Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Pe cont propriu. Sau cu ce ne încălzește eșecul PNL peste trei ani?

Impresia că suntem – ca indivizi care locuiesc în acest spațiu geografic – tot mai mult pe cont propriu o descopăr în discursul tot mai multora.

Disoluția autorității și interesului statului român pentru oamenii ”de rând” ai acestei țări atinge deznădăjduitor de joase cote. Doamne-ferește, vorba românului credincios, să fii un caz aparte. Să ai o problemă particulară, cu alte cuvinte. Nimeni, dar absolut nimeni nu se va găsi printre funcționarii statului să încerce să îți rezolve ție problema.

Cazul bărbatului care, din cauza unui test RT-PCR greșit a fost băgat aiurea în carantină, cazurile – nenumărate – ale celor care nu se pot vaccina pentru că au diferite alte afecțiuni și care - pentru că nu e nimeni să le analizeze particularitățile – sunt și vor fi aruncați în aceeași groapă cu cea a antivacciniștilor bezmetici sunt doar două exemple care îmi vin acum în minte.

Însă oricare dintre noi am face o mică pauză pe acest subiect, am descoperi cu siguranță în trecutul apropiat nenumărate astfel de situații. În care, tu, ca cetățean cu o nevoie ori problemă specifică, nu ai cum să îți pui nădejdea în absolut niciun reprezentant al statului. Te vei ”bucura” de protecția pe care instituțiile publice și al lor personal sunt plătite să ți-o aloce doar dacă ai pile, cunoștințe și relații. Sunt atât de rare excepțiile celor care – lucrând în zona publică – își fac cu măsura normalității treaba, încât ți-e și teamă să îi dai drept exemplu pozitiv: s-ar putea ca ceilalți, din jurul lor, să le facă rău pentru că le strică lor siesta cu hărnicia și lucrul bine făcut.

Disoluția autorității statului se scurge, din ce bag eu seama, de sus în jos. Mai întâi au abdicat de la misiunea lor funcționarii din instituțiile centrale. Doar o inerție pentru care nu am nicio explicație mai face ca lucrurile prin ministere, agenții și alte sute instituții să se mai miște cât de cât. Dar, repet, să se miște doar așa, la modul general – orice problemă particulară va fi uitată de îndată ce acela care o reclamă va închide telefonul ori va părăsi biroul în care își plânge oful. Nici naiba nu te mai bagă în seamă ”pe la București” dacă mergi de capul tău și fără să fi introdus de nimeni.

Încet, disoluția statului se scurge și înspre instituțiile de la nivel local. Cu excepția primăriilor și a Consiliului Județean (cazuri în care discuția ar trebui altfel abordată), imensa majoritate a celorlalte instituții deconcentrate este ocupată de oameni, sibieni cum ar veni, care merg la serviciu doar pentru a avea unde să plece dimineața. Și de unde să își câștige un salariu care nu îi interesează cum se constituie. Antifrauda, Garda de Mediu, Protecția Consumatorului și continuați dumneavoastră cu alte exemple, deoarece sunt atât de multe, au dispărut demult din peisajul instituțiilor populate cu persoane care se preocupă de sibieni. Sunt acolo, undeva, fac din când în când ceva, fără să își practice, însă, menirea. 

E greu să dai verdicte în superlative. Greu pentru că, în afara istoricilor care chiar își fac meseria, există o mare doză de hazard atunci când folosești astfel de expresii pentru a caracteriza ceea ce, în final, este o impresie subiectivă asupra unui moment ori a unui șir de momente. Cu toate acestea, aș îndrăzni să spun că disoluția autorității și funcționalității statului îmi pare că a căpătat accelerație de când a venit PSD-ul la putere, o dată cu Iohannis la Cotroceni. Și a devenit abruptă de când liberalii au încercat să preia ei frâiele puterii. 

Toate aceste perioade îl au drept element comun pe Klaus Iohannis, președintele pe care îl descoperim acum inexplicabil de rupt de realitatea din țară, îngâmfat și arogant, dezinteresat de a munci ”cu asupra de măsură”. Ne-ar fi la îndemână să îl blamăm pentru accelerația disoluției statului, la fel cum avem impresia că ne mai răzbunăm pe liberali prevăzându-le un viitor apropiat asemănător celui al țărăniștilor.

Dar cu ce ne ajută că peste trei ani liberalii se vor face arșice în alegeri? Cu ce ne încălzește că peste trei ani Iohannis nu va mai fi în cărți pentru cine știe ce funcții europene? Cu ce ne face acum viața mai ușoară că peste câteva luni Florin Câțu va fi la fel de anonim ca acum cinci sau șase ani?

Noi acum suntem pe cont propriu, noi acum avem o pandemie pe cap care ne tulbură mințile, noi iarna aceasta avem facturi duplate ori triplate la căldură...

De proteste nu mai poate fi vorba. Pe vremea pesediștilor era un obiectiv clar (blestemata de ordonanță și poveștile legate de Justiție), pe când acum ar trebui protestat pentru tot. Pentru Justiție, pentru reforma în administrație, pentru eliminarea haosului din legislație, pentru responsabilizarea funcționarilor...

Și nu cred că mai are nimeni chef și putere de proteste, care să capete o atât de mare amploare încât să ducă la vreo schimbare. Prin urmare, vom rămâne pe cont propriu mult timp de acum încolo. Fiecare rămâne să se descurce cum poate.

Vizualizari: 5368

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Valeanu

Acum 2 luni

DUR SI CORECT IN ACELASI TIMP! Subscriu la folosirea timpului viitor pentru continuarea celui prezent “vom ramane” si deasemenea a cerintei abosult “basic” NORMALITATE! Eu imi doresc normalitate macar in sistemul sanitar ceea ce desigur nu este putin!!
Raspunde

Vivi dragan

Acum 2 luni

Ne ajuta sa scapam de toti politrucii din pnl Sibiu in frunte cu moldoveanca si avocata ratata plus marii barbati care se lasa condusi de cele doua. Sper ca cei care au hotarat ca pnl Sibiu sa voteze alianta cu psd sa dispara din viata politica si sa ne aducem aminte de ei doar ca niste jigodi triste din trecut.
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 lună

Și te mai miri că pleacă lumea din țară! Ne uităm la interviuri luate la oameni din sudul țării și te apucă jena. Dar tu, cititorule, știi ce greu e să le spui la copii tăi : du-te, aici n-ai nici o șansă? Tu editorule, ai copii? Prin articolele tale simți că faci ceva ca ei să o ducă mai bine? Cînd aud : smart,gîndește pozitiv,voi face, voi drege, parcă e la fel ca în Tribuna de altădată! Aveți cîteva articole bune după care...hop! Mulțumim partidului. Care este la putere!
Raspunde

Kramnik

Acum 1 lună

Domnul Deleanu, dar am putut vedea -live- Disolutia statului roman, cu ocazia parazii militare de 1 dec. Nesincronizari, imnul national cantat vocal acompaniat de fanfara militara(nu se face, vb presedintelui), pasul si ritmul marsului militar ce nu respecta traditia militara romaneasca(pas de lebada), uniformele jegarite, uniformele de ceromonie saracioase, Uitati-va daca aveti curiozitatea la o parada militara din Polonia , nu din Franta , Germania sau Rusia sa nu intrati in depresie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus