Senzorii de aer montați în oraș de ONG-ul Aerliber.ro – considerată prima și singura platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu - au arătat în ultimele trei zile depășiri constante ale limitelor maxim admise. În anumite momente aceste depășiri au fost considerate de către cei care administrează senzorii echivalentul unei poluări ridicate.
”Poluare ridicată, în unele zone dublu față de limita maxima admisă, indicele de poluare PM (particule in suspensie) este intre 37- 123 µg/m3 din maximul admis de 50 µg/m3”, au anunțat reprezentanții platformei de monitorizare a calității aerului duminică seara, în jurul orei 22:20.
Depășiri similare au fost semnalate și în seara zilei de vineri, în jurul orei 23:00.
Măsurătorile senzorilor Aerliber.ro pentru duminică seara, ora 22:20
Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, care realizează propriile măsurători privind calitatea aerului în Sibiu. Din punctul lor de vedere datele trebuie interpretate corect, după metode științifice certificate internațional.
Astfel, Agenția pentru Protecția Mediului precizează din start că nu operează cu informațiile preluate după senzori de aer ci cu datele strânse de la stații de monitorizare a calității aerului. În baza acestor date, APM Sibiu afișează zilnic un buletin informativ și, de multe ori, acestea nu coincid cu informațiile senzorilor aer liber. De unde apar diferențele?
”După stațiile pe care le avem noi în municipiul Sibiu, pe strada Hipodrom și pe strada Oțelarilor, există înregistrată o singură depășire a mediei zilnice a pulberilor în suspensie, ceea ce înseamnă că nu este o valoare orară, ci o medie pe 24 de ore conform normelor din Legea aerului 104 din 2011. Indicatorul pulberi în suspensie nu se ia după valoarea orară, ci după valoarea medie zilnică, concentrația maximă admisă fiind de 50 µg/m3. Nu știm detalii despre măsurătorile colegilor care administrează senzorii de aer, deși ne-am dori o colaborare astfel încât să avem o cartografiere a orașului în ceea ce privește poluare. În ceea ce privește datele pe care le avem noi, pornind de la cele două puncte fixe, care sunt analizoare, nu senzori, și care se calibrează automat la 24 de ore, sub contract de service, nu am avut depășiri decât la stația de pe strada Oțelarilor, unde am înregistrat valoarea de 52,9 µg/m3. Celelalte valori medii sunt sub 50 µg/m3”, spun specialiștii Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu.
Această depășire punctuală de 52,9 µg/m3 este îngrijorătoare pentru sibianul de rând? Și aici răspunsul nu este simplu, ci trebuie nuanțat pentru a înțelege exact care este calitatea aerului în Sibiu.
”În sezonul de iarnă, în general, apar unele depășiri din mai multe motive. Spre exemplu avem diferențele de temperatură între noapte și zi, avem încălzirea rezidențială care de obicei se face seara și dimineața, peste zi omul pune mai puține lemne în sobă și arde mai puțin gaz – acestea sunt sursele principale ale pulberilor în suspensie, prin definiție. Însă măsurătorile pot să fie influențate și de particulele de lichid aflate în aer, ori după cum știți, în ultimele zile au fost perioade cu ceață în oraș. Nebulozitatea crescută poate influența măsurătorile, dacă sunt norii coborâți și dispersia nu are unde să se facă. De asemenea, există momente ale zilei cu valori ridicate de trafic și cine are carnet știe că în zilele răcoroase mașinile pornesc mai greu și ard mai mult combustibil. Referitor la valoarea de 52,9 µg/m3, ca să facem o comparație simplă, ușor de înțeles de toată lumea, am putea spune că este ca atunci când ai o limită de viteză și ești înregistrat de radar. Dacă mergi cu 52 km de oră pe o porțiune cu limita de 50 de km/h este periculos sau nu? Poate nici nu primești amendă, sau poate fi periculos, dar depinde de circumstanțe”, au explicat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului astfel încât să fie pe înțelesul tuturor cetățenilor.
Buletinul privind calitatea aerului în Sibiu din data de 11 noiembrie al APM Sibiu
Nu în ultimul rând, experții APM Sibiu au precizat și faptul că normele internaționale privind calitatea aerului prevăd ca normale anumite depășiri zilnice ale măsurătorilor. De ce?
”Într-un an calendaristic pulberile în suspensie pot să ajungă până la 35 de depășiri pe an. La începutul verii, de exemplu, nu avem diferențe atât de mari de temperatură sau ceață, însă zonele împădurite sau cu vegetație multă avem polen. Și acelea pot să genereze depășiri ale pulberilor”, concluzionează specialiștii APM Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: calitate aer , aer , Sibiu , poluare , mediu
Vizualizari: 3730
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
D
Acum 3 ore
Ivan
Acum 4 ore
Oligofrenii
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Felicitari tuturor celor ce ati reusit sa le scoateti la Lumina!