Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Mihai Nedelcu, lider al romilor din Sibiu: „I-am încurajat pe oamenii mei să se vaccineze. Soția mea a murit cu COVID, cuscrul meu la fel...”

Mihai Nedelcu, lider al romilor din Sibiu: „I-am încurajat pe oamenii mei să se vaccineze. Soția mea a murit cu COVID, cuscrul meu la fel...”

O campanie de vaccinare în rândul persoanelor de etnie romă din România va începe luni. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19, a transmis un mesaj în limba romani, prin care încurajează comunitățile să meargă să se imunizeze, însă Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, spune că o astfel de comunicare este ineficientă. Romii au nevoie de cadre medicale care să îi sfătuiască. 

Doar 34% dintre persoanele de etnie romă s-au vaccinat anti-COVID până la finalul lunii noiembrie, arată un studiu publicat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie la începutul acestei luni, efectuat pe 801 respondenți. Acesta este și motivul pentru care Agentia Națională pentru Romi a lansat o campanie de încurajare a vaccinării în comunitățile de etnie.

Campania de imunizare a fost lansată cu un mesaj în limba romani transmis de Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19. Dorin Cioabă, regele autoproclamat al romilor, spune că este nevoie mai degrabă de implicarea cadrelor medicale în campanie, pentru că o mare parte din comunitatea sa nici măcar nu are un medic de familie cu care să se sfătuiască.

„Romilor trebuia să li se adreseze pe limba lor, exact cum a făcut-o Gheorghiță, dar nu folosind cuvintele romanes. Asta nu ajută. Planul acesta de vaccinare trebuia să includă acolo niște mediatori sanitari. Romii nu au medici de familie, nu sunt asigurați medical și unii nu au destulă școală”, spune Dorin Cioabă.

El mai spune și că pe romi i-au speriat și banii oferiți celor care se imunizează. „Eu cred că strategia Guvernului de a plăti oamenii să se vaccineze a fost una total neinspirată, pentru că, vă dați seama, mai ales romii se gândesc << Dacă e în beneficiul nostru de ce ne plătesc?>>. Cred că era mai interesant să fi spus ca fiecare om să plătească să se vaccineze. Atunci da, spuneam că este o campanie bună.”

Mihai Nedelcu, șef al Asociației Științifice de Cercetare și Diagnoză Psihologică-Socială-Educațională-Culturală-Tradițională a Etniei Rome și militant pentru drepturile romilor, spune că și-a încurajat oamenii să se vaccineze încă de la început. Chiar și el s-a vaccinat, ca să dea un exemplu celor din jur. 

„Eu i-am încurajat pe oamenii mei să se vaccineze, eu m-am vaccinat, la fel și familia mea. Știu ce înseamnă pandemia asta. Eu am fost cu probleme, soția mea a murit cu COVID, la fel și cuscrul meu, o cuscră...”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, Valeriu Gheorghiță și Raed Arafat vor discuta online, luni la ora 13, cu 1.000 de romi din administrația publică și din comunitățile de romi, cărora le vor răspunde la toate întrebările legate de vaccinare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Popa

Acum 9 luni

Una e sa mori CU Covid si cu totul alta sa mori DE Covid.
Raspunde

Ina

Acum 9 luni

Hai să vedem dacă vor putea răspunde sincer la întrebările foarte bine formulate de către alt lider al rromilor: "Am înțeles toți (beneficiile) vaccinului dar despre reacțiile adverse de ce nu spuneți nimic? Ce se întâmpla cu cei care au diferite comorbidități? Ce se întâmplă cu cei care suferă de alergii? ș.a.m.d. .... Îmi pare rău că vorbesc despre un act medical, la care suntem supuși, împotriva voinței noastre prin tot felul de metode neortodoxe, care ne obligă la acest act medical. În încheiere transmit acestor apostoli ai vaccinării să coboare din fotoliile în care le stau fundurile, să vadă adevărata realitate din teren. Apreciez efortul domnului Gheorghiță, de a transmite acest mesaj în limba rromani către comunitățile de rromi și la fel îi voi transmite și eu un mesaj. "CANCI VACCIN!" a transmis pe mediul de socializare liderul rromilor din Alba Iulia, Nicolae Bumbu"
Raspunde

Prezenta

Acum 9 luni

Aici sigur ne poate lamuri Sibian SB cume cu dilema asta "CU" vs "DE"
Raspunde

Sibian SB

Acum 9 luni

Nu mai e nicio dilema, realitatea ultimilor 2 ani ti-a arătat pe tot globul ce se întâmplă. Si realitatea ultimului an si luni ti-a aratat ca 9 din 10 decedati sunt nevaccinati. 9 din 10 internati grav la ati sunt nevaccinati. La asta e bun vaccinul. Cu sau de covid, ce mai contează?? Covidul intra in tine și ataca cam toate organele, afectează cel mai tare acolo unde găsește ceva probleme, apoi mori ca plămânii nu mai funcționează, deci asfixiat. Sau de infarct, sau avc grav, sau oprește funcția renala. Am cunoștințe in spital, la covid, mi-au explicat șocați oarecum, cat de urata si galagioasa e moartea de la covid, pacientul se asfixiaza si se zbate pana misca patul cu totu. Imi cer mii de scuze ca citesc asa ceva unii oameni care au pierdut pe cineva drag, dar e bine ca toti antivaccinistii de pe net care îndeamnă la nevaccinare sa mai afle si realitatile astea, caree din păcate exista.
Raspunde

Contra

Acum 9 luni

La fel de burtos ca si predecesorii...

Raspunde

Sibian SB

Acum 9 luni

Ina, sau altii, noi am mai discutat aici. Producătorii de medicamente niciodată nu au facut sau vor face un produs (medicament, vaccin) perfect. Orice banal antibiotic sau paracetamol ar putea avea si efecte adverse. Toate au, doar ca nu știi tu. Procentual vorbind, cazurile cat de cat mai însemnate de reacții adverse sunt extrem de putine. Asa si la acest vaccin, s-au vaccinat cu ele 3.5 miliarde oameni pe glob, din totalul de 7.9 cat are globu. Si s-au făcut ca numar de bucăți, 8 miliarde si ceva de doze in total. Deci 8 miliarde, ia vezi cate de acolo au decedat sau au avut efecte serioase? Iti zic eu, da cu zero virgula f mulți de zero. Avem o planeta, suntem 8 miliarde, avem o pandemie, deci eu si cu tine discutam de procente pe glob, nu discutam de matusa ta cu 5 boli, sau de a mea cu 8. Tot in procente, discutam si de cazuri grave si de cazuri de deces, oameni care de la covid au făcut diverse complicații si au murit in 7-20 zile de la infectare. Tu dacă te vaccinezi ai sanse de 0.01% probabil, sa faci o reacție cat de cat mai însemnată. Eu la fel aveam cand m-am vaccinat cu una din cele 3 doze. Dar tu nevaccinata, ai sanse sa faci covid probabil 30%, sau sanse sa faci forma de la medie în sus, de 5% probabil. Adica ca idee, alege raul cel mai mic, 5 sau 30 la suta sunt de f multe ori mai grave decat 0.01 la suta. Uite iti dau un articol, poate stii povestea si personajul, ideea e ca si pe tine si pe altii fake-newsurile care circula pe net, pe rețele unde se mai poate si comenta, in general fb etc, va pot manipula extrem de ușor. Priviti realitățile pe glob, mergeti și discutati cu medici care au trait experientele din spital, mergeți pe la cimitire si discutati cu familiile afectate, incercati sa gândiți macro (la nivel de familie și grup, comunitate, și nu la nivel pur personal - "am 21 ani si mi se rupe de toti si de toate"), in felul acesta pe glob vom scapa mai repede si mai usor de pandemie. Aici vezi detalii despre manipularea maselor de oameni, de toate vârstele. https://m.hotnews.ro/stire/25246022
Raspunde

Sibian SB

Acum 9 luni

Si uite, iti mai dau un studiu care poate fi luat in seama, nu vreau sa intru in polemici cu omicronu, deocamdată e devreme si nu se stiu f multe despre aceasta tulpina, dar cu pandemia asta daca e sa avem ghinion o mai putem avea inca destula vreme pe glob si in Sibiu, ceea ce nu duce la nimic bun, toti avem de suferit (boli morti falimente restricții etc) https://www.libertatea.ro/stiri/profesor-roman-de-boli-infectioase-in-sua-un-studiu-despre-un-coronavirus-care-circula-de-56-de-ani-ne-arata-ca-nu-vom-invinge-covid-decat-prin-vaccinare-3888031. Asadar zic eu, daca tu, din frica sau diferite idei, nu vrei sa te vaccinezi, e ok, nu te vaccina. Dar ideea e ca ar fi f bine si decent sa nu mergi fizic la grupuri, sau online (TS, Facebook etc) si sa indemni lumea sa nu se vaccineze, tu esti tanara si probabil f sănătoasa si cu risc mic de forma grava covid, dar poate unul trecut de 50 ani se lasa f usor convins de ideea ta și după 3 sapt moare din cauza covidului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus