Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Directorul DSP Sibiu: ”Urmează să ne pregătim de valul cinci. Va veni sigur”

Directorul DSP Sibiu: ”Urmează să ne pregătim de valul cinci. Va veni sigur”

Lucian Blăguțiu, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, susține că ne apropiem de vârful acestui val pandemic, însă trebuie să ne pregătim de următorul. În opinia lui, nu vom scăpa de pandemie mai devreme de 2023.

Când ajungem în vârf? Blăguțiu: Suntem acolo

Am ajuns duminică la o rată a incidenței de 7,01 în județ și la 11,65 de cazuri la mia de locuitori în municipiul Sibiu. În cifre brute: 3.339 de cazuri active în județ și 1.982 în municipiu. Suntem la 822 de cazuri active diferență, față de vârful valului 2, cel mai puternic care a lovit până acum Sibiul.

Directorul DSP Sibiu, dr. Lucian Blăguțiu, spune că suntem deja aproape de vârful acestui val și că în curând cifrele vor scădea.  După mine, după ce văd ce se întâmplă, după presiunea pe spitale, pot spune că suntem aproape de vârf, în topul vârfului, iar de aici va urma o descreștere. Spun asta pentru că în momentul în care închidem și școlile, circulația se mai reduce, introducem și carantina de noapte, chiar și fără să închidem economia, s-ar putea să o luăm pe o pantă descendentă”, spune acesta la sfârșitul săptămânii trecute, înainte ca decizia de închidere a școlilor să fie lăsată la latitudinea fiecărei instituții.

Cum majoritatea școlilor au decis să continue în sistem față în față, predicția directorului DSP Sibiu s-ar putea să fie decalată.

Când ajungem în vârf? Jurma: Fără măsuri, în 1 noiembrie

Cercetătorul Octavian Jurma a calculat la sfârșitul lunii septembrie felul în care se va extinde virusul, la nivelul județului Sibiu, la nivel pur teoretic, fără a fi împiedicat cu nicio măsură de securitate sanitară. Conform graficului, vârful pandemic ar trebui să fie atins în județul Sibiu de abia în 1 noiembrie, timp în care se va ajunge la un maxim de puțin peste 5.000 de cazuri active, o rată a incidenței în județ de 11 la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Contactat de Turnul Sfatului, la începutul lunii octombrie, Octavian Jurma spunea că în lipsa unor măsuri concrete ale autorităților pentru a stăvili valul, cifrele pur teoretice, dar bazate pe din graficul său vor deveni realitate. ”Din păcate, autoritățile nu fac nimic să contrazică curbele teoretice. Încep să cred că asta își doresc, să treacă cât mai repede prin val. Guvernanții nu își dau seama însă ce însemnă asta. E ca și cum ai considera muntele Everest o scurtătură pentru că nu gândești 3D și nu vezi cât e de înalt”, spunea Jurma.

Avem de luptat cu virusul până în 2024

Dr. Lucian Blăguțiu spune că vina pentru creșterea cifrelor este pe lângă procentul mic de vaccinare și lipsa de disciplină a persoanelor vaccinate.

”Urmează să ne pregătim de valul cinci. Va veni sigur. Asta pentru că și cel vaccinat va transporta virusul, în plus ,avem destui nevaccinați. Migrarea populației există, contactele sunt multe. Nu știu dacă ați observat, dar cei vaccinați au un sentiment de siguranță și de relaxare, nu poartă corect masca sau nu o poartă deloc. Ei simt că deja au drepturi.

Legislația e pentru toți, nu pentru unii. Da, tu ai drepturi, dar te comporți pe stradă la fel ca ceilalți, nevaccinați. În interior, acolo, da. Există un sentiment de relaxare și de siguranță că te-ai vaccinat. Am avut caz de 50 de ani care a decedat de Covid și caz de 70 de ani cu hipertensiune și diabet care a plecat pe picioarele lui, nevaccinat. Este o excepție care confirmă regula”, explică Blăguțiu.

Directorul DSP Sibiu susține că pandemia va continua și după acest val, existând posibilitatea ca virusul ”să atace” preponderent copiii între 2 și 12 ani. ”Faptul că Pfizer și-a adaptat vaccinul și pentru grupa de vârstă 2-12 ani mi se pare că se pregătește intens lupta cu acest virus și avem de luptat cu el până în 2024”, spune doctorul.

Blăguțiu susține că vor urma și alte valuri atâta timp cât populația vaccinată va exista într-un procent mai mare de 10-15%. Chiar și atunci mai pot izbucni cazuri izolate. ”Câtă vreme vor fi nevaccinați într-o proporție mai mare de 10-15%, așa va fi, vom avea valuri. Dacă avem o parte din populație imunizată, virusul atacă populația neimunizată și vom putea avea focare. Inclusiv într-o țară, putem avea focare. Dar una e să gestionezi un focar și alta e să ai spitalele colmatate. Asta se și admite. Există populație care nu vrea să se vaccineze, vom avea focare. Dar va fi diferit, mai ușor de gestionat”, a mai spus Blăguțiu.

Ipoteză: campania de vaccinare ar trebui oprită pe perioada valului pandemic

Cercetătorul Octavian Jurma susține că în opinia lui, campania de vaccinare împotriva Covid ar trebui stopată atunci când rata de incidență depășește 3 la mia de locuitori. Logica lui spune că atunci când rata de infectare este mare, există riscul ca persoanele care primesc vaccinul să se infecteze până în perioada de 15 zile, timp în care organismul începe să producă anticorpi. Astfel că o astfel de persoană care s-ar infecta în primele zile după vaccin ar risca să facă o formă gravă a bolii, imunizarea neajutând la nimic. ”Nici nu are rost să se revigoreze campania de vaccinare acum, aș spune chiar,<știți ceva, nu mai vaccinăm pe nimeni până nu ieșim din val>. Eu aș fi dispus să mergem pe o astfel de idee. Pentru că dacă te vaccinezi în val, ar trebui să stai 14 zile în carantină, pentru că riști să te vaccinezi, să te infectezi și să mori și să dau apă la moară anti-vacciniștilor. Câtă vreme suntem la peste 3 la mie, nu se mai vaccinează fără recomandare medicală și carantină 14 zile. Nu aș fi dispus să risc vaccinul.  Pentru ce? Oricum nu te ajută de Delta, nu are rost, punct. Nu mai este o măsură utilă și acum dacă promovăm vaccinarea aiurea, nu vom face altceva decât să alimentăm alte scenarii. Certificatul verde a mai rămas de compromis în țara asta, atât”, explica cercetătorul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi contra

Acum 2 ani

Valul 5? La ce ora vine?
Raspunde

Codru

Acum 2 ani

Du-te la ATi si intreaba-l. Da o mana de ajutor la "o raceala inventata", fa si tu un lucru bun pe lumea asta... asista medicii sa puna masti bolnavilor, inchipuiti, fara echipament. Succes !
Raspunde

@codru

Acum 2 ani

Te las pe tine ca esti mai istet si mai priceput! Intreaba din partea mea daca valurile ajung pana la 10 sau sunt chiar o duzina de valuri/ Hai, sanatate!
Raspunde

Paul

Acum 2 ani

Blagutiu e un bleg un las și un imoral ,trăiește de multi ani cu o pipiță pe care o protejează și nu are atitudine in nici o situație ci se pliază la orice comanda care vine din proximitate...e o apa de ploaie și nu-si merita nici pâinea care o mănâncă...doamne ferește să mai fie și director DSP.!!!!
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Daca ne pregatim la fel de "temeinic" ca si pentru valul 4, rezultatele vor fi din nou catastrofale. Ati avut o vara completa la dispozitie sa dotati spitalele si ATI-ul mai bine. Timp mai mult decat suficient pentru stocuri de Remdesivir, Favipiravir, Tocilizumabum si anticorpi monoclonali. Si ce ati facut din toate astea? Spitalele au stocuri ridicole. Acum se culeg roadele si nu vi le asumati. E mult mai simplu sa aruncati totul in carca vinovatului de serviciu.
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Doctor sau cobe? Nu ne mai cobiti dle doctor sau va plictisiti la serviciu si vreti multe valuri ca sa aveti activitate?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus