Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

O casă din Armeni se va transforma în centru de meșteșuguri. „Aici, pe vremuri, se țesea aproape în fiecare locuință”

O casă din Armeni se va transforma în centru de meșteșuguri. „Aici, pe vremuri, se țesea aproape în fiecare locuință”

Un loc în care femeile tinere să învețe de la cele mai în vârstă cum să țeasă, tricoteze sau să croșeteze și nu numai - asta avea în minte Nexus Artis, firma care a creat proiectul, atunci când și-a imaginat că va transforma o simplă casă din Armeni, județul Sibiu, într-un centru de meșteșuguri. Aici, localnicii și trecătorii vor învăța vechi meșteșuguri care cu timpul se pierd tot mai mult, pentru că nu mai există persoane care să perpetueze tradiția.

Armeni este satul bunicilor și străbunicilor reprezentantei firmei Nexus Artis, Beatrice Delia Dobrescu. „De mică mi-am petrecut toate vacanțele aici, în casele lor. Străbunica mea a fost o femeie "fără astâmpăr", care până la vârsta de 90 de ani nu a încetat să croșeteze și să citească din Biblie. Ea mi-a inspirat atracția către meșteșuguri. În casa lor se țesea la război și adeseori am ajutat-o să-l instaleze și să-și întindă ițele. Mă fascina această activitate și minunile care ieșeau din mâinile ei și ale bunicii, care și ea țesea adeseori”, spune aceasta.

Pe vremuri, în Armeni se țesea aproape în fiecare locuință. Astăzi doar femeile în vârstă mai ştiu să țese şi vreo două femei de vârstă mijlocie. Dar nici unele nu mai practică, spune Beatrice.

„Avem moștenite perdele cu modele foarte frumoase țesute în război, fețe de masă și diverse covoare. În acest context a apărut în mine dorința de a regenera meșteșugurile și de a aduce tradiționalul în contemporan. Și bineînțeles, locul cel mai potrivit pentru a începe este exact satul copilăriei mele, Armeni, și casa străbunicilor.”

Centrul va fi dedicat în primul rând femeilor tinere din comunitate, care vor avea șansa să perpetueze pasiunea generațiilor precedente pentru țesut, tricotat și croșetat. Vor avea însă acces aici și femei din afara satului.

„Dorim să realizăm workshop-uri de weekend la care poate participa orice femeie care duce în suflet nostalgia momentelor minunate alături de bunici cu mâini de aur, dar și tinere care doresc să învețe să țeasă și să ducă mai departe o tradiție care este pe cale de dispariție”, explică Beatrice Dobrescu. 

Proiectul are o valoare de peste 150.000 de lei, bani care vor fi folosiți pentru reabilitarea casei și dotarea centrului de meșteșuguri.

„Casa va fi supusă unor lucrări de reparare și reabilitare fără intervenții structurale. Se prevăd realizarea de lucrări de reparare a zidăriilor fisurate, eliminarea igrasiei din pereți prin diverse metode, refacerea pardoselilor de la parter. Unde este nevoie, se vor retencui și îndrepta pereții”, se arată în textul de elaborare a proiectului. „Deoarece șanțul dinspre stradă era colmatat, iar apa se ducea spre casă, se va interveni și la trotuarul de gardă, pentru a se asigura înclinația spre exterior. Scocurile și burlanele erau degradate, iar în anumite zone erau lipsă, lucru care a permis prelingerea apei pe pereți. Prin decolmatarea șanțului marginal dinspre stradă, realizarea hidroizolației care să prevină infiltrarea apei prin capilaritatea cărămizii, precum și turnarea unui trotuar de protecție se poate renunța la drenaj și la curtea de lumină solicitate în faza inițială a proiectului.”

De asemenea, se are în vedere o recompartimentare la etaj, care „nu afectează structural clădirea”, înlocuirea ferestrelor cu unele cu etanșeitate și termoizolare mai bună.

Casa este situată în comuna Loamneș, satul Armeni. Centrul de meșteșuguri ar trebui pregătit să fie dat în folosință în anul 2022, iar la momentul actual se lucrează la modificările necesare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

Pe vremuri, la tara, toate femeile teseau. Cum iarna nu aveau de lucru la camp, torceau, teseau si coseau si se ocupau de treburile casei, in timp ce barbatii se ocupau de animale...
Raspunde

Gherman

Acum 2 ani

Sunt mîndră de ce se poate realiza în satul meu natal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus