Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Cât de poluat a fost aerul în Sibiu în ultimele zile? Senzorii independenți arată date îngrijorătoare, specialiștii APM Sibiu explică și nuanțează

Cât de poluat a fost aerul în Sibiu în ultimele zile? Senzorii independenți arată date îngrijorătoare, specialiștii APM Sibiu explică și nuanțează

Senzorii de aer montați în oraș de ONG-ul Aerliber.ro – considerată prima și singura platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu - au arătat în ultimele trei zile depășiri constante ale limitelor maxim admise. În anumite momente aceste depășiri au fost considerate de către cei care administrează senzorii echivalentul unei poluări ridicate.

”Poluare ridicată,  în unele zone dublu față de limita maxima admisă, indicele de poluare PM (particule in suspensie) este intre 37- 123 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3”, au anunțat reprezentanții platformei de monitorizare a calității aerului duminică seara, în jurul orei 22:20.

Depășiri similare au fost semnalate și în seara zilei de vineri, în jurul orei 23:00.

Măsurătorile senzorilor Aerliber.ro pentru duminică seara, ora 22:20

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, care realizează propriile măsurători privind calitatea aerului în Sibiu. Din punctul lor de vedere datele trebuie interpretate corect, după metode științifice certificate internațional.

Astfel, Agenția pentru Protecția Mediului precizează din start că nu operează cu informațiile preluate după senzori de aer ci cu datele strânse de la stații de monitorizare a calității aerului. În baza acestor date, APM Sibiu afișează zilnic un buletin informativ și, de multe ori, acestea nu coincid cu informațiile senzorilor aer liber. De unde apar diferențele?

”După stațiile pe care le avem noi în municipiul Sibiu, pe strada Hipodrom și pe strada Oțelarilor, există înregistrată o singură depășire a mediei zilnice a pulberilor în suspensie, ceea ce înseamnă că nu este o valoare orară, ci o medie pe 24 de ore conform normelor din Legea aerului 104 din 2011. Indicatorul pulberi în suspensie nu se ia după valoarea orară, ci după valoarea medie zilnică, concentrația maximă admisă fiind de 50 µg/m3. Nu știm detalii despre măsurătorile colegilor care administrează senzorii de aer, deși ne-am dori o colaborare astfel încât să avem o cartografiere a orașului în ceea ce privește poluare. În ceea ce privește datele pe care le avem noi, pornind de la cele două puncte fixe, care sunt analizoare, nu senzori, și care se calibrează automat la 24 de ore, sub contract de service, nu am avut depășiri decât la stația de pe strada Oțelarilor, unde am înregistrat valoarea de 52,9 µg/m3. Celelalte valori medii sunt sub 50 µg/m3”, spun specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.

Această depășire punctuală de 52,9 µg/m3 este îngrijorătoare pentru sibianul de rând? Și aici răspunsul nu este simplu, ci trebuie nuanțat pentru a înțelege exact care este calitatea aerului în Sibiu.

”În sezonul de iarnă, în general, apar unele depășiri din mai multe motive. Spre exemplu avem diferențele de temperatură între noapte și zi, avem încălzirea rezidențială care de obicei se face seara și dimineața, peste zi omul pune mai puține lemne în sobă și arde mai puțin gaz – acestea sunt sursele principale ale pulberilor în suspensie, prin definiție. Însă măsurătorile pot să fie influențate și de particulele de lichid aflate în aer, ori după cum știți, în ultimele zile au fost perioade cu ceață în oraș. Nebulozitatea crescută poate influența măsurătorile, dacă sunt norii coborâți și dispersia nu are unde să se facă. De asemenea, există momente ale zilei cu valori ridicate de trafic și cine are carnet știe că în zilele răcoroase mașinile pornesc mai greu și ard mai mult combustibil. Referitor la valoarea de 52,9 µg/m3, ca să facem o comparație simplă, ușor de înțeles de toată lumea, am putea spune că este ca atunci când ai o limită de viteză și ești înregistrat de radar. Dacă mergi cu 52 km de oră pe o porțiune cu limita de 50 de km/h este periculos sau nu? Poate nici nu primești amendă, sau poate fi periculos, dar depinde de circumstanțe”, au explicat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului astfel încât să fie pe înțelesul tuturor cetățenilor.

Buletinul privind calitatea aerului în Sibiu din data de 11 noiembrie al APM Sibiu

Nu în ultimul rând, experții APM Sibiu au precizat și faptul că normele internaționale privind calitatea aerului prevăd ca normale anumite depășiri zilnice ale măsurătorilor. De ce?

”Într-un an calendaristic pulberile în suspensie pot să ajungă până la 35 de depășiri pe an. La începutul verii, de exemplu, nu avem diferențe atât de mari de temperatură sau ceață, însă zonele împădurite sau cu vegetație multă avem polen. Și acelea pot să genereze depășiri ale pulberilor”, concluzionează specialiștii APM Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 3730

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

14 comentarii

Gigi

Acum 3 ani

Fac ce fac GNM si AFM si le iau la pila masuratorile in asa fel incat depasirile sa ajunga valori normale. Pute a gunoi, pute a noxe de la masini, pute a fum de la arderea deseurilor, se fac deversari si put chiar si apele curgatoare si raspunsul AFM si GNM e acelasi de fiecare data: "nu s-au descoperit surse de poluare sau depasiri ale valorilor normale, nu avem destui oameni, nu suntem bine platiti, nu avem echipament si nici nu avem timp pentru voi astia care aveti pretentia ca vreti un mediu curat".
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 ani

meri la vale, la aer curat
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Ati găsit forme de viata la Protecția Mediului? Nu erau bosumflati din cauza ca i-ați deranjat de la solitaire? Ăștia nu sunt aceia care, dacă ai de făcut o sesizare urgenta, te invita sa o aduci în scris la sediul lor? De dispare orice incendiu pana analizează ei cererea?
Raspunde

Rable

Acum 3 ani

Atatat imp cat nimeni nu face nimic in legatura cu rablamentele care umbla pe sosele.... vechi si cu filtru de particule anulat sau catalizatoare stricate.... nimic nu se va schimba.
Raspunde

Tulai

Acum 3 ani

Daca tu crezi ca poluare in Sibiu e de la masini.... esti pierdut. Sunt chestii grave acoperite de "baietii destepti". Toti isi iau partea, astfel totul e in "parametrii normali".
Raspunde

Ovidiu

Acum 3 ani

Omu a dat exemple clare, tu doar vrei să pari inteligent.
Raspunde

Conserve

Acum 3 ani

Se ard cabluri prin Turnisor si pe sate, de catre o anumita etnie cu fuste si palarii, de ani de zile.... dar nimeni nimic. In toata tara, prin orase, e la fel.. au aparut cateva reportaje pe la stiri, in ultimii 2 ani, asa, doar... dar arderile de deseuri continua nestingherite. Rablele sunt si ele o mare problema, totusi, poate cea mai mare. Romanul isi cumpara o conserva, ca scrie pe ea Audi, de 20 de ani, decat sa isi ia o masina putin poluanta, pe care ar scrie, de exemplu Renault.... in aceeasi bani. Fite de saraci, astea si autoritati zero, care lasa asemenea comportamente sa practic ne otraveasca pe toti.... zero autoritati, mai putin decat zero creier si la alea existente, iar cat despre cumparatorii de conserve... n-ai ce sa le ceri, trebuie doar sanctionati si indrumati dar n-are cine. Asa ca murim toti, in gaze... ba de la etnii, ba de la rable care si-au trecut rar-ul prin Arges, sau Gorj, pe o sticla te tuica si 50 de euro.... ca nu umbla baiatu cu Renault... umbla cu Beamveu de acum 25 de ani ! Superior !... sau de acum 5 ani dar cu catalizatorul anulat, ca nu da baiatu 1000 de ieuro sa-l schimbe... e mai ieftina spaga la RAR...iar prostii de pe strada si inclusiv el, sa moara. Asta e "gandirea" meltenoida si autoritatile fictive, platite degeaba.
Raspunde

Clau

Acum 3 ani

Se zboara in cosmos,iar noi dormim pe birouri,visand sa inventam apa calda.Sunt multe de reparat si reanalizat,un simplu pasaj care ar stopa un abuteiaj,o lege de impadurit un teren,un sistem de transport din localitatile limitrofe,politia sa mai opreasca si pt noxe nu numai viteza de sub salcii,stoparea constructiilor haotice care aduc la un loc 4 5 sute de masini,mai putin beton,mai mult spatiu verde etc.
Raspunde

Mister

Acum 3 ani

Salut, Au fost si niste senzori in zona Lazaret. dupa 2 luni i-au scos ...erau tot timpul pe rosu. Aerliber.ro isi ia partea si monitorizeaza ce vrea:)
Raspunde

Nicu Suciu

Acum 3 ani

Buna Ziua, In fiecare seara de sambata si duminica, In Turnisor pe Str Ogorului Nr 27 o familie de romi care aduna gunoaiele, ard materiale plastice si de cauciuc pentru obtinerea de fier si cupru. Desi am facut sesizare la politia locala, acestia nu au nici un drept sa intervina si nu pot face absolut nimic. Ca urmare romii care ard aceste materiale cunosc faptul ca in aceste zile oamenii de la AG de Mediu si Garda d eMediu beau si chefuiesc, nu au timp de verificari aleatorii sau sa fie interesati sa de amenzi.Deci D-lor Simulescu si Dragomir din pozitia pe care o aveti ,ce aveti de gand cu aceste situatii? Cum va ganditi sa interventi la aceste cazuri? Ati incercat sa preluati sesizarile facute in timpul sfarsitului de saptamina de la Politia locala si ati trimis pe cineva acolo lunea sa vada ce este de facut?
Raspunde

Cristi

Acum 3 ani

Poluarea mare în Sibiu vine de la fabricile de cărămidă din Gusterita și drumul care trece pe lângă autostradă care e neasfaltat și trec camioane de la cariera
Raspunde

Ge

Acum 3 ani

Sibiul alaturi de alte cateva mari orase din tara (tm, b, bv, is, cj) au ajuns niste ghetouri jalnice in care calitatea vietii a scazut dramatic! Asta datorita dezvoltarii urbanistice fara creieir, a dezvoltarii fara limita a multinationalelor (care s-au comasat strict in aceste zone, ignorand complet restul tarii), a relocarii fortei de munca slab calificate si cu mentalitate inferioara in aceste zone, a administratiei incompetente, a lipsei infrastructruii si utilitatilor etc Covidul va rezolva problema si aglomerarea asta, multi vor pleca de unde au venit, fiindca acolo, la ei acasa, in satul/comuna de unde vin, calitatea vietii este MUUUUUULLLLLLTTTTT superioara acestor ghetouri, cocine urbane si sociale !!!
Raspunde

Gheo

Acum 3 ani

"multi vor pleca de unde au venit, fiindca acolo, la ei acasa, in satul/comuna de unde vin, calitatea vietii este MUUUUUULLLLLLTTTTT superioara acestor ghetouri, cocine urbane si sociale !!! " dute maine, sa ramai sanatos !
Raspunde

Manni

Acum 3 ani

Iarna aerul in anumite zone din Sibiu este extrem de poluat. Nici nu mai conteaza de unde provin poluantii, ar trebui sa fie date amenzi si inspectorii de mediu sa umble pe strazi in fiecare zi. Iar daca nu am sange in instalatie sa dea ei amenzi sa fie insotiti si de politie sau jandarmi ca si asa stau mai mult la caldura si ies la pensie la 40 de ani. De la un an la altul este tot mai rau si mai multa indiferenta fata de mediu si respect pentru fiecare dintre noi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus