Vineri,
12.08.2022
Ploi Scurte
Acum
14°C

Eveniment special la Săliște. Pictura exterioară a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost sfinţită de ÎPS Laurențiu Streza

Eveniment special la Săliște. Pictura exterioară a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” a fost sfinţită de ÎPS Laurențiu Streza

Pictura exterioară a Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din oraşul Sălişte, judeţul Sibiu, a fost sfinţită Duminică, 31 octombrie de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Pictura a fost restaurată în ultima perioadă, iar prin celelalte lucrări de renovare şi de restaurare făcute în ultimii ani, locaşul de cult din Gruiul Săliştei a redevenit o biserică emblematică pentru oraşul sibian, o adevărată podoabă a monumentelor de spiritualitate din Mărginimea Sibiului.

IPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit pictura şi a binecuvântat cu apă sfinţită locaşul de cult considerat a fi „Voroneţul Săliştei” prin frumuseţea sa aparte şi valoarea sa istorică.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie, oficiată de ierarh la altarul de vară din curtea bisericii. În sobor s-au aflat protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii slujitori din parohiile oraşului Sălişte, din parohiile învecinate şi din alte comunităţi. La final, părintele paroh Nicolae Bădilă a fost hirotesit iconom stavrofor, ierarhul apreciind activitatea sa pastorală şi administrativă de aproape 35 de ani la Sălişte. IPS Mitropolit Laurenţiu i-a oferit primarului din Sălişte, domnul Horaţiu Răcuciu, distincţia „Cruce şaguniană pentru laici”, pentru susţinerea vieţii spirituale şi culturale din comunitatea sălişteană.

Adunarea şi Consiliul parohiale din Parohia Sălişte II, restauratorii picturii, Primăria Săliște, precum şi mai mulţi binefăcători au primit din partea ierarhului diplome de cinstire.

Părintele paroh a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea arhierească adusă la Sălişte, precum şi tuturor celor care i-au fost aproape în aceşti ani de trudă. Părintele Bădilă i-a oferit ierarhului în dar o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul.

Istorica biserică a fost ridicată, conform documentelor, la 1742 de familia Cândeştilor: Dumitru, Stana şi Oprea din Sălişte, care au donat grădina şi au ridicat biserica pe un loc înalt din comunitate, devenind străjer al Săliştei. La 1818 au fost adăugate clopotniţa şi tinda, conturându-se actuala formă a locaşului.

Un urmaş al familiei ctitorilor, regretatul Ioan Meţiu, avea să doneze atât în timpul vieţii sale, cât şi după trecerea sa la cele veşnice în 2017, întreaga sa avuţie pentru restaurarea şi înfrumuseţarea locaşului de cult. Mai multe lucrări, cum ar fi restaurarea picturii interioare au fost realizate cu ani în urmă, iar acum, prin moştenirea domnului Ioan Meţiu, prin grija preotului paroh Nicolae Bădilă, a executorului testamentar al regretatului ctitor amintit, Teodor-Dumitru Banciu, precum şi prin grija comunităţii parohiale, a primăriei Sălişte şi a mai multor binefăcători, a fost reparat acoperişul şi s-a restaurat pictura exterioară.

În încheiere, ierarhul şi preoţii au săvârşit o slujbă de pomenire la mormântul ctitorului Ioan Meţiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Profu

Acum 9 luni

Pictura a fost realizata tot de firmele de casa ale lui Streza, cu preturi mai mari de 4 ori decat restul?
Raspunde

Gigi kent

Acum 9 luni

La soare te poti uita dar la IPS, ba!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus