Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

VIDEO Un tânăr sibian a transformat pasiunea tatălui pentru apicultură în afacere. „Sunt zile în care ne înțeapă și câte 20-30 de albine”

VIDEO Un tânăr sibian a transformat pasiunea tatălui pentru apicultură în afacere. „Sunt zile în care ne înțeapă și câte 20-30 de albine”

La 18 ani, un tânăr din Sibiu a reușit să facă demersurile necesare pentru a atrage fonduri să își deschidă o afacere. Totul a pornit de la pasiunea tatălui său pentru apicultură. Lucrul cu albinele nu e ușor, explică tânărul, care mărturisește că uneori e înțepat și de câte 30 de albine. Cu toate acestea, nu renunță, pentru că plăcerea cu care lucrează alături de tatăl său la această afacere este mult mai mare. Un alt lucru deosebit la Liviu este că promovează și alte afaceri pe pagina sa, încercând astfel să le dea o șansă în plus altor producători locali cum este și el.

Liviu Iorgulescu a intrat în mediul afacerilor încă din momentul în care a ajuns la vârsta maturității. La 18 ani și-a deschis firmă și a reușit să acceseze fonduri pentru apicultură. Obișnuit încă de mic cu această ocupație, datorită tatălui său care a pornit pe acest drum „cu gândul să avem o miere bună”, tânărului sibian i-a fost ușor să investească și să dezvolte activitatea. Acum are 28 de ani și se ocupă cu succes de afacerea creată cu zece ani în urmă.

„De mic am crescut pe lângă albine. Avem în jurul casei 5-10 familii de albine. A început tata cu gândul să avem o miere bună. Eu am încercat să o ridic la nivel de afacere. Am încercat să accesez cât mai multe fonduri și să deschid un magazin unde să pot vinde produsele mele, cât și pe ale altor producători mici. În decembrie 2019 mi-am deschis în Mall pe galeria magazinului Carrefour o insulă cu miere, sirop, dulceață etc. Din păcate, din cauza pandemiei care a ținut totul blocat mai bine de două luni am închis și am schimbat strategia”, povestește acesta.

Liviu a investit, în cei zece ani de activitate, aproximativ 40.000 de euro.

„Pe lângă cei zece ani de muncă și implicare a fost nevoie și de investiții destul de mari pentru a putea oferi calitate.”

La început comercializa miere de albine, dar între timp a diversificat gama de produse. Acum are la vânzare miere polifloră, salcâm, tei, polen, miere cu propolis, sirop de cătină cu miere de albine, sirop de brad cu miere de albine, suc de cătină presat la rece cu miere sau sirop de lămâie cu miere. De asemenea, comercializează un preparat pentru imunitate care conține propolis, cătină și polen sau lumânări din ceară de albine.

Despre lucrul cu albinele, Liviu spune că este foarte complicat. Nu poate merge la stupină oricum.

„E nevoie de pasiune! Dacă nu ai o stare bună și ești agitat și nervos nu te lasă să lucrezi la ele. Se agită și te alegi cu o groază de înțepături. În stupină nu ai ce căuta parfumat sau murdar, simt imediat mirosurile. De obicei lucrez cu o cămașă albă pe mine și cu mască. Fața e o zonă mult mai sensibilă. Chiar dacă suntem obișnuiți cu înțepătura și veninul, durerea rămâne la fel. Sunt zile în care ne înțeapă și câte 20-30 de albine.”

„După ce ajungem cu albinele în pădurea de salcâm și avem noroc să avem o vreme bună în care temperatura noaptea sa depășească 12-13 grade și ziua peste 24 de grade, albinuțele vor umple stupul cu miere. În momentul acela, ramele sunt scoase din stup, se descăpăcesc și se pun într-un aparat care, prin forța centrifugă, scoate mierea din ele”

Despre ideea de a promova și alte afaceri pe pagina sa, Liviu spune că încearcă să îi ajute și pe alți mici afaceriști sibieni. Inițiativa sa nu e însă fără răsplată. „Sunt afaceri locale care la rândul lor îmi promovează și mie produsele. E foarte important să ne ajutăm și să ne promovăm între noi pentru a aduce în față cât mai multe produse locale și bune.”

Afacerea Bun în Sibiu o găsiți pe pagina de Facebook cu același nume, la numărul de telefon 0744 160 353 sau în anumite magazine din Sibiu: în Shopping City la Bunătăți Ardelenești, în piața Cibin la Magazinul cu bunătăți de la Sadu Livia Voinica, în lanțul de magazine Every (Mihai Viteazu, 1 Decembrie, Milea și Aleea Streiu) sau în Cartierul Arhitecților, la magazinul „La moșu Ghiță”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Mircea Martinescu

Acum 1 an

Bravo Liviu, ai facut o treaba de toata lauda ! Felicitari tie si tatalui tau care ti-a calauzit pasii catre aceasta pasiune si catre tot ceea ce este bun si valoros in viata. Succes pe mai departe si toate cele bune sa se-adune !
Raspunde

Gospodina

Acum 1 an

Liviule, niste miere de mana!
Raspunde

CIMPOERU ION

Acum 1 an

Felicitări tinere și mult succes în afacere în continuare . Cunosc că faceți miere de mare calitate. Mă bucur că ai moștenit de la tatăl tău pasiunea,răbdarea,ingeniozitatea ,meticulozitatea,hărnicia și toate calitățile pentru a fi un bun gospodar și a obține produse de calitate superioara !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus