Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

VIDEO-Experiment în cartierele Sibiului: Aproape jumătate din ce aruncă sibienii la gunoi poate fi reciclat

VIDEO-Experiment în cartierele Sibiului: Aproape jumătate din ce aruncă sibienii la gunoi poate fi reciclat

Pentru a arăta gradul redus de reciclare în zonele de blocuri din municipiul Sibiu, deși există acces facil la infrastructura necesară, am făcut un experiment săptămâna trecută: Împreună cu un echipaj al companiei de salubritate Soma am mers în câteva cartiere pentru a vedea cât la sută din ce aruncă sibienii la gunoi ar putea fi reciclat, dacă există un minim interes.

Platformele de colectare a deșeurilor au fost alese întâmplător, în funcție de locul unde s-a nimerit să se afle mașina de ridicat gunoi. Astfel, prima oprire a fost în spatele cinematografului Arta, unde există o platformă care deservește blocurile de pe Bulevardul Mihai Viteazu. Aici există recipiente pentru toate fracțiile de gunoi colectate în municipiul Sibiu, însă realitatea ne demonstrează că majoritatea oamenilor aruncă amestecat, unde se nimerește.

În același container au fost aruncate resturi de plastic, aluminiu, biodegradabil și hârtie. ”Din ce vedem aici estimez că peste 40% ar fi putut fi reciclat dacă era aruncat corect”, spune Alexandru Pirlea, inspector Soma.

O nouă oprire a fost pe strada Gladiolelor, într-o cu totul altă zonă a Sibiului. Și aici, platforma de colectare a deșeurilor are containere suficiente pentru fiecare fracție în parte. Din păcate, locatarii blocurilor învecinate nu doar că nu pun gunoiul separat, ci aruncă direct pe jos. Asta în timp ce igluurile pentru sticlă, plastic și hârtie sunt goale.

O nouă oprire a fost pe strada Gladiolelor, într-o cu totul altă zonă a Sibiului. Și aici, platforma de colectare a deșeurilor are containere suficiente pentru fiecare fracție în parte. Din păcate, locatarii blocurilor învecinate nu doar că nu pun gunoiul separat, ci aruncă direct pe jos. Asta în timp ce igluurile pentru sticlă, plastic și hârtie sunt goale.

Și aici, cantitatea de gunoi care putea fi reciclată depășește 40%, dacă totul era pus separat.

”În cartierele unde merg eu cam așa arată majoritatea platformelor. Uitați-vă aici, recipientele pentru plastic, hârtie și sticlă sunt goale, toată lumea aruncă la jos, grămadă. Noi mai mult luăm cu lopata de pe jos decât golim recipiente”, a declarat Ioan Goia, șofer pe autospeciala Soma.

Acesta mai spune situația pe care o vedem pe Gladiolelor se repetă în multe locuri din Turnișor, Țiglari, zona Târgul Cailor și în vecinătatea podului de la Gara Mică.

În timp ce angajații Soma strângeau gunoaiele de pe jos, de ei se apropie o femeie cu câteva recipiente din plastic pe care le aruncă tot pe jos. Am întrebat-o de ce nu le-a pus în igluul pentru plastic? ”Oricum e totul grămadă”, a răspuns.

Cu toții visăm la o “țară ca afară”, la orașe curate, la protejarea mediului, însă de multe ori, ca și în cazul de față, suntem codași în a ne asuma responsabilități simple, cum ar fi aruncarea recipientelor de plastic în igluul galben, gol, sau a unei cutii din carton în cel albastru. Sau în a păstra platformele de colectare din cartierul nostru curate și la a nu arunca gunoaie pe jos în Sibiu, anul 2021.

Ne dorim să pilotăm nave spațiale înainte să învățăm să mergem cu bicicleta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5491

Comentarii

10 comentarii

4SPMSPM

Acum 2 ani

... Și procentul va mai creste dacă atitudinea Serviciului Public de Management Salubrizare si Protectia Mediului nu a deveni una proactiva și nu vor dezvolta asa zisa rețea de colectare autorizata pentru certificarea cetățenilor ECO.
Raspunde

Cetatean Revoltat

Acum 2 ani

Poate dacă cei de la Soma ne si dau pubele pentru sticla( nu este deloc), hartie si plastic,nu unul mic la 16 apartamente si dacă ar ridica mai des aceste pubele ar putea recicla mai mult.De fapt nu au nici un interes.Ridica hirtie odată pe luna si plastic/metal de 2 ori pe luna,se aduna mormane si apoi cresc taxele ca tot noi nu adunam selectiv.M-am cam saturat sa am 4 cosuri de gunoi în casa.Clar!!!!!
Raspunde

N9ma

Acum 2 ani

In iglu-urile alea cu o gaura minuscula sa incercati voi sa introduceți vreo cutie mai mare de hartie sau ceva mai voluminos din plastic. Prosti gramada aia de au gandit asa ceva, normal ca lumea nu se mai deranjeaza sa arunce corect.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Solutia este simpla: camere video la fiecare platforma si amenzi drastice pentru cei care arunca la gramada , astfel au de lucru si politistii locali , in loc sa se plimbe pe Balcescu. Dupa ce se dau miste amenzi , sa vezi ce se disciplineaza romanu care nu stie frica decat de bici!
Raspunde

Gheorghe

Acum 2 ani

Eu cred nu atitudinea serviciului public de management salubrizare si protectia mediului ar trebuii sa ne coestinzeze selectia gunoiului ci NOI sa fim constienti ca vom lasa la copiii nostri o natura curata, oricum de cand s-a lansat acest sistem nu am vazut un pliant in posta sa ma educe pt selectia gunoiului. Cu cateva articole in ziar nu educi populatia, mai putin la sate. Selectez gunoiul de la inceput, nu am vazut nici un benrficiu, inca un an si am de cand sa dau in judecata sistemul. Sistemul platesc cat arunc ar trebuii sa se numeasca platesti de cate ori scoti gunoiul, plin, gol, pe jumatate tot atat platesti si mult
Raspunde

Atentie

Acum 2 ani

Oamenii au de aruncat de multe ori, plasticuri cu volum mare, un vechi calorifer, o bucată de fier, tabla cu volum mare. Nu au cum sa le introducă în găurile mici ale golurilor. Doar nu credeți că o să le taie in fața blocului, că să facă pe plac firmei Soma și care are de câștigat din trierea gratuita a deșeurilor. Lumea nu poate fi prostită. Puneți la dispoziție containere mari ptr deșeurile cu volum mare, altfel întărâtați oamenii să facă în contră.
Raspunde

Sa nu uitam de jaful primariei asupra sibienilor

Acum 2 ani

e foarte bine ca se arunca amestecat! pentru cine a uitat le aduc aminte in in Ianuarie 2021 primaria Sibiu a marit unilateral si total nejustificat pretul abonamentelor la gunoi cu procente intre 30 si 300% !! Sa sorteze fodor gunoiul pentru mine ! In Bucuresti primaria subventioneaza gunoiul, gigacaloria, transportul in comun, etc. In Sibiu se ia pielea de pe cetatean pana la os , ca sa le ramana parazitilor din primarie excedent bugetar din care sa-si mareasca salariul cu 11%.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Bravo nene/tanti! Felicitari ! Tu sa nu sortezi ca sa faci primariei in ciuda in loc sa sortezi pentru un mediu mai curat!
Raspunde

@ Kokos

Acum 2 ani

am sortat din prima zi in care a inceput colectarea selectiva. dupa ani de sortare absolut corecta, vine fodor peste noapte si in loc de 3 lei ridicarea o face 10 si reduce si ridicarile incluse in abonament la jumatate, tu vrei sa zicem kein problem ? Daca ne comportam ca si cand nimic nu s-a intamplat si platim abonametul la gunoi inainte sa vina somatia de plata, ne meritam alesii locali si la anul mai primim un +50% sau +100% de ce nu? Problema sortatului e asa sensibila ca nu se poate face prin coercitie (cata vreme nu se poate identifica nominal absolut orice sac aruncat) si atunci se poate face doar cand exista un parteneriat si respect intre primarie si sibieni si nu ca acum, cand sibienii sunt doar vaca de muls, iar cei din primarie sunt uebermensch si dicteaza.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Goe

Acum 2 ani

Ce? Sa colectam separat? Nuuu... De ce sa facem asta? A, ca asa-i in vest? Lasa-i naibii pe aia din vest, noi stim mai bine, ca doar suntem romani... Sa ma lase sa arunc unde vreau - dar nu in curtea mea, ca cu asta mai tre sa ma dau mare ca-i curata. Dar la vecin, da, se poate arunca, nu ma priveste...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus