Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Vești bune? Noul Liceu de Artă poate fi finalizat cu aproape trei ani întârziere. ”Dar să ne plătească prefabricatele”

Vești bune? Noul Liceu de Artă poate fi finalizat cu aproape trei ani întârziere. ”Dar să ne plătească prefabricatele”

Proiect ale cărui începuturi se pierd în istoria ultimilor zece ani, noul Liceu de Artă al municipiului Sibiu poate fi redeschis ca șantier. Și ar putea fi terminat cu o întârziere de aproape trei ani.

Procesul prin care Primăria Sibiu cerea foștilor constructori ai Liceului de Artă evacuarea șantierului și plata unor utilități s-a încheiat, pe fond, la Judecătoria Sibiu. S-a încheiat în condițiile în care cei de la Construcții SA au arătat că nu mai au niciun interes să blocheze reluarea lucrărilor pe șantierul Liceului de Artă.

”Ia act de renunțarea la judecarea cererii de evacuare formulată de reclamantul Municipiul Sibiu prin Primar, în contradictoriu cu asocierea Construcţii S.A., lider, şi Arhimus S.R.L., prin lider de asociere Construcţii S.A. Admite acţiunea formulată de reclamantul Municipiul Sibiu prin Primar, în contradictoriu cu asocierea Construcţii S.A., lider şi Arhimus S.R.L., prin lider de asociere Construcţii S.A.. Obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 69.807 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, se arată în extrasul din hotărârea dată de Judecătoria Sibiu la începutul săptămânii trecute.

Directorul general al Construcții SA, Adrian Homan, spune că interesul companiei al cărui pachet majoritar de acțiuni îl deține nu este să blocheze șantierul. Asta în contextul în care și Construcții SA a dat în judecată Primăria Sibiu, de anul trecut încă, pentru a-i cere reluarea contractului și plata prefabricatelor produse pentru Liceul de Artă. Primăria Sibiu a decis încheierea la termen a contractului cu Construcții SA în aprilie 2020, dată la care lucrarea trebuia terminată și despre care administrația spunea că e executată doar în proporție de sub zece procente. Cei de la Construcții SA spun că avansul este mai mare, arătând că în curtea companiei sunt mai multe elemente prefabricate care nu au mai apucat a fi puse în operă. ”Acei aproape 70.000 de lei la care ne obligă instanța la plată reprezintă cheltuieli cu utilități. Nu e vorba că nu am vrut să le plătim, dar am crezut că ne vom compensa cumva. Noi avem materiale prefabricate deja realizate pentru Liceul de Artă, dar și fier-beton pregătit pentru această lucrare în valoare de aproape 1,5 milioane de lei. Să ne plătească aceste materiale, nu mai avem niciun interes să cerem prelungirea contractului cu noi”, a declarat Adrian Homan, pentru cititorii Turnul Sfatului.

De aproape doi ani, șantierul Liceului de Artă este părăsit

Promis încă de pe vremea primarului Iohannis, lucrul la proiectul unui nou Liceu de Artă a ajuns în faza de lansare a licitației pentru proiectare și execuție în noiembrie 2017. Ca urmare a unor contestații care reclamau calitatea slabă a documentației incipiente, Primăria Sibiu a decis să anuleze licitația la finele anului 2017. În urma unui alt proces, însă, în februarie 2018 Primăria Sibiu a fost obligată de instanță să anuleze anularea procedurii. Într-un final, în septembrie 2018 a fost atribuit contractul celor de la Construcții SA, termenul de predare a noului Liceu fiind în aprilie 2020. Cum lucrările aveau un avans foarte mic, Primăria a decis să întrerupă atunci contractul și să scoată din nou la licitație lucrarea. Noua licitație s-a încheiat în primăvara acestui an, contractul pentru restul de executat fiind atribuit companiei Con-A pentru suma de 22,5 milioane de lei, cu tot cu TVA.

În februarie 2018, Primăria Sibiu semna cu cei de la Construcții SA contractul pentru proiectarea și execuția aceluiași obiectiv pentru o sumă mai mică – 20,4 milioane de lei.

Scenariul optimist

12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor este termenul de finalizare a lucrărilor la noul Liceu de artă, prevăzut a fi ridicat în curtea Liceului Economic, al cărui fost internat urmează să îl înglobeze. Perioada de execuție nu include, însă, și eventualele luni de iarnă când constructorul poate opri lucrările (deși, în cazul șantierului Stadionului municipal, de exemplu, cei de la Con-A nu au stat prea mult după vreme). Prin urmare, în cel mai bun caz, noul liceu ar urma predat la finele anului viitor, adică după doi ani și zece luni de la primul termen anunțat oficial de Primăria Sibiu.

Viitorul liceu a fost gândit să aibă 21 de clase, în care să învețe cei peste 450 de elevi: cinci clase de învăţământ primar, opt de învăţământ gimnazial și tot opt de învăţământ liceal. Noua clădire aflată în curs de construire va avea o formă de “L“: o latură urmează să aibă ca regim de înălțime parter, etaj și etaj retras, iar cealaltă parter și două etaje. Corpul va avea și o sală de festivități pe două niveluri, care va putea fi folosită și drept sală de audiții, dar și sală pentru spectacole. Pentru a uni clădirea existentă (fostul cămin) cu extinderea, proiectul prevede construcția unui corp de legătură, cu parter și etaj.

Acum aproape șase ani, primarul Astrid Fodor prezenta aceste simulări ale viitorului Liceu de Artă, pe care realitatea nu a apucat încă să le și întruchipeze. Sursa foto: Primăria Sibiu

Viitorul liceu va număra 51 de spații acustice, majoritatea fiind săli individuale. Noua clădire va include și spații dedicate celor care urmează specializări din zona artelor plastice, spații pentru care se va insista pe lumina naturală.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3571

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Munteanu

Acum 2 ani

Pana atunci se termina pandemia si elevii merg la scoala, nu mai stau in online!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

la primaria Sibiu s-au adunat toti IGNORANTII si INCOMPETENTII!!! in plus, daca era parte a bazei NATO sa u a sediului STS era construit liceul de mult!!!
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 2 ani

Constructii SA si Comtram, alaturi de cei din primarie care ar trebui sa gestioneze aceste probleme, sunt flagelul acestui oras, cea mai mare rusine!
Raspunde

Ady2000 Fallout

Acum 2 ani

Oricum.... e cam prea aproape de sediul NATO, deci carne de tun e si liceul asta. Asta in cazul in care nu vom fi direct Hiroshima si se gandeste cineva la un moment dat sa incerce sa distruga cladirile alea cu rachete conventionale. Chiar si asa, tot nu e prea bine plasat. Asta e Romania in 2021... scut uman pentru hotii din vest, pion de sacrificiu si carnagiu in orice eventualitate. Orice baza NATO are indreptata spre ea cel putin 3 focoase nucleare si toata atentia Rusiei si a Chinei, mai nou. Felicitari...
Raspunde

Gheorghe

Acum 2 ani

Dar la Sc.6 ce se întâmplă ? Directorul doarme, Serviciul școli din primărie tot așa, iar copii fac sport in curte la 4-5 grade. Profesorii de sport nu au auzit că și șahul poate fi făcut în orele de sport când nu ai condiții ? Iar directorii admit această bătaie de joc de copii.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Alt proiect prost gandit, cu contractare si executie si mai proasta. Intr-o zona deja sufocata de lipsa parcarilor, se tranteste o noua cladire fara a se crea nici un loc de parcare, ca deh e proiect al Primariei. Daca orice privat de buna credinta, nu clientii fideli si capusele devotate primariei, ai fi vrut sa construiasca ceva in zona ar fi fost obligat sa creeze si locuri de parcare aferente. Nu mai sunt doar o sleahta de indolenti si incompetenti, deja cred ca s-a ajuns la prostie crasa si rea vointa. Serviciul Urbanism din cadrul Primariei este probabil cel mai incompetent de ani buni, deja.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus