Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Tiberiu Ricci

Tiberiu Ricci

Tiberiu George Ricci s-a născut pe 6 noiembrie 1913 în București, într-o familie cu origini româno-italiene. Tatăl său, George Ricci, provenea dintr-o familie originară din Principatul Lucca, Italia, care a emigrat după 1860 în imperiul Austro-Ungar, iar mama sa, Lucreția Rașianu, s-a născut într-o familie de literați, compozitori de muzică și oameni de scenă. Tibi, după cum îl numeau apropiații, a avut un frate arhitect, unul avocat și o soră cu puternice înclinații creative, având o carieră în pictură.

Studiind arhitectura la București, în anul V de studiu îl întâlnește pe prof. Duiliu Marcu, un important moment în evoluția sa profesională. Întâlnirea celor doi, în biroul arhitectului de pe Calea Victoriei, se încheie cu o angajare de probă a tânărului student. Astfel, Tiberiu Ricci ajunge să lucreze în atelierul arhitectului în perioada 1937-1940, lucrarea de absolvire a facultății realizând-o în paralel, în 1938. Aici contribuie, printre altele, la proiectarea ansamblului MICA și restaurarea Athénée Palace. 

Ulterior, în perioada 1940-1942, a lucrat în departamentul de arhitectură al Ministerului Aerului și Marinei. După 1942 devine arhitect proiectant principal, iar pe urmă șeful serviciului în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, apoi arhitect coordonator, șef de lucrări, respectiv director tehnic al Institutului Proiect București. Între 1965 și 1974 a ocupat funcția de arhitect șef al Municipiului București.

Proiecte importante al carierei sale au fost: Casa Radio și Sala de concerte „Mihail Jora”, Sala Palatului, în colaborare cu arh. Horia Maicu, arh. Ignace Șerban și arh. Romeo Ștefan Belea, și „Planul de sistematizare al Municipiului București” dezvoltat în cadrul Institutului Proiect București. 

Uniunea Arhitecților din România îi acordă în 1954 Medalia Muncii și în 1960 premiu pentru proiectarea Sălii Palatului și pentru studioul de concerte al Radiodifuziunii și Televiziunii Române. Laureat al Premiului de Stat în 1963, i s-au acordat trei medalii de stat pentru merite deosebite (1969, 1971, 1972).

Tiberiu G. Ricci a fost constant preocupat de inovație și cercetare, cu o mare atracție asupra tehnicii radio și televiziunii, realizând lucrarea sa de doctorat „Centrul de Televiziune”, pe care nu apucă să o susțină public, cât și numeroase publicații și conferințe naționale și internaționale.

În 1977 emigrează împreună cu soția sa, Marie Louise Yvona Zottu, fiica vitregă a pictorului Dimitrie Știrbei, în Germania, unde își va petrece restul vieții, respectiv până la vârsta de 86 de ani.

Mai multe informații despre Tiberiu Ricci și despre proiectul cultural IDentitate: arhitecți pentru Cartierul Arhitecților găsiți pe www.identitate-archi.ro

Text de stud. arh. Răzvan Muntean

Documentat de Mario Ricci (fiul)

Surse biografice:

  • Arhitectura R.P.R, Nr. 4, 1957 – Concurs Locuințe unifamiliare pentru un oraș industrial de 50-200 de mii locuitori. Concurs organizat de C.S.A.C. și U.A.
  • Arhitectura R.P.R, Nr. 2 martie - aprilie din 1959 – „Concursul pentru Teatrul Național din Craiova”, Autor: Conf. A. Damian, despre premiile I, II, III.
  • Arhitectura R.P.R, Nr. 3, 1960 - „Noua Sală a Palatului R.P.R.” , autorul articolului: arh. H. Maicu.
  • Arhitectura R.P.R, Nr. 1, 1961 – „Premiile anuale acordate de Uniunea Arhitecților lucrărilor valoroase de arhitectură și urbanism”, Autorul articolului:  S. Ungureanu.
  • Arhitectura R.P.R, Nr. 2, 1961 – „Locuințe din panouri mari prefabricate”.  Ansamblul de blocuri de locuințe din prefabricate, șef de proiect, T. Ricci.
  • „Histoire de l`architecture en Roumanie“ Prof. Dr. arh. Grigore Ionescu, Éditions de l`Academie de la République Socialiste de Roumanie, Bucarest, 1972.
  • „m e, magyar épitömüvészet”, Nr. 3, 1974 - Arhitectura ungară, revista Uniunii Arhitecților din Ungaria”. Uniunea Internațională a Arhitecților, UIA, comisia de lucru pentru industrializarea în construcții.
  • Referatul despre „Industrializarea și creativitatea arhitecturală”, autor T. Ricci pentru al XII-lea Congres Mondial al Uniunii Internaționale a Arhitecților de la Madrid, 1975.
  • „Men of Achievement 1977”, Volume four 1977, International Biographical centre, Cambrige, England.
  • „Mic dicționar enciclopedic” ed. a II-a revizuită şi adăugită. Ed. Științifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1978, pag 1626, 1667.
  • Revista “Astra” Nr. 68 (1-2/2012) – Memorii Duiliu Marcu – Jurnal II.
  • „arhitektur” nr. 5 / Juni 200, „Fachmagazin făr die planende, ausschreibende, auftragsvergebende und ausführende   -   Bauwirtschaft. „Rumănien – Momente der rumänischen Architektur, pag 10.
  • Filmul „Casa Noastră” 01 și 02.mov, interviul lui Emanuel Valeriu, cu arh. T. Ricci, șef de proiect, despre studiourile TVR.  Construcția TVR. https://www.youtube.com/watch?v=oZNWf4LKh
  • La pas prin București: Televiziunea Română / AGERPRES  https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2014/05/18/la-pas-prin-bucuresti-televiziunea-romana-12-10-32
  • Expoziția „Arhitecți romani creatori de patrimoniu cultural 1869-1989” – etapa III. UAR https://www.uniuneaarhitectilor.ro/expozitia-arhitecti-romani-creatori-de-patrimoniu-cultural-1869-1989-etapa-iii.- „Electronica Românească, o istorie trăită”, vol 4, autor Dr. ing. Nona Millea, editura AGIR, București 2017, pag 221, 252-288.
  • „Amintiri – Arhitectul Tiberiu Ricci 1913-2000” – Ediție restrânsă 2013. Prezentarea cărții în 2019 la UAR București.

Sala Palatului, arhiva UAR

Sala Palatului si Turnul de locuinte al ansamblului, arhiva UAR

Televiziunea Romana, sursa stiri_tvr_ro

Palatul Radiodifuziunii Romane 1952, sursa radioromaniacultural_ro

Sediul Radiodifuziunii Romane 1952, radioromaniacultural_ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Mario Nicolae Ricci

Acum 1 an

Frumos articolul dlui Răzvan Muntean, publicat 11.10.2021. Din păcate nu am o adresă eMail pentru a putea comunica cu domnia sa. Puteți ajuta?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus