Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
34°C

FOTO-VIDEO Profesorii sibieni au protestat în fața Prefecturii. „În ultimii doi ani am fost bătaia de joc a instituțiilor”

FOTO-VIDEO Profesorii sibieni au protestat în fața Prefecturii. „În ultimii doi ani am fost bătaia de joc a instituțiilor”

Aproximativ 30 de dascăli sibieni s-au alăturat astăzi, 20 decembrie,  protestelor organizate de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“. Printre nemulțumirile dascălilor sibieni se numără proiectul de ordonanță de urgență, privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, care relevă o majorare medie de 50 de lei pentru cadrele didactice și didactice auxiliare, faptul că de doi ani, mai exact din luna ianuarie 2020, salariile nu au fost majorate, dar și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Cu pancarte pe care erau inscripționate texte precum „Opriți exploatarea angajaților din învățământ”, „Viitorul României este în clasele noastre” sau „Dragi elevi, protestăm astăzi pentru un viitor mai bun pentru voi”, dascălii sibieni s-au strâns astăzi în fața Instituției Prefectului Județului Sibiu pentru a-și spune nemulțumirile.

Gheorghe Leonard Stancu, vicepreședinte al Sindicatului de învățământ preuniversitar Sibiu și membru al Federației Sindicatelor din educație Spiru Haret, spune că principalul motiv pentru care s-a organizat protestul sunt relațiile dintre angajații din învățământ și instituțiile statului și modul în care aceștia sunt tratați de mai bine de doi ani.

„Primul și cel mai important motiv pentru care suntem astăzi este sancționarea inconsecvenței de care ne lovim atunci când suntem puși în relație cu conducătorii țării. De acum doi ani noi trebuia să intrăm în drepturile prevăzute în Legea 153. De doi ani de zile, aceste drepturi se tot prorogă și exista pericolul să fie prorogate și în acest an. Oricum sumele eliberate de Ministerul de Finanțe sunt total nesemnificative și, ca atare, încercăm și noi să prorogăm ce putem. Vom proroga începerea în data de 3 ianuarie a școlii pentru gimnaziu și liceu, vom proroga închiderea mediilor, România educată va putea fi și ea prorogată. Aceasta este principala revendicare. Când ne vom prezenta la domnul prefect o să îi explicăm cu cifre faptul că inflația și indicele de creștere al prețurilor duc la o pierdere totală de 23,3 %. De 11 ani nu se alocă 6% , media din 2011 până în prezent este de 2,9% pe bugetele alocate educației. Nu am găsit toate datele pentru a vedea și execuțiile bugetare pentru că dintr-un procent de 3% constatăm că după ce calculăm tot, faptul că s-a cheltuit undeva la 2, 5-2,6%, deci total nesemnificativ. Dacă în felul acesta vom continua să tratăm învățământul, nu mai vorbim de problemele de personal. Personalul nedidactic este gâtuit, pur și simplu lucrează extranormă, are clase multe și concursuri, iar angajările sunt zero, avem probleme cu chestiunile legate de salariul minim, când  el va crește vom avea din nou situația colegilor din nedidactic care vor aștepta să crească salariul minim pentru a le crește și lor salariul”, a explicat Gheorghe Leonard Stancu, vicepreședinte al Sindicatului de învățământ preuniversitar Sibiu și membru  al Federației Sindicatelor din educație Spiru Haret.

Prezentă la protest a fost și profesoara Dana Lupean, de la Colegiul Național Octavian Goga. Aceasta spune că starea de nemulțumire este una generală și că speră ca aceste proteste să ia amploare și în alte județe. Înghețarea salariilor și  promisiunile neduse la capăt de instituții sunt motivele pentru care profesoara a decis să se alăture protestului.

„M-am alăturat colegilor mei pentru un protest comun care sperăm să ia amploare în toată țara. În ultimii doi ani am fost bătaia de joc a instituțiilor, ni s-au înghețat salariile, ni s-au luat vacanțele, trebuie să ne depășim atribuțiile făcând niște teste pentru care nu avem nicio măsură de igienizare. Este o stare de nemulțumire generală. Nu mai există gradații de merit, salarii de merit. Într-un liceu de elită, elevii au o stare de spirit care pur și simplu nu este ceea ce ar trebui să fie. Se iau măsuri haotice, nu vine nimeni să le aplice, avem numai promisiuni, lucrurile se schimbă peste noapte. Este o stare de oboseală, de saturație. Primul lucru pe care îl facem este să pichetăm prefectura, apoi încercăm o grevă. Am semnat o petiție online pentru a ni se da înapoi măcar vacanța de sărbători, n-am primit niciun răspuns din partea ministrului. Vom urma pașii unei  greve generale, dar nu putem spune încă dacă se va ajunge la înghețarea anului școlar”,  a explicat Dana Lupean, profesor de Socio-Umane la colegiul Național Octavian Goga.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ a organizat astăzi  proteste și în alte orașe din țară.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

29 comentarii

Dan Costei

Acum 2 ani

La aceste proteste sunt prezenti numai profesorii care nu pot "da meditatii" ... Ceilalti sunt ocupati cu 3-4 copii x 60 -70 lei sedinta de 90 minute. Bani de bani nefiscalizati si ce e cel mai rau e ca la scoala profesorii predau superficial si au nesimtirea sa cheme copii la meditatii dupa ore. Din tot " businessul " asta profesorii meditatori sunt castigatori, parintii platesc nesimtirea profesorilor iar copii sunt cei mai defavorizati - li se fura copilaria - nu mai au timp sa fie copii. Fiscul doarme. Mergem cu pasi mari spre " o Romanie educata".
Raspunde

BON

Acum 2 ani

ADEVĂRAT!!!
Raspunde

BON

Acum 2 ani

ADEVĂRAT!!!
Raspunde

Minime

Acum 2 ani

E și nu e asa. Anumite materii "cer " meditații, dar majoritatea profesorilor nu pot da meditații ( geologie, geografie, biologie, etc ). Dar e adevărat, în ultimii 2 ani ( covid ) au cam stat degeaba. Asa-zisul online din învățământ e o gluma proasta pe care unii o iau, din păcate, in serios.
Raspunde

@dan costei & Bon

Acum 2 ani

De unde le stiti asa de bine? Uite de ce nu sunt bani la buget! Pt. ca nu platesc profesorii impozit pe meditatii! Pe tatacu Johannis l-ati intrebat daca a platit impozit pe meditatiile din care si-a luat in conditii "avantajoase" 6 case?
Raspunde

Centiu

Acum 2 ani

Ofuscatul moare de grija altuia și baba de prea mult uitat în oglinda. Dacă părințiii s-ar ocupa puțin de odrasle nu ar trebui sa îi mediteze, dar preferă ca orice român verde să arunce cu banii decât să muncească ceva în plus.
Raspunde

KakaMaka

Acum 2 ani

Corect, asa se face "un liceu de elita", cu pretentii absurde si meditatii pe masura. Bleah!
Raspunde

Fa ce esti platit sa faci

Acum 2 ani

Am mai multa scoala decat tine. Si am minim 8 ore/zi si 21 zile de concediu pe an. Adica muncesc mult mai mult ca tine
Raspunde

@centiu

Acum 2 ani

Bine zis! Sunt parinti, sa zicem ingineri, care ar putea sa-si ajute copiii la matematica. Dar, nu , ei prefera sa le dea meditatii si sa se ocupe cu a;ltceva in timpul pe care l-ar aloca copiilor!
Raspunde

S

Acum 2 ani

"Opriti exploatarea angajatilor din invatamant". Asta deja e nesimtire. Au stat unii oameni in pandemie si vara cu masca pe nas, de curgeau apele pe ai. Profesorii sunt exploatati in online. Parerea mea e asta: nu zic sa nu primiti bani in plus, dar asta nu se poate inainte ca cei din productie (clasa muncitoare) sa primeasca o marire si ei. Bugetarii intrec masura
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Majoritatea copiilor au fost bataia de jos a profesorilor. De cand cu online-ul asta, luni de zile in 2020 au facut O ORA pe zi in online, restul fise si munca individuala. Notele s-au dat pe fise care au fost facute de elevi alaturi pe parinti. Am ajuns sa cautam meditatori la tot mai multe materii, pentru ca nu se mai preda materie la clasa, se da studiu acasa. Platim deci de lei la o ora de meditatie unde sunt 4-5 copii si asta in fiecare zi. Totul este din motiv ca nu mai aveti chef ca profesori sa va faceti treaba. Aveti 60 de zile de concediu, plus zilele libere pe care statul vi le tot aloca, dar nu recuperati NIMIC. Am ajuns sa nu mai vad nici un beneficiu lasand copilul pe mana profesorilor, nu fac altceva decat sa se planga si sa ceara, de oferit .. mai nimic. Imi cer iertare profesorilor care isi vad de treaba si care pun suflet, ca sunt si asa ceva, dar din pacate tot mai putini.
Raspunde

Prof.

Acum 2 ani

Educatia gratuita este o mare minciuna! La o clasa "ideala" urbana de 30-35 de elevi un prof are cam 30 de min rezervate pentru predare-invatare, 5-10 min pentru evaluare, 5-10 pentru exercitii aplic, 5 min probleme organizatorice . Deci copilului tau ii este asigurata educatie gratuita, platita de stat, timp de max 1-3 min. pe ora. Daca tu crezi ca proful respectiv poate sa-ti faca copilul Einstein in cele 1-3 min, inseamna ca esti cel putin naiv. Adevarul este ca educatia de calitate costa peste tot in lume si va costa din ce in ce mai mult.Peste tot in lume se fac meditatii , exista firme uriase de meditatii in China , Franta, SUA. Am exclus din 'analiza' asta alte probleme foarte importante: disciplina elevilor, calitatea genetica din ce in ce mai slaba a 'progeniturilor', mediul rural . Despre calitatea colegilor ce sa sa spun, nu sunt mai buni dar nici mai slabi decat media sociala din Romanica, insa comparativ cu epoca de aur, profesorii sunt clar mai slabi, desi nici atunci salariile nu erau foarte mari .
Raspunde

@Mihai

Acum 2 ani

Nu-ti mai cere iertare profesorilor! Mai bine ai deschide ochii sa vezi cu ce elevi lucreaza si apoi ai comenta! Unii de-abia citesc si vor liceu si facultate!
Raspunde

@Mihai

Acum 2 ani

Oare? profesorii sunt bataia de joc a guvernului, a societatii, a elevilor si a parintilor! Pana dati 4000 de ron pe un i-phone pt. copilasul vostru, nu mai numarati banii castigati de profesori din meditatii! Si aia e o munca! Si daca dragalasul dvs. copil, in loc sa fie atentla ora sta cu ochii beliti in telefon asa-i trebuie! Sa platiti meditatii! Nu acuzati profesorii pt. faptul ca aveti un copil dezinterest de scoala sau mai putin dotat intelectual! Daca ia o nota proasta, confiscati-i i-phonul, nu injurati profesorul ca nu-si face datoria! Dascalii trebuie sa fie platiti corespunzator! Voi ca parinti nu sunteti in stare sa aveti grija de un copil, dar un dascal poate avea grija de 28 sau 30 de copii! Mare-i invidia !
Raspunde

BON

Acum 2 ani

După ce le-au mărit salariile, acum se dau "puşcaţi în aripă" şi se simt exploataţi...ha, ha, ha.....
Raspunde

@Bon

Acum 2 ani

Razi ca curca-n lemne!
Raspunde

Rusine, rusine, rusine

Acum 2 ani

Platesc 1500 meditatii. Ar trebui sa platesc si avocat si psiholog ptr “onoarea” deca face ore cu profesori inumani care le spune ca sunt prosti, ca fac ora “alternativ” , care si-au aratat doar fruntea pe webcam un an de zile. Nu a reglat webcam ul un an!!!! S-au amuzat ca nu stiu sa se logheze, ce sa mai vorbim de predat online!!!!!! Ei ar trebui sz ne plateasca pe noi!!!! Cu dobanda
Raspunde

???

Acum 2 ani

Bre, intreaba-ti si copilul cat a dormit in timpul orelor online! Bine ca stiti sa va logati pe Tik-TOK!
Raspunde

@rusine etc

Acum 2 ani

Daca platesti 1500 pe meditatii, inseamna ca ai de unde. Daca n-ai avea, ai pune mana pe curea si l-ai pune pe Tzuky al tau sa invete, nu sa stea cu orele pe telefon si sa se ranjeasca precum boul!
Raspunde

Home Schooling

Acum 2 ani

De ce nu se introduce si in Romania optiunea de Home Schooling? Sunt multi parinti care ar vrea sa isi educe copiii in acest fel. Sistemul public de invatamant a devenit tot mai slab. Profesori mai slab pregatiti, programa amestecata alandala, manuale sub orice critica, facute parca sa ii incurce de tot pe elevi, inspectoratele dau niste reguli de-a dreptul tembele, iar ministerul ar trebui sa se numeasca ministerul indobitocirii, nu al educatiei. Elevii prost educati acasa, cu fite, vor trage in jos si putinii elevi buni, iar pe ansamblu copiii, generatie dupa generatie sunt tot mai putin educati.
Raspunde

BUM

Acum 2 ani

CULMEA VIN SI CER LA CEI PE CARE NU I-AU VOTAT . CER MARIRI CA AU FOST IN VACANTA 2 ANI
Raspunde

Lola

Acum 2 ani

RESPECT si PRETUIRE pentru cadrele didactice care isi vad de treaba, care respecta elevii si isi desfasoara activitatile didactice cu responsabilitate! Dar ... pentru dascalii care protesteaza ... Nu cred ca protestati pentru ca sa aiba elevii un viitor mai bun! Daca ati fi dorit un viitor mai bun pentru acestiai, v-ati fi desfasurat CU RESPONSABILITATE activitatile didactice pe perioada pandemiei! Aveti colegi care zile intregi nici macar nu s-au obosit și deranjat sa deschida computerul si sa isi defasoare activitatea didactica. Aveti colegi care nu stiu, dupa aproape 2 ani de cursuri online, sa foloseasca platformele de predare online. Si cu toate acestea, si-au luat salariul cat timp s-a desfasurat invatamantul online. Si s-au dat „loviti“ ca stau multe ore in fata computerului si, vai, ce mult este de lucru sa faci lectii online... Daca vrem ca sa avem invatamant performant, fara copiat la examene și lucrari (de licenta, de disertatie), dar și teze de doctorat neplagiate, ar trebui ca salarizarea cadrelor didactice sa se faca in functie de rezultatele obtinute la clasa. Rezultatele sa fie reale, nu umflate din pix/stilou. De asemenea, daca se constata tentative de „umflare“ a rezultatelor obtinute la clasa, respectivele cadre didactice sa fie sanctionate (la inceput). Si , pentru tentative repetate, sa se ajunga pana la desfacerea contractului de munca. De ce nu protestati pentru ca elevii din zonele defavorizate nu au putut invata in perioada pandemiei? De ce nu protestati pentru ca sunt scoli in care nu exista curent electric, apa curenta, toalete? Sau scoli in care in salile de clasa, iarna, este mai frig decat afara? Sau scoli in care bibliotecile nu au mai primit carti noi de ani buni? Cat de exploatati sunt angajatii din invatamant? Sunt retinuti/obligati de cineva sa ramana in invatamant daca sunt exploatati? Cat de exploatati sunt dascalii care, in loc sa isi vada de activitatile didactice, in timpul orelor sunt ocupati cu „studierea“ noutatilor de pe Facebook sau Instagram?
Raspunde

@lola

Acum 2 ani

Fa, tie ti-ar sta bine in politica! Prea esti revolutionara! Vezi ca se infiinteaza noi partide, poate prinzi un loc!
Raspunde

Profa de arte martiale

Acum 2 ani

Imi amintesc de un banc > Logica romanului ; aveti paine ??? NU. Deloc??? Cam asa stau si cei care sunt indignati pe cererile obiective ale profesorilor in favoarea educatiei. Vor o scoala fara educatie. Iar aia cu salariile....mai "abtinetiva"... ca - i mult mai bine.
Raspunde

Parinte

Acum 2 ani

https://www.portalinvatamant.ro/articole/stiri-profesori-106/ce-salarii-au-profesorii-din-invatamant-lista-completa-de-la-debutant-pana-la-gradul-i-10492.html Mari sau mici? Discutabil. Problema mea este cu resursele din scoli. Toalete insalubre, lipsa materiale didactice, etc. Cei care subteti parinti intrebati la sursa ( elevii) daca au ceea ce le trebuie sa poata primii o educatie buna in scoala. Sapun si hartie igienica exista? 6% din PIB sper sa mearga pe materiale si nu pe salarii…
Raspunde

Aristide

Acum 2 ani

Cata ipocrizie! Dragi elevi, protestam astazi pentru un viitor mai bun pentru voi! Nu mai au pic de jenă!
Raspunde

@Aristide

Acum 2 ani

Nu prea cred ca l-ai citit nici macar pe Creanga. E acolo e expresie: "Fiecare pt. sine, croitor de paine". Matale nu-ti aperi intersele? Asa isi apara si profesorii interesele! Ce ati vrea sa aiba un salariu de mizerie, ca sa fie umiliti de elvii care ccoboara din jeep-uri si alte masini scumpe, pt. ca ei vin la scoala cu autobuzul sau pe jos? Sa va fie rusine! Faceti-va datoria la locul vostru de munca, apoi vorbiti de altii! Nu sunteti cu nimic mai buni decat progeniturile voastre! Ce naste din pisica soareci mananca
Raspunde

S

Acum 2 ani

@ @Aristide. "progeniturile voastre" sunt elevii cu care ar trebui sa-ti faca placere sa lucrezi, ca de aia te-ai facut profesor. Nu esti calificat sa fii profesor; ti-e sila de oamenii pe care ar trebui sa-i ajuti sa invete. Iti dau dreptate ca unii elevi sunt badarani/needucati/nesimtiti dar nu cred ca pt asta ati protestat voi, pt readucerea decentei si respectului in scoala. Daca ati fi protestat pt aia am fi fost de acord. In schimb voi ati protestat pt bani, punct. Si cand e vorba de bani lucrurile stau asa: 1) alte categorii lucreaza mult mai greu ca voi si nu au banii vostri 2) aveti prea multe ore libere si vacante la greu (21 ore pe saptamana; BAIII unii stam si 60 cu suplimentare) 3) nu sunt impotriva cresterilor salariale pt profesori, dar alte categorii nu au mai primit nimic (sau poate asa 100 lei de forma) de 3-4 ani. Nu mai aveti de unde sa primiti bani. Exista o corelatie intre banii primiti in productie (privat) si banii din servicii (bugetari). Ca sa ma mai temperez, ca m-ai enervat la cum ai scris, si poate ne-am intelege daca am vorbi fata in fata: intelegeti ca ne-am saturat de bugetari care cer salarii pt ei fara sa vedem vreun efect pozitiv in serviciile oferite. Daca voi bugetarii vreti salarii mai mari si un trai mai bun, nu mai merge de acum inainte cu proteste. Asociati-va cu noi cei de la privat, clasa muncitoare, ca sa facem reforme pt toti, nu doar pt baietii smecheri de la buget. Daca eu primesc o marire de 20% pt un salar de 2000lei atunci sunt de acord sa primesti si tu o marire de 20% pt un salariu de 2500 lei. Trebuie sa lucram impreuna si sa empatizati si cu clasa muncitoare, ca viata a devenit foarte grea pt noi.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Nu cred ca solutia e sa ne luam de protestele bugetarilor, ei au sindicate si inca mai stiu sa-si ceara drepturile. La privat a macel, de ce? Pentru ca le permitem. Cand vedem si proteste impotriva multinationalelor, corporatiilor si ni numai, sa-i mai tragem de maneca, ca nu suntem vitele lor, aceeasi multinationala poate aplica dubla masura in tara de origine, valabil si pentru cele romanesti cu intelegeri de cartel. Deci, sa fim mai vigilenti, problema e la noi nu la bugetari, dar cred ca suntem spalati pe creier de nu mai avem ratiunea limpede.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus