Vineri,
21.01.2022
Parțial Noros
Acum
-1°C

FOTO VIDEO – Cum a fost de 1 Decembrie, la Sibiu: „M-am întors în timp cu aproape 40 de ani"

FOTO VIDEO – Cum a fost de 1 Decembrie, la Sibiu: „M-am întors în timp cu aproape 40 de ani

Autoritățile locale din Sibiu au anunțat câteva evenimente speciale pe care le-au pregătit pentru a marca Ziua Națională a României. Primul eveniment a fost depunerea de coroane și jerbe de flori și a avut loc la ora 11, la Monumentul „Ostașului din toate timpurile”, în fața Cercului Militar din municipiul Sibiu.

Fără parade militare, cu public restrâns și cu respectarea măsurilor de prevenire împotriva coronavirusului. Așa a fost sărbătorită Ziua Națională a României la Sibiu. Pe un vânt de decembrie, zeci de sibieni au venit în fața Cercului Militar pentru a se sărbători Ziua Națională a României și pentru a imortaliza fiecare moment în parte.

Copiii, părinții și bunicii au putut asculta, înaintea începerii oficiale a evenimentului un concert al Muzicii Militare din Garnizoana Sibiu. După intonarea Imnului național al României, a fost oficiată slujba religioasă de cinstire a memoriei eroilor de către Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

Atât sibieni, cât și oameni din alte județe au fost prezenți la depunerea de coroane din fața Cercului Militar. „M-am întors în timp cu aproape 40 de ani, când eram în liceu, sunt impresionată de ceea ce văd și mă bucur că am ajuns astăzi la Sibiu”, spune Ana Valeria Tudor, care a venit din Arad la ceremonia organizată la noi în oraș.

În cadrul ceremoniei, despre semnificația  Zilei de 1 Decembrie a vorbit rectorul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Sorin Radu.

„Rolul meu este acela de a vă întoarce puțin în timp, cu 103 ani în urmă și pentru o clipă să ne gândim la 1 Decembrie 1918, Alba Iulia, era le fel de rece, vântul era la fel de puternic. Iată că acest vânt tăios împrăștie norii și cerul albastru se întrezărește printre ei. La 1 decembrie 1918 se închide un cerc, un cerc care a dus la Nașterea României Mari. 1 Decembrie reprezenta finalizarea unui proiect început cu mulți ani în urmă. Dacă ar fi să precizez câteva etape, aș preciza momentul 1859, nașterea statului național român modern, câștigarea independenței de stat în 1877, nașterea proiectului României mari, ideea că românii nu pot fi fericiți decât în cadrul unui stat național unitar, intrarea României în război pentru că misiunea armatei Române, a guvernului de la București a fost aceea de a lipi teritoriile aflate în acel moment în componența imperiilor vecine și apoi pe fondul încheierii primului război mondial, evenimentele declanșate în primăvara anului 1918, când  la 27 martie Basarabia decidea să se alipească României, continuând cu 28 octombrie, ziua în care Bucovina, parte a Imperiului Austro-Ungar a decis să se alăture României și apoi închizând acest cerc în 1 Decembrie, 1918, anul în care la Alba Iulia românii transilvăneni au decis într-un mod cât se poate de democratic ca Transilvania să se alipească României, așa s-a născut România Mare în contextul în care granițele imperiilor vecine se prăbușeau”, a explicat acesta.

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea de coroane de către oficialitățile sibiene. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu în colaborare cu structurile militare din garnizoana Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Mitropolia Ardealului.

Alte evenimente pregătite pentru 1 Decembrie

- Între orele 11-16, în Muzeul ASTRA, ateliere gastronomice, cu degustări, și ateliere recreative, atât la Târgul de țară, cât și la gospodăria din Șeica Mică. De asemenea, vizitatorii vor putea beneficia de ghidaje speciale la casele ce provin din comunitățile transilvane care au contribuit la Marea Unire: casa din Șcheii Brașovului, gospodăria din Almaș (Arad), gospodăriile din Poiana, Tilișca și Săliștea Sibiului;

- De la ora 12, vernisajul expoziției „Casa Națională a Asociațiunii”, eveniment găzduit în sediul istoric al Bibliotecii Județene ASTRA, la etajul I, în spațiul Muzeului Asociațiunii. Expoziția va putea fi vizitată până la finalul lunii martie 2022.

- De la ora 15:50, Spectacolul folcoric ”Noi suntem români”, oferit de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău, dirijată de Nicolae Botgros. Vor urca pe scena Centrului Cultural ”Ion Besoiu” interpreții: Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu, Laura Lavric, Daniela Condurache, Sava Negrean Brudașcu, Cornelia și Lupu Rednic, Nicușor Iordan și Grupul „Burnasul”, Andreea Voica, Liliana Laichici, Mariana Deac, Mariana Anghel, Ionuț Fulea, Dinu Iancu Sălăjanu, Constantin Enceanu, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu, Alina Pinca, Adrian Neamțu, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Izabela Tomița,  Niculina Stoican, Sebastian Stan, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Ilie Medrea, Marian Medregoniu, Delia Barbu, Ciprian Pop, Cosmin Bârlan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Iulia Mihai, Nicu Mâță, Stana Stepanescu, Traian Stoiță și Andreea Haisan Spectacolul va fi transmis în direct de pe canalul TVR 1, de la ora 15.50.

- De la ora 19, Concert simfonic, susținut de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu la Sala Thalia, alături de invitați de seamă, precum Grigore Leșe și Corului Facultății de Muzică Religioasă din Sibiu, dar și de soliștii Sorin Petrescu - pian și Doru Roman - percuție. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu va fi dirijată de Constantin Grigore.

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Gigi contra

Acum 1 lună

Toti mofluzii!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 lună

...iar se dărâmă "drumul hoților"..(.mai pune o plombă peste alte plombe...măcar așa de 1.dec)...rușine primăriei ...de festivisme sunt sătul !!!
Raspunde

Con Dom

Acum 1 lună

Oare din ce motiv drapelul la care pare ca se apleaca prefectul este intr-un prezervativ de nailon?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus