”Amatorism și lipsă de viziune de ansamblu clară” sunt printre acuzațiile lansate pe subiectul proiectului modernizării stadionului municipal din Sibiu, pentru care bugetul tocmai a fost crescut cu 43 de milioane de lei. Bani plătiți din taxele și impozitele colectate de la sibienii și firmele de aici.
Consilierii locali ai Sibiului au adoptat, în unanimitate, suplimentarea cu aproximativ nouă milioane de euro (43,7 milioane de lei) a bugetului alocat modernizării stadionului municipal din Sibiu. Singurii care au avut ceva de spus referitor la această inițiativă au fost consilierii USR. În ultimele două ședințe, aceștia au solicitat – prin vocea lui Ionuț Ghișe – să fie comunicat cât au costat lucrările de modernizare a vechii tribune oficiale încheiate în 2019 și demolate acum, cine este responsabil pentru aceste cheltuieli și cum vor fi acești bani recuperați.
Reprezentantul USR a făcut, în ședința Consiliului local de luni, un rezumat al răspunsului semnat de conducerea Primăriei pe subiectul ”investiției realizată 100% din banii sibienilor”. ”Pe scurt, răspunsurile la cele trei întrebări ar fi că nimeni nu e vinovat și nu e responsabil, căci nu ne aflăm în situația cheltuirii ilegale sau ne-economicoase a banului public, pentru că doar s-au aplicat niște normative tehnice în vigoare care s-au modificat între timp. Apoi sumele cheltuite pe lucrări care apoi au solicitat demolare sunt de aproximativ 1,5 milioane de lei. Nu se are în vedere recuperarea vreunui ban, pentru că nu există vreun prejudiciu, nu există nicio faptă ilicită, ci doar s-au luat «măsurile legale cu maximă diligență în vederea protejării securității și integrității persoanelor»”, a citat Ionuț Ghișe din răspunsul primit.
Ionuț Ghișe este singurul consilier local al Sibiului care, în ultimele trei ședințe, a cerut lămuriri referitoare la proiectul modernisării stadionului municipal
În acest context, el a apreciat că modul în care se derulează cea mai mare investiție din istoria postdecembristă a municipiului Sibiu (înainte de creșterea bugetului cu nouă milioane de euro, contractul din etapa a doua de modernizare a stadionului a fost semnat pentru peste 28 de milioane de euro) este expresia lipsei de profesionalism a administrației locale. ”Putem vedea amatorismul și lipsa de viziune de ansamblu clară în modul în care a fost gândită și tratată chestiunea stadionului încă de la început. Împărțirea pe două etape, bâlbele și întreaga poveste fără sfârșit cu vechiul constructor au dus la situația în care stadionul devine aproape un sac fără fund. Poate sunt instituții abilitate care ar trebui să analizeze întreaga situație. Azi suntem puși în fața faptului împlinit în care trebuie să votăm un nou buget, mai mare cu aproximativ nouă milioane de euro, pentru a duce totuși la sfârșit acest stadion municipal. Noi, grupul consilierilor USR vom vota acest proiect, dar atragem atenția că lucrurile nu se vor opri aici”, a adăugat Ghișe.
Care a făcut referire și la un alt articol din proiectul devenit hotărâre pentru suplimentarea bugetului stadionului. Este vorba de articolul prin care se anunță că la finalul lucrărilor vor fi calculate sumele care vor trebui plătite în plus ca urmare a inflației. ”În calitate de membru al Comisiei de buget am solicitat am solicitat o estimare a impactului bugetar pe viitor. Am primit răspuns că suma ar putea fi între 800.000 și două milioane de lei, dar nu putem ști de pe acum. Noi credem că suma va fi mult mai mare, din păcate toată din bugetul local, nu din bugetul Companiei naționale de investiții care a finanțat stadioanele date ca exemplu în concluziile raportului de specialitate”, a mai spus Ionuț Ghișe, făcând referire la faptul că Primăria a justificat scumpirile arătând că astfel de situații au fost întâmpinate și în ridicarea unor stadioane din Cluj-Napoca și București. Doar că presiunea pe administrațiile locale nu a fost atât de mare, din moment ce respectivele stadioane au fost ridicate din banii Companiei naționale de investiții, nu strict din fondurile locale.
În plus, la Sibiu rămâne și chestiunea modernizării în trei etape (dacă luăm în calcul și modernizarea, într-un contract separat și înaintea celui mare, a gazonului) a unui stadion într-o zonă fără locuri de parcare. ”Vom ajunge să avem un stadion frumos, modern, omologat, însă cu doar 12.898 de locuri pentru spectatori și doar 200 de locuri de parcare”, a încheiat Ghișe.
Creșterea bugetului alocat modernizării stadionului cu nouă milioane de euro a fost adoptată de către consilierii locali ai Sibiului în unanimitate.
Citește mai multe pe subiectul scumpirii lucrărilor aici: Modernizarea stadionului se scumpește pentru sibieni cu 9 milioane de euro. Pentru moment
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: stadion , Sibiu , milioane , scumpiri
Vizualizari: 7506
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Birtu
Acum 2 ore
Marius
Acum 2 ore
Emil
Acum 3 ore
Primaria "smart"