Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Salvamontiștii au dat jos banca de pe Vârful Călțun. ”E la cota 2.000, proprietarul poate veni să o ridice”

Salvamontiștii au dat jos banca de pe Vârful Călțun. ”E la cota 2.000, proprietarul poate veni să o ridice”

Salvamontiștii din Argeș au demontat și au coborât banca pe care o familie de sibieni a urcat-o până pe Vârful Călțun, la 2.505 metri.

Banca a fost urcată pe munte la mijlocul lunii august, iar salvamontiștii au spus încă de atunci că o vor demonta și o vor coborî în momentul în care vor avea timp, cel mai probabil în afara perioadei de vară, când au fost ocupați cu patrularea pe munte.

”A fost demontată și coborâtă până la cota 2.000. Nici nu știu dacă a mai fost montată la loc sau lăsată așa, dar proprietarul o poate ridica de acolo, dacă vrea”, a declarat pentru Turnul Sfatului directorul Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

Banca de fier și lemn a apărut în 14 august, pe un traseu montan în Munții Făgăraș, în Vârful Călțun. Apariția în apropierea vârfului situat la 2.505 metri a fost semnalată de un turist din Pitești, care s-a întâlnit pe traseu cu cei care au montat-o, o familie de sibieni.

”Pe Cornul Călțunului, o familie din Sibiu (care a dorit să rămână anonimă și fără poze cu ei postate) mi-a schimbat ziua. A montat o banca în Vf. Cornul Călțunului, să te poți odihni și admira Vf. Moldoveanu. Am avut ocazia să stau printre primii pe ea. Până când ajungeți să vedeți și dvs, am pus câteva poze, să știți ca nu e glumă! Respectul meu! A rămas că ne vedem la anul pe 14 August, în același loc și la aceeași ora!”, a scris astă-vară piteșteanul pe Facebook.

Șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a criticat atunci gestul sibienilor de a urca banca în vârful muntelui.

”Nu poate face fiecare ce-l taie capul. În primul rând trebuie să primească un aviz de la unitatea administrativ teritorială care este proprietara terenului, iar dacă este pe traseu turistic, în cazul nostru, conform noului ghid adoptat de Consiliul Județean trebuie să ne ceară nouă, Salvamontului, avizul. Nu poate să pună pe un traseu montan fiecare ce mai are pe acasă, nu se încadrează în niciun tipar. Ar fi bine ca oamenii să înțeleagă că nu trebuie să se propage acest fenomen. Din punctul meu de vedere ar trebui coborâtă de acolo”, a declarat șeful Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

Vârful Călțun, cunoscut și ca Cornul Călțunului este un vârf muntos în Masivul Făgăraș, considerat uneori un vârf dublu împreună cu vârful Lespezi, având altitudinea de 2.505 metri. Este recunoscut prin masivitatea sa vizibilă cu precădere dinspre partea nordică. La poalele sale se află lacul glaciar Călțun, precum și refugiul montan omonim, ridicat de divizia de Salvamont Sibiu. (Sursa wikipedia)

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 14835

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Marius

Acum 2 ani

nu stiu daca e bine sau nu ca au demontat-o. In mod evident nu se potrivea constructiv. O banca din lemn masiv, din barne ar fi fost mai potrivita. Ar fi interesant de stiut opinia celor care au dus-o pana acolo, chiar si sub semnul anonimatului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus