Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

O sibiancă și-a dat în judecată fostul iubit, să șteargă pozele de pe Facebook. Judecătorul a pus-o la plată

O sibiancă și-a dat în judecată fostul iubit, să șteargă pozele de pe Facebook. Judecătorul a pus-o la plată

O tânără din Sibiu a invocat dreptul la propria imagine în fața instanței, căreia i-a cerut să-i oblige fostul iubit să șteargă o parte din pozele de pe Facebook. Mai precis, acele fotografii făcute în perioada în care cei doi erau într-o relație.

Alina și Ioan (pseudonime alese pentru a proteja identitatea celor doi) au format un cuplu în urmă cu mai bine de cinci ani: ea, mult mai tânără decât el. El – un cunoscut interpret de muzică populară din Sibiu. Relația a fost mai mult o idilă de o vară, cuplul Alina și Ioan destrămându-se către finalul anului. ”Nu s-a mai interesat de pârât sau de contul acestuia de Facebook”, a povestit, mai apoi, ”Alina” prin avocat în fața magistraților Judecătoriei Sibiu. Unde a ajuns în cursul anului trecut, când a intrat într-o nouă relație și astfel a aflat de faptul că interpretul de muzică populară încă mai păstra pe contul său de Facebook poze de când ceidoi formau un cuplu.

Tânăra s-a arătat deranjată de publicarea acestor fotografii, de faptul că în unele apare în costum de baie și a care cerut a fi șterse pentru ca alții să nu considere că cei doi ar mai fi amorezi. Ceea ce i-ar aduce un prejudiciu de imagine. ”Reclamanta a mai menționat că fotografiile pe care pârâtul continuă să le expună în spațiul public – Facebook fiind asimilat spațiului public în condițiile în care fotografiile care o portretizează pe reclamantă au setarea de audiență «public», postarea fiind accesibilă oricui, fie că e vorba de prieteni sau followeri cărora postarea le apare în fluxul știri, de alți utilizatori care au un link direct la postarea respectivă sau chiar persoane care nu sunt logate sau nu au cont de Facebook și care găsesc postarea respectivă prin motoare de căutare sau linkuri postate pe alte pagini de internet – o prezintă pe reclamantă în costum de baie și în alte ipostaze care lasă impresia existenței unei relații amoroase de actualitate între părți, acest aspect reprezentând un mijloc de denigrare față de reclamantă raportat la persoanele din anturajul său și la persoana cu care aceasta are o relație în prezent. Reclamanta susține că folosirea imaginii acesteia în interesul personal al pârâtului, fără acordul acesteia, în spațiul public, excede dispozițiilor legale referitoare la dreptul de liberă exprimare, fiind de natură a-i provoca un prejudiciu de imagine”, a reținut magistratul sibian care a judecat cazul.

Tânăra îl acuză pe fostul iubit de rea-credință, deoarece acesta – deși ”notificat” – a refuzat ”sfidător” să șteargă fotografiile cu cei doi, realizate în concediu prin alte țări, la cumpărături sau la diferite petreceri. „Mai arată reclamanta că raportul juridic care s-a creat între acesta și pârât își are izvorul în imperativul recunoscut de către lege, în respectarea dreptului la imagine, în condițiile și limitele fixate tot de către lege, acest raport luând naștere la momentul la care pârâtul a afișat în spațiul public – pe pagina sa de Facebook – fotografii cu reclamanta, fără acordul acesteia și a utilizat aceste fotografii în scop personal aducând reclamantei un prejudiciu constând în denigrarea sa în fața actualului partener și a anturajului său prin crearea aparenței că ar exista și în prezent o relație de cuplu între părți”.

Nu ea, ci actualul...

Fostul iubit adus în fața instanței a arătat că povestea este simplă, din punctul lui de vedere: fotografiile au fost realizate în 2015 și postate pe Facebook atunci când au fost realizate, fapt de care avea cunoștință și ”Alina”. Aceasta și-a șters între timp contul de Facebook, de aceea acum nu mai apar comentariile făcute de ea la acele fotografii. 

Partea mai complicată, a mai arătat cântărețul de muzică populară, este cea legată de actualul concubin al ”Alinei”. Care i-a cerut acesteia să obțină nu doar ștergerea fotografiilor cu ”Ioan”, ci și cu un alt iubit de dinaintea acestuia. Publicate, de asemenea, pe rețelele de socializare. 

”Mai arată pârâtul că s-a observat de către toți prietenii reclamantei de pe rețeaua de socializare că odată cu noua relație a reclamantei și înainte de ștergerea profilului vechi de Facebook de către aceasta, existau poze pe profilul acesteia atât cu pârâtul, cât și cu o altă persoană cu care reclamanta a avut o relație anterior, acest lucru dovedind că nu se creează un real prejudiciu reclamantei, fiind doar deranjat actualul concubin al reclamantei, care i-ar fi cerut acesteia să-i contacteze atât pe pârât, cât și pe cel cu care reclamanta a avut o relație anterioară pentru a le solicita să șteargă fotografiile pe care aceștia le aveau cu reclamanta. Astfel, arată pârâtul, că nu reclamanta este cea prejudiciată, ci actualul ei concubin care nu îi accepta relațiile trecute și partenerii de viață, așa încât pârâtul consideră că aceasta nu îi poate cere în mod întemeiat să șteargă anumite fotografii cu aceasta, fotografii cu care reclamanta a fost de acord la data postării. Mai susține pârâtul că fotografiile au fost făcute în locuri publice, niciuna dintre ele nu este într-un cadru intim, în fotografii fiind surprinse și alte persoane, fiind expuse în virtutea bunei-credințe, relatând aspecte de la acea vreme, neexistând vreo fotografie expusă recent cu reclamanta din care s-ar putea considera că există o relație actuală”, se mai arată în motivarea hotărârii Judecătoriei Sibiu, consultată de Turnul Sfatului.

Pusă la plată

Procesul început în toamna anului trecut s-a încheiat în primăvara acestui an. Judecătorul de la Sibiu a dat dreptate fostului iubit, care a arătat că fotografiile nu sunt de natură să afecteze în vreun fel imaginea ”Alinei”. Mai mult, din punct de vedere juridic, eventualul prejudiciu creat în 2015 s-a prescris în termenul general de trei ani.

”Fotografiile expuse sunt realizate în locuri publice și având în vedere că în cele mai multe dintre ele apar și alte persoane în afara părților, precum și faptul că se poate observa data postării acestora, în cursul anului 2015, nu se poate reține că existența acestora ar crea aparența unei relații actuale între părți, contrar susținerilor reclamantei. Mai mult decât atât, instanța nu poate reține că prin afișarea acestor fotografii s-ar crea un prejudiciu de imagine reclamantei, astfel cum aceasta a susținut, având în vedere faptul că la momentul postării lor reclamanta a fost de acord cu acestea, iar fotografiile nu prezintă părțile în ipostaze care ar putea constitui un mijloc de denigrare la adresa reclamantei sau a altor persoane, înfățișând părțile în ipostaze obișnuite ce reflectă aspecte ale vieții de zi cu zi, cum ar fi: la diferite evenimente, în vacanță la mare, la cumpărături etc”, arată magistratul sibian în motivarea hotărârii dată în primăvara acestui an.

În hotărârea finală a instanței a contat și faptul că, deși citată, ”Alina” nu s-a prezentat la interogatoriul judecătoresc și nici nu a justificat acest refuz. ”Instanța va socoti această împrejurare ca un început de dovadă, în folosul pârâtului, care se completează cu celelalte probe administrate în cauză. În consecință, constatând că reclamanta nu a dovedit existența unui prejudiciu de imagine, instanța urmează să respingă cererea de chemare în judecată formulată de aceasta ca neîntemeiată”, a decis judecătorul sibian.

Acesta a obligat-o pe ”Alina” și la plata cheltuielilor de judecată. ”Obligă reclamanta la plata către pârât a sumei de 1000 lei cu titlul de cheltuieli de judecată”, se mai arată în hotărârea Judecătoriei.

Acestă hotărâre putea fi atacată cu apel la Tribunalul Sibiu în termen de 30 de zile. Lucru care nu s-a mai întâmplat, hotărârea Judecătoriei rămânând definitivă.

Sursa foto: ro.depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8975

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 2 ani

Tulaaaai , ce de timp au unii !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus