Duminică,
28.11.2021
Partial Noros
Acum
9°C

Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun: Nu este o ediție improvizată, nicidecum incompletă, doar adaptată

Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului de Crăciun: Nu este o ediție improvizată, nicidecum incompletă, doar adaptată

După luni de pregătiri și analize, Andrei Drăgan Răduleț a anunțat joi oficial că Sibiul va avea anul acesta Târg de Crăciun în Piața Mare începând cu 26 noiembrie. Cu mai puțini comercianți, dar cu patinoar, roată panoramică și punct de vaccinare în căsuța lui Moș Crăciun. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Andrei Drăgan despre noutățile, provocările, dar și riscurile evenimentului.

Cât de atent ați chibzuit decizia de a organiza Târgul de Crăciun în pandemie?

Sincer, am lucrat la ediția aceasta a Târgului cum n-am lucrat la nicio ediție. Am avut în vedere mai multe scenarii posibile. Am început de acum vreo trei luni, când lucrurile arătau mai bine din punct de vedere epidemiologic, și am avut în vedere și scenariul în care lucrurile nu arătau deloc bine. Am pregătit atât o variantă... să-i zicem normală, ca în 2019, dar am pregătit și o variantă la care am ajuns. Am mai avut în lucru și o variantă în care ajungeam în mai multe zone din centrul Sibiului, inclusiv Piața Mică, Nicolae Bălcescu și Piața Huet. Am rămas la această a treia variantă, care înseamnă doar Piața Mare, cu un număr mai mic de căsuțe și o suprafață liberă mult crescută față de ultima ediție. Acesta era, în scenariul nostru, situația cea mai restrictivă. S-a adeverit că aceasta este singura care poate deveni realitate.

Cât de mult seamănă varianta la care ați rămas cu ce se întâmplă în alte târguri similare, din țară și străinătate?

Este în linie cu ce se întâmplă în țară și străinătate. Chiar dacă nu căutat să ne sincronizăm în timpul pregătirilor, văd că până la urmă cam toată lumea a ajuns la aceeași concluzie. Și în țară târgurile mari despre noi știm iau în calcul tot accesul controlat, cu o variantă redusă. Nu știu de nimeni care să facă o variantă sută la sută cum era. Asta se întâmplă și în țările în care lucrurile stau mai bine din punct de vedere epidemiologic, accesul se face doar pe baza certificatului verde. Am ajuns, într-un mod natural, cu toții la aceeași conlcuzie.

E adevărat că în perioada aceasta scade numărul cazurilor noi, dar rata infectării rămâne ridicată. Ce le transmiteți sibienilor care se tem că o să crească din nou incidența?

Evident, nici noi nu credem că incidența va scădea semnificativ, tocmai de aceea am decis limitarea accesului doar la cei care au certificat verde. Scopul este să creăm un mediu cât mai sigur posibil. Credem că aceasta este cea mai sigură variantă. Sunt o persoană care a luat pandemia în serios încă de la început și tot timpul a căutat soluții pentru provocările pandemiei. Chiar dacă poate ne-ar plăcea să nu existe aceste restricții, suntem realiști și le considerăm absolut necesare.

Cum va funcționa campania de vaccinare? Este clar că prin punctul de vaccinare amplasat în Piața Mare încercați să sprijiniți creșterea numărului celor vaccinați.

Vaccinarea reprezintă un subiect important pentru întreaga echipă de organizare. Promovăm vaccinarea fără echivoc și am decis să facem ceva concret în acest. Campania de vaccinare nu s-a desfășurat suficient de bine sau cum credem noi că s-ar fi putut face, astfel încât oamenilor să li se prezinte și alte moduri de a acționa, alte mesaje, mai plăcute decât cele pur și simplu tehnice. Avem la dispoziție atelierul lui Moș Crăciun și credem că tot ce se întâmplă în jurul Crăciunului poate fi un simbol, lucrurile se pot îmbunătăți. Împreună cu primăria Sibiu am găsit o idee bună, care ne poate ajută să prezentăm vaccinarea și dintr-o altă perspectivă, aceea că ne permite să ne bucurăm de anumite lucruri. Noi nu suntem epidemiologi, dar vedem clar că multe lucruri nu se mai pot întâmpla cum erau acum câțiva ani. Ne uităm, totodată, și la cifrele privind îmbolnăvirile în alte țări. Vedem că în multe locuri oamenii sunt mult mai liniștiți, evident, acolo unde vaccinarea este la o cotă foarte ridicată. Am vrut să facem ceva concret în acest sens și nu ne limităm la a promova această idee în discuțiile cu prietenii, ci în Piața Mare, în mijlocul oamenilor. Poate unora chiar le va trezi interesul să se vaccineze într-un alt mediu, într-o altă atmosferă. Sperăm să putem atrage atenția în plus față tot ceea ce se întâmplă în acest moment.

Altfel spus, începând de vineri, oricine se poate vaccina în căsuța lui Moș Crăciun din Piața Mare, la fel ca în orice alt centru de vaccinare.

Este un centru de vaccinare temporar, dar constituit exact ca oricare alt centru care funcționează în prezent, procedurile sunt exact aceleași. Nu este nicio diferență unde te vaccinezi, dar este ceva mai altfel, credem noi. Dacă această idee va avea succes ne-am gândit noi ca și pe perioada Târgului de Crăciun să continue, să zicem ceva de genul ”Cel mai frumos centru de vaccinare”. Accesul să se facă din exteriorul târgului, iar cine vine să poată vedea toate decorațiunile, să simtă atmosfera. Pe lângă aspectul medical vrem să fie și o experiență efectiv plăcută. Dacă va avea succes în următoarele două săptămâni ne gândim poate să-l transformăm într-un fel de punct de atracție.

Vă gândiți inclusiv la turiști?

Sibiul are multe atracții pe lângă târg. Sunt numeroase hoteluri, restaurante, care se vor bucura de turiști. Chiar dacă încă nu poți intra în târg ai zeci de motive pentru care să vii la Sibiu.

În afara celor care se vaccinează, publicul târgului e format anul acesta de cei care s-au vaccinat deja și au Certificatul Verde. Ce vor vedea ei, cum va arăta târgul?

Târgul, din punct de vedere optic, sau al experienței unei persoane care intră înăuntru, nu va fi cu mult diferit față de ce s-a întâmplat în 2019. Tehnic am încercat să creăm condiții de distanțare socială, fără a strica experiența. Am făcut asta prin a lărgi spațiile dintre căsuțe. În trecut încercam să creăm o oarecare aglomerație pentru că oamenilor le place mai mult atmosfera de acest gen, vor să simt o oarecare forfotă. Acum punem căsuțele spate în spate și eliberăm spațiile dintre ele, am scos trenulețul lui Moș Crăciun pentru copii și câteva dintre atracțiile pentru copii care ocupau foarte mult spațiu. Anul acesta vor exista doar trenulețele turistice din exterior, cele din centrul orașului. Va exista și roata panoramică, patinoarul, zona de gastronomie și expozanți. Dacă la ultima ediție ne apropiam de 120 de expozanți, acum ne-am limitat la aproximativ 80. Produsele redundante iarăși le-am redus, nu vor exista comercianți cu produse similare. Astfel va exista mult mai mult spațiu, eliminând atracțiile pentru copii despre care credem că oricum lumea nu s-ar fi bucurat prea mult. Acesta este focusul târgului pentru cei care vin și cred că cei care au urmat sfaturile autoritățile și s-au vaccinat pot privi târgul ca pe un motiv de bucurie. Nu este o ediție improvizată, nicidecum incompletă, doar adaptată. Cineva care ar veni pentru prima dată nu cred că ar putea sesiza diferențe majore.

Ce reacții aveți de la patronii de restaurante și hotelieri, care trec zilele acestea prin clipe grele?

O motivație foarte importantă pentru noi a reprezentat-o comunitatea locală. Noi suntem în comunicare constantă cu tot ce înseamnă domeniul turistic și nu numai. Din cauza acestor ultimi doi ani multă lume a avut de suferit. Dacă anul trecut pe vremea aceasta credem că totul se va termina, realitatea ne-a demonstrat că anul acesta a fost unul destul de dur. Noi încercăm să venim cu o soluție nu doar pentru sibieni. Credem că Târgul de Crăciun este un motor esențial atât ca imagine, ca atmosferă, dar și mai ales din punct de vedere economic pentru turismul sibian. Fără el, în mod clar după această iarnă ar exista un număr semnificativ de insolvențe și falimente. Credem că totuși, așa cum sunt restricțiile în vigoare în acest moment, există posibilitatea de a face un proiect cap-coadă care să respecte și restricțiile, dar și ceea ce este posibil să se dezvolte în continuare.

Vizualizari: 4022

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Ally McBeal

Acum 2 săptămâni

"Sunt numeroase hoteluri, restaurante, care se vor bucura de turiști. Chiar dacă încă nu poți intra în târg ai zeci de motive pentru care să vii la Sibiu." Atentie: peste tot trebuie certificat verde: hoteluri, restaurante, mall, magazine, muzee.
Raspunde

@@@

Acum 2 săptămâni

Alo, dl. organizator, pe Mos Craaciun l-ati vaccinat sau nici el n-are voie sa mearga in mall dupa cadouri?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

BON

Acum 2 săptămâni

Pentru a proteja copiii ar trebui ca la Târgul de Crăciun să se permită accesul doar celor cu certificat verde.
Raspunde

Elzorab

Acum 2 săptămâni

Exact. Poate atunci vei fi si tu in sfârșit satisfacut. Cum protejezi copii daca ala cu certificat verde obtinut ca e vaccinat poate e pozitiv si face pe Mos Craciun si da "cadouri" tuturor? Bai oameni folositi-va capul!!!
Raspunde

Stanciu

Acum 2 săptămâni

Ba da infect mai esti, un mizerabil. E un targ in aer liber, e destul greu sa te infectezi si daca vrei. E clar acum ca multi au o satisfactie cand vad ca altii nu mai au acces in diverse locuri. Nu se mai poate vorbi ca sunt speriati, ca vor doar ce e mai bine pt sanatatea lor. Si noi in familie suntem speriati si precauti, dar e o diferenta de atitudine: nu ne face placere ca altii nevaccinati sa fie privati de anumite drepturi; si in mod clar nu propunem asta. Satisfactia exprimata de respectivul domn in comentariu, faptul ca nu are nicio problema cand vede cum altii stau la gard, toate astea sunt efecte ale unui caracter sinistru. Multi progresisti sunt ca tine, mandri, multumiti de ei, impunandu-si ideile. Moral esti o scursura!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 4 zile

În primă instanță antivaxxerii n-ai voie
Raspunde

McD

Acum 2 săptămâni

...va doare la banana...banii sa iasa ca restul...sunt spitalele pline si cimitirele...asa-i la noi...
Raspunde

Gigi

Acum 1 săptămână

Cu vreo 80 de ani in urma a existat certificatul de rasa ariana! Cei care nu-l aveau, stateau dupa gard, ca acum cei care nu-l au pe cel verde (de unde dracu va veni si denumirea de verde???)! De dupa gard, ajungeau la cuptor! Dupa cateva milioane de victime, au existat cateva procese, cativa condamnati, cativa executati, si a inceput sa se vorbeasca de holocaust. Acum se intampla cam acelasi lucru, doar ca nu mai e vorba de un singur dictator, ci de o dictatura mondiala, condusa de industria farmaceutica! Sper ca, BON, cel care mai sus spunea ca e bine asa pentru protejarea copiilor, sa se imbolnaveasca in "Targul Vaccinatilor", si chiar sper sa-si imbolnaveasca toata familia!
Raspunde

Gigi contra

Acum 1 săptămână

Poate spun ceea ce stiti deja: istoria se repeta cu alte figuri sinistre! (privi in jur, la guvern sau la presedintie)
Raspunde

@gigi

Acum 4 zile

oricât te dai cu fundul de pământ, tu n-ai voie. așa ne protejăm sănătatea de de-i ca tine. poți fi antivaxxer, sau lgbteu , sau ce vrei tu, da' la tine acasă.
Raspunde

B

Acum 3 zile

Daca tot te-ai vaccinat de ce ti-e frica de antivaxxeri? Oare ai ajuns si tu la concluzia ca de fapt vaccinul nu te protejeaza? BTW a nu dori sa te vaccinezi nu inseamna ca esti antivaccin sau ca ai ceva cu cei vaccinati dar deh...e grele...la fel ca limba romana pentru unii.
Raspunde

Gabriel

Acum 4 zile

Apartheid
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 4 zile

Jawohl!
Raspunde

Brodăru

Acum 3 zile

Mereți mă și vaccinați-vă! Penibilior! Auzi acolo .. certificatul de rasa ariana... Du-te măh și culcă-te poate devii mai inspirat. Vai de capul vostru .. România ultimii la toate!
Raspunde

Gheo

Acum 3 zile

la prostie pe locul unu
Raspunde

Ina

Acum 3 zile

@Brodăru Ia verifică tu singur să vezi cum suntem aproape ultimii din Europa, dar la numărul de infectări raportat la populație pe ultimele 7 zile. Ia vezi cum stau țările alea super vaccinate și pe urmă explică-mi rostul certificatului... (worldometers (punct) info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus