastreaza scaunul dlui Johannis? Nu cred ca dl. se reintoarce la primarie. In cel mai nefericit caz, pleaca ambasador pe undeva...
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Daca nu vei mai candida nu va fi absolut nici o pierdere ci dimpotriva...cat despre un alt candidat din partea fdrg...o sa-i fie greu sa castige alegerile dupa proasta lumina cum s-ar spune pe care ai aruncato prin amorteala de care ai dat dovada timp de doua mandate asupra formatiunii...problema candidatului capabil si care sa merite votul cetatenilor va fi una serioasa ptr ca nah...nu prea avem ideie care ar fi ala...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

FDGR o să câștige lejer, ca întotdeauna
Raspunde

@@@

Acum 2 ani

Mai taci, mai, desteptule! Cine te plateste?
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

de ce crezi că toți sunt plătiți, ca voi? Crezi că au vreun efect comentariile voastre și like-urile, care se văd din avion că sunt comandate? Sibienii nu-s proști, n-o să vezi Sibiul roșu sau haurit. Fodor își va încheia mandatul pentru că au votat-o sibienii, și peste 3 ani vor alege pe cine va candida de la fdgr. Că așa e de 20 de ani.
Raspunde

RD

Acum 2 ani

Cand mai multi iti spun ca eati beat, te duci si te culci. A facut destule gafe in ultimii ani. Era cazul sa se retraga.
Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Un om si mai intelept,pleaca cand vede ca nu poate,nu asteapta leafa alti 3 ani,asistand pasiv la degradarea societatii.
Raspunde

Fdgr = pnl= Pe Se De

Acum 2 ani

1. Nu se poate pune in aceeasi fraza cuvantul intelept si V. dancila, pardon Fodor. 2. daca aveati o minima decenta, nu ati fi candidat la ultimul mandat. 3. doar oamenilor slabi si fara coloana vertebrala le este teama sa iasa in fata presei, desi sunt in functie publica si sunt platiti din bani publici. este inadmisibil sa nu vreti sa dati socoteala in felul acesta.
Raspunde

George

Acum 2 ani

Ar fi bine sa scapam de tine. Din pacate asa ai spus si dupa primul mandat , ca nu mai candidezi...
Raspunde

John doe

Acum 2 ani

Asta nu este decizie inteleapta. Probabil ca a facut un sondaj in familie si nici macar membri familiei nu ar mai fi votat-o. "Intelept" ar fi fost sa nu mai candideze in 2020. Perioada in care acest peronaj a fost primar al Sibiului va fi o gaura neagra in istoria orasului. Personajul acesta il face chiar si pe Condurat sa se simta mandru pentru ce a facut in Sibiu. Sper ca decizia de a nu mai candida nu este legata de intoarcerea la Sibiu a primului robot ajuns presedinte. Sibiul nu are nevoie de un primar prieten cu keul!
Raspunde

Ioana

Acum 2 ani

Prea tarziu, raul l-ai facut !!!!

Raspunde

Adrian Florea

Acum 2 ani

Singurul ”mare proiect” care mai necesită prezența dvs la primărie este încasarea salariului de primar încă trei ani; restul proiectelor se vor finaliza (sau nu) și fără dvs; apropo, nu ne spuneți și nouă care ar fi celelalte ?
Raspunde

Patri

Acum 2 ani

salar de primar si etwa alte prime,beneficii,salarii nesimtite,nu-i clar?
Raspunde

Che

Acum 2 ani

Vai , aceste cuvinte ne doare !
Raspunde

Alzara 1917

Acum 2 ani

Cu siguranță și-a ostilizat ( prin stil , comunicare , mod de luare a deciziilor imitând predecesorul ) colaboratorii din Primărie , FDGR ( sa ne amintim comunicatul dlui Porr din mai 2018 ) etc. Totuși , cartierele au o noua imagine ; de reproșat lipsa inițiativei de dezvoltare a Zonei Metropolitane Sibiu cu influența directa asupra ... fluenței in Sibiu ( “ nu mă interesează “) . Vă mai amintiți predecesorii ( valahi ) ai lui Iohannis ? Scanați partidele din Sibiu ( și relațiile dintre ele !) ! Pe cine vedeți candidat care sa știe administrație ? Poate Virgil Popa . Poate o noutate de la usr .
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

Se va gasi un oltean
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Meh, comentati voi pe aici ca nu trebuia sa candideze, dar cand a candidat, tot cele mai multe voturi a luat (ok, nu majoritatea, ca la primarii am cam renuntat la democratia adevarata prin eliminarea turului 2) Eu am votat cu altcineva, dar doamne fereste sa fi ajuns ala sau altul. Acum as vota cu ea, ca s-au mai miscat lucrurile in ultimul an. Bagati tot un fedegerist, ca cu usr sau pnl nu votez (astia sunt buni sa fie in consiliu, mai ales usr). Cu psd nu am votat niciodata, dar nu zic nu, in functie de omul cu care vin ;))

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus