Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

FDGR pierde controlul la Sibiu. Primul proiect comun PNL – USR vizează ”împletitura directorilor” de la Tursib

FDGR pierde controlul la Sibiu. Primul proiect comun PNL – USR vizează ”împletitura directorilor” de la Tursib

Prima inițiativă comună a PNL și USR propusă în Consiliul local Sibiu propune organizarea unui concurs pentru desemnarea administratorilor Tursib. Abordare diferită de cea a primarului Astrid Fodor, care a încercat luna trecută promovarea unui proiect prin care să prelungească mandatul actualilor administratori. Administratori între care se regăsesc directorii de la Apă Canal și Urbana.

Atât reprezentanții liberalilor sibieni, cât și cei ai USR Sibiu anunță inițierea unui proiect de hotărâre pentru declanșarea procedurii de selecție pentru un nou consiliul de administrație al Tursib, societatea de transport public deținută de Sibiu prin intermediul Consiliului local. 

Demersul comun al celor două partide vine după ce, în urmă cu o lună, Astrid Fodor, primarul Sibiului, a propus consilierilor locali ca Tursib-ul să fie administrat și în următorii patru ani de același consiliu de administrație, decis să nu mai fie organizată nicio procedură de selecție. Asta în condițiile în care din CA Tursib face parte un singur specialist în mobilitate urbană, alături de un antreprenor, ceilalți trei fiind directori ai societăților tot din subordinea Consiliului local Sibiu. Este vorba de Mircea Ovidiu, președinte al CA Tursib, dar în același timp și director general al Urbana, de Daniela Chialda, care este și director economic al Urbana, și de Vasile Maier Bondrea, director general al Apă Canal SA Sibiu. Acest for este completat de Jens Kielhorn, singurul membru al CA Tursib care este specialist în trafic și transporturi urbane și de Rareș Sârbu, antreprenor. Lui Mircea Ovidiu, Daniela Chialda și lui Jens Kielhorn mandatele le-au mai fost prelungite prin hotărâre a CL Sibiu și în urmă cu patru ani (atunci când Consiliul local Sibiu era dominat de FDGR, cu 12 din totalul de 23 de voturi).

Notă: în forma inițială a articolului, dintr-o eroare de documentare, Rareș Sârbu a fost prezentat drept directorul general al Tursib

”Demersul nostru vine după ce luna trecută, în comisia de specialitate, nu am avizat proiectul de prelungire a mandatelor membrilor CA aflați în funcție. Lipsa avizului  a condus la retragerea proiectului de pe ordinea de zi. Practic, pe 24 noiembrie, în Adunarea Generală a Acționarilor Tursib, Consiliul Local Sibiu va lua act de cererile de reînnoire a mandatelor celor aflați în funcție, dar va decide constituirea CA prin selecție și nu prin înnoire”, anunță Adrian Bibu, liderul de grup al consilierilor locali ai PNL.

Iar prin proiectul inițiat alături de USR, se propune organizarea unei selecții de către o comisie cu cinci membri. ”Vom propune o comisie formată din cinci membri pentru selecția celor care vor face parte din CA (condusă de un viceprimar) și vom îndemna consilierii locali să facă propuneri pentru componență. Din punctul nostru de vedere simplul fapt că legea oferă posibilitatea înnoirii mandatelor membrilor CA nu este suficient pentru ca acest lucru să se întâmple.  Ne dorim ca societățile municipale să performeze, iar una dintre condiții pentru ca acest lucru să se întâmple, este o selecție reală la nivelul consiliilor de administrație.  Personal sunt absolut convins că acei membri CA care au performat pot obține mandate noi printr-o nouă selecție și nu așa cum s-a încercat, printr-o simplă cerere de prelungire”, mai scrie Adrian Bibu pe pagina sa de Facebook, alături de acte normative referitoare la organizarea unei proceduri de selecție.

În noul Consiliu local, Astrid Fodor nu mai are o majoritate FDGR

Matematica voturilor din Consiliul local asigură demersului comun PNL – USR majoritatea: liberalii au nouă mandate, iar cei din USR – patru (opt mai numără FDGR și două – PSD). Iar reprezentanții USR se anunță la fel de deciși în organizarea unui concurs pentru administrarea Tursib în următorii patru ani.

”Încă din timpul campaniei electorale, am promis sibienilor că vom susține profesioniști în funcții publice și în administrația locală. Indiferent de condițiile politice nu renunțăm la ceea ce am promis. Astfel, întrucât la sfârșitul acestui an, expiră mandatul membrilor din Consiliul de Administrație Tursib, am inițiat alături de consilierii din grupul PNL un proiect de hotărâre de Consiliu local pentru înființarea unei comisii de selecție a membrilor Consiliului de administrație al Societății Tursib SA Sibiu. Doar prin concursuri transparente și profesioniști aleși în funcții. importante putem să oferim sibienilor servicii de calitate!”, a scris și Ionuț Ghișe pe pagina sa de Facebook.

Retras fără comentarii

Proiectul comun anunțat de PNL și USR nu apare, deocamdată, pe ordinea de zi a Consiliului local Sibiu aferentă ședinței programată săptămâna viitoare. Nu ar fi pentru prima dată când un proiect inițiat de o altă formațiune decât FDGR are parte de un astfel de tratament. Proiectul mai poate fi introdus pe ordinea suplimentară, însă.

Luna trecută, primarul Astrid Fodor a inițiat un proiect de hotărâre pe acest subiect, proiect prin care propunea prelungirea automată mandatului administratorilor Tursib. Împotriva acestei variante au argumentat în scris liberalii, cărora Fodor le-a răspuns mai apoi că inițiativa ei este legală. La începutul ședinței, însă, fără comentarii, Astrid Fodor a anunțat că retrage proiectul de pe ordinea de zi.

Despre schimbul de argumente între liberali și Astrid Fodor pe subiectul administrării Tursib puteți citi mai multe aici: Împletitura directorilor de la Tursib, Urbana și Apă Canal. Bună și pentru următorii patru ani?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 2 ani

Gruparile de Dambovita contraataca..... gretos.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Primele semne de emancipare ; dacă se face după recentul exemplu bucureștean … Nu m-ar mira . Oricum , orice perioadă are și un sfarsit ; vor sti să o gestioneze rațional , eventual cu cooperarea FDGR ?
Raspunde

John Doe

Acum 2 ani

Eu propun să numească Robohannis toți directorii de la Sibiu. Ce atâtea concursuri. Eventual, să îl pună pe prietenul Keul șef peste tot.
Raspunde

Miriam

Acum 2 ani

Toti sunt niste pini de ei ajunsi in functii doar cu pile. Afara cu ei si adusi oameni fare sa gandeasca cu adevarat. Au bani la discretie, pupincuristi ai primaritei, se cred mari directori dar ei sint nuli din toate punctele de vedere. Bine Pnl si usr!
Raspunde

Miki

Acum 2 ani

As intreba cum a ajuns o mana de oameni sa conduca totul in oras? Sunt marionetele primaritei? Astia sunt cei mai destepti din Sibiu? Daca sunt asa buni de ce tem de concurs? Verifica cineva cum se tin concursurile de directori simmembri COnsilii de adminsitratie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus