Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
1°C

Școala la țară: „Educația este o șansă la o viață mai bună”, spune singura profesoară din județul Sibiu premiată anul acesta de președintele României

Școala la țară: „Educația este o șansă la o viață mai bună”, spune singura profesoară din județul Sibiu premiată anul acesta de președintele României

Carmen Liliana Buta predă de 27 de ani matematica, iar din anul 2011 este profesor la Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Turnu Roșu. Pe 1 decembrie a primit Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler, distincție pe care președintele României Klaus Iohannis a acordat-o mai multor cadre didactice din țară cu ocazia Zilei Naționale. A fost nominalizată pentru această distincție de inspectorul sibian Nicolae Suciu, iar despre meritele care au atras atenția asupra ei vorbește chiar Carmen Buta, un dascăl care nu a conceput să aibă o altă meserie și care consideră că procesul de educare și învățare al copiilor este un miracol. „Să iei un copil din brațele unui învățător și, sub ochii tăi, să vezi cum își clădește un sistem complex de gândire logică, indispensabil vieții de adult care-l așteaptă, este ca și cum ai fi prezent la înfăptuirea unei minuni”.

Pe 1 decembrie, cu ocazia Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare. Aceste distincții s-au îndreptat către cei din sistemul sanitar și din educație pentru eforturile aduse în lupta împotriva virusului SARS CoV-2 și pentru eforturile de a menține educația la un nivel ridicat chiar și în această perioadă dificilă. Carmen Liliana Buta, profesor de matematică la Școala Gimnazială „Matei Basarab”, din Turnu Roșu este singurul cadru didactic din Sibiu decorat de președinte. Aceasta a primit distincția Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler.

Dascălul în vârstă de 52 de ani, originară dintr-un sat din județul Mehedinți provine dintr-o familie de dascăli. Spune că pentru părinții ei școala a fost o a doua casă, iar colegii le-au fost prietenii cu care au împărtășit toate momentele importante din viață. 

„Alegerea profesiei a fost una firească, nu m-am gândit niciodată că aș putea face altceva. Mi-am iubit și respectat învățătorii și profesorii, care, în acele vremuri, erau sigura și singura noastră sursă de inspirație și cunoaștere. Spiritul de competiție m-a dus la secția de matematică-fizică a Liceului Traian din Drobeta Turnu Severin, unde profesionalismul corpului profesoral ne-a asigurat reușita la facultate în cele mai diverse domenii”, spune Carmen Liliana Buta.

A ales matematica pentru că i s-a părut cea mai provocatoare și este de 27 de ani profesor de matematică după ce a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Să iei un copil din brațele unui învățător și, sub ochii tăi, să vezi cum își clădește un sistem complex de gândire logică, indispensabil vieții de adult care-l așteaptă, este ca și cum ai fi prezent la înfăptuirea unei minuni”, spune cu emoție dascălul premiat.

Prof. Carmen Buta alături de elevii ei

Până în anul 2011 a fost alături de colectivul Școlii Gimnaziale Racovița, despre care spune că are oameni dedicați profesiei și comunității, care își cresc și își educă exemplar copiii. Din 2011 este profesor la Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Turnu Roșu.

„Suntem o echipă care ne susținem și ne inspirăm mereu, iar eu încerc să devin profesorul către care am pornit să fiu cu mulți ani în urmă”, mai spune Carmen Buta.

Proiectul Digitaliada și o nominalizare au dus la obținerea distincției

Dascălul a ajuns în atenția președintelui după ce a fost nominalizată de inspectorul Nicolae Suciu, de la Sibiu. Așa a început povestea distincției primite.

„Povestea este, de fapt, ceea ce am realizat în acești ani, cu sau fără pandemie. Selecția persoanelor care au primit această distincție a fost realizată cu sprijinul Ministerului Educației și implicit, al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Primirea acestei distincții a fost posibilă prin nominalizarea făcută de către inspectorul școlar, domnul profesor Nicolae Suciu, căruia îi mulțumesc pentru șansa acordată și pentru oportunitatea de a proba că ceea ce facem, facem bine. Această nominalizare nu ar fi fost posibilă fără sprijinul colegilor și al elevilor mei și fără provocarea Fundației Orange de fi pionierii digitalizării învățământului românesc”.

Prof. Carmen Buta ș distincția primită

Mai exact, profesoara de matematică a fost premiată pentru digitalizarea actului educațional și creșterea echității în educație în cadrul proiectului „Digitaliada”. Ce înseamnă asta?

„Noi, profesorii, pornim în fiecare zi spre Tărâmul tinereții fără bătrânețe, unde trebuie să fim mereu actuali pentru elevii noștri, care sunt la un click distanță de orice informație și ale căror competențe digitale sunt superioare celor ale noastre. Oportunitatea de a schimba ceva, de a juca în terenul lor și de a-i valoriza a venit prin inițiativa d-nei director Floare Iuliana Mihaela de a înscrie școala noastră la selecția din cadrul Proiectului Digitaliada. Am fost una dintre cele zece școli câștigătoare și, din 2018, școala noastră implementează Proiectul Digitaliada, proiect inițiat în 2016 de către o echipă de oameni inspirați, pentru care egalitatea de șanse nu a rămas doar o expresie frumoasă. De la proiectul-pilot lansat în 2016 în zece școli din mediul rural, Digitaliada s-a extins în fiecare an și a ajuns la 50 de școli gimnaziale de la sate, care implementează la clasă predarea și evaluarea digitală”, mai spune Carmen Buta.

În urma proiectului, Școala din Turnu Roșu a fost dotată cu un laborator digital (tablete, laptop-uri, videoproiectoare), inclusiv un set de aplicații și jocuri educative încărcate pe tablete. De asemenea, colectivul școlii a fost sprijinit să adopte metode digitale în predarea Matematicii și a TIC prin sesiuni anuale de formare pentru profesori, prin proiecte didactice, ghiduri de predare și suport tehnic pentru a utiliza resursele digitale la clasă.

„A fost o mare provocare pentru mine și pentru colegii mei, pe care, indiferent de disciplina predată, i-am susținut în folosirea instrumentelor de testare digitale și la crearea lecțiilor cu ajutorul resurselor digitale. Orele au devenit mai dinamice, copiii au fost puși în valoare și comunicăm mult mai bine. Din 2019 Proiectul Digitaliada a lansat Platforma Digitaliada de învățare și testare online, un hub de resurse educaționale gratuite, care pentru noi a fost vital în toată perioada de învățare online și care ne-a ajutat să ne adaptăm și să ne desfășurăm activitatea cu copiii încă din primele zile”, spune Carmen.  

Din anul 2019 profesoara a fost cooptată în echipa Digitaliada și a contribuit la elaborarea ghidurilor de predare cu ajutorul metodelor digitale și a culegerilor de probleme de geometrie rezolvate cu ajutorul instrumentelor digitale. Tot din 2019 este și formator în cadrul acestui proiect și, începând cu colegii din școală, cărora le mulțumește pentru încredere și susținere, a început să susțină cursuri de formare acreditate de către Fundația Orange cu participanți care au ajuns de ordinul sutelor.

„Mă simt onorată și valorizată”

Surprindere și emoție a simțit Carmen Buta în momentul în care a aflat că va primi distincția. S-a bucurat pentru ea, pentru familie, pentru colegii și elevii ei, pentru comunitatea care o susține, și consideră că a primit această distincție în numele tuturor.

„Mă simt onorată și valorizată. O consider o recunoaștere a muncii mele și a tuturor colegilor profesori, care au reușit, într-o perioadă atât de grea, să transforme imposibilul în posibil”, spune Carmen.

Dacă ar avea posibilitatea să schimbe ceva în educația din România dascălul premiat de președinte spune că, în primul rând s-ar ocupa de egalitatea de șanse, indiferent de mediul din care provin. De altfel, cel mai des le spune elevilor ei să aibă încredere în forțele proprii și să fie convinși că toate eforturile depuse le vor împlini visurile.

„Sunt două versuri din melodia Scrisoare fratelui mai mic a celor de la Carla’s Dreams pe care le tot spun elevilor mei. Dacă vrei să crești în materii fine/ Învață să comunici cu oameni mai deștepți ca tine”.

Și pentru colegii ei Carmen are un mesaj.

„Să aibă încredere că împreună vom reuși să convingem că educația este o șansă la o viață mai bună”, încheie profesoara de matematică din Turnu Roșu.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

Felicitari d-nei profesoare! E foarte bine ca exista astfel de oameni! Totusi as fi refuzat sa primesc medalia de la Iohannis...s-a dezis de cea mai elementara conduiota didactica!!!
Raspunde

@@@

Acum 1 an

Carmen, trebuie sa mai slabesti!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus