Duminică,
08.12.2024
Ceata
Acum
1°C

O lună de la introducerea autobuzelor școlare. ”Gradul maxim de ocupare a fost de 30%, apoi a început să scadă”

O lună de la introducerea autobuzelor școlare. ”Gradul maxim de ocupare a fost de 30%, apoi a început să scadă”

Miercuri s-a împlinit o lună de la introducerea, în premieră în municipiul Sibiu, a șapte trasee speciale dedicate exclusiv elevilor care vor să meargă și să se întoarcă de la școală. Reprezentanții companiei Tursib au explicat pentru Turnul Sfatului că în această perioadă gradul maxim de ocupare al autobuzelor a fost de 30%, ceea ce poate părea puțin, însă reprezintă 100% din numărul locurilor pe scaune.

Înainte de a trage orice concluzie pe tema autobuzelor școlare, reprezentanții Tursib țin să precizeze că traseele au fost gândite ”în conformitate cu disponibilităţile parcului auto Tursib de la acest moment, precum şi ţinând cont de infrastructura rutieră a municipiului Sibiu”.

”Cele şapte trasee şcolare pe care Tursib le execută începând cu data de 13.09.2021 reprezintă prima fază a unui proiect pilot dezvoltat de municipalitatea Sibiu. Obiectivele acestui proiect sunt reducerea congestiei din traficul rutier în zona centrală a oraşului, creşterea siguranţei şi accesibilităţii în privinţa transportului public în ceea ce priveşte elevii din municipiul Sibiu, precum şi scurtarea timpului de călătorie al elevilor, la orele de intrare / ieşire de la şcoală”, au explicat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Tursib.

Referitor la gradul de ocupare al autobuzelor şcolare, la începutul şcolii acesta a atins până la 30% din capacitatea autobuzelor, ceea ce reprezintă 100% din locurile pe scaune.

”Ulterior, pe măsura creşterii incidenţei cazurilor de Covid 19 în municipiul Sibiu, gradul de ocupare a scăzut treptat. Tursib va continua monitorizarea acestor trasee şcolare, urmănd ca după perioada de evaluare, în funcţie şi de contextul în care ne aflăm, să se decidă modul în care acest proiect va continua”, mai spun oficialii companiei.

Teodora Neaga, președinte al Consiliului Județean al Elevilor Sibiu, a declarat că știe elevi din Sibiu care folosesc noile trasee, dovedindu-și astfel utilitatea. Totodată, există aspecte care s-ar putea îmbunătăți.

”Cunosc pe cineva care învață la Colegiul Național Octavian Goga și care se bucură de introducerea acestor autobuze. Folosește zilnic pentru i se potrivește foarte bine traseul cu pornire din zona în care locuiește și din acest punct de vedere cred că este util. Pe de altă parte, traseele alese mi se par puțin discriminatorii, în sensul în care sunt numeroase școli importante, la care învață un număr mare de elevi, unde aceste autobuze nu ajung. De asemenea, am mai auzit elevi care se plângeau de orarele stabilite, unele autobuze pleacă prea devreme pentru a fi utile. Poate aici ar mai trebui puțin reglate lucrurile”, spune Teodora Neaga, președinte al Consiliului Elevilor Sibiu.

Referitor la orele de plecare și sosire, Turisb spune că se caută permanent soluții pentru îmbunătățirea programului, înregistrându-se deja două schimbări în orar, în funcție de realitatea din trafic.

”Aceste trasee au fost monitorizate în permanenţă şi după cum probabil aţi observant deja, până în acest moment s-au făcut două ajustări la programul acestora de circulaţie şi anume:

Începând din data de 20 septembrie a fost modificat orarul a două dintre trasee: E5(cartier Broscărie – școala Regina Maria), respectiv E7 (bulevardul Mihai Viteazu – școala Regina Maria), care au fost programate să plece mai repede din capetele de linie dimineaţa, la intrarea la ore.

Ȋncepând din data de 11octombrie, a fost optimizat şi programul traseului E6 (Cireşica 2 – Colegiul O. Goga), de dimineaţa.

Toate aceste măsuri au fost luate pentru a asigura sosirea în timp util în stațiile de la Colegiul Octavian Goga și respectiv Școala Regina Maria, având în vedere întârzierile înregistrate de autobuze în zona celor două unități de învățământ la ora intrării la cursuri a elevilor”, mai explică reprezentanții Tursib.

Reamintim că reprezentanții societății de transport public local au realizat și un sondaj în rândul elevilor și al părinților, peste 90% fiind pentru înființarea acestor trasee noi. ”Din 2.093 de respondenți, 1.924 au răspuns «Da» acestei propuneri și doar 169 au răspuns «Nu»”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1896

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Miki

Acum 3 ani

Una dintre cele mai bune masuri luate de Tursib a fost înființarea acestor linii.
Raspunde

Sibian SB

Acum 3 ani

Masura eate foarte buna, cred ca e total greșit sa faceți acum astfel de analize si sa trageți acum astfel de concluzii. In primul rand fata de luna septembrie acum sunt mulți copii acasa online. Apoi incindenta a crescut enorm, mulți parinti probabil fac un efort si ii duc cu masina, ca sa nu stea copiii in autobuz unde sa zicem ca exista un risc.
Raspunde

Unu

Acum 3 ani

Daca ii duc parintii corporatisti, terminatorii sibiului, cu masinutza! Se termina si cu masinile si cu proprietatile, sa va vedem atunci, cand se ia curentul, cum mai apasati tastele, pianisti incompetenti ce sunteti! Terminatorii sibiului!
Raspunde

Samuel Von Bruckenthal

Acum 3 ani

Program si traseu total inutil pentru elevii de la unele scoli si care merg dupamasa la scoala
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus