Duminică,
23.01.2022
Innorat
Acum
-7°C

Vaccin anti-COVID de generația a doua: vizează celulele T, imunitatea ține zeci de ani și se administrează printr-un plasture cu microace

Vaccin anti-COVID de generația a doua: vizează celulele T, imunitatea ține zeci de ani și se administrează printr-un plasture cu microace

O companie britanică va începe în curând testele clinice ale unui vaccin de a doua generație împotriva Covid-19, un plasture cutanat ușor de administrat care utilizează celulele T pentru a distruge celulele infectate și care ar putea oferi o imunitate mai durabilă decât vaccinurile actuale, scrie Guardian, citat de Hotnews.

Emergex a fost înființată în Abingdon în 2016 pentru a dezvolta vaccinuri cu celule T, fiind ideea profesorului Thomas Rademacher, directorul executiv al firmei și profesor emerit de medicină moleculară la școala de medicină a University College London.

Vaccinurile pregătesc celulele T pentru a elimina celulele infectate din organism rapid după infecție, împiedicând astfel înmulțirea virusului și apariția bolii.

În timp ce anticorpii produși de actualele vaccinuri Covid se lipesc de virus și îl împiedică să infecteze celulele, celulele T găsesc și distrug celulele infectate. Vaccinurile precum Pfizer/BioNTech și AstraZeneca/Oxford, produc, de asemenea, un răspuns al celulelor T, dar într-o măsură mai mică.

Testele clinice vor începe în Elveția în ianuarie

Emergex a primit undă verde din partea autorității elvețiene de reglementare a medicamentelor pentru a efectua primele teste pe oameni la Lausanne, la care vor participa 26 de persoane ce vor primi o doză ridicată și una redusă din vaccinul său experimental Covid-19, începând cu 3 ianuarie.

Rezultatele intermediare ale studiului sunt așteptate în luna iunie.

Robin Cohen, directorul comercial al firmei, a declarat: "Este pentru prima dată când un organism de reglementare a aprobat intrarea în studii clinice a unui vaccin Covid al cărui unic scop este de a genera un răspuns țintit al celulelor T în absența unui răspuns al anticorpilor, iar aceste celule T caută celulele infectate și le ucid."

Folosind analogia unui asteroid care lovește o planetă, a explicat el: "Virusul este asteroidul: acesta trage în planetă și un cod viral, o semnătură pentru acel virus, este afișată rapid pe toată suprafața. Aceste semnături sunt citite de celulele T ca fiind străine, iar celulele T ucid celula infectată înainte ca aceasta să poată produce noi viruși vii".

Imunitatea ar putea ține zeci de ani

Vaccinurile actuale contra Covid-19 provoacă, în principal, un răspuns cu anticorpi care se diminuează în timp, ceea ce înseamnă că oamenii au nevoie de vaccinuri de rapel pentru a menține protecția împotriva virusului.

Vaccinul Emergex funcționează diferit, prin uciderea rapidă a celulelor infectate. Acest lucru înseamnă că ar putea oferi o imunitate de durată mai lungă - posibil timp de zeci de ani - și ar putea fi, de asemenea, mai bun în combaterea mutațiilor virusului, a spus Cohen.

Un studiu publicat săptămâna trecută în revista Nature a arătat că unele persoane se confruntă cu o "infecție abortivă", în care virusul intră în organism, dar este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiu foarte timpuriu.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat că se îndoiește că un vaccin cu celule T "ar putea face treaba de unul singur", dar ar putea juca un rol complementar, într-o abordare de tip "mix-and-match"(”combină și potrivește”), în care se administrează vaccinuri diferite pentru prima, a doua și a treia doză.

El a spus că vaccinurile cu ARNm, cum ar fi vaccinul Pfizer/BioNTech, funcționează atât de bine deoarece produc un răspuns puternic de neutralizare al anticorpilor. Vaccinul Pfizer s-a dovedit a fi mai eficient împotriva Covid decât vaccinul AstraZeneca/Oxford, deși acesta din urmă provoacă un răspuns mai puternic al celulelor T, mai scrie Hotnews.

Administrat cu un plasture cu microace

Cohen a spus că partea dificilă a fost elaborarea mecanismului de livrare a vaccinului Emergex către sistemul imunitar.

Rademacher și echipa sa au optat pentru mici particule de aur acoperite cu peptide (bucăți de proteine) concepute pentru a genera răspunsul celulelor T în organism.

Vaccinul va fi administrat sub forma unui plasture cutanat cât unghia degetului mare, prevăzut cu microace care fac injecția în câteva secunde.

Produsul poate rezista până la trei luni la temperatura camerei, spre deosebire de alte vaccinuri care trebuie păstrate în congelator sau frigider.

Cu toate acestea, vaccinul Emergex nu va fi disponibil decât cel mai devreme în 2025, respectând calendarul obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin.

Anul trecut, vaccinurile Covid au fost dezvoltate în câteva luni, deoarece procesul de reglementare a fost accelerat, dar urgența a trecut, a spus Cohen.

Foto: pharmalatch.com

Comentarii

3 comentarii

Stanciu

Acum 1 lună

"vaccinul Emergex nu va fi disponibil decât cel mai devreme în 2025, respectând calendarul obișnuit pentru dezvoltarea unui vaccin. Anul trecut, vaccinurile Covid au fost dezvoltate în câteva luni, deoarece procesul de reglementare a fost accelerat, dar urgența a trecut, a spus Cohen." Suntem intr-o stare mai proasta acum decat eram in urma cu un an. Totul se reduce la bani; la bani si la influenta. Nu zic ca ar trebui sa aprobe vaccinul asta mai repede, zic doar ca vaccinurile actuale au fost aprobate asa repede din motive financiare. Criza e mai rea acum, o varianta africana tocmai apare, daca nimeni nu grabeste demersurile pt aprobarea vaccinului Emergex pt ca nu se vrea asta, se bat porcii intre ei. Sa-si faca Pfizer plinul. E posibil ca si AstraZeneca sa fi fost scos de pe piata tot datorita jocurilor lor. Pe vremea aia credeam ca are mai multe efecte secundare comparativ cu mARN, dar acum nu mai stiu ce sa cred. Suntem mici si ne conduc altii; citim ceea ce ni se da.
Raspunde

@stanciu

Acum 1 lună

In mare subcriu la ce zici tu aici dar la ultima afirmatie :"citim ceea ce ni se da" nu am cum sa fiu de acord. Informatiile erau pe net inca de la inceputul anului, cei drept te loveai de o cenzura foarte mare din partea youtube, twitter si facebook pentru a le putea gasi. Acest lucru trebuia sa te puna pe ganduri si daca stateai sa intelegi de ce toata aceasta graba si puneai in balanta cu declaratiile oficiale iti dadea cu virgula! Din pacate s-a pornit cu o minciuna si nu mai putea fi reparata asa ca s-a mers in continuare, adica bluf!
Raspunde

Stanciu

Acum 1 lună

Ai dreptate, nu te contrazic. Inca se mai pot gasi informatii, sau macar pot fi observate lipsuri astfel incat sa ai anumite suspiciuni. Ceea ce zic e ca a devenit extrem de greu sa mai gasesti opiniile care nu sunt agreate/promovate de twitter, facebook. Trebuie sa sapi cu orele ca sa-ti formezi o opinie corecta. (am fost cam pesimist acolo cand am zis "citim ceea ce ni se da"). Sanatate!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus