Miercuri,
12.06.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Zilele Culturii Austriece la Sibiu. Tema este „artă, ştiinţă şi societate într-o lume în schimbare”

Zilele Culturii Austriece la Sibiu. Tema este „artă, ştiinţă şi societate într-o lume în schimbare”

Evenimentul „Zilele Culturii Austriece la Sibiu” începe joi, 11 noiembrie. Organizatorii anunță că dezbaterea  din acest an va fi centrată pe legătura dintre artă și știință, tema principală fiind schimbarea, la toate nivelurile „TRANSFORMATIONs”. Astfel, pe parcursul a patru zile, sibienii se pot bucura de mai multe activități: ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, concerte și o expoziție, toate cu desfășurare hibridă, offline și online.

Performeră şi cadru didactic stabilită la Sibiu, Teresa Leonard coordonează pentru a doua oară Zilele Culturii Austriece în Sibiu. Teresa Leonhard este născută la Linz (Austria). A studiat Muzică și Mișcare la Universitatea de Muzică din Viena și la Universitatea Mozarteum din Salzburg. Din 2015 trăieşte la Sibiu, unde realizează proiecte artistice si educative diverse, iar din 2016 este lector la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si directoarea Companiei de dans Dis.Place. A coordonat proiecte în diferite instituţii, lucrând cu toate categoriile de vârstă, dar şi cu persoane cu dizabilităţi.

„Tematica „TRANSFORMATIONs” invită la reflecţie şi discuţie pe marginea unor întrebări actuale – interdisciplinaritatea este conceptul cheie care caracterizează mişcările complexe intervenite la confluența dintre practica științifică și artistică. In ce constă atractivitatea și potențialul acestui „Shift“ în cercetarea actuală? Cine sunt cei care, prin activitatea lor, creează punţi între știință și artă? Cum se influențează reciproc cele două domenii? Cum se întrepătrund cunoașterea estetică și cea rațională? Această relaţie, nu întotdeauna simplă, va fi explorată cu ajutorul unor exemple concrete, al unor artiști şi cercetători din Austria și România: participanţii la atelierele ştiinţifice, starul hollywoodian, actrița, excentrica și inovatoarea Hedy Lamarr – a cărei poveste este subiectul unui performance cu marionete pentru adulţi realizat de Kai Anne Schuhmacher pentru Schubert Theater din Viena –, poetul Paul Celan – prin expoziţia „CELAN 100 – Unter den Wörtern/Printre cuvinte” – și Werner Schulze, compozitor, gânditor, poet, om de teatru” (și un prieten al Sibiului de ani buni) cu o lucrare orchestrală „Sinfonietta“, interpretată în premiera mondială de Filarmonica de Stat din Sibiu”, transmit organizatorii evenimentului.

Programul Zilelor Culturii Austriece la Sibiu - „TRANSFORMATIONs”

11 noiembrie, ora 18.00 - Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia (Strada Cetății 3-5) – Deschiderea Zilelor Culturii Austriece la Sibiu: vernisajul expoziţiei „CELAN 100 – Unter den Wörtern/Printre cuvinte” (realizată în parteneriat de Forumul Cultural Austriac şi de Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti). 

11 noiembrie, ora 19.00 - Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia (Strada Cetății 3-5) – Concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor Cristian Lupeş, în cadrul Festivalului „Brave New Music“. Lucrări de: Werner Schulze (Sinfonietta op.27, premieră mondială), Jenö Takács  (Sinfonia breve), Dan Dediu (Shopping Chopin), Theodor Țuțuianu (Undeva și altundeva).

12 noiembrie, orele 15:00-16:00 – Ateliere online: „Art meets Science meets Art“

- „Minunata lume a formelor – a auzi, a vedea, a simţi” (atelier pentru copii 6-12 ani, în limba germană) cu Dr. Teresa Leonhard, Dr. Werner Schulze, ULBS;

- „Aspecte ale receptării liricii lui Paul Celan în România” (atelier pentru public peste 18 ani, în limbile germană şi română), cu Prof. Univ. Dr. Maria Sass, ULBS;

- „Design Thinking” (atelier pentru public peste 18 ani, în limbile engleză şi română) cu Raluca M. Bârsan, ULBS d-school.

13 noiembrie, ora 19.00, 14 noiembrie, ora 16.00 – Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG (Strada Alexandru Odobescu 4) – „Die Gesichter der Hedy Lamarr/Diferitele chipuri ale lui Hedy Lamarr“, performance cu marionete pentru adulţi şi tineret, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Viața lui Hedwig Kiesler, de origine vieneză şi cu o carieră fulminantă la Hollywood, a avut suişuri şi coborâşuri ameţitoare. Spectacolul îi dezvăluie multitudinea de faţete: Hedwig Kiesler a devenit Hedy Lamarr, actriță de film cu un stil iconic, atinsă de nebunie și de geniu, seducătoare, om de ştiinţă, victimă și răufăcătoare în același timp. Idolatrizată ca „cea mai frumoasă femeie din lume”, inteligența ei a fost în mare parte subestimată. O producţie Schubert Theater Wien, scenariu/ regie/concepţie păpuși: Kai Anne Schuhmacher; cu: Soffi Povo, Markus-P. Gössler.

Zilele Culturii Austriece sunt organizate de Forumul Cultural Austriac, în parteneriat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul pentru Copii şi Tineret GONG din Sibiu, Universitatea Lucian Blaga Sibiu, cu sprijinul guvernului Landului austriac Carintia şi al Logos Projekte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus