Marţi,
03.12.2024
Innorat
Acum
3°C

Primăria, despre blocul ridicat de prietenul președintelui Iohannis fără parcări și spații verzi: mai are timp un an

Primăria, despre blocul ridicat de prietenul președintelui Iohannis fără parcări și spații verzi: mai are timp un an

Cel mai recent bloc ridicat în Sibiu de Werner Rudolf Keul, prietenul lăudat de președintele Klaus Iohannis pentru treaba bună pe care o face la golf, nu a fost deocamdată recepționat, arată administrația locală. A cărei conducere merge pe ideea că parcarea subterană și amenajarea spațiilor verzi promise la obținerea autorizației de construire, dar care lipsesc, mai pot fi construite. Fie până luna viitoare, fie până la anul.

Octombrie 2021 este luna în care reprezentanții companiei de IT pentru care Werner Rudolf Keul a construit un bloc de birouri se pregătesc de inaugurarea oficială a sediului de pe Calea Dumbrăvii colț cu str. Gheorghe Dima. Despre blocul în care a fost amenajat sediul companiei ProIT, însă, Primăria Sibiu anunță că recepția lucrărilor și, prin urmare, emiterea certificatului pentru notarea în cartea funciară nu sunt semnate.

Chiar și în lipsa acestor documente, însă, firma își poate începe activitatea în blocul ridicat fără a respecta autorizația de construire, clădire deja pusă în funcțiune. Și asta, arată reprezentanții Primăriei Sibiu, deoarece ei nu trebuie să emită vreo autorizație de funcționare. ”În ceea ce privește activitatea economică ce afirmați că se desfășoară în clădire, municipiul Sibiu nu a emis autorizație de funcționare niciunui agent economic pentru adresa sus menționată deoarece, în conformitate cu OG 99/2000, pentru codul  6201 - Activităţi de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) Primăria Sibiu nu are competență să emită acord de funcționare”, este răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.

Primăria mai are răbdare cu verificarea

Estimată inițial la peste un milion de euro, investiția realizată de Werner Rudolf Keul prin firma sa WK Group pe Calea Dumbrăvii la nr. 111A nu respectă mare parte din indicatorii urbanistici adoptați de Consiliul Local Sibiu pentru terenul de aproximativ 830 de mp de la adresa respectivă. Prin urmare, nu respectă nici autorizația de construire emisă în noiembrie 2019. Lipsește parcarea subterană în care ar fi trebuit amenajate 20 de locuri de parcare, lipsesc total spațiile verzi și, evident, lipsesc chiar și cei trei ”copaci” pe care planul urbanistic de detaliu adoptat în 2019 îi cerea pentru respectiva parcelă. Lipsește spațiul pentru amplasarea recipientelor de colectare selectivă a deșeurilor, lipsește și parcarea pentru biciclete. Doar blocul lui Keul există.

Până să obțină autorizația de construire, Keul a promis și spații verzi, și parcări subterane, și parcări pentru biciclete, și copaci, și loc pentru recipientele pentru deșeuri

Pentru Primăria Sibiu, însă, aceste lipsuri – cum ar fi locurile de parcare subterane – nu sunt, deocamdată, o preocupare. Și asta deoarece autorizația de construire emisă pentru respectivul bloc mai are vreo trei săptămâni până când expiră. Și, oricum, mai poate fi prelungită încă un an. ”Pentru lucrările de construire autorizate la adresa Sibiu, Calea Dumbrăvii nr. 111A nu s-a înregistrat anunțul privind terminarea lucrărilor și deci Primăria Sibiu nu a eliberat procesul verbal de recepție a lucrărilor. De asemenea, pe cale de consecință, nu a fost eliberat nici certificatul de atestare pentru edificarea construcției (certificatul de notare). Precizăm că autorizația de construire nr. 838/ 4 octombrie 2019 expiră la data de 7 noiembrie 2021, iar beneficiarul are posibilitatea, conform legii, de a solicita prelungirea valabilității autorizației cu încă un an”, răspund reprezentanții Direcției Amenajarea Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Deși nu seamănă cu ce a autorizat, Primăria nu are de gând să controleze blocul lui Keul

Să vină alții să controleze

Primăria Sibiu nu se simte responsabilă în a verifica respectarea autorizației de construire a blocului ridicat de prietenul președintelui României, Klaus Iohannis, fostul primar al Sibiului. În răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului, conducerea Urbanismul din Primăria Sibiu, conducere asigurată de Ioana Urdea, arată că mai așteaptă pentru a veridica dacă autorizația de construire este respectată. ”În cazul  în care se constată încălcarea de către investitor a dispozițiilor art 22 lit.i și art. 2f  lit. g din  L10/1995, Inspectoratul de Stat în Construcții, prin agenții constatatori împuterniciți, va stabili răspunderea contravențională a persoanelor vinovate. De asemenea, în momentul în care investitorul anunță finalizarea lucrărilor în vederea emiterii procesului verbal de recepție a lucrărilor și a emiterii certificatului de notare, inspectorii abilitați din cadrul Primăriei vor verifica respectarea autorizației de construire”, transmite Primăria Sibiu locuitorilor orașului.

Mult prea scump pentru Keul

Parcarea subterană pe care Werner Rudolf Keul a promis-o pentru a putea obține autorizația de construire a blocului cu parter, trei etaje și etaj retras ar fi fost o premieră pentru Sibiu. Și asta deoarece era vorba de o parcare automatizată, în care mașinile erau ”duse” la subsol de tot felul de sisteme hidraulice. ”Dacă vrei să faci o astfel de parcare subterană cu echipamente de calitate, cum sunt cele din Italia, de exemplu, costurile pot ajunge și până la 50.000 de euro pentru un loc de parcare. Nu e deloc ieftin. Bine, poți cumpăra și sisteme din China, mult mai ieftine, dar care funcționează până obții certificatul de notare în cartea funciară”, a descris un constructor pentru Turnul Sfatului, constructor care a mai executat parcări automatizate precum cel promis de Werner Rudolf Keul. 

”Dar care... de când faceți dumneavoastră munca Primăriei? Care e problema dumneavoastră? Vedeți de treaba dumneavoastră de la ziar... Vedeți-vă de treaba dumneavoastră”, Werner Rudolf Keul, întrebat despre nerespectarea autorizației de construire

Klaus Werner Iohannis și Werner Rudolf Keul

Născut la Slimnic în 1957, devenit cunoscut mai ales cât timp a condus FC Sibiu, Keul s-a prezentat întotdeauna drept un prieten al lui Klaus Iohannis. Acesta din urmă l-a și lăudat, din postura de președinte al României. ”Vreau să îl felicit pe președintele Clubului de Golf «Paul Tomiță» pentru calitatea deosebită a acestei baze sportive. Faceți o treabă foarte bună, domnule Werner Keul, și sunt convins că veți continua cu aceeași pasiune!”, declara Iohannis la finele lunii trecute.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Madalyna Sufana

Acum 3 ani

Este si o parte buna: daca vaccinarea nu devine obligatorie, cum ar fi normal, se vor elibera multe strazi si treficul va deveni mult mai lejer!
Raspunde

Nadia Licurici

Acum 3 ani

De ce nu demolati acest matrapazlâc de constructie ?! ...Ati adus Sibiul la nivel de Caracal, cu "proiectele imobiliare" pe care le-ati aprobat, retardatilor. Totul pe spagi si de mantuiala, nu conteaza cum arata... faceti cartiere fara gradinite, cu strazi subdimensionate, cu case imbecile pentru taranii care vor la oras, dar si casa cu 5 mp de curte.... cat de prosti puteti fi ? Administratie si urbanism de rahat, practic.
Raspunde

Hop

Acum 3 ani

CINE SA-L CONTROLEZE PE ASTA ?
Raspunde

Der Konig

Acum 3 ani

Singura diferenta intre mafiotii presedintelui si cei ai PSD din alte orase, este faptul ca primii ne amagesc cu 2-3 cuvinte rostite in limba germana. In fond, sunt aceiasi mafioti prapaditi, tolerati de justitie si de sibienii creduli si conservatori. Dupa Iohannis si Fodor, acest oras are nevoie de un restart total si sa o luam cu totii de la 0!
Raspunde

Rodica unghii cu gel

Acum 3 ani

Domnul Keul sa fie urmatorul primar! Sasalaii intotdeauna au avut cei mai buni candidati, mult peste sarakii de romani! Sibienii votam sasalai sa ne puie muscate si sa fure tot!!!
Raspunde

Alin

Acum 3 ani

O sa faca spatiu verde pe luna, sau la el in curte! Primaria isi va trimite echipa castigatoare care o sa faca receptia fara probleme......
Raspunde

Wtf

Acum 3 ani

cu alte cuvinte, firma poate opera in spatiu si keul sa-si ia chiria lunara, cu toate ca cladirea nu este inregistrata si nici conforma. Primaria da de inteles ca se poate face orice acolo, de ce nu s-ar cultiva si cannabis, ei n-au nici o problema - mai ales daca e cannabis pt IT.
Raspunde

Scvzxv

Acum 3 ani

Intrebarea care se pune este inspectia in constructii nu a verificat aceasta lucrarea pe cand se sapa pentru fundatie si sa vada ca acolo nu are cum sa fie parcare subterana conform proiectului? Pai atunci si cei care isi construiesc case ar trebui sa nu mai respecte proiectul si apoi la expirarea autorizatiei cu tot cu prelungire vine de platit o amenda care se plateste si se modifica proiectul si se cere intrarea in legalitate asa cum este acum facuta cladirea si curtea. De ce nu spune Udrea care vor fi la expirarea autorizatiei optiunile pentru aceasta cladire? Da ordin de demolare si aducerea la starea initiala asa cum prevede legea sau se modifica proiectul cum este acum realizat deja si asta este tot? Intrebati stimabili reporteri acest lucru nu lasati materialul neterminat...
Raspunde

Eu

Acum 3 ani

Dupa modelul Cartierului Arhitectior unde unii sunt mai presus de lege.Nu se intampla nimic.ISC se face ca nu vede, serviciul urbanism dupa ce a emis autorizatia de construire nu mai verifica respectarea acesteia asteptand sa treaca 3 ani- termenul de prescriptie in care se pot constata contraventii, receptiile la terminarea lucrarilor sunt doar formale, cei din vecinatatea unor astfel de constructii sunt ignorati de autoritatile locale iar alte institutii ale statului nu se autosesizeaza. DNA?
Raspunde

Quetzalcoatl

Acum 3 ani

Iohannis e ăla cinstitul cu case pe acte false și care luptă contra corupției și hoției, așa-i? Ăla care făcea caz de incendiul de la Colectiv, dar nu reacționează la fel de incendiile din spitale petrecute sub guvernul său... Țla căruia nu-i pasă de constituție, merge la demonstrații și congrese de partid și forțează pentru guvernul său și afaceriștii săi... Ăla care îi trimite să joace golf pe cei care n-au nici măcar o casă, necum 6? Și care plătea cinstit impozite, inclusiv de pe meditații...
Raspunde

John doe

Acum 3 ani

Intreb pentru un prieten: blocul acela nu are intrarea pe str. Dima, care are un regim de inaltime mai mic dar, cumva, blocul a ajuns de pe Dima 1 pe Dumbravii 111A ca sa il poata incadra in regimul de inaltime de pe Dumbravii? Mai nou, in Sibiu isi muta fiecare casa pe ce strada vrea, ca sa ii iese calculele din proiect?
Raspunde

@John doe

Acum 3 ani

buna observatia ! pare ca e fix cum ai zis tu. Pare ca la primaria Sibiu e posibil orice (pentru prieteni) si sa-ti schimbi adresa imobilului fara probleme ca sa poti beneficia de avantajele regimului mai inalt de pe Dumbravii. Uitati pe google maps anul 2012, casa veche avea intrare de pe Dima, si chiar se vede nr. 2 pe casa. Ghe Dima nr. 2 ! https://www.google.com/maps/@45.7764853,24.1433524,3a,63.8y,187.18h,98.81t/data=!3m7!1e1!3m5!1swaUZ2FiMdSRtqlMBY_QoXQ!2e0!5s20120701T000000!7i13312!8i6656
Raspunde

Unu

Acum 3 ani

Ce monstruozitate de proiect! Asa arhitecti avem in romania, asta e nivelul scolii de arhitectura romanesti! Atat

Raspunde

Stefi

Acum 3 ani

In alta ordine de idei... ce trebuie sa fie in mintea/sufletul unui om, ca sa vopseasca un bloc in negru...? Lăsând deoparte partea de inestetică evidentă...mi se pare cel puțin bizar. La fel ca acele imense desene grotești care apar pe unele blocuri sau școli din Sibiu (copiind bineinteles la milimetru obiceiul văzut prin Germania, care fie vorba între noi, e pe atât de groaznic cum e obiceiul unor etnici deosebiți de a pune manele la maxim). Poate pe unii dintre noi ne deranjeaza lucrările contemporane cu pretenție de a fi considerate artă. Oare cine se ocupă de urbanistica Sibiului sau cine aprobă vopsirile / zugravelile astea "moderne" ?? Nu se mai pot construi/vopsi clădiri normale in culori neutre si plăcute?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus