VIDEO Cea mai nouă stradă din Sibiu a fost asfaltată: 14 mil. de lei pentru conectarea Ștrandului cu Turnișorul

Constructorii de la Comtram au așternut primul strat de asfalt pe cea mai nouă stradă din municipiul Sibiu. Cu o lungime de un km și continuată de un nou pod, aceasta conectează cartierele Ștrand de Turnișor.

Promisă din 2015, noua arteră cu două benzi de circulație leagă strada Dimitrie Cantemir (din cartierul Ștrand) de str. Rozmarinului (din Turnișor). Contractul pentru realizarea acestei străzi a fost semnat în 17 iulie 2020 cu asocierea Comtram SA – Eko Top Sib SRL pentru suma de 9,14 milioane de lei, cu tot cu TVA.

Inițial, contractul care include atât proiectarea (pentru care a fost alocat un termen de trei luni), cât și execuția (în cel mult opt luni) avea termen de finalizare jumătatea lunii iulie a acestui an. Proiectarea și recepția acesteia s-au întins, astfel că lucrările au început când acestea ar fi trebuit să se apropie de final. Noul termen trecut pe plăcuța de șantier este 13 ianuarie 2022.

Lucrările la noua stradă au început în iunie 2021

Primul strat de asfalt

Lucrările de amenajare a noii străzi (prima pentru care administrația Sibiului a făcut exproprieri în vederea asigurării unui culoar mai lat) au ajuns la stadiul în care a fost așternut primul strat de asfalt. De asemenea, a fost realizată canalizarea pluvială și a fost construit un sistem de iluminat public.

Trotuar a fost amenajat doar pe o parte a drumului și are o lățime de puțin peste un metru. Pe aceeași parte a fost delimitată și o pistă de biciclete cu două sensuri, de aproximativ doi metri lățime (în caietul de sarcini era solicitată o lățime de 2,5 metri a pistei de biciclete și de 1,5 metri a trotuarului). Pista de biciclete este delimitată de carosabil atât prin bordură, cât și printr-un spațiu de siguranță de aproximativ 40 de cm.

Plus un nou pod

În capătul dinspre Turnișor al noii străzi a fost finalizat în toamna acestui an și un nou pod peste Cibin, care a luat locul celui vechi, construit în 1960 o singură bandă de circulație și aflat în continuarea străzii Rozmarinului.

Noul pod a făcut obiectul unui contract separat, semnat la finele lunii mai a anului 2020 pentru suma de 5,12 milioane de lei, cu Prodial SRL.

Noul pod aflat în capătul dinspre Turnișor al noii străzi este finalizat

Podul are o lungime de 30 de metri și o lățime de aproape 16 metri. Are două benzi de circulație, pistă de biciclete și trotuare pe ambele părți, beneficiind și de un sistem de iluminat public. Lucrările la pod (inclusiv amenajarea unei porțiuni de aproximativ 125 de metri de stradă) sunt finalizate.

Lucrare nouă care ”dă cu rest”

Pentru a ajunge din cartierul Ștrand pe noua stradă amenajată peste Cîmpșor, șoferii, bicicliștii și pietonii vor trebui să traverseze calea ferată Sibiu – Vințu de Jos. Prin caietul de sarcini, această trecere la nivel era cerută a fi semnalizată cu semibariere. ”Ținând cont de gradul ridicat de pericol la trecerea la nivel cu calea ferată, aflată într-o zonă de curbură a acesteia, semnalizarea în acest loc va fi făcută prin montarea unei instalații de semnalizare automată cu lumini roșii sclipitoare și semibarieră automată”, este una din cerințele din documentația de atribuire pe baza căreia a fost atribuit contractul de proiectare și execuție.

Trecerea la nivel a fost refăcută, un nou sistem de semnalizare automat cu lumini roșii a fost amplasat, dar semibarierele lipsesc. Totodată, în urma implementării proiectului, două din cele patru instalații de semnalizare cu lumini roșii au fost amplasate exact pe mijlocul trotuarului.

Lipsesc semibarierele cerute prin caietul de sarcini

Nu ”se pupă” nici modul în care a fost proiectată pista de biciclete pe noua stradă cu cel în care a fost proiectată pista pe noul pod care continuă această stradă. Mai precis, dacă pe noua stradă ambele sensuri ale pistei de biciclete sunt amenajate pe o singură parte a străzii, pe noul pod peste Cibin infrastructura pentru bicicliști este amenajată pe fiecare sens de mers separat. Fiecare sens este delimitat cu bordură și stâlpi de plastic de carosabil. Astfel că, deocamdată, nu este clar cum vor fi conectate cele două piste de biciclete (cea de pe pod și cea de pe stradă).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Sibian 99%

Acum 2 ani

No, bine ca e facuta in sfarsit, dar: 1. Nu i-a dus capul sa puna podul ala mai in amonte de cel vechi ca sa nu mai fie bucla aia pe Rozmarinului. Daca se iesea direct in Ghiocelului era o treaba inteligenta, asa e....ceva. 2. Daca nu e valurit asfaltul nu e treaba autentic romaneasca. Asta ramane de vazut.
Raspunde

Dd

Acum 2 ani

E clar ca era mult mai bine sa mearga drumul drept pe Ghiocelului. E mai lata strada si da direct in Bieltz. Cu un sens giratoriu acolo era rezolvata problema traficului dinspre Zavoi. Decat nimic, ne multumim si cu ce ni se ofera. Era totusi o oportunitate de a face un lucru pe termen lung. Viziunea marei arh Urdea de la primarie...o nulitate in persoana.
Raspunde

BON

Acum 2 ani

Mereu la noi, la români, una-i în proiect (în teorie) şi alta-i realizat pe teren (în practică). Oare de ce? Şi în continuare nu gândim pentru un viitor mai îndepărtat. Dacă tot am făcut drumul, oare de ce nu-i cu 2 (două) benzi pe sens, şi de ce are doar un singur trotuar şi pista de biciclete doar pe o parte. Sigur în acea zonă peste câţiva ani va apărea un cartier care va uni cartierul Ştrand de Turnişor. Atunci nu era mai bine să facem o stradă modernă pentru viitorul cartier.
Raspunde

Astrid Fodor, acasa!

Acum 2 ani

9 milioane drumul plus 5 milioane podul. Intarzieri peste intarzieri, greseli de proiectare, doar primul strat de asfalt, restul ciment brut. Comtram. Astrid Fodor- cel mai prapadit si incompetent primar al Sibiului.
Raspunde

Un sofer

Acum 2 ani

"exproprieri în vederea asigurării unui culoar mai lat" Pai sunt doar 2 benzi de circulatie cu latime de doar 7m. Putea sa fie mai ingust ??? halal proiect subdimensionat in mijlocul campului! Daca cineva are o pana la ora de varf o sa ramana in miljocul drumului blocat la ce borduri sunt acolo si se blocheaza tot. sibiu - sat de provincie ...
Raspunde

Unsibian

Acum 2 ani

Nici în câmpul gol unde era spațiu suficient nu au gândit în perspectiva să facă strada lată de două benzi pe sens, păcat. Păcat că gândirea este așa îngustă când totuși bani există.
Raspunde

Biciclist

Acum 2 ani

abia astept asfaltul valurit turnat cu lopata, de pe pista de biciclete
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Contram ma primeste proiecte? Dupa ce au distrus Str Europa unita si au abandonat-o au primit acest proiect si l-au facut cum au avut ei chef?. DNA-ul chiar verifica cum se fac proiectele in Sibiu?
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Drumul drept de pe câmp se termina cu 4 curbe la 90 de grade care formează un mare semn de întrebare: a fost un motiv bine întemeiat să ocolească drumul pe Rozmarinului sau este vorba doar de incompetență?
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Banii alocati erau pentru patru benzi dar ...atat s-a putut...
Raspunde

Zxxfgzxdf

Acum 2 ani

dezastru ce s-a facut pe banii nostrii... pai daca nici macar in camp nu au putut face o strada dreapta si orizontala (se vede clar in poze cum este valurita si cu adancituri si asfaltul zici ca este turnat cu lopata) ce sa mai avem pretentii in alte zone? cum sa faci o strada ca asta atata de prost pe langa ca una este in proiect alta s-a facut in realitate si mai mult asta era strada care trebuia realizata pe 2 benzi pe sens si trotuare pe ambele parti... De pista de biciclete nu mai vorbim, cum sa o faci doar pe o parte si apoi la pod sa fac podul cu pistele de o parte si de alta...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus