Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Compostul – ce este și ce putem pune la compostat?

Compostul – ce este și ce putem pune la compostat?

Compostul este un îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale. Deșeurile provenite din activitățile casnice și cele de grădinărit pot fi reciclate cu ajutorul compostării, o metodă ușor de aplicat și necostisitoare. 

Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă, arată datele furnizate de Harta Reciclării, platformă națională  interactivă, care permite identificarea și localizarea punctelor de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile din România.

Cum se face compostul

Compostul ar trebui să conțină cantități aproximativ egale de materie brună și materie verde, preferabil pe straturi.

  • Materie verde compostabilă: coji de fructe, coji de legume, iarbă tăiată, zaț de cafea, buruieni, resturi verzi de la gardurile vii.
  • Materie brună compostabilă: coji de ouă, pliculețe de ceai și frunze folosite de ceai, frunze moarte, paie și fân, rămurele tăiate, rumeguș, hârtie și carton (din cele nereciclabile, cum ar fi șervețele folosite cu materie organică, hârtie sau cartoane cu resturi alimentare, hârtie cerată cu ceară natural).

Ce să nu pui în compost

Compostul nu se prea strică, dacă îl faci cum trebuie. Sunt însă și alimente care pot da peste cap echilibrul acestuia, îngreunând major procesul de descompunere sau împiedicând oxigenul să își facă treaba.

Nu pune în compost: resturi de carne, pește, oase, resturi alimentare cu ulei, lactate, ouă întregi, plante otrăvitoare, lemn tratat chimic, șervețele sau hârtie cu resturi chimice.

„În apartament, compostul îți hrănește plantele și florile din ghivece, datorită cantității de humus care le oferă mediul adecvat dezvoltării. PH-ul compostului se reglează cu ajutorul zațului de cafea sau cu fâșii de carton brut. Din când în când, e bine să adaugi ori zaț, ori carton peste materia vegetală. Compostul e gata atunci când s-a transformat în mod omogen în pământ, care poate fi mai moale sau mai afânat în funcție de cât s-a scurs excesul de umezeală. Printre grijile celor care nu au mai făcut compost acasă se numără mirosul și gâzele care pot rezulta din procesul de descompunere. Ele nu ies din cutie decât dacă umbli în compost, fiindcă mor în afara compostului, fiind strâns legate de procesele de fermentare din recipient. Nicio insectă din compost nu îți va invada bucătăria. Este important să știi că din compost nu va ieși un miros deranjant. Sfat: compostul este un proces destul de ușor de realizat și faci un mare bine naturii și plantelor tale din apartament. Nu ai cum să greșești, deci nu lăsa aparenta complexitate a procesului de compostare să te descurajeze. E mai simplu decât pare”, transmit reprezentanții Adi ECO Sibiu.

Compostul în Sibiu

La Stația de Compostare de la Rusciori ajung, în medie, 40 de tone de deșeuri biodegradabile pe zi. Cantitatea lunară de biodegrababil intrată în stația de compostare este de 700 tone.

În ceea ce privește compostul, acesta este unul de o calitate bună, conform buletinelor de analize chimice. Acesta poate fi folosit în special ca îngrășământ în agricultură, pe suprafețe mari, sau la lucrări de amenajare a spațiilor verzi de pe domeniul public și privat. El se vinde cu suma de 50 de lei tona sau 25 de lei pentru 500 de kilograme, aceasta fiind cantitatea minimă comercializată.

Specialiștii spun că în momentul de față, la nivelul Sibiului, colectarea selectivă a fracției de biodegradabil este cea mai problematică.

România reciclează doar 11% din totalul deșeurilor produse, pe când media europeană este de aproximativ 50%, iar pe primul loc se situează Germania, cu un procent de peste 70%.

În lipsa realizării unui compost de calitate, România nu va putea să atingă țintele impuse de Comisia Europeană. Conform normelor europene, până în anul 2025 ar trebui să ajungem la un grad de reciclare de minimum 55%, iar colectarea biodeșeurilor devine obligatorie din anul 2023.

Vizualizari: 1553

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus